| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nadané děti 4

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 44 [Dalších 4 >>]
Táňa (Terezka)
  • 
31.5.2004 11:26:24
Ahoj, přečetla jsem si všechny články na toto téma,ale vůbec jsem se nedověděla, co dělat konkrétně!Já sama pocházím z malého městečka a vzhledem k popsaným projevům nadání, jsem nadané dítě byla, ale nikdo mě nijak nepodporoval a ve škole jsem si od spolužáků i učitelů užila své!!!Teď sice bydlím v "metropoli" severních Čech a u své dcery (3,5) pozoruji jistá nadání, ale nevím co konkrétního bych měla podniknout pro jejich rozvoj.Obtelefonovala jsem několik MŠ, radila se s naší p.dr.,která si o mně mimochodem myslí,že jsem "neurotická matka" a že dceru příliš sleduji a mám ji spíše nechat, ať si roste, jak chce a NIC!!!Dceři se snažím maximálně věnovat, a že to při jejich občasných vzdorech (vycházejících z frustrace,pokud jí něco nejde tak, jak si představuje)je dost obtížné!Co mám tedy dělat?Jezdit do Prahy? Poradí mi vůbec někdo?Táňa
Lida a 2holky
27.11.2002 16:22:36
Radko,
ma pravdu. Vesinou to tak je.

I kdyz nad mnosztvim u svych 18m dcer obcas pochybuji. To, co vyprodukuji se velmi casto podoba me tydenni produkci.
Radka, dva kluci
  • 
27.11.2002 11:43:25
Ahoj, tak to jste mě uklidnily:)Ne vážně, přesně jak píšete, vytříbený smysl pro humor mají oba naši hoši, včetně toho, který ještě moc nemluví (budou mu tři až vdubnu, tak kam by spěchal,ne?) Podobně jako Lenčin syn odpovídá i náš a přesně, lidi to považují za drzost,protože přece ani ne pětileté dítě nemůže uvažovat či se dokonce chovat jako tvor o několik let starší,ne?
Bohužel, jeho úvahy jsou někdy šílené - když se třeba dožaduje toho, abych ho pustilana wc, protože si chtěl ověřit svou domněnku, že "rodiče mají větší hovínka než děti, když jsou větší, ne mami?"



Lida a 2holky
22.11.2002 12:20:05
Radko,

zrovna nedavno jsem cetla, ze nadane deti se mnohdy poznaji tim, ze maji vyvynuty, velmi brzo, napadny smysl pro humor (jiz v rannem detstvi se traba smeji, jiz abstraktnim vecem; nebo pouzivaji "suchy humor" - jako tvuj potomek s "pandou velkou".) Dokazi rozlisit "humor" od "hloupych scenek", kterym se lide jenom smeji, ale nejsou humorne.


No nevim, ale podle toho by moje dvojcatka musela bytm extreme nadana. Jiz v 9ti mesicich se mohla potrhat smichy, kdyz videla nasi pani na uklizeni (je cernoska), s novym "bourlivym priceskem na hlave". v 11ti mesicich, kdyz jedna brecela, tak ta druha si pred ni stoupla a "demonstrativne" si prstikama zacpala usi - pak se tomu obe smaly apd. Ale jinak si myslim, ze jsou to uplne normalni deti (doufejme, nechtela bych extreme nadane dite)
Lenka, syn 2.tř.
  • 
22.11.2002 8:34:09
Myslím, že to děláte správně (nenásilné rozvíjení jeho schopností). Dělala jsem to vlastně taky tak. Sama pak vidíte, jak dítě reaguje a v čem vyniká. Když si vzpomenu na matematiku-taky moc nespěchal, počítat začal až sám chtěl, ale za to mu to pak nedělalo problémy. A s tím chováním? Dodnes si např. pamatuju, když jsme šli na odběr krve. Vešli jsme do čekárny, normálně pozdravili a posadili se na lavici vedle starší paní. Dala se s námi do řeči. A jak to u starších lidí bývá pronesla k synovi: "Umíš taky hezky zdravit? Já jsem tě neslyšela! Měl by jsi mi to zopakovat!" Na to syn pravil: "Milá paní, nevidím důvod, proč bych měl opět zdravit, když jsem již jednou při příchodu zdravil. Jestli máte nějaké potíže zvolte jinou ordinaci." Pro mě i lidi okolo to byl šok, někteří zvedli výhružně obočí, jiní se raději otočili, aby ostatní neviděli jejich smích. Podobných věcí bych našla dost (třeba někdy příště), prostě některé děti uvažují jinak a pro někoho to vypadá jak problémy s chováním, ale věřte, že je to úplně jinak. Zdravím. Lenka
Radka
  • 
21.11.2002 17:44:42
Taky jsem tu občas psala v diskusi o nadaných dětech, zároveň jsem taky několikrát uvedla, že můj syn, budemu teď pět, rozhodne není žádný malý genius, který od půl roku mluví, od dvou let čte a od čtyř řeší rovnice :)
Je to ale podle měého bystré dítě s nadprůměrnou inteligencí, kterou se snažíme nenásilně rozvíjet, protože nás to těší. Zatímnenínijak vyhraněná, i když zdá se, že mu jdou více čísla, číst ještě moc neumí, sčítat a odčítat nízká čísla i zpaměti a tak, naučil se dlouhou číselnou řadu, chápe trojciferná čísla a tak.
Mimochodem, ono to s sebou nese problémy nejen ve vzdělávání třeba, kdy hrozí, že v nemotivujícím prostředí upadne do průměru a podobně. Takovéhle děti jsou třeba vyspělé i v chování, takže náš syn se asi moc za pětiletého nepovažuje, takže je třeba pro většinu dospělých na takto malé dítě nesnesitelně drzý.
Třeba nemá rád, když se ho "roztomilé" babičky v autobuse ptají, jak se jmenuje, takže Budŕeaguje stejnou protiotázkou nebo jim řekne "panda velká" a podobně.
Vypadá to roztomile, ale je to někdy pro rodiče fuška.
Lida a 2holky
21.11.2002 15:29:13
Lenko,

mas pravdu. Jen malo deti je "opravdu nadanych" v pomeru, kdy si rodice mysli, ze opravdu nadane jsou. V mnohych pripadech jde o deti, ktere jsou vyvojove "tochu napred" , coz se brzo srovna, nebo jsou "pilnejsi". Opravdu nadane dite je jine. A take jak pises, velmi casto se stava, ze opravdu nadane" dite naprosto zabredne do prumeru (ci podprumeru), protoze to nikdo vcas nezjisti, a z nadaneho ditete se stane "nemotivujici rebel nebo flegmatik". A to je prave to umeni, zjistit vcas opravdouvou nadanost a tu dale rozvijet. Je dobre, ze jsi to zjistila vcas. Gratuluji.
Lenka, syn 2.tř.
  • 
21.11.2002 13:02:35
Zdravím všechny rodiče "nadaných" dětí. Podrobně sleduji diskuse na toto téma. Každý rodič se myslí, že to jeho dítě je právě to nadané. Ale ne všechny děti, které ve 4 letech čtou apod. jsou nadané-jsou jen trochu "napřed." Pravdu zjistíme až časem. Pokud si ale myslíme, že naše dítě je "šikovnější" než ostatní, měli bychom se mu věnovat. Tím nemyslím hned kroužky apod., ale pokud to rodič jen trochu zvládne, tak sehnat knížky, časopisy, debatovat na vybrané téma např. z dětské encyklopedie. Navštěvovat kina, přednášky, hvězdárnu apod... Mluvím z vlastní zkušenosti. Syn byl vždy ve všem napřed. Jelikož to je moje jediné dítě, neměla jsem možnost srovnání a tak jsem se přizpůsobila jeho potřebám. Encyklopedie už přečetl tři, rád čte odborné časopisy, miluje diskuse na složitá témata, ač chodí do druhé třídy programuje apod. Nejdříve mi to ani tak nepřišlo, ale když jsem měla možnost srovnat ho s vrstevníky, byl to docela rozdíl. Zašla jsem s ním do poradny, kde mu udělali testy. Vyšly výborně, pak jsem tomu teprve uvěřila že má "vysoce naprůměrný intelekt" (tak to mj.napsali). Všem přeju hodně trpělivosti, protože to podobné děti nemají jednoduché, ale to už by bylo na další povídání.
Nikola
  • 
31.10.2002 8:27:30
Evo,
víš, jak to vypadalo u nás ? Dcera na tom byla v dovednostech podobně jako Tvůj syn a do školky šla v necelých 4 letech. A musím říct, že to byl ze začátku opravdu horor. Dodnes vzpomínám, jak mi ž převlečená a přezutá utekla a já ji honila v dešti v bačkorkách kolem školky. Potom jsem ji celou uplakanou strčila paní učitelce do náručí a utíkala s výčitkami svědomí do práce. Ale jak se za mno zavřely dveře, byl prý klid a dcera byla v pohodě. Bylo to z její strany takové terorizování matky. Po týdnu byl klid a do školky jsme se začaly těšit.
Vůbec bych si nedělala výčitky, že dáváš malého do školky. Ony děti už v tomto věku potřebují vrstevníky, naučí se žít v kolektivu a pokud budeš mít štěstí na školku, určitě se tam toho spoustu naučí. Nevím jak Ty, ale já bych asi těžko vymýšlela veškeré aktivity, kterými se děti ve školce zabývaly. My měly na školku štěstí, protože tam bylo spoustu kroužků - výtvarný, keramika, flétnička, angličtina,plavání, v létě školka v přírodě, v zimě lyžařský výcvik na horách, větší děti jezdily na celodenní výlety na kolech, menší děti na výlety na tříkolkách alespoň po sídlišti. Když děti zjistily, že umí dcera číst, nosily jí z domova knížky, aby jim je četla, což pro ní taky byla určitá zkušenost a paní učitelky jí v tom jen podporovaly.
Žádná školka pro nadané děti asi neexistuje, vždyť není ani škola pro tyto děti, ale když budeš mít štěstí na školku, netřeba ji hledat.
Evelyn1968,2děti
30.10.2002 21:52:06
Evo,
ještě to určitě zkus, časem by mu určitě chyběli vrstevníci a za dva roky bude muset do školy, tak bude aspoň zvyklý na děti a na nějaký řád:o).
Mějte se hezky.
E.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 44 [Dalších 4 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.