Zuzava* |
25.10.2002 15:30:30
Jsem potřetí těhotná a o amniocentézu (z důvodu vyššího věku)jsem si požádala. Ještě je brzo, a já nejsem věřící, a kloním se k názoru, že než postižené dítě, to raději potrat. Znám rodinu s postiženým dítětem a je to ohromná řehole, a já mám zodpovědnost taky za děti, co už na světě jsou.U vás, pokud zatím žádné děti nemáte, je to trošku o něčem jiném. Takže, já tímto nikoho na nic nenutím, ani nepřemlouvám. Jen prostě nechápu, proč to vyšetření nechcete podstoupit, když se stejně nervujete. Mě řekla lékařka, že je zde riziko asi 1% že potratím po zákroku (Mnoho běžných denních činností je riskantnějších), výsledek má prý spolehlivost 99,9%. Taky mám tochu obavy, ale nejít na to vyšetření bych si asi dost vyčítala, kdyby se pak dítě narodilo s vadou. Jestli potratím, beru to tak, jako že to dítě nemělo přijít. Nejvíc mám obavy z toho, že výsledek nebude jednoznačný. Četla jsem ale různé odborné texty a víceméně to jenoznačné bývá. Samozřejmě že věřím v dobré výsledky, kdyby mi řekli špatný, třeba budu litovat, že jsem tam šla, ale...Věřím, že i u vás to bude dobré, a to vyšetření by vás uklidnilo. Tomu dítěti tím nervováním neprospíváte, a nervovat se budete až do porodu, a třeba i dýl.
Moc vám přeju zdravé dítě, ať už to uděláte jakkoli. |
24.10.2002 16:35:07
Jen poznámka ke genetickému testování zárodků.
Nejen v USA, ale i u nás se to již provádí. Je to však velice nákladná záležitost, proto je vyhrazena pouze párům, které mají velké riziko genetické vady, či geneticky podmíněné choroby. L. |
23.10.2002 18:33:00
Ahoj Katko,
děkuju ti moc za tvůj příspěvek. Naštěstí jsem v životě potkala víc skvělých doktorů než těch "řeznických psů", ale ti druzí zase stáli opravdu za to. Přesto všechno si lékařů velice vážím, protože dělají tak zodpovědnou práci za pár korun a mnohdy v katastrofálních podmínkách - a odvádějí opravdu skvělé výsledky; mám několik kamarádů - lékařů a všechno jsou to naprosto báječní lidé. Jenže i v téhle profesi občas narazíš na někoho, kdo těm ostatním tak trochu "kazí renomé"... s tím se asi nedá nic dělat. Víš, asi nejvíc mne mrzí, že nám vlastně nikdo nic nevysvětlil a nebýt toho, že jsem si potřebné informace sehnala sama (např. na zmiňovaných www stránkách Gennetu), nevíme nic dodnes. Čekala bych, že nám paní doktorka dá nějaké konkrétnější informace o tom, jak dalece je náš nález špatný, že se bude snažit zjistit např. konkrétnější rodinnou anamnézu, ale nic takového se nestalo. Spousta věcí mi byla divných, třeba proč sami uvádí, že minor markerem pro Downův syndrom je ztluštění kožní řasy nad 4 mm a nás vystresovali kvůli 2,6 mm. Proč mi jeden doktor tvrdí, že hodnoty uE3, které nám vyšly velice dobře (1,26) jsou důležitější než hCG a druhý přesný opak. To pak vážně nevím, co si z toho všeho vybrat - a neumím bohužel zahodit tu horší variantu a věřit automaticky té lepší. Také mne zarazilo, že se paní doktorka na genetice vůbec nezajímala o to, že mám od 13. týdne zjištěnou nízko nasedající placentu (přední), což dva lékaři nezávisle na sobě označili jako dost rizikové pro amniocentézu. Nakonec jsme se při odchodu z ordinace dozvěděli, že výsledky mohou být zkreslené také díky té placentě, ale že se to nedá takhle poznat. Tak co si vybrat? Od návštěvy na genetice jsme absolvovali už 3 ultrazvuky, včetně toho u dr. Marka. I můj doktor je dělá pokaždé dlouho a důkladně, a pokud - jak tvrdí - nic podezřelého nenašel, ráda bych mu věřila a užila si těhotenství aspoň ty poslední dva měsíce. Otázkou je, jestli mu vůbec uvěřím, protože minulé zkušenosti mne prostě dost znejistěly. No, asi bych měla myslet na něco pozitivnějšího, takže už toho šťourání se v problému nechám. Stejně se nic nevyřeší a musíme si počkat na to, až se miminko narodí. Ještě jednou dík Jana (Monty) |
Jana |
• |
23.10.2002 15:46:04
Jaja, budem prehanat, ale aj tak musim regaovat tak, ako budem reagovat. Je to zacyklene, takze radsej pokracujem. Z toho, co pises mi ide mraz po chrbte. Kam az to zajde??? Bude sa neskor zistovat, ci z danej zygoty(ktora je podla mna uz cloviecik a nie nejaka zygota) ci bude mat dietatko modre alebo hnede oci??? To si potom budeme nechavat len tie modrooke a hnedookym zabranime v uhniezdeni? Alebo si necham matematickeho genia, lebo humanitne vedy sa mi budu zdat zbytocne, atd, atd...?! Dufam a prosim Boha, nech takato buducnost nikdy nestane.
|
Milena, 3 koťátka |
23.10.2002 14:12:59
Jájo, to je opravdu víc než sci-fi. :o) Reaguji na tvoji větu "metody a testovací techniky zabrání uhnízdění nebo vzniku geneticky postižených zygot". Ano, slyšela jsem o tom, že při IVF je toto testování možné, ale díky IFV se u nás ročně narodí kolem 2000 dětí. U dalších 88 OOO, které jsou počaty přirozenou cestou, by nebylo možné zygotu před uhnízděním zkontrolovat. Jenže jsou i postižení, která se vyvinou v průběhu těhotenství nebo jako následek komplikací při porodu...
|
Jája |
• |
23.10.2002 13:25:39
Ahoj!
Souhlasím,že v současné době nemůže být potrat lepší než ústav a to z důvodů,že testování není 100%ně spolehlivé (viz příspěvky výše...). Doufejme,že rychlý vývoj v medicíně povede k tomu,že se genetická chyba nebude už řešit stylem "až už je pozdě" (rozuměj=když už je embryo vyvinuté),ale že její metody a testovací techniky zabrání uhnízdění nebo vzniku geneticky postižených zygot.Ušetří to hodně lidem trápení,útrpné čekání a strach,šok a bolest. Je to sice otázka tak ještě trochu sci-fi,ale první kroky už byly učiněny. Co jsem viděla v TV,tak v USA jsou genetici na tomto výzkumu tak daleko,že dokážou u odebraných a oplozených vajíček ve zkumavce spolehlivě určit,jestli budou embrya postižená nebo ne.Matkám na UVF jsou tak implantovány pouze zdravé zárodky.Nechápu,proč se toto u mamin na IVF neprovádí standardně i u nás (a věřím,že spousta žen by si rádo i toto testování zaplatilo)a ke zdraví zárodků se přistupuje stylem - buď anebo. |
Helena - 2 synové |
• |
23.10.2002 11:36:46
Dnes je mi 45 let, mám 2 krásné dvoumetrové zdravé syny 23 a l9 let.
Narodila jsem se s oboustrannou luxací kyčelních kloubů a strávila do 3 let život ve "strojku". CHodím normálně, nekulhám, lehce jsem porodila, cvičím, sportuji, udržuji si váhu - prostě asi tato vada není nijak tragická. A to před 45 lety nebylo určitě zdravotnictví na úrovni, jako je dnes. Hlavu vzhůru - hodně štěstí. |
Katka a dve male holky |
• |
23.10.2002 11:24:06
Milá Jano,
s velkým zaujetim jsem si precetla tvuj clanek a naprosto jsem chapala tvoje pocity. Je mi z toho asi jeste více smutno nez ostatnim, jelikoz jsem sama lekarka, pediatr, nyni ale na materske dovolene. Je to opravdu velky problem, spousta lekaru tady u nas opravdu neumi s pacienty komunikovat, a mnohdy je to daleko vetsi lek, nez nejake prasky ci operace. Bohuzel jsem se o tom presvedcila na vlastni kuzi, a ver mi ,ze ten pocit je dvakrat horsi, kdyz se k tobe takhle neohleduplne chova vlastne tvuj kolega. Dlouho jsme si manzelem /taky lekar/ prali miminko, ale bohuzel temer 7 let bezvysledne. Bylo to opravdu hrozne obdobi, jeste umocneně tim, ze tomu vlastne vsemu rozumis, vis,co te muze cekat. Potom jsme se konecne rozhodli k nejakemu vysetreni, aby nam tedy byl odborniky sdelen důvod a vyrcen ortel. Pani doktorka na jednom z nejlepsich pracovist u nas nam chladnokrevne sdělila, ze nase sance jsou minimalni, presneji promilove, a ze jedinym resenim je slozite umele oplodneni. Nedokazali jsme pochopit tu odtazitost, s jakou sdeluje tak smutnou zpravu, pripadali jsme si tam ne jako zive bytosti, kteri maji nejake city, ale jako jen dalsi 2 pacienti do nejake statistiky ci studie. Presne, jak to popisujes ty. Situace se doslova do roka a do dne otocila,otehnotnela jsem naprosto normalne a nyni uz mame holky dve. Teprve ted, kdyz mam vlastni deti, nechapu nekdy ani sama sebe a svuj pristup k pacientum v době, kdyz jsem byla bezdetna, a to nemohu rict, ze jsem necita, ba prave naopak. Ale teprve, kdyz si clovek vse vyzkousi na vlastni kuzi, jake to je, mit treba nemocne dite a jak by ocenil a hlavne potreboval i minimalni ohleduplny lidsky pristup osetrujiciho lekare, snad teprve potom je schopny se sam zmenit ve vlastnim pristupu k ostatnim. Nechci tady filozofovat, ale spouste lekaru by prospelo, kdyby byli sami pacienti a poznali vse na vlatni kuzi. Na pani doktorku na genetice zapomen, v podstate mela pravdu, asi zase tolik nehori, ale kdyby to umela rict jinou formou, spis by te uklidnila. Na druhou stranu my doktori musime myslet i na nejhorsi, abychom neco neprosvihli, ale casto nam chybi ta profesionalita a lidsky pristup, ktery je navic v teto eticky slozite oblasti dvakrat potrebny. Proto se omlouvam za vsechny ty doktory "necity", myslim, ze je snad jen malo z nich, kteri jsou opravdu takovymi cyniky, spise to lidske utrpeni nechteji nechat na sebe dolehnout, aby se z toho nezblaznili. Ne nahodou je mezi lekari vice sebevrazd, nez v normalni populaci. Z vlastni zkusenosti lekare ti muzu rict, ze opravdu toto geneticke krevni vysetreni neni moc spolehlive, proto se doporucuje amniocenteza, ktera diagnosu stanovi presne. Tvuj nazor a pristup do budoucna / odmitnuti genetickych testu/ celkem schvaluji, ale na druhou stranu obdivuji, musis byt opravdu hodne silna. Jeste na zaver: deti s Downovym syndromem se rodi vetsinou hypotroficti, tzn. maji pod 25OOg, ale podle ultrazvuku je vas chlapecek prece obrik, ne? Tak hlavu vzhuru, kdybys chtela nejakou odbornou radu, jsem k dispozici. Ahoj Katka |
Jana |
• |
23.10.2002 10:50:22
Ake vselijake vyroky napisu ludia len preto, aby aspon trochu zmiernili krutost ortiela, ktory by sami vyriekli nad postihnutym dietatkom.
|
• |
23.10.2002 10:41:50
Milá Monty,
myslím, že je rozhodně upřímnější říct nahlas, že miminko zabít nenecháš, ale pokud bude postižené nemůžeš se o něj postarat. Na tom není nic k odsouzení. Když jsem čekala na výsledky amniocentézy najednou bylo všude plno dětí s Downovým syndromem. Sledovala jsem pořady v televizi, četla články. V jednom takovém pořadu mluvili o maminkách takových dětí, které jim našly vhodnou péči alespoň přes týden nebo je daly do dobrého ústavu. Také tam psycholog aplikoval známé indiánské přísloví: nesuď nikoho, pokud jsi neušel míli v jeho mokasínech. Myslím, že teď už se rozhodnete pouze správně, protože to nejpodstatnější už jste pro děťátko udělali - dali jste mu šanci. Za pár týdnů budeš mít dma zdravé mimčo a radost, že nemusíš nic dalšího řešit :) |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.