Hedvika |
• |
21.10.2002 20:23:03
Ahoj Monty, pokud jsi nepostřehla náš tripl test 1:7 ( jedno ze sedmi postižené)byl Díky UZ, krev byla OK!. Holčička je přesto v pořádku.
Navíc je to relativní,spousta věcí se může stát kdykoliv a už nikdo neříka - zastřelit - nezastřeli:o(. PRO VŠECHNY - A k životu postižených - známé se před 25 lety "nepovedl" porod - obrna a kvadruplexie, holčička se naučila pouze lést po čtyřech, přesto vystudovala, našla práci a dnes má muže a krásnou tříletou dceru ,o kterou je schopna se od roka starat bez dopomoci. Nikdo její mámě nedával vybrat potratit, či ne, " jen "ústav nebo samopéče a dnes je šťastnou a pyšnou babičkou. |
21.10.2002 17:56:46
Veroniko,
vím že naše rozhodnutí asi každý nechápe, ale rozhodli jsme se prostě pro naději (i když je to opravdu pět měsíců stresu) než pro případnou negativní jistotu. Nemyslím si totiž, že se na některé věci člověk může lépe připravit, pokud je ví předem. To je podobné jako kdybychom měli možnost vědět předem datum své smrti - kdo by ho chtěl vědět? Myslím, že téměř nikdo. Nedovedu si představit, že bych na amniocentézu šla, ta dopadla špatně a já pět měsíců věděla, že moje dítě není v pořádku. Že se o něj nebudu moci starat (nemá smysl vysvětlovat důvody) a že nejspíš nebudu mít sílu se na něj po narození ani podívat. To mi připadá přece jen příliš strašné. Takhle pořád máme tu naději... A k poslední otázce - samozřejmě, že považuji za daleko lepší variantu živé dítě v ústavu než potrat. Zvláště když má šanci prožít docela hezký život... Asi každý odsouzený by si raději vybral doživotí než trest smrti, nemyslíte? Jak jsem psala, kdyby bylo podezření na nějakou se životem neslučitelnou vadu, uvažovala bych o amniocentéze jinak. Takhle mne jiné řešení opravdu nenapadlo. |
Milena, 3 koťátka |
21.10.2002 16:47:35
Veroniko, uváděná pravděpodobnost potratu po amniocentéze 1:100 je spíše podhodnocená než nadsazená. Některé knihy uvádějí dokonce 2 až 3 zdravá potracená těhotenství na 100 amniocentéz.
|
Veronika, dva kluci 5,5 a 4 roky, holka 3 měsíce |
• |
21.10.2002 15:49:00
Nezlobte se, Jano, ale mně připadá Vámi uváděná pravděpodobnost potratu při amniocentéze (1:100) divná. Já mám totiž za sebou tři amniocentézy (všechny kvůli mému věku a tím zvýšené pravděpodobnosti "Downa") a když mi je lékaři vysvětlovali (v každém tom případě to byl někdo jiný), uváděli pravděpodobnosti nižší (nepamatuji si je už přesně, ale kdyby vypadaly takhle, nejspíš bych si to pamatovala). Vím sama, že zvlášť v posledním případě bylo i těch čtrnáct dní čekání na výsledky utrpení; když si představím, že by to mělo trvat pět měsíců, asi bych se zbláznila. A nezlobte se na mě, ale myslím, že kdyby se miminko narodilo postižené (držím vám moc palce, aby to tak nebylo, ostatně vaše pravděpodobnost je vážně malá), budete v té chvíli potřebovat veškerou sílu na to, abyste se o něj dokázala starat - a myslíte, že byste jí měla dost, kdybyste se s tím zároveň musela sama smiřovat? Píšete, že byste stejně nešla na potrat - ale aspoň byste měla čas se vyrovnat se situací. A kromě toho, píšete tam tuším, že byste asi o mimino stejně nepečovala sama; připadá vám lepší dítě někam odložit než jít na potrat? Mně ne. Ale to je samozřejmě individuální. V každém případě vám moc držím palce, Veronika
|
• |
21.10.2002 14:18:39
Dobrý den,
Chtěla bych uklidnit pisatelku příspěvku. Sama jsem poprvé těhotná a tento test jsem ještě neprodělala. Ale mám spoustu kamarádek, které už děti mají a které Triple-test v těhotenství prodělaly. Některým vyšel pozitivní a taky byly hodně vystrašené. Všechny proto podstoupily aminocentézu a úspěšně. Vyšla samozřejmě negativně. Nic si z pozitivního Triple-testu nedělejte, nemusí to vůbec niz znamenat a také nejspíš neznamená. Určité riziko potratu u aminocentézy hrozí, ale zase na druhé straně alespoň člověk ví, na čem je a zbytečně se nestresuje. Ale musí to být samozřejmě svobodné rozhodnutí. Držím Vám palce a doufám, že vše dobře dopadne a Vy porodíte zdravé dítě. |
Hela - 7l syn |
• |
21.10.2002 12:59:56
Milé čitatelky
Také jsem byla v situaci, kdy jsem si musela vybrat. Ve 3. mesíci těhotenství mi byla při odběru krve zjištěna zvýšená hladina AFP, což jak jsem si tenkrát zjistila, znamená riziko genetických vad, byla jsem pozvána na druhý odběr a hladina byla stále o něco zvýšená, a můj gynekolog mě navrhl aminocentézu - navrhl, nijak mne to nevnucoval a seznámil mě se svšemi riziky,které tento zákrok znamená -minimální možnost potratu, byla jsem po těch nepodařených odběrech dosti znepokojená, tak jsem to přijala, chtěla jsem skutečně vědět na čem jsem, ale pravda je že mi pan dr. řekl, že ne všechny vady jsou tímto odběrem zjistitelné. Zákrok byl pro mne zcela nebolestivý, i když to vypadalo strašidelně no a pak už jen to čekání, naštěstí to dopadlo dobře a syn je zdravý, přiznám se, že si netroufám trefit, co bych tenkráte dělala, kdyby byl počet chromozonu špatný, pak to skutečně znamená nějakou vadu.Nevím, skutečně nevím. Myslím si, že je to opět o volbě, když maminka na aminocentézu nechce, tak si myslím, že byji nikdo neměl nutit, ale také ji od toho nijak neodrazovat.Je to individuální.Přeji všem nastávajícím maminkám, aby jim testy vždy vyšly v pořádku. |
eva |
• |
21.10.2002 12:25:24
Vážená paní Jano,
chtěla bych Vám popřát mnoho sil a zároveň Vám držím pěsti ať je Vaše miminko zdravé. Jsem o něco mladší než vy, ale při čtení tohoto článku jsem si uvědomila jak je nevědomost sladká. Já jsem si prožila trochu jiný příběh, se svým přítelem /teď už manželem/ jsem otěhotněla a prožívaly jsme krásných devět měsíců než se nám narodí miminko.Bylo to krásné vše plánovat, "dohadovat" se co to asi bude, kupovat oblečky apod. O to bylo zjištění den před porodem, že není vše v pořádku jak mi tvrdil gynekolog.Hned mně odvezli do fakultní nemocnice kde mi udělali kompletní vyšetření a na druhý den jsem rodila císařským řezem.Další dny hrůzy, které jsem si prožila vám nemusím ani popisovat.Moje dcera trpěla nemocí, kterou má jen 1% dětí.Po třech měsích mi zemřela. Sice jsem to celých devět měsíců netušila, že se zrovna mně může něco takového přihodit, ale bylo to i tak dost bolestivé a je to šest roků co se to stalo a já mám pořád obavy otěhotnět, protože kdyby se to mělo opakovat tak bych to asi nepřežila.No a posuďte sama je-li lepší vědět o nemoci během těhotenství nebo až po porodu? Nicméně Vám přeji hodně sil Vám i Vašemu muži. Eva |
Jana |
• |
21.10.2002 11:18:34
Ahoj Jana!
Vyborny clanok! Zdielam tvoje nazory. Sice este nie som tehotna, ale som rozhodnuta, ak sa bude taketo geneticke vysetrenie vykonavat, tak ho odmietnut. Vsetky tie otazky, co si napisala do clanku mi virili hlavou, ale nastastie som si na ne vedela odpovedat. Drzim palce!!!! A hlavne sa nestresuj, to nie je pre dietatko to najlepsie. Vela optimizmu, slniecka a radosti s tvojho valibuka!!!! J. |
Blanka, syn |
21.10.2002 10:47:34
Znám rodinu,která podstoupila amniocentézu - výsledek špatný.Byli nuceni jít na potrat,ale odolali,byli rozhodnuti si miminko nechat.Narodil se zdravý kluk jako buk,ale ještě půl roku chjodili po různých vyšetřeních,protože dokrtoři nevěřili,že je zdravý. Při finálním krevním testu,který vyšel O.K.jim doktorka řekla:"No,tak jsem se spletla!" To spletení mohlo stát život krásného chlapečka.A tento případ určitě není ojedinělý,takže ona jistota amnocnetézy zase takovou jistotou není.
Držíme palce,mimi je určitě zdravé a už se těší,až uvidí svoji maminku i zvenku. |
Jana |
• |
21.10.2002 10:45:17
Peter, citujem: "Jak bychom se zachovali při špatném výsledku, nevím a jsem rád, že jsem to nemusel řešit."
Podla mna, prave toto treba pri vsetkych tychto neetickych testoch riesit. Ved preto sa predsa robia - aby sa zistili vsetky mozne chyby. Alebo od zaciatku predpokladate, ze s dietatkom nie je nieco v poriadku a test sa robi, aby vam toto vyvratil? No to snad nie... POdla mna (a ja to tak aj spravim, resp. uz to mam vyriesene), si treba najprv odpovedat, ze co bude, ak testy, amniocenteza, ... nevyjdu dobre. Dietatko veselo kope, co s tym? Ak mam na to nervy, povahu, cokolvek a dam si ho vziat, tak potom sa to da cele podstupit. Ak nie, tak ziadne testy netreba a peniaze za tieto vysetrenia sa daju pouzit niekde, kde ich je skutocne treba. Ci nie? Pekny den! |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.