lenka |
• |
31.10.2002 14:56:24
Vladane, vůbec tě za bezcitu nemám. Myslím, že klidně může být od rodičů spíš sobectví přivést na svět dítě s těžkými postiženími. Pro mě je to důkaz neúcty k životu. Mám velké pochopení pro rodiče, kteří se rozhodli že svému postiženému dětátku přejí lepší existenci a zkusí to znovu. O jejich bolesti vím hodně, i když jsem to naštěstí sama nezažila.
|
Lena |
• |
31.10.2002 14:53:37
Vladane,
smekám před tvojí odvahou. Některými myšlenkami, jako ty jsem se zabývala i já v době, kdy jsem čekala na výsledky gen. testů. Mám právo to ukončit? Mám právo to nechat být? Obětovat svůj život péči o postižené dítě, možná, ale touží po tom i to dítě? Bude šťastné? Souhlasím s tebou, že by se měl brát v úvahu i postoj toho dítěte. Nezanedbatelný je jistě i fakt, že mentálně postižené děti trpí zpravidla větší nemocností (častější leukémie apod.) a nedožívají se vysokého věku. Asi není nic horšího než vypiplat takové dítě, obětovat mu veškerý svůj čas, sílu náplň života a pak se bezmocně dívat na to, že odchází a já mu nemohu pomoci. Nebotu tuto každodenní péči nezvládnu a pak následuje jediné řešení a tím je ústav. Nevím, ale tam bych šťastné dítě opravdu nehledala. Určitě nemá nikdo právo hodnotit rozhodnutí rodičů, ať už je jakékoliv. Myslím si totiž, že ani oni se nemohou být 100% jisti, že se rozhodli správně. Přeji všem, kteří čekají na výsledky testů, aby dobře dopadly a hlavně, aby se rodily jen same zdravé a šťasné děti. Lena |
Vladan |
• |
31.10.2002 14:37:36
Vážené čtenářky a vážení čtenáři,
vím, že to bude znít krutě, co teď napíšu a proto bych se chtěl trošku ospravedlnit. Pisatelka článku zmiňuje morální otázku: "Kdo nám dal právo rozhodovat o životě dítěte?" Odpověď je myslím jasná - fakt, že jsme dítě zplodili. To by měl mít každý na paměti. Je krásné, když se matka obětuje pro své dítě a stará se o něj. Ale zeptal se někdy někdo toho dítěte, jak mu je? Proč musí žít život, který je pro něj méněcenný? Vím, o čem píšu. Od malička trpím lehkou vadou. Podotýkám a podtrhávám, že skutečně pouze lehkou a prakticky vzhledovou vadu - mám pokleslé levé oční víčko. Nikdo zdravý si nedovede představit, kolik posměšků, urážek a příkoří si musí vytrpět dítě s nějakou vadou. Nikdo nedokáže vystihnout, jak tvrdý se zdá život patnáctiletému člověku, který zjistí, že ho v životě nečeká "normální" romantická láska a pravděpodobně bude odsouzen k doživotnímu celibátu. "Vada neslučitelná se životem" není jediná vada, která může mít vliv na kvalitu života. Stačí jakákoliv odchylka od normálu - a rodiče by měli vzít v úvahu nejen svůj osobní postoj, ale i budoucí postoj svého potomka, až mu bude například sedmnáct a bude se ptát: "Proč já nemůžu žít normální život?" Moje sestřenice žila do pětadvaceti let. Byla těžce mentálně postižená, v podstatě žila na vegetativní fázi - neuměla mluvit, neuměla sama jíst, nedokázala jít na záchod. Jejím rodičům řekl lékař při vyšetření na ultrazvuku všechna rizika. Ti se však přesto rozhodli, že dítě mít budou. Kdo jim dal právo přívést na svět takové dítě? Máte vůbec ponětí, jak těžký je život s postižením? Nechci Vám, Jano, radit, abyste šla na potrat. Ale neodsuzujte prosím všechny ty, kteří se rozhodli nedat dítěti šanci na život s mentálním postižením. |
Tatiana, 49 r., 3 deti |
• |
30.10.2002 10:02:23
Vyjadrila ste to celé veľmi pekne. Len nedávno som našla na Internete túto stránku a som strašne rada, že je toľko dobrých ľudí na svete. Neviem, či je Váš synček už na svete, ale ak nie, tak vydržte. Ak sa narodil či už s Downovym syndrómom, alebo bez neho, dajte mu veľa lásky. To je to najdôležitejšie na svete. Ale to Vy už dávno viete. Držím Vám päste.
Tatiana z Bratislavy |
29.10.2002 20:10:42
Lidko, já jsem si to myslela taky... ale teď už si tím tak jistá nejsem. Zvlášť když mi bylo opakovaně řečeno, že na základě výsledků našich krevních testů by mi amniocentézu doporučili "pro jistotu" jen tehdy, kdyby mi bylo nad 35 let.
Asi na to má každý doktor jiný metr... |
Lida a 2holky |
29.10.2002 18:35:26
Monty,
promin, ale pri soucasne medicine 28 let je brano jako "mlada" rodicka ne jako matka za "zenitem. Zvlaste, kdyz v nekterych zapadnich zemich se hlranice prvorodicek posunula do 30tky v prumeru. Myslim, ze tabulky jasne uzkazuji, ze problem nasatava po 35 roku , do te doby jsou ty problemy opravdu "minimalni". |
Jája |
• |
29.10.2002 16:03:41
Jano,
nevím,jakou konkrétní cestou se "ten" oficiální medicínský výzkum a testování bude ubírat,nejsem na toto odborník,ale pevně věřím,že to bude cestou vysoce etickou a citově a psychicky "bezbolestnou".(I když,pro každého to může znamenat třeba něco úplně jiného,že?) Ale nebuďme naivní,všechno co se v lidském světě odehrává,bylo je a bude zneužitelné... Na status zygoty,zárodku a dítěte se patrně díváme obě jiným způsobem,ale to patří do jiné diskuze. Co se týká příchodu postižených dětí na svět v souvislosti s problémy v těhotenství a porodem-je jiná otázka-já se zamýšlela nad tou dobou "před",kdy lze problémům nenásilně (tím nechápej - potratem)předejít. A kdybych to "sci-fi" v testování dotáhla ve svých představách až do konce,pak by třeba už i zkrve rodičů šlo např. s 99% přesností predikovat,zda v tom určitém okamžiku a za daných podmínek lze počít zdravé dítě. Dovedu si ale představit,že i toto sci-fi může někomu hodně vadit.Vím,že někteří věřící se třeba k IVF a i antikoncepci staví odmítavě. |
Jája |
• |
29.10.2002 15:47:50
No,a to je právě ta katastrofa- a nevíš,kolik takovýto test stojí?jen pro informaci...
|
Jája, 1,5 roční Tomášek |
• |
29.10.2002 15:45:04
Petro a Libusche,
promiňte,ale nepochopila jsem,co jste se snažily mi sdělit??? Je mi líto,ale asi sis nepřečetla Petro,pozorně můj příspěvek a ev. i ten výše uvedený (s vlast.zkušenostmi),ale můj závěr k problému o němž jsem psala na reakci Jany-zda je lépe potratit,či dát dítě do ústavu-vyznívá,že k situaci,ve které se nacházela tvá přítelkyně (s albínkem)by vůbec nedošlo.Tak nevím...?!?!?! Libusche - název mého příspěvku zní jinými slovy:lépe ústav než potrat.Tak mi,promiň,ale uniká mi smysl Tvé reakce!? |
29.10.2002 15:20:39
Nezbývá mi než ti znova popřát, aby vše dobře dopadlo a ty sis mohla už brzy pochovat svého zdravého kloučka v náručí. Držím palce. Lenka
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.