| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Genetické testy - pár otázek k zamyšlení

[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 260 [Dalších 90 >>]
1.11.2002 19:36:12
Jen tak jsem si tady přečetla pár příspěvků a chtěla bych se o ty pocity taky podělit.
Když mi přišlo předvolání, že moje krevní testy dopadly špatně, probrečela jsem dobu, než jsem se dostavila na genetické oddělení, kde mi hned vpálili, že je podezření na Downův syndrom. Dostala jsem ještě větší šok a šla na ultrazvuk. Tam mi ale naštěstí podezření vyvrátili. Své dítě jsem od počátku milovala a nedovedu si představit, jak bych se zachovala, kdyby řekli opak. Věřila jsem. Asi bych dále věřila a nechala dítě narodit. Až potom bych se dověděla celou pravdu a nevím, jak bych se zachovala potom.
Ale chci psát taky o něčem jiném. Když jsem přišla z porodnice, asi za týden jsem měla ve schránce dopis z porodnice. A víte, co tam bylo? Dotazník pro ženu, která nejspíš o dítě přišla nebo bylo postižené. Jak je možné, že tento dotazník pošle porodnice týden po porodu matce, která o dítě přijde nebo porodí dítě postižené /a to nemluvím o tom, jaký šok to vyvolalo ve mě, která jsem dítě měla zdravé/. Jsou opravdu doktoři tak bezcitní? Myslí si, že když tam dodají větu typu - víme, že teď nemáte náladu na vyplňování, ale potřebujeme znát pocity atd....abychom věděli pro příště..., že to tím zachrání? Dopis skončil v koši ihned, ani jsem o tom nedokázala nikomu říct. A co myslíte, jak se zachová matka, které se to týká?
1.11.2002 19:21:52
Lenko, samozřejmě že to napadne každého. Každý ví, že se "něco" může stát; ale tohle je, jako když na tebe ukážou prstem... pokud chápeš ten rozdíl. Nevím, jestli si někdo, kdo to nezažil, dokáže představit, co už pouhé podezření na vrozenou vývojovou vadu udělá s psychikou maminky.
Každý se může rozhodnout jak chce, ale myslím si, že by se tenhle problém měl nějak řešit. Z etického hlediska. Dejme tomu nechat ženu hned při potvrzení těhotenství vyplnit nějaký dotazník, aby doktor věděl, jak se staví k případnému testování a ev. pozitivnímu výsledku. Kdybych věděla, co bude následovat, testy bych odmítla. Nevím, možná je to sobecké, ale mohla bych se aspoň těšit na své miminko, užívat si "přípravy" a nákupy; nemusela bych mít slzy v očích pokaždé, když uvidím kočárek s dítětem. Stane se to, co se má stát, stejně už to nezměníme, a miminko by aspoň mohlo mít maminku "v pohodě" a ne psychicky zničenou, vystrašenou a nenávistnou "trosku". To snad není tak málo...
Lenka
  • 
1.11.2002 19:01:52
Monty ale každý, kdo čeká dítě si občas klade otázku, jestli je všechno v pořádku atd. S testy to nesouvisí, ty mají člověka snad naopak uklidnit, dodat informace a je spíš otázka, nakolik se tady s rodiči, kteří čekají na výsledky jedná na úrovni.
Nedovedu si představit rodiče, který by se nad možným postižením zamyslel jenom v případě testůa tak mi nápad stím, že by se testovat vůbec nemělo, aby lidé nad postižením nemuseli přemýšlet připadá jako úlet. Já osobně bych testy absolvovala i v případě, kdy bych byla rozhodnutá prokazatelně postižené dítě "dovyrobit".

Zuzava*
1.11.2002 17:27:29
Asi to většinou opravdu vnímáme jako že je to něco jiného. Ale právě aby k tomuto nedocházelo se snad proboha dělají ty testy....

Teď jsem se dozvěděla, že existuje namísto amniocentézy, která se dá dělat až v 16. týdnu, jakýsi test z chorionu, vlastně zcela obdobný, protože plodový obal chorion obsahuje stejné chromozomy jako dítě (a jako ta plodová voda)Omlouvám se za nepřesnosti, nejsem odborník) Tento test prý jde už od 10. nebo 11. týdne, odebírá se děložním hrdlem, ne stěnou břišní, takže snad má být i šetrnější. Hodlám se na to zeptat mé lékařky, jestli to existuje, tak nevidím důvod čekat do 16. týdne. Jen jde možná o peníze a o taky o zvyklosti...
*Aida*
1.11.2002 14:52:18
Vladane,
nezlob se na me, ale pravo na zivot mame vsichni. A jenom proto, ze jsme si to dite zplodili tak nam to dava opravneni k jeho zabiti?
Sestra meho manzela ma dvojcata. Naprosto zdraveho kluka a silne mentalne a fyzicky postizenou holku. K postizeni doslo behem porodu, vinnou lekaru. A co ted? Maji ji snad zabit protoze vede "vegetativni" zivot? Nebo mi na to reknes ze tohle je neco jineho, protoze uz je na svete?
Rozdelujes tedy postizene do ruznych kategorii a podle toho (ne)maji pravo tady byt? Rodice o postizeni vedeli = jsou sobci a chudak dite a rodice o postizeni nevedeli = jsou chudaci protoze co ted uz delat?
1.11.2002 14:12:41
Lidko, jenže pod pojmem "v úplně ranném stádiu" si prostě 22. týden těhotenství nepředstavuji. Zvlášť když jako hranice pro přežití je bráno 23+1. Nám nabídli amniocentézu v 19. týdnu, na výsledky se čeká tři neděle. Takže si to lehce spočítáš.
Ono by se to třeba v osmém, v desátém týdnu rozhodovalo jinak... jenže v téhle fázi těhotenství se obvykle na nic nepřijde.
Moc bych si přála, aby medicína někdy v budoucnu dokázala případné postižení miminka odhalit třeba už v tom osmém týdnu. Jenže toho se nejspíš nedožijeme. :o(

Vladane, na jedné straně máš asi pravdu, ale já myslím, že je velký rozdíl mezi tím přivést na svět dítě "na vegetativní úrovni", které celý život prožije opravdu hůř než zvířátko, protože nevnímá, nechodí, nemluví, nemyslí... anebo dítě, které třeba "jen" nebude chodit. Pro mne je rozhodujícím faktorem lidství, zda může člověk myslet, vnímat a uvědomovat si. Pokud ano, může být - byť v rámci svých tělesných omezení - šťastný nebo aspoň spokojený... jenže ani to se nedá odhadnout předem. Prostě medicína na takové úrovni není. Bohužel.
Lida a 2holky
1.11.2002 12:28:31
Monty,,

ja myslim, ze otazka porodit postizene dite neni v tom, jestli se mu budou deti smat. Mnohem dulezitejsi je, aby si rodice dali otazku - budu se moci o sve postizene dite postarat az do jeho smrti? Nebo, bude se moci s timto postizenim postarat sam o sebe??? Mam dostatek casu, energie a penez ktere mohu svemu postizenemu diteti dat. Pokud rodice zjisti, ze ne, ze by nebyli schopni toto svemu postizenemu diteti zajistit a nesnesli by, ze dite bude "pohozeno" nekde v nejakem ustavu, tak si myslim, ze by je nikdo nemel odsuzovat za to, ze se rozhodnout k potratu. Pokud rodice zjisti, ze jsou schopni toto vsechno obstarat, pak faj, je to moc krasne, ze se rozhodnout dat zivotu sanci.

Ja nevim, co bych delala, v takovem pripade. Vim jen jedno, nedopustila bych, aby se tento "zivot" trapil nekde v ustavu za hroznych podminek. To mi prijde milosrdnejsi tento zivot radeji ukoncit v uplne rannem stadiu. Vis, i zvirata se radeji usmrcuji, nez aby trpela. Smrt je milosrdnejsi bolesti.
Vladan
  • 
1.11.2002 12:27:54
Milá Monty (asi Jano:-),
pokud můj článek vyzněl tak, že napadám Vaše rozhodnutí, je mi to velice líto. Nebyl přímo o Vás - je samozřejmé, že pokud nemáte jistotu postižení, vždycky to stojí za ten risk.
Jenom jsem chtěl upozornit, že chování rodičů, kteří se rozhodnou přivést na svět postižené dítě, i když předem s jistotou VĚDĚLI, že bude postižené, se nedá nazvat jinak než sobectví. Sobectví k sobě samému.
To není láska - to si může jenom člověk potom pro sebe sama říct - "Obětoval jsem se pro své dítě - co může být větším činem?"
Já vím, teď je to opravdu kruté, co píšu. Ale vážně mám pocit, že by se nad tím lidé měli zamyslet.
Jsou děti, které nepřijdou na svět proto, že jejich rodiče momentálně "nemají čas". To je skutečně na pováženou, protože potratit zdravý plod, když existuje tolik bezdětných párů - to je, řečeno ústy chovatele "plýtvání genetickým materiálem".
Lidstvo se dostalo do bludného kruhu. Lidi s postižením máme brát jako normální - jakýkoliv jiný pohled na svět je v "lepších kruzích" zavrženíhodný. Ale ruku na srdce - kdo tohle dokáže? Kdo promluví s člověkem s Downovým syndromem nebo s mentálním postižením, aniž by mu, třeba bezděčně, neproběhla hlavou nějaká ošklivá myšlenka? Kdo bude přihlížet záchvatu vzteku a zlosti člověka, který se nedovede ovládat, aniž by si pomyslel?: "Proč toho člověka proboha někam nezavřou? Vždyť může být nebezpečný svému okolí..."
Tolerance je krásná věc. Je úžasné, když spolu jednáme jako rovný s rovným, když jsou mezi námi rozdíly vzhledové, rasové, názorové, náboženské, sexuální či mentální.
Problém je v tom, že se vždycky (a to vždycky si prosím podtrhněte a zakroužkujte) najde nějaký hlupák, který postiženému člověku vmete do tváře slova "mrzáku"¨"šmejde" apod. Jestliže je to dospělý člověk, nějak se s tím vyrovná.
Ale na duši dítěte se tahle slova usadí jako klíště. O to horší je fakt, že tahle slova nejdou vytočit ani sebelepší pinzetou...a i když na ně člověk přestane myslet...nikdy na ně nezapomene a časem se znovu ozvou.
Pokud se k tělesnému postižení člověka přídá sklon k depresím...pak je jeho život složitější než nejpropletenější bludiště - cesta ven je totiž hrozně daleko....
ksjjd
  • 
1.11.2002 12:11:13
alkjsd jkůs jksaůldj aielas jlkajsdf
31.10.2002 21:43:39
Vladane,
rozhodně neodsuzuji rodiče, kteří se rozhodnou pro potrat. Nic takového jsem nikdy neřekla.
Problém je v tom, že medicína není na takové úrovni, aby mohla se 100% jistotou říct, které dítě bude "naprosto" zdravé a které ne. Znám ve svém okolí dívku, jejíž mamince doporučovali potrat s tím, že bude s největší pravděpodobností postižená; neudělala to a její dnes už dospělá dcera je za to rozhodně vděčná - má sice nějaké menší zdravotní potíže, ale kdo je dneska nemá. Mentálně je zcela v pořádku.
Dnes mi doktor na kontrole řekl, že některé typy mentálního postižení se dají poznat třeba až půl roku po porodu. Prostě nejde říct - tohle dítě bude URČITĚ v nepořádku a tohle nebude. Genetické testy vyjadřují jen pravděpodobnost a to ještě dost nepřesnou.
Já osobně bych neměla sílu zabít dítě, i kdyby ta pravděpodobnost byla jakákoli. Třeba jedna ku jedné. Pořád by byla naděje. Prostě si myslím, že nemáme právo rozhodovat za Boha nebo za přírodu, podle toho, v co kdo věří. A brát za rozhodující faktor, jestli se - dejme tomu - budou postiženému dítěti ostatní smát... děti jsou v tomhle ohledu dost kruté a nesmějí se jen těm, kteří jinak vypadají, ale třeba se jen jinak chovají. Když jsem chodila na ZŠ, nejvíc posmívanými spolužáky byli syn z doktorské rodiny a holka, co chodila pořád v jedněch šatech; ani jednomu tělesně vůbec nic nechybělo. Prostě byli nějak vybráni.
A kromě toho, ani všechy testy světa nezaručí, že dítě bude zdravé. Sousedka mé babičky čekala naprosto zdravé dítě, které poškodili lékaři při porodu (kleštěmi). Rizika prostě jsou a budou. Vždycky byly. Ale pokud je člověku nestrká nikdo až pod nos, nemyslí na ně a neubližuje tak ani sobě, ani svému nenarozenému dítěti.
Vlastně jsem chtěla jenom napsat o tom, zda je z etického hlediska vůbec správné stresovat desítky nastávajících matek dost nespolehlivými testy. Znám osobně dost žen, kterě se polovinu těhotenství trápily podezřením a nakonec měly všechny zdravé děti.
Nikomu nic nevyčítám a nikoho nesoudím. Každý člověk má právo na vlastní názor a svobodné rozhodnutí.
To, že podle nějakých statistik a nějakých parametrů někdo řekl, že naše dítě MOŽNÁ MŮŽE být postižené ještě neznamená, že JE. A už vůbec ne, že bychom ho měli zabít jen kvůli poměrně nízkému riziku; kvůli výsledkům, které navíc vůbec nejsou jednoznačné a každý doktor se k nim vyjadřuje jinak. Svůj článek jsem psala jako zamyšlení nad tím, zda je etické a správné vůbec nějaké testy provádět a nad tím, jak lékaři své podezření sdělují a jak přistupují k nastávajícím maminkám. Ne proto, abych někomu vymlouvala amniocentézu nebo třeba i potrat...
[<<Předchozích 160] Příspěvky 161170 z 260 [Dalších 90 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.