| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co je porodní plán?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 81 [Dalších 51 >>]
30.1.2003 20:17:22
Lukáši, měla bych na tebe jeden dotaz. David se nakonec po 14 hodinách otevírání narodil císařským řezem, pro nepostupující porod. 4 hodiny před tím mi byla naordinována oxytocinová infuze zároveň se spinální anelgezií, aby se tak vyvolala 2. doba porodní (pokud jsem to v té agónii dobře pochopila, po porodu už se se mnou nikdo z lékařů moc nevybavoval). Ale ta zjevně nezabrala. Je nějaké vysvětlení?
30.1.2003 20:09:05
U normálně probíhajícího porodu jistě ne.
Když by za mnou přišla rodička a chtěla abych jí slíbil, že nepoužiju oxitocin, asi bych jí odmítl - ovšem po náležitém vysvětlení.
Oxitocinová infuze je léčba dystokie, u porodu který běží bez komplikcí, může naopak komplikace způsobit.
Co se týče odporučení WHO, jsme za jedno.
Když porod nepostupuje z důvodu slabé, nebo dyskoordinované děložní činnosti je oxitocin jednoznačně ku prospěchu věci.
Vím o tom, že se někdy používá bez rozmyslu, dobrý porodník to nikdy neudělá a ani k tomu nesvolí.
L.
30.1.2003 19:58:05
Lukáši, vidíš, teď je vidět, že nejsi tak docela v obraze :o) narozdíl ode mne, že? :o) Martina se u slovenských porodníků zajímala o zákroky v průběhu normálně probíhajícího porodu, o porod, který by probíhal dle doporučení WHO (Martino, postřehla jsem to dobře???). Předpokládám, že tady se shodneme v tom, že není třeba :o)

S.
30.1.2003 19:46:50
Z toho co píšete je vidět, že nemáte ani mlhavou představu o důvodu podání oxitocinu. Bohužel malá informovanost rodiček je někdy vede k chybným závěrům. Jistě, měli Vám to vysvětlit.
Ujišťuji Vás, že oxitocin se nepodává proto, aby zhoršil utrpení rodičky.
L.
Martina+18.tyzd.brusko
  • 
30.1.2003 19:18:49
1. Velku zodpovednost ma i rodicka - za seba i svoje dietatko. Uznavam, ze sa najdu rozne nenormalne vynimky (napr. ti za nic nezodpovedni ludia pokazeni socializmom... ;-) ), ale kto uz len ma zodpovednejsi pristup ku mne a mojmu dietatku, ak nie ja? Pre lekarov je zodpovednost "povinnostou", pracovnou naplnou...volajme to hocijako, ale pre mna je zodpovednost v tomto smere otazkou lasky, sebaucty a prirodzeneho pudu sebazachovy...Som presvedcena, ze sa naozaj nenajde lekar, potazme porodnik, ktory by mal ku mnme zodpovednejsi pristup ako mam ja sama!
2. Byt ostrazity a snazit sa vyhnut komplikaciam neznamena, ze budem za kazdu cenu zasahovat...aj za cenu vacsieho al. mensieho rozvratenia prirodzenej rovnovahy (napr. mi porodnik naordinuje oxytocinovu kvapacku, lebo je zodpovedny a moje kontrakcie budu bolestivejsie a vycerpam sa pri ich zvladani viac ako by som zvladala a nezostane mi dost sil na kontrolovane vypudzovanie a uz tu mame nastrih nebodaj klieste... a pri realnom klasickom porode sa toho na seba lavinovito nabaluje omnoho viac...ale to uz tu pekne rozobrali ini diskutujuci.)
Zdravim!
30.1.2003 17:04:17
Milá Martino,
porodník skeptický přístup mít musí.
Rozdílný pohled, který má budoucí maminka
"obtěžovaná" vyšetřováním a prevencí a porodník, který má velkou odpovědnost za matku i dítě se snad dá pochopit.
Některé maminky si neuvědomují, že tím, že přichází do porodnice, přesunují velkou část odpovědnosti na nemocniční personál.
Porodník pak musí aktivně pátrat po všech možných příznacích možných komplikací. Žádné mamince by se nelíbilo, kdyby v případě, že něco dopadlo špatně musel pak lékař říct, že se sice dalo komplikaci zabránit, ale že "PŘEDPOKLÁDAL" že se nic nestane, protože je to vzácné a obyčejně se to nestává.
Zkuste se na to podívat i z opačné strany. Nemyslím očima porodníka, ale rodičky u které nejde všechno úplně jak má. L.
Martina+18.tyzd. brusko
  • 
30.1.2003 15:07:22
A preco teda vacsina lekarov pri predbeznych diskusiach tvrdila, ze s mojim odmietnutim oxytocinovej kvapacky to bude tazke, pretoze oni nemozu riskovat nedostatocnu cinnost maternice, neschopnost vytlacit dieta al. tazke poporodne krvacanie... (podobne sme sa "natahovali" aj pri inych veciach :-( - a najzaujimavejsie je, ze kazdy porodnik mal "problemy" s nejakym inym mojim "alternativnym" zelanim ;-))
Samozrejme, ze tieto problemy si uprimne pri mojom porode nezelam ani ja, ale nie je namieste riesit realne komplikacie ako preventivnymi zasahmi narusat prirodzene?
Nechcem, mily porodnik, aby si sa citil odo mna osocovany, pretoze uprimne ocenujem, ze si tu a diskutujes, ale nemas niekedy pocit, ze to niektori Tvoji kolegovia prehanaju? A preventivne zachranuju a zachranuju a ...
Rada si vypocujem Tvoj nazor, preco prave porodnici stavaju seba do pozicie skeptikov a apriori ocakavaju najhorsie - to predsa nemoze mat dobry vplyv na ich pracovne nasadenie a detto na psychiku rodicky!
Naozaj je pre problematiky znalych tazke pristupovat k porodu ako k normalnemu deju, ktory by na 90%(?) prebehol samovolne bez vaznej ujmy na zdravi matky a dietata a snazit sa "oddchytit" len skutocne komplikacie?
Vdaka za dalsie nazory!
porodnik
  • 
30.1.2003 13:34:57
Oxytocin má každá žena v sobě, produkuje ho mezimozek,při porodu "navíc" se dává pro podporu děložní činnost,správně opravdu jen tehdy,když jsou kontrakce slabé,tehdy předpokládáme malou "vntiřní"prodkukci u ženy,proto dodáme zevně.Toto je ale jen velmi zjednoudušené tvrzení
Martina, 18.tyzden brusko
  • 
28.1.2003 12:48:19
Oxytocin sa dava pre tieto dovody:
- povzbudenie porodnej cinnosti (najma pri vypudzovani, aby sa 2.doba nepredlzovala)
- podpora stahovania/zavinovania maternice po porode plodu - podpora odlucenia placenty, skore stiahnutie krvacajucich ciev - pouzitie oxytocinu po porode podla literatury znizuje krvne straty o 20% (takze z priemerneho 1/2 litra je priemerne "len" 4dcl)
Tieto dovody chapem, kvitujem moznosti oxytocinu, ked porodna cinnost nie je dostatocna, zena nedokaze dobre vyuzit kontrakcie pri tlaceni, prip. ich pocituje ako slabe, alebo zena po porode neprimerane krvaca.
Stale si ale lamem hlavu s tym (spominala som to uz v inej diskusii), preco sa uz apriori predpoklada, ze konkretne ja budem potrebovat posilnit kontrakcie, budem potrebovat znizit poporodne krvacanie, ked som len v 18. tyzdni tehot. a som zdrava ako repa a nikdy som nemala vazne problemy, zeby moje telo nieco nevladalo, co potrebovalo zvladnut resp. ze by som niekedy neprimerane krvacala (to vsak viem len ja, kedze som so sebou nepretrzite uz 28 rokov a porodnik ma bude poznat v najlepsom pripade par hodin dokopy ;-) )
Lekari sa zmohli len na odpoved, ze je to pre moje dobro, vzdy sa to tak robi a skratka prevencia je lepsia ako riesenie problemu. Apropo, podla lekarov mi umelo vpraveny hormon oxytocin v ziadnom pripade nemoze "rozhasit" moju prirodzenu hormonalnu rovnovahu, len ju vhodne vylepsi...podla mna dost odvazne tvrdenie ;-)
9.12.2002 0:44:54
Jo, Lukáši - tou větou "co to dáváte" jsem nemyslela nic špatného. Prostě u nás na chíře nejčastěji dáváme Ringra nebo Hartmana, tak jsem myslela, jestli porodnictví taky nemá nějakou svoji kapačku... Nebyl v tom útok proti nikomu :o)

S.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 81 [Dalších 51 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.