| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Genetické testy - pár otázek k zamyšlení

[<<Předchozích 220] Příspěvky 221230 z 260 [Dalších 30 >>]
Martina, dcera 15 m.
  • 
20.10.2002 22:54:38
Ahoj,
můj přítel má v rodině genetickou vadu. Na testech jsme byli ještě než jsem počala a když už jsem byla těhotná, tak si mě taky občas někam zvali navíc, ale já jsem chtěla podstoupit vyšetření co nejméně, takže to byly snad jen asi 2 ultrazvuky. Nějak jsem prostě věřila, že všechno je v pořádku. To prý hodně pomáhá. Malá se mi v břiše taky hodně mrskala, byla velká (55cm) a někdy to vypadalo, že chce z bříška odejít hned a to nejkratší cestou.
Ale chtěla jsem napsat něco o doktorech. Když jsem otěhotněla a vypadalo to, že můj lékař mi bude dělat ultrazvuk každou kontrolu, tak jsem mu donesla stoh polemických článků o jeho neškodnosti. Necítila jsem se u toho nejlíp a čekala jsem, co mi na to řekne. Zachoval se jako formát (ale mělo by to být normální) a řekl mi, že můžu jakékoliv vyšetření odmítnout a vůbec se mnou jednal po celé těhotentví skvěle. Ale ze zkušeností naší rodiny a téhle své těhotenské vím, že u nás není dobré "podvolit se lékařské mašinérii", ale že je nutné shánět si informace a názory dalších lékařů, shromažďovat kopie všech zpráv, ptát se doktorů, co znamenají výsledky vyšetření atd. Můj gynekolog je například roztržitý jak starý profesor matematiky, takže jsem se ho například krátce před porodem ptala, jestli by mi neměl udělat výtěr na kultivaci, aby se miminko při porodu něčím nenakazilo, on na mě kouknul přes brýle a řekl, no jo, to bychom měli, tak se ještě položte...
A takhle je to u lékaře všude a asi ještě dlouho bude. Lékař není obeznámen s mým stavem a spisem, když vcházím do ordinace. Hrabe se v papírech a pátrá, o co jde. Nedovedu si představit např. takhle nepřipraveného soudce. Ale jak to dělají staří lidé nebo ti, kteří nejsou schopni přistupovat k tomu aktivně, třeba proto, že vůbec nepochopí, o co jde, to nevím.
Květinka
20.10.2002 17:03:51
Ahoj Veroniko, u některých žen vycházejí odběry špatně při všech těhotenstvích. Paní doktorka mi říkala, že to u někoho tak může být. Takže mně když to vyšlo i podruhé špatně, tak jsem si řekla hurá druhé mimi bude taky v pořádku :-)!!!!
Ivana
  • 
20.10.2002 12:29:34
Ano, moje sestrenka trapila by se mene. To co ji nejvice vadilo byla prave nemoznost "rozhodnuti". Zni to krute ale v podstate trapi ji to obcas i dosud. Je verici takze v pripade ze by to vedela driv by se nejpravdopodobneji nerozhodla pro potrat ale kazdopadne chybela ji ta moznost. Pocit ze se na to pripravila, ze s tym 100% souhlasila. Je to tezko vysvetlitelne. Asi kdyz nikoho takoveho neznate tak to tezko pochopite. Zdravim
Ivana
  • 
20.10.2002 12:23:50
V podstate slo mi jenom o to ze ne vzdycky amniocenteza ma za ukol vyresit problem zda potratit nebo ne. Pro me to znamenalo vedet driv - pripadne se odstresovat anebo pripravit pro postizene dite i za cenu rizika, ktere se sebou tento zakrok nesl. Ale je to opravdu vec nazoru.
Jinak si myslim ze Vase dite je zdrave, opravdu ve vestine pripadu da se pripadne vady zjistit na podrobnem UZ. Kazdopadne Vam to preju a drzim palce.
20.10.2002 11:15:59
Ivano,
myslím, že jsem to už napsala v samotném článku - tedy "proč ne". Proto, že bych miminko "nedala pryč" v případě jakéhokoli výsledku a nedovedu si prostě představit, jak bych snášela dvacet týdnů jistoty, že našemu malému něco je. Kdybychom se rozhodli těhotenství ukončit, bylo by to určitě jiné, ale k tomuhle rozhodnutí bychom určitě nedospěli při Downově syndromu. O tom bychom uvažovali leda v případě, že by miminko mělo takovou vadu, která by byla neslučitelná se životem.
Možná, že kdyby UZ vyšetření u dr. Marka vyšlo nějak podezřele, ještě bychom amniocentézu zvážili, ale on sám nám ji nedoporučil. Jistotu nemáme, ale aspoň máme naději. A když se mi občas povede na výsledky testů nemyslet - i když to není zas tak moc často - můžu si užívat taky trochu toho "těšení". Kdyby nám amniocentéza vyšla špatně, žila bych těch 20. týdnů v daleko větším a horším stresu. Takže si myslím, že jsem zvolila to menší zlo, aspoň pro miminko určitě.
Ale takové rozhodnutí dělá každý sám za sebe a někdo jiný by na našem místě jednal jinak... neodsuzuji žádní jednání, vyplývající ze svobodné vůle. Co člověk, to názor a přístup k životu, nebo ne?
Veronika, Martinek 23 mesicu, ? 15.tyden
  • 
20.10.2002 1:27:12
Ahoj
U Martinka nam taky vysel spatne test. U nas v Kromerizi se navic nedela ze tri casti, ale jenom ze dvou,tak nebyla zadna nadeje, plodovou vodu jsem neodmitla, nevedela jsem, jak budu reagovat v pripade jiste vady, asi bych nemela tolik sily mit postizene miminko. Nastesti nase nejistota trvala jenom mesic, ale byl strasny, cely probreceny, jeste tyden v nemocnici po odberu. To bylo asi nejhorsi obdobi. Doktori, kteri na cloveka kaslou, krome vizity se ani neukazou, nemluvi, nikdo blizky... Tenkrat jsem dostala nejkrasnejsi darek k narozeninam - potvrzeni, ze miminko ma vsechny chromozomy v poradku. Pak jsem chodila na kontroly vzdy uz se strachem, co zase najdou a vymysli, popravde nejklidnejsi jsem odjizdela po odberu z Brna. Prohlasil, ze je test asi spatne udelany, rekl mi, ze to neni zdaleka tak zle, ze podle ultrazvuku si mysli, ze na tom budu stejne, jako 90% jinych maminek, vsechno dobre dopadne. Prijemny doktor i sestricka, pristup u nas zcela nevidany. Nevim, kdo vymyslel, ze je tehotenstvi nejkrasnejsi obdobi v zivote, snad kdyby do toho nezasahovali doktori, a nebo aspon zasahovali s citem. A tak jsem vymenila gynekologa. Vymenila jsem komfort blizkosti doktora za dulezitejsi - mam pocit, ze jsou tam kvuli me, nedavaji mi najevo, ze obtezuju, zdrzuju a mam stupidni dotazy. A verim, ze jim tak musim obcas pripadat, vim toho dost na to, abych mela strach uplne porad a tak se hodne ptam. Ale odjizdim vzdycky s dobrym pocitem. A nevadi ani to, ze si na kazdou kontrolu musi manzel vzit volno, protoze tak dobre nejezdim, abych si sama troufla do 30 km vzdaleneho Zlina. Nevadi ani to, ze s nami jezdi Martinek. Ale ted uz zacinam mit strach - jsem v 15. tydnu. A za tyden jedu na krev na testy. Je sice fakt, ze na toto tehotenstvi "nemam cas", Martinka jsem porad hladila, kdyz zacal kopat a jeste jsem nevedela o problemech, hladila jsem ho porad, porad jsem mu neco povidala, ted me tak zamestnava, ze nemam cas sledovat ubihajici dny a je to prijemnejsi. Doufam, ze pohoda vydrzi az do konce tehotenstvi a hlavne po porodu, proste ze to pristi tyden dobre dopadne. Ted bych uz sice verila tomu, ze 90% pripadu jsou plane poplachy, ale clovek stejne porad mysli na tech zbyvajicich 10%. Nezbyva nam mic jineho, nez doufat, ze to vsechno dobre dopadne. Preju to vsem, kdo chteji miminko. Veronika
  • 
20.10.2002 0:41:36
Genetyka to je fakt super věc.

Když se konečně pánům doktorům zadařilo a "my" jsme otěhotněli a počet očekávyných miminek se snížil ze 3 na 2, došlo na genetiku. Manželka, kterážto jest vysokoškolsky vzdělaná ve farmacii, takže jsem se domníval, že by tomu trochu mohla rozumět, nedala na varování jejího známého gynekologa. Patrně trochu zblblá z několikatýdenního pobytu v nemocnici a podle mého názoru trochu "divného" zacházení ze strany nemocničního personálu se nedala přesvědčit a nechala si krev odebrat. Ale to, že ty testy nemusí v našem případě "vyjít" jsem věděli.

No a ono to zrovna nedopadlo. My jsme byly, po ujištění o tom že to nemusí vyjít, v pohodě. Do té doby než následovalo v Podolí setkání s jednou naprosto neuvěřitelnou asi stoletou doktorkou. Do této doby jsem spoustu vyšetření absolvolal s manželkou - chodili jsme buď ke známím lékařům a nebo do takových zařízení, kde to bylo normální. Tato baba mě ovšem okamžitě vyfakovala (jiný výraz mě nenapadá) z ordinace a utvrdila manželku v tom, že amniocentéza nic není a musí se udělat.

Takže došlo na amniocentézu, jelikož "jsme" byli těhotní double, tak s pobytem v nemocnici, ten se trochu protáhl, poněvadž té čarodějnici to trochu utíkalo (plodová voda).

Moc jsme si nepřipouštěli nějaké další komplikace (předtím už jich bylo tak na román), takže když mi cestou do Brna zazvonil v autě telefon, s tím, že nejlépe ihned máme přijít oba na odběr krve, že potřebují NĚCO zjistit, tak by se ve mě krve nedořezal... Paní doktorka (přírodních věd) byla velmi ochotná - po telefonu se se mnou nebude o ničem bavit! A basta.

No tak jsme tam šli. Vzali nám krev a manželce, která má zkoušku z genetiky asi tak v jedné větě vysvětlili o co jde a že je asi 10% pravděpodobnost, že se narodí jedna z holčiček (to jsme dosud nevěděli a ani vědět nechtěli a taky jsme se na to neptali :-) s nějakou vadou, která se nedá určit. Ovšem pokud tuto chromozómovou anomálii nenajdou u někoho z nás, pak by bylo po problémech. A pro jistotu ať si rozmyslíme, jak to budeme řešit. Když manželka pronesla něco v tom smyslu, že 10% je dost málo, tak za námi ještě paní doktorka přírodních věd vyběhla na chodbu a něco na nás pokřikovala ať nebereme na lehkou váhu.

No samozřejmě, že u nás nic nenašli. Ale tou dobou už jsme začali konat sami a chtěli jsme se po poradě s několika známými a tou dobou už jedinými důvěryhodnými lékaři ujistit, že holky jsou zdravé. Takže proběhlo pár ultrazvuků a nakonec asi hodinový „průzkum“ u vzpomínaného pana doktora Marka.

U něj jsme měli tu celou genetickou anabázi začít – po té co obeznámen od kolegů s naším příběhem vyřkl závěr, že mu přijde vše v pořádku, se nás jako první lékař zeptal, proč si manželka nechala dělat testy, proč byla na amniocentéze, když čeká dvojčata a v tomto případě ukončení jednoho těhotenství znamená tak velké riziko pro druhý plod, že ho nelze doporučit…

No a teď máme dvě zdravé roční holky, které se narodili o 3 měsíce dřív (a za to pro změnu vděčíme opravdu skvělým neonatologům v Podolí). Nikdo nevyloučil, že předčasný odtok plodové vody nesouvisel s prodělanou amniocentézou.

Genetice zdar!
*Aida*
20.10.2002 0:15:17
Mimochodem ekologickou etapou ve svem zivote neprochazim a nikoho kdo podstoupil jakykoliv test neodsuzuji, je to nakonec na kazdem z nas, jak se rozhodne.
*Aida*
20.10.2002 0:13:18
Mila Ivano,
pokud jste si opravdu precetla ten clanek, pak slecna neni slecna ale pani a podepsala se tam Jana (ala Monty). To, jestli se nekdo rozhodne podstoupit amniocentezu ci ne je ciste jeho vec. Co kdyz je riziko amnio vetsi nez riziko postizeni ditete? Stoji pak tech 20 tydnu zivota za to, ze vim? Myslite si, ze dnes po trech letech by se Vase sestrenice citila lepe kdyby o tom postizeni vedela 20 tydnu dopredu? Nebo by se mozna tech 20 tydnu velmi trapila a diteti tim neprospela?
Stejne tak jako Vy nechapete proc ne, jsou mezi nami i taci, kteri nechapou proc ANO!!!!
Ivana
  • 
19.10.2002 22:30:17
Mila slecno,

precetla jsem Vas prispevek a pripomelo mi to stres ktery jsem prozivala ve svem tehotenstvi. Riziko v nasem pripade bylo 1:9 takze pro me tehdy temer jistota. Podstoupili jsme rozhovor na genetickem oddeleni - nahodou byla tam vyjimecne mila a profesionalni doktorka, ktera nam podrobne vysvetlila co to je Downuv syndrom. Take nam doporucila amniocentezu a my jsme ji podstoupili ne proto ze v pripade spatnych vysledku bychom nechali dite potratit ale prave proto abychom druhou polovinu techotenstvi prozivali v klidu. Osobne nevydrzela bych cekani 20 tydnu abych se dozvedela zda je moje dite zdrave nebo ne. Vysledky u nas dopadly dobre a zbytek tehotenstvi jsme prozivali v pohode a bez nervu coz si myslim bylo pro naseho syna hodne dulezite. Proto nechapu proc se trapite. Neznat odpoved je mnohem horsi nez ji znat - jakakoliv by byla. Trapite tym nejenom sebe ale i vase dite - stres a nejistota mu urcite neprispeje. Nahodou mesic pred tim nez se narodil nas syn, se v nase rodine narodilo dite s Downovym syndromem - moje sestrenka prochazela "ekologickou" etapou ve svem zivote a odmitala jakekoliv UZ behem tehotenstvi. Kdyz se ji narodil syn - byla samozrejme z toho znicena, ted jsou mu pres 3 roky - je skvely, velice komunikativni i kdyz samozrejme jeho vyvoj probiha mnohem pomaleji nez u zdraveho ditete. Nejvice si sestrenka vycita prave to, ze nevedela o tom driv aby se mohla na tuto situaci pripravit. Ted samozrejme nema cenu vam vysvetlovat ze dite s Downovym syndromem neznamena konec sveta - je to tezke a nevsechny mame na to abyhom vyhovavali postizene dite. Ale myslim si ze je to mnohem lepsi vedet driv, treba vas ceka dobra zprava - a nestresovat zbytecne sebe, dite a okoli. Preju Vam hodne stesti a zdraveho chlapecka.
[<<Předchozích 220] Příspěvky 221230 z 260 [Dalších 30 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.