Macek |
• |
18.10.2002 14:06:58
Milá Jano,
jak jsem s Tebou cítila, když jsem četla tvůj příspěvek. Bohužel stále se přesvědčuji, že cit a ohleduplnost některým lékařům chybí. Podobnou situaci jsem zažila s mladší dcerkou. 5 let před tím jsem porodila Báru, prožila jsem něco jako "falešné těhotenství", alespoň takto mi vysvětlil lékař, a musela jsem na "čištění", promiň, že používám tyto výrazy, ale přesně takto mi lékař vysvětlil diagnózu - pro něho banalita a pro mě? Asi jsem byla tenkrát hloupá a moc vyděšená ze všeho, co se kolem mne dělo, že jsem nebyla schopna víc se pídit po tom, co mi vlastně bylo. A to byla chyba, o to víc jsem se pak při těhotenství s Bárou bála, když mi při prohlídce na "genetice" v Podolí bylo lékařkou sděleno, "jak to, že mi neudělaly tentrát genetické testy, protože je možné, že jsem o dítě přišla díky genetické vadě. Moje krevní testy se totiž také neslučovaly s normálem - stejná předpověď jako u Tebe - Downům syndrom nebo v lepším případě - dvojčata. Ale lékařka na genetice mi sdělila, že v laboratořích mnohdy zbytečně vyděsí. Podle ní byly testy OK - přesto jsem šla na amniocentézu. Nález negativní. Bára se narodila opravdu v pořádku. Nezoufej, lékaři asi opravdu musí vidět všechno hůř a černěji, než to ve skutečnosti je. Držíme moc a moc palce. Macek (32) + Terka (9) + Bára (3) |
18.10.2002 12:04:19
Jani, dík za tvůj příběh s dobrým koncem. Snad to dopadne i nám.
Pan doktor Marek byl asi jediný, kdo s námi celou situaci řešil pohodově a bez nějakého strašení, kdyby byli všichni doktoři jako on, byl by ve zdravotnictví ráj. Jenže to tak bohužel není. Škoda, že se v rámci medicíny nevěnuje víc prostoru etice, někteří - a třeba i dobří - doktoři mají chování řeznických psů. :o( Kontakt na MUDr. Marka: Národní třída 9, P-1 tel. 22 07 5119-20 fax 24215059 e-mail: poliklinika@narodni.cz (ale jsou to čísla ze srpna, před přečíslováním, takže si budeš muset najít na Netu nová) |
18.10.2002 11:58:50
Díky všem... snažím se na to nemyslet, respektive myslet na to, že všechno dopadne dobře, ale není to lehké. Jak jsem psala, hlavně kvůli tomu, že je miminko tak strašně "neposedné"; asi jsem z toho už vážně cvok, protože mi všechny kamarádky říkají, jak je to divné, jejich děti - zdravé - se takhle nechovaly, tak už začínám vidět bubáky i v tomhle.
Petře, můj manžel byl také na UZ, ve 20. týdnu, a reagoval podobně jako ty. Po tom speciálním vyšetření na prenatálni kardiologii jsme byli nějaký čas "celkem" v klidu, ale poslední dobou se to zas nějak horší, asi je to tím, jak se blíží termín porodu... Ještě jednou vám děkuji za podporu a za reakce, určitě dám vědět, jak do dopadne... |
Další Jana :-)) |
• |
18.10.2002 11:58:37
Ahoj Jani,
před skoro dvěma lety mi výsledky triple-testu vyšly 1:64 na riziko DS. Bylo mi stejně hrozně jako Tobě, představila jsem si 64 dětí - to přece není tak moc - dvě třídy u nás na gymplu. Moje šéfová v práci mi tehdy řekla: tím, že na to budete myslet takhle, to akorát přivoláte, miminko bude v pořádku. Na genetice v Motole je úžasná paní doktorka se skvělým přístupem k mírně hysterickým budoucím rodičům, kterým je třeba všechno polopaticky několikrát vysvětlit a hlavně uklidnit. Skoda, žes na ni nenarazila i Ty. U nás se nakonec ukázalo, že se test dělal o dva až tři týdny dřív než měl, což zkreslilo výsledky. (Holčičku jsme počali den před očekávanou menstruací a ne "předpisově" v polovině cyklu). Test se udělal znova a vyšel... už ani nevím jaké číslo tam bylo, prostě nějaké vysoké, takže vše O.K. Takže vidíš, co všechno (a i jaké "maličkosti") můžou výsledek ovlivnit. Takže: řekni si, že ten váš kluk jako buk bude krásný zdravý mimís, taky tomu věř (fakt to zkus!!!) a nestresuj ho, at to není poseroutka :-))). Držím palečky!!!!! Ahoj Jana P.S. Taky jsem tehdy byli u pana doktora Marka, bylo to tam super, bohužel jsem na něj ztratila kontakt a budu ho v nejbližší budoucnosti opět potřebovat - mohla bys mi ho poskytnout? Díky, J. |
Petr, syn Tomáš 11 měsíců |
• |
18.10.2002 11:49:04
Ahoj Jano,
vcelku myslím chápu tvé pocity. My jsme s mojí ženou měli naprosto pohodové těhotenství, než se do toho vložili lékaři. Při triple testu nám vyšla pravděpodobnost mentálního postižení dítěte 1:200. Na moji ženu to mělo stejně negativní dopad jako na tebe, rozhodli jsme se však na amniocentézu jít. Ta dopadla dobře a zbytek těhotentví jsme si opravdu užili. Jak bychom se zachovali při špatném výsledku, nevím a jsem rád, že jsem to nemusel řešit. Pomíjím také věci, že nám po amniocentéze při dalších vyšetřeních lékaři tvrdili, že se mé ženě vytvářejí protilátky a vůbec jde něco šejdrem). Přesto všechno jsem zastáncem prenatálních vyšetření a testů. Přiznám však jeden zcela nelékařský potřeh: ještě před výsledkem amniocentézy jsme se byl se ženou na malého podívat na ultrazvuk. Když jsem ho viděl jak se mrská a jak je aktivní, dospěl jsem k nezvratnému přesvědčení, že bude v pořádku. A tak to také dopadlo. Věřím, že u vás to bude také tak a držím palce. |
Jana |
• |
18.10.2002 11:29:09
Ahoj Jani,
zkus si nedělat starosti a užívej si bezproblémového těhotenství. Skutečně v mnoha případech je tripl-test falešně pozitivní. Pokud máte dobrý rodokmen, uvidíš, že se ti narodí zdravé, krásné miminko. Nekažte si s manželem nějkrásnější chvilky vašeho života... Zažiješ to už třeba jenom jednou - a je to neopakovatelný pocit. Jak jsem četla všechna UZ vyšetření a měření dopadla dobře - další známka toho, že všechno bude OK. Držím vám všem - tobě, manželovi i miminku palečky a těším se, že nám za pár měsíců oznámíš narození zdravého miminka. Jana |
Květinka |
18.10.2002 10:47:57
Jano, neměj strach a buď šťastná, že máš v bříšku mrskající se miminko. Prosímtě, co by zato jiné mámy daly a s nějakými sýčkařskými genetickými testy by si nelámaly hlavu. Plně tě chápu, jakou paseku tobě a tvému muži v hlavách nadělala ta pro doktory vcelku normální zprávička, že by děcko mohlo být postižené. Mně ji onehdá řekli taky, ale současně mě citlivě upozornili na to, že jen úplně malilinké procento žen se "špatným" triple testem má opravdu postižené dítě, to tobě nezdůraznili? Současně jsem slyšela i o případu, kdy test byl normální, ale miminko postižené. Testy nejsou vševědoucí. Zkrátka nedělej si hlavičku z toho, jestli zapadáš nebo nezapadáš do doktorských šablon. Neber je jako verdikt zdraví či nemoci. Tvoje tělo a miminko jste individuality a máte právo na svoje projevy a výsledky vyšetření. Proč by hned miminko mělo být vážně nemocné? Na to bych vůbec nemyslela, vždyť sama píšeš, jak cítíš, že je vše v pořádku, nemáš problémy, miminko se má k světu - tohle vnímej. Moc se mi líbí tvůj názor, že bys děťátko s nemocí nezabíjela a odmítla jsi amniocentézu a že odmítneš při dalším miminku triple test! Jednoho dne už nebudeš mít nejistotu - věz, že v této těžké situaci nejseš sama. Snaž se nemít strach, děťátko tvoje pocity v bříšku cítí a řídí se jimi. Věř si, věř svému dítěti a miluj ho takové jaké je a raduj se z každého jeho pohybu. Znám moc žen, které měly špatné triple testy a teď se těší ze zdravých dětí. Nemám ráda strašení maminek!!! Ahoj Petra
|
Jajina |
• |
18.10.2002 10:32:15
Milá Jano,
jste v nelehké situaci, ale už kvůli svému děťátku věřte, že bude zdravé a v pořádku! Lékařská věda je jen věda a znám spoustu případů, včetně své rodiny, kdy skutečnost byla úplně jiná. Podle toho, co píšete, jsou výsledky testu spíše v krajních hodnotách a pokud výsledky UTZ jsou dobré, určitě bude všechno v pořádku! Snad pro uklidnění Vám mohu sdělit, že mojí matce v době, kdy mi byly již 3 roky (!) a začaly mi v důsledku poruchy látkové výměny vypadávat vlasy, lékařka sdělila, že budu mentálně zaostalá a že se s tím nedá nic dělat. Naštěstí se mamina nevzdala a díky její nedůvěře vůči lékařské vědě je ze mně zdravá absolventka VŠ. Věřte svým pocitům více, než vědě - uvidíte, že všechno dobře dopadne. Přeji Vám všechno dobré. |
Radka, dcera 8let |
• |
18.10.2002 10:18:23
Milá Jano,statistika je přesná věda o nepřesných číslech. Zkusme si s těmi čísly také pohrát. 1:120=0,008333, tj. 0,8% ! To znamená,že na 99,2 % bude Tvůj chlapeček v pořádku. Myslím, že je to docela hezké číslo.*Když jdeme ráno do práce, pravděpodobnost, že nás cestou srazí auto, je teoreticky hodně vysoká. Každý den však vyrážíme znovu a nikdy nás nenapadne pochybovat o tom, že dojdeme v pořádku. A tak je to přece se vším.*Držím palce. R.
|
Dana, 2 děti |
• |
18.10.2002 9:49:42
Neboj se Monty, vše dopadne dobře uvidíš. :-))
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.