Stana74 |
12.8.2005 14:13:31
Mila Jana,
som v 17 tt a zijem v Norsku. Ked som sa pytala na ten tripple test tu u nas, tak mi bolo s prekvapenim povedane, ze tieto testy je tu zakazane prevadzat, pretoze su v prevaznej miere zavadzajuce. Na zistenie DS sa tu pouziva ultrazvukove vysetrenie plodu medzi 12-14 tt. Prajem Ti vela sily a odvahy a potom aj nadherne zdrave deti!! Stana |
Daniela |
• |
21.7.2005 9:41:46
Mně moje gynekoložka (kterou jsem až do té doby považovala za skvělou) hned při 1. návštěvě v poradně v reakci na to, že jsem těhotná, sdělila zhruba toto: " No musíte se rozhodnout, jestli chcete si nechat ve 37 letech dítě, když už dvě zdravé děti máte a po 35. roce stoupá riziko vývoj.vad, takže budete přísně sledována, půjdete na amniocentézu, kde je sice riziko potratu (no a vám už hrozil potrat v přechozím těhotenství, takže to riziko tu opravdu je), ale dle mého názoru je lepší potratit než mít postížené dítě". Na to jsem namítla, že si nejsem jistá, zda stojí za to, potratit kvůli vyšetření. Její celkový přístup mě rozladil natolik, že jsem se rozhodla se porozhlédnout po jiném doktorovi. Existují však ještě gynekologové, kteří berou život dítětě jako dar anebo všichni už vidí jen statistiky a čísla?!
|
Petra |
• |
18.6.2005 19:12:09
Preji vam vsem hezky den,
zasedla jsem dnes k internetu s umyslem docist se neco zajimaveho o genetickych testech, ktere jsme s manzelem absolvovali po 2 letech snazeni o poceti a po spouste dalsich jinych vysetreni s tim souvisejicich. Objevila jsem tyto stranky a nestacim zirat na vsechny ty clanky. Nikdy jsem tehotna nebyla a verte, ze me privadite k slzam. Rikam si, ze i ja (pokud se nam vubec podari pocit) budu pravdepodobne mit jednou cim prispet na tyto stranky. Je to hrozne. Musim rict, ze vam vsem drzim palce a preju vam, aby se cesty trosku vyhladily. Ja beham po doktorech uz 3 roky, takze vim, jaci doktori dokazou byt (kupodivu spis doktorky). Bohuzel, zatim jsme nepocali a kdyz ctu vase prispevky, tak uz ted jsem srab. Koukam, ze se mame s manzelem na co tesit. Preju vam vsem hodne moc stesti a silu se rozhodnout pro cokoliv. Zivot neni fer. Petra |
Lenka, dva kluci |
• |
10.6.2005 22:04:41
Dnes jsem se vrátila z genetické poradny. Nejprve riziko 1:112, po podrobném ultrazvuku, kde skvělý! pan doktor nenašel žádný problém, snížil riziko na 1:240. Vysvětlil mi, že ty testy jsou dost citlivé a když se něco nezdá, vyhodí raději riziko. Plodovou vodu jsme odmítli, protože bych nemohla usmrtit svoje dítě, takže by to bylo na nic. Tak, jak jsem tušila správně, že čekám třetího kluka, tak mám tušení, že mám zdravé miminko a skvělého manžela. Co víc si žena může přát? Aby ji nikdo neděsil. Dříve testy nebyly, dříve ultrazvuky nebyly a ženy až do porodu žily ve slastné nevědomosti. Někdy si říkám, že to měly jednodušší.
|
Tereza |
• |
11.5.2005 14:03:19
Milá paní Jano.
Jsem opravdu moc ráda, že jsem narazila na váš článek.Protože jsem sama podruhé těhotná, a navíc mám hned několik kamarádek, které dopadly při tripple testu podobně jako vy, dobře vím, jakým způsobem se chovají lékaři a zdravotníci v takovýchto případech k nastávajícím maminkám.Nazvala bych to zločinem.Všechny mé přítelkyně po mnoha týdnech nejistoty porodily zdravé děti.Jsem moc ráda, že nejsem jediná, která odmítá odběry plodové vody a interupci.Váš článek mne potěšil, protože chování dnešních lékařů označuje matky, které odmítají vystavovat své děti zbytečnému riziku nebo je dokonce nechat utratit, pokud by nebyly"plnohodnotné",takové matky označují za nezodpovědné.To je podle mě největší tragédie dnešní prenatální diagnostiky.Držím Vám palce a pevně věřím, že budete mít zdravé miminko. Tereza |
Lili, dcera18měs+18.tt |
• |
17.4.2005 17:36:39
Ahoj Andrejko, vím co cítíš. Já mám sice riziko MD 1:480, ale jsem z toho úplně na dně.První dcera je naprosto zdravá a úžasná, takový malý ďáblík. Nedělala bych z mého výsledku velkou vědu, kdyby můj bratranec neměl syna postiženého MD. Takže z tohoto důvodu jsem se rozhodla podstoupit amnio, i když riziko potratu po AMC 1:100. Teď mě čeká čekání na výsledky. Musím věřit, že vše je OK a ty věř také. Jsme mladé, zdravé maminy, máme milující chlapy a narodí se nám zdravé miminko ;-)) Držím nám vše palce!!! Lili
|
LouPudlo |
• |
3.4.2005 8:51:48
já tedy nejsemv té sitoaci a tak těžko můžu říkat jak bych se cítila
ale 1:120 - myslím si že není důvod se snad ani nějak zneopkojovat. To je velmi nalá pravděpodobnost. Kolik by sis vsadila na koně který by měl vypsaný kurs 1:120? Udělej si pokus, zajeď si do Chuchle a vsaď si. Ale jsem také taková malá hysterka a dovedu si představit že taková situace se dá těžko posoudit objektivně pokud se jedná o vlastní dítě. Takže z pozice zatím netěhotné: Neboj se, spíš tě zajede tramvaj než bys měla postižené dítě. |
• |
3.4.2005 8:50:35
já tedy nejsemv té sitoaci a tak těžko můžu říkat jak bych se cítila
ale 1:120 - myslím si že není důvod se snad ani nějak zneopkojovat. To je velmi nalá pravděpodobnost. Kolik by sis vsadila na koně který by měl vypsaný kurs 1:120? Udělej si pokus, zajeď si do Chuchle a vsaď si. Ale jsem také taková malá hysterka a dovedu si představit že taková situace se dá těžko posoudit objektivně pokud se jedná o vlastní dítě. Takže z pozice zatím netěhotné: Neboj se, spíš tě zajede tramvaj než bys měla postižené dítě. |
Andrea -těhule |
• |
6.3.2005 14:05:37
Ahoj,přidám se do této smutné diskuse.Mě vyšlo podezdření na D.syndrom1:179.Asi nebudu popisovat jaký to je pro mě šok,vše v pořádku a najednou tohle.No už mám za sebou genetiku v Motole(škoda,že lékaři jsou neosobní,spíš mě jěště více vystrašili).No a minulý týden voda.(brali to jak na běžícím pasu,žádná vysvětlování,žádný ohled.)Výsledky budou až kolem 20.března a ´musím se přiznat,že srab nejsem,teď se klepu a ůtěchu hledám na těchto stránkách.Doufám,že se s miminkem zařadíme k vám co se už smějete a děsivou dobu máte za sebou.Najednou člověk přehodnocuje názory a vše ostatní se mu jeví jek maličkosti,jen hlavně ať ja maličké v pořádku.Amino jsem postoupila proto,že bych v té nejistotě déle být nemohla a také vím,že bych postižené dítě nezvládla.Mám 4 syna,který mě potřebuje a potom jednou zemřu a v naší zemi je post.človíček odepsaný a brán jako přítěž.je to smutné a proto držme si palečky ať máme všichni zdravé děti a testy nás neděsí.Ahoj
|
Míša, 22 týden |
• |
2.3.2005 22:58:29
Ahoj Jani a vůbec všichni,
musím se přidat k dlouhé diskuzi a napsat, že přesně znám pocity, které Jana popisuje. Mně vyšlo podle AFP riziko Downova syndromu 1:90 ! Číslo mně přišlo ohromné a samozřejmě mě příšerně vyděsilo. Dost jsem si pobrečela...jaksi nezabíraly žádné útěchy typu:"Nemysli na to, určitě to bude v pořádku" Pani doktorka na genetice, kam nás poslal můj gynekolog, prostě bez jakéhokoliv úvodu udělala přednášku o podobě a chování mongoloidních dětí a útěchnou mně měl být fakt, že když se riziko potvrdí, můžu KLIDNĚ těhotenství do 24.týdne ukončit...Odcházela jsem jako opařená...moje miminko a takto nemocné..a ukončení tolik chtěného těhotenství ??? Proboha...Přestože tohle postižení nikdo v rodině nemá, prý se to občas zdravým párům stane, že se chromozomy špatně rozdělí - prý je to vlivem špatného prostředí, ovzduší a tak. Člověk nic nezmůže...No, bylo mně fakt hrozně, ale rozhodli jsme se podstoupit amniocentézu, což nám přišlo jako menší zlo než ve stresu žít až do porodu a nemoct si těhotenství vychutnat...No, ale abych to zkrátila: amnio nakonec nebyla tak hrozná, miminko ji statečně přežilo. Nejstrašnější byly ale ty 3 týdny čekání na výsledky, kdy jsem nepočítala dny, ale snad i hodiny...Nikomu tyhle pocity bezmoci a nejistoty nepřeju. Opravdu. Naštěstí má náš příběh šťastný konec. Dnes jsem si byla výsledky vyzvednout a vše je v pořádku !:-)))) Riziko se nepotvrdilo, čekáme zdravou holčičku:-))) Takže holky, je to fakt peklo, ale nevzdávejme to a doufejme !! Mně hodně pomohlo číst si ve vašich příspěvcích - asi je fakt hodně maminek, které tohle trápí. Dnes mně také řekly, že po AFP je zhruba kažá 20.maminka takto postrašena - prý ty krevní testy jsou velmi citlivé a často falešně pozitivní. Já vím, že to není útěcha pro ty, co právě odcházejí z genetiky, ale fakt to nevzdávejte - určitě se ukáže, že i vaše miminka jsou v pořádku a byl to jen planý poplach !! Moc vám-nám všem držím palce a přeji jen zdravá miminka !! Míša |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.