29.10.2002 15:08:46
Lenko,
to je možná ten důvod. Kdybychom už jedno dítě měli, třeba bychom se rozhodli jinak. V zájmu obou. Jenže tohle je naše první a navíc už jsme reprodukčně vlastně lehce "za zenitem"... i když mi to tak nepřijde, ale z lékařského hlediska je už 28 let u matky - prvorodičky poměrně dost. Takže musíme přemýšlet i o tom, jestli by se nám to povedlo znovu, kdyby miminko náhodou amniocentézu "nezvládlo". Vím, že je to těžké i při druhém dítěti. Kamarádce po dvou "missed ab" vyšla při triple testech zvýšená hladina AFP a podezření na rozštěp páteře. Na amniocentézu také nešla, jen na speciální UZV. A i když už doma měla jednoho zdravého kloučka, taky to pro ni nebylo nic moc. Druhý chlapeček se narodil předčasně ve 34. týdnu a i když se zatím zdá, že je úplně v pořádku, kamarádka si vyčítá, že třeba porodila předčasně právě kvůli tomu stresu a strachu... |
29.10.2002 14:50:15
Ani vesnu by mě nenapadlo říci, že jsi nezvažovala všechna pro a proti. To opravdu ne. Vím, že to čím si teď s partnerem procházíš, je určitě jedno z nejtěžších období ve Vašem životě. Plně respektuji tvůj názor. Jen já jsem asi uvažovala trochu jinak. Dodnes opravdu nevím, jak bychom se rozhodli, kdyby výsledky nedopadly dobře. Opravdu nevím. Vím jen, že si neumím představit vychovávat postižené dítě a smekám před každým, kdo se o to pokusí. Prostě se bojím, že bych na to nebyla dost silná. Nevím, možná se pletu sama v sobě. Ono je asi dost jiné se rozhodovat ve chvíli, kdy se to děťátko narodí a ve chvíli, kdy už sice je, kope, roste, ale přece jen je to ještě nenarozený "Chomáček buněk, nervů". Možná se neumím přesně vyjádřit, a hlavně tě nechci ranit. Velice si tě vážím za tvoji statečnost, kterou já prostě neměla. Možná i proto, že už jsme jedno zdravé dítě měli a já ho nechtěla vystavit tomu, kdy se jednou bude muset o svého "nemocného" sourozence postarat. Měla jsem štěstí, mé výsledky dopadly dobře a mě dnes na klíně sedí 15 měsíční holčička, která se má čile k světu.
Držím Vám oběma (vlastně všem třem) palce, z celého srdce Vám přeji, aby byl Váš chlapeček zdravý. Myslím, že ta naděje je veliká (dle výsledků cos psala). Chápu, že máte obavy, ale snažte se si toto období co nejvíce užít. je to čas, který se už nebude opakovat. Přeji jen vše dobré. Lenka |
29.10.2002 14:17:17
Lenko,
tři týdny čekání jsou proti 20 týdnům málo, jenže to by člověk musel mít jistotu, že amniocentéza dopadne dobře. My jsme se ještě ke všemu o těch "podezřelých" výsledcích dozvěděli přesně 14 dní před svatbou. Dokonce jsme ji kvůli tomu skoro odkládali... Nemysli si, že jsem o všech pro a proti neuvažovala. Ale nakonec prostě vyhrálo "ne", protože jsem nechtěla miminko vystavit ani nebezpečí 1:1000. Nemluvě o tom, že s mými komplikacemi "okolo" by bylo rozhodně vyšší. Nejvíc mne ale trápí, že dodnes vůbec nevím, proč nám amniocentézu doporučovali. Prostě to nechápu. Triple test vyšel negativní, ani jeden ze sledovaných markerů nebyl v kritických hodnotách (což podle odborné literatury je snížení pod 0,5 nebo naopak zvýšení nad 2,5); hraniční hodnotu NT uvádí některé zdroje 3 mm a jiné až 4 mm. Podle mého doktora bylo na UZV všechno v pořádku. Bojím se, že mi někdo neříká celou pravdu... připadám si jako v nějakém špatném filmu. :o( |
29.10.2002 13:45:50
Začetla jsem se do Vaši diskuse ohledně genetických testů. Když jsem o jedno miminko přišla, mysleli jsme si, že se z toho snad nezpamatujeme. Bylo to pro nás hrozné. Stejně jako pro všechny ostatní, kteří mají za sebou tuto bolestnou zkušenost. Když jsem pak znovu otěhotněla, bála jsem se snad i pohnout. Měla jsem o miminko obrovská strach, do toho jsem v 9 týdnu dostala infekční zánět spojivek a aby toho nebylo málo tak hnisavou anginu, 40 oC teploty a tak. Hrozně jsem se bála, aby bylo miminko v pořádku. A i z těchto důvodů, jsem to byla já, kdo přemlouval doktora, aby mě na genetiku poslal bať jen na konzultace. Důvod svého prvního potratu neznám, uzavřeli celý případ jako vývojová vada neslučitelná se životem. Co to je? nevím. Po konzultaci na genetice, mi pan docent vysvětlil všechna rizika a fakta týkající se amniocentézy. Okamžitě jsem souhlasila, to tiziko je tak malé,že jsem je ochotně podstoupila. Ano uvádí se riziko o málo meněí než 1 %, ALE dle statisti, které jsou ve světě dotupné je z 10 dětiček (dá-li se jim tak říkat), u kterých to dopadlo špatně (potratem) 9 postižených. Takže rázem už je poměr 1 zdravé dítě na 1000 amniocentéz. Jsem opravdu ráda, že jsem toto vyšetření podstoupila, už proto, že při bližším prozkoumání anšich anamnéz bylo zjištěno zvýšené riziko rozštěpových vad. Celou druhou polovinu těhotenství jsem byla klidnější, neboť jsem věděla, že alespoň po genetické stránce je naše holčička zdravá. Připouštím, že mé rozhodnutí mohlo být ovlivněno i příběhem mé kamarádky, která byť mladá a zdravá o miminko přišla ve 26 týdnu. Do té doby absolutně bezproblémové těhotenství, všechny testy v pořádku až AFP, následovala amniocentéza a krutý verdikt. Vady neslučitelné se životem. Prožívat to, čím si prošla ona se svým manželem, to bych nepřála nikomu.
Zda na amnocentézu jít nebo nejít, je svobodná volba každé z nás. já jen vím, že jsem bala šťastná, že jsem tu odvahu našla a 3 týdny čekání na výsledek byly podstatně kratší, než 20 týdnů čekání. Přeji Vám všem, abyste nikdy nemuseli tyhle otázky řešit, aby se Vám všem rodily krásné zdravé dětičky. Lenka |
• |
28.10.2002 23:44:30
Milá Jano,
jsi statečná, vážím si Tvého rozhodnutí nejít na a.c. a neohrozit tak život miminka. Asi ale sama víš, že svým trápením a katastrofickými scénáři ubližuješ nejen sobě, ale i svému chlapečkovi. Mohou za to samozřejmě především lékaři, kteří Tě tak zdeptali. Mám pocit, že ty sama víš, že tě čeká něco krásného, i kdyby tvůj chlapeček nebyl 100% zdravý (a taky víš, že to jen z malé části závisí na nějakém triple testu i genetických vyšetřeních. mnoho jiných věcí zjistit prostě nejde - to by člověk ze samého strachu nesměl otěhotnět vůbec). Cítím z tvého psaní, že svého chlapečka moc a moc miluješ ať je jakýkoliv. Neboj se o tom přemýšlet, neboj se to říct svému okolí a hlavně to říkej tomu miminku. Ano, mám příbuznou, která označuje narození postiženého díděte za "tragédii". Že jí s prominutím huba neupadne... Ale mám taky známou paní, která má těžce postižená dvojčata a opravdu se o ně nemůže starat, protože má sama roztroušenou sklerózu. Nosí jim hudbu a "povídá si" s nimi, i když nemohou komunikovat slovy. Říká, že jsou to krásné bytosti a prožívají spolu velkou radost. Mám taky kamarádku, které se narodila holčička s Downovým syndromem. Koupila jsem jí krásné šatičky a už se těším jak jí budou slušet. A holčička je bez nadsázky úžasná a šikovnější než leckteré jiné miminko v jejím věku (4 měs.). Bezpochyby i proto, že se jí maminka hodně věnuje, protože si to dovolit může. Mezi těmi dvěma pěknými příklady a Tebou je jeden rozdíl. Ty moje známé nejsou ani statečnější, ani lepší matky než ty. Jenom si nenechaly vzít radost, která každé mamince a děťátku patří. Nenech si ji vzít ani Ty, moc a moc Ti to přeju a držím palce. Nechci to vůbec zlehčovat, sama jsem se 3 roky léčila na fobii z nemocí a tuším, jak Ti je. Když mně bylo nějhůř, říkala jsem si: nepadej do tý černý díry, protože to bude jenom a jenom horší! Jano, milá a statečná Jano, ani Ty tam nepadej a nenech se tam nikým strkat, ať už jsou to doktoři nebo ustrašené oči manžela. Může se stát cokoliv, ale ten krásný vztah, který máš ke svému děďátku, by měl být Tvojí výsadou a Tvým útočištěm. Hodně síly Ti přeje Eva |
Jana (dvě děti, 8 a rok) |
• |
28.10.2002 23:18:52
Milá Jano,
já sama nemám ani jedno z dětí postižené - zaplať pán bůh za to, tak bych možná neměla udílet rady. Ale vím, že láska rodičů k dítěti, obzvláště, když je chtěné, dokáže udělat zázraky i s mentálně postiženým děťátkem. Jde o jen o to, že nikdo není připraven na to starat se o človíčka, který je prostě jiný než ostatní. Do každého z nás je od mala "vtloukáno" ať už z TV, rádia nebo i z rodičů a celé řady příbuzných, jak se starat o všechno a všechny, ale vždy mluvíme o těch zdravých lidech a zdravých věcech. Matka neřekne své dospívající dceři, že když se jí narodí postižené dítě, bude to peklo. Prostě tak nejsme vychováváni a proto se bojíme takové dítě vychovávat, ale jak už jsem řekla, láska hory - v tomto případě těžkosti - přenáší. Pak je tu druhá věc. Doktor na ultrazvuku říká, že je dítě fyzicky - vzhledem v pořádku. Doktor na genetiku, laborantky a další zdravotníci říkají podle testu, že něco není v pořádku. Jen bych chtěla říct, že všichni jsme lidé a tudíž nikdo není neomylný. Může se Vám klidně narodit zcela zdravé dítě, ale Vy se teď nervujete, protože lékaři Vám řekli, že něco není v pořádku, ale klidně se mohli zmýlit. Držím Vám palce, aby vše dopadlo dobře. Hlavně buďte pokud možno v klidu a myslete pozitivně. Miminko to v bříšku pozná, že jste v pohodě a bude také spokojené. Ze své vlastní zkušenosti mohu doporučit, když nebudete mít zrovna náladu - prostě příjde pesimismus - zkuste děťátku zazpívat ukolébavku a uvidíte, že se to zlepší. Já jsem takto, ale i jinými způsoby komunikovala přes břicho se svými nenarozenými dětmi a měla jsem zpětný pocit pohody, jako měly ony. A nezapomeňte, že děťátko, i když se narodí s nějakou vadou, nezáleží na tom jakou, očekává stejnou míru lásky jako dítě zdravé. Držím palce. Jana |
• |
28.10.2002 7:21:56
Mila Jano!
Moc Te pozdravuji. Par predchozich komentaru ke Tvemu velmi smutnemu clanku jsem si precetla. Nektere jsou velmi zajimave a povzbudive i pro vsechny ostatni maminky. Je velmi tezke aby kdokoli radil v teto tak velmi zavazne situaci. Presto vsak dovol abych i ja prispela svym nazorem na teto problem. Ja osobne si myslim, ze Tve miminko bude v poradku. Prece jen bych pro jistotu volila amniocentezu(AMC). Podstoupila jsem ji take,jako milony jinych maminek na celem svete. Mohu Ti vsak rici, ze jistota jakou pak budes mit (jak v dobrem, tak spatnem slova smyslu) je ver mi k nezaplaceni. Nebudu zde soudit jestli je dobre ci zle se ke spatnym vysledkum tohoto 100%vystreni! postavit zady, ci celem a donosit miminko az do konce. Mam bohate rodinne zkusenosti predevsim s MD (mela ho ma sestra). A proto bych nerada svuj dopis stavela na techto uvahach. To si bohuzel musi kazdy zvazit sam. Verim Ti ale, ze je to to nejtezsi rozhodnuti v zivote. Musim se vsak vratit k tomu, co ja povazuji v teto situaci za opravdu zasadni a tim je: "tehotna maminka musi vedet na cem je,pokud to technika a moznosti dovoluji". Jak v dobrem, tak spatnem slova smyslu. A za to ta AMC opravdu stoji. Srovnavat rizika potratu pri tomto vystereni a rizika narozeni nemocneho ditete neni, jak bych tak rekla uplne na miste. I kdyz znam na to Tvuj nazor. Prece jen si myslim ze jistota a znalost vsech dostupnych podrobnosti(ze vsech vysetrenich) ma nesmirny vyznam prave v takoveto slozite situaci. Mej proto prosim na pameti, ze po cely zbytek sveho tehotenstvi budes zit v neuveritelne nejistote a strachu, coz se da jednim tydnem naprosto zvratit (AMC+par dni na vysledny).Ver mi ze budes potom vedet na cem jsi a cely zbytek tehotenstvi si prozijes v pohode, protoze proste budes vedet na cem jsi. Bohuzel se v dnesni dobe neubranime zadnym testum. Pokud jsis je zvolila i nyni dotahni to tedy do konce a netrap se. Miminko to citi a je nejiste s Tebou. A pokud bys prece jen po urceni vysledku nebyla spokojena, mas jeste dost casu na rozmyslenou. To uz ale zabiham prilis daleko. Zaverem bych Ti chtela poprad hodne odvahy a jeste vice sil do dalsiho cekani a rozhodovani. Narozenim mininka totiz vsechno teprve zacina. Ahoj a hlavu vzhuru, Martina. P.S. Kdybys chtela pokecat,napis! |
Libushe+3 |
27.10.2002 2:53:55
Ja si take myslim, ze potrat neni moc prijemne reseni. Kdyz uz by k tomu doslo v mem pripade a ja vedela, ze se mi narodi postizene dite tak bych ho urcite porodila a nechala tomu volny prubeh. Bud by se ve mne a manzelovi probudila materska laska i k postizenemu ditete a nechali by jsme si ho (muj manzel prijima pouze tuto variantu).....anebo bych to nezvladla a dala dite do ustavu a k adopci. Jednou uz je to miminko zplozene a zije, tak ma pravo zit i dale. Ovsem tento nazor mam az po svem prvnim diteti, protoze ted na vlastni oci vidim jak uzasne, krasne, roztomile ty miminka jsou a jak se na ten svet usmivaji a maji chut zit.
|
25.10.2002 22:28:59
Jájo,
to, co píšeš, mi připadá spíš jako thriller než sci-fi... Moje nejlepší kamarádka dlouho nemohla otěhotnět, tvrdili jí, že má 1% naděje, že to půjde přirozeně. Podstoupila neúspěšně IVF. A nakonec se povedlo normální cestou! V dubnu se jí narodil chlapeček, který má také genetickou vadu - albinismus. Je to vada, která se projeví tehdy, kdy se setkají dva rodiče s jedním genem pro albinismus. Pokud ne, nemusí o tom vůbec vědět. Pravděpodobnost - náhoda, že se tito dva lidé setkají, je 1 : 17 000. I tehdy je pravděpodobnost, že vznikne kombinace pro albinismus (že se geny spárují tímto způsobem) 1:4. A teď si vezmi, že by se to dozvěděla např. v 5. měsíci. Měla by potratit? Problém u albinismu je nedostatek pigmentu, to ví většina lidí, ale hlavní potíž je, že pigment chybí i na sítnici. To znamená problém se zrakem. Nikdo dopředu neví, jak "velký" ten problém bude. Tito lidé nikdy nevidí tmu, nejsou zcela nevidomí, ale někdy je slabozrakost dost značná. Tenhle problém zjistili rodiče až v Adámkově dvou měsících, kdy stále ještě nezaostřoval. A nyní, když je mu půl roku, se po jejich prvních obavách zdá, že nastala ta lepší varianta a Adámek vidí opravdu slušně, dokonce tak, že s největší pravděpodobností bude moci chodit do normální školy ("když bude sedět v první lavici", říkala doktorka...) Stále ještě zbývá dost potíží (jen to neustálé chránění v létě). Ale měla by automaticky potratit, pokud by ten problém zjistila dříve? Dnes kamarádka ví, že kdyby chtěli druhé dítě, bude možné udělat testy na albinismus, jenže ona ví, že by nedokázala potratit! Tohle vybírání je mnohem složitější než jak jsi to popsala - "skvělé testy, pokročilá technika a je po problémech"... Nejsem věřící, podstoupila jsem z osobních důvodů inseminaci, ačkoliv jsem neměla zdrav. problémy, což by zřejmě dost lidí (obzvlášť věřících odsoudilo), ale to "přebírání" mi případá neetické. Podle mě má všechno v životě svůj smysl. Ještě taková představa: co když se prokazatelně zjistí gen pro homosexualitu? Budou matky také potrácet svoje homosexuální zárodky? A co ty věřící? |
25.10.2002 15:55:47
Milá Jani
úplně chápu tvé pocity.I já jsem měla riziko Downova syndromu 1:70,nechala jsem si udělat amniocentézu a čekání na výsledky považuju za nestrašnější dny svýho života.Myslím,že jsem nikdy nevybrečela tolik slz jako tehdy. Naštěstí je Kubíček v pořádku.Vím,že při druhém těhotenství nejenže odběr plody odmítnu,ale odmítnu i krevní testy.Držím vám třem palce a z celého srdce vám přeju a věří,.že váš maličký drobeček bude v pořádku.Jířa |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.