8.12.2002 23:05:26
Lukáši, já ale nepsala o infuzi s oxytocinem. Představ si, že mě chtěli frknout glukózu, nebo co to dáváte, jen tak. Až bude potřeba císař, jak to zdůvodnila doktorka (podotýkám, že jsem byla celé těhotenství naprosto bez problémů a ani nebyl anamnestický důvod nějaké očekávat). Když už jsme u toho oxytocinu, vybavují se příspěvky z těchto diskuzí, kdy si holčiny stěžovaly, že ho dostaly jen tak, i když porod běžel dobře. A nástřih jistě je někdy potřeba, ale když už jsi zmínil WHO - neříkají něco o cca 10%? Mám pocit, že v Čechách je to číslo několikanásobně větší...
S. |
8.12.2002 22:41:15
Diskuse o tom, zda klysma ano či ne jsou spíš úsměvné a jistě nevyžadují reverz.
Infuze(s oxitocinem) a nástřih nejsou žádná "klasická léčba". Používají se, když je k tomu důvod a v tom případě proti tomu nenamítá ni ani Vámi často citované doporučení WHO. Psát do porodního plánu " žádné infuze a žádný nástřih" svědší jen o nedostatečné informovanosti rodičky. L. |
8.12.2002 22:24:06
No, ono asi záleží na tom, co kdo chce. Mám taky požadavek, co v žádném případě ne - ani omylem už nechci v sobě mít opiáty, s výjimkou operačně ukončeného porodu. Mám pocit, že snad je lepší aby v případě velké bolesti radši třeba utloukli do bezvědomí, než mi ještě někdy dali tu příšernou směsku :o) Pro někoho je důležité zase něco jiného, tak proč ne.
Že je lepší porodní plán využít k výběru vhodné porodnice, než ho použít jako "bojového plánu" v nevhodné porodnici, to jsem snad napsala dost jasně a upřímně doufám, že i do konce mého těhotenství půjde všechno stejně dobře a já nakonec porodím někde, kde "bojovat" nebudu muset :o) Však i v Praze mám vybranou porodnici, která sice z hlediska "přirozených porodů" nemá tak dobrou pověst, jako Vrchlabí, přesto ji má tak dobrou, že bych v ní nemusela mít problémy. No, bohužel asi jako jediná z těch šesti, nebo kolik jich tu máme :o( Samozřejmě, když nepočítám CAP, u kterého člověk nikdy nemá jistotu, jestli to jedno místo zrovna nebude obsazené. S těmi reverzy to byla jenom taková teoretická úvaha, když už to tu Jitka nadnesla. Nicméně už jsem to několikrát četla v rozhovorech s porodníky, že by je žena měla podepisovat, když odmítá "klasickou léčbu" (rozuměj - běžné výkony jako je klystýr, infuze, nástřih a tak) při porodu, které se onen porodník drží zuby nehty díky "zdravému konzervatismu" :o). S. |
8.12.2002 18:55:08
Jen jsem chtěl říct, že je podle mě hloupost dělat z porodního plánu "bojový plán", kde bude předem personál upozorněn, o čem se nesmí ani začít mluvit.
Podepsaný porodní plán nemá hodnotu reverzu a myslím, že to není dobrý nápad. Na negativní reverz je čas až ve chvíli, kdy rodička odmítá postup, nebo výkon, který je podle lékaře tak důležitý, že by odmítnutí mohlo ohrozit ji, nebo plod. Dále považuji za špatné do plánu psát, že něco rodička odmítá " v každém případě ". Konkrétně jsem nedávno v jednom plánu četl: " nástřih rozhodně ne! upřednostnuji natržení " v případě kleštového porodu je nástřih většinou součástí výkonu a v době vzniku indikace není na dlouhé diskuse čas. Tím chci říct, že by porodní plán měl být pro personál vodítkem, ne seznamem zákazů a příkazů. Proto aby to tak mohlo být je ale potřebná důvěra rodičky k lékařům a asistentkám. L. |
8.12.2002 9:29:12
Lukáši, samozřejmě, o tom se přeci nehádám :o) Ale pokud by po mně chtěli lékařipodepsat, že s něčím neouhlasím a bylo by toho víc, je pro mne jednodušší podškrábnou jim porodní plán i třeba s jejich dovětkem, než vypisovat jedno po druhém. Možná to tak ostatní ženy necítili, ale já při porodu vůbec neměla náladu se s někým vybavovat, tím spíš např. se nechat iks minut přemouvat ke kapačce, když jsem jasně řekla, že pracuju na chirurgii, takže rizika vyplývají z případného císaře v souvislosti s požitím tekutin si uvědomuji, přesto vzhledem k tomu, že nemám problémy, tak trvám na příjmu per os a odmítám zavedení infuze - že zkrátka preferuji postup doporučený WHO. Nebo každému, kdo projde kolem mne, odpovídat, že ne, opravdu nemám zájem zaplatit si epdiurál, o jeho existenci vím a až po budu vyžadovat, sama se ozvu. A podobně. Ale jo, jasně, byla jsem schopná komunikovat, ale proč? Už doma jsem zjistila, že nejlíp mi je, když se prostě "poddám bolesti", přestanu vnímat, co se děje kolem mne a jenom prožívám to, co se děje uvnitř. Určitě není náhoda, že příchodem do porodnice se mi tenhle krásně zaběhnutý systém naprosto naboural a trvalo tak hodinku, než kontrakce začaly být zase stejně silné a časté jako před odjezdem... Proto chci manžela jako "strážce plánu", aby to byl on, kdo mi v rámci možností zaručí klid, spoustu věcí opravdu může zařídit on - například vysvětlit personálu, že jsem informovaná, vím o dalších možnostech a až budu mít pocit, že je potřebuji, sama se přihlásím, do té doby že trvám na svém... Nehledě k tomu, že jsem se setkala s dle mého názoru docela sprostým nátlakem, kdy lékaři nic nesvedli se mnou, tak začali působit na emoce manžela. A já klidně přiznávám, že nejsem opravdu tak silná, abych nakonec bojovala úplně proti VŠEM...
O tom, že by měl být plán definitivní a konečný - o tom se snad nikde nepsalo, ne? Konečně i v tom článku je možnost pro změnu názoru, zejména v souvislosti s možnými komplikacemi. Zas mi tady trochu uniká smysl diskuze, ale já už si tu zvykla :o) S. |
matka 4 dětí |
• |
8.12.2002 5:02:18
chtěla bych mít tvoje starosti, nejspíš nemáš co dělat a vymýšlíš blbosti.
|
7.12.2002 19:30:49
Tak to jo.Rodila jsem naposledy před 10 lety a to mi nikdo porodní plán nenabízel,Ale pokud je to jen orientačně tak je to určitě dobrá věc,hlavní je,že to můžeš kdykoliv podle situace změnit.
¨Dandulka |
If & 3♥ |
7.12.2002 19:23:53
Edi, zlatíčko ty ještě žiješ??? Jé to jsem ráda! Psala jsem ti mejlík. Už jsem objevila ICQ. Je to supr něco jako je ten MSN messenger!
Jak se máte holky a Guzi? |
Lubylu |
7.12.2002 19:19:29
Zdravim vsechny,
v UK porodni plan take existuje a k jeho vypracovani vas pobizeji jiz od nejakeho dvacateho tydne. Ani tak ale nejde o plan, jako spise predstavu o tom, jak by jste chtely, aby porod probihal. Pokud bych rada rodila do vody, tak to do sveho planu zahrnu, stejne tak je to s epiduralem. Nikdo nemuze dopredu vedet, jak bude snaset bolesti, tak staci napsat, epidural prosim nenabizet, rada bych se vyhnula jakymkoliv tisicim prostredkum, ale pokud je bolest nesnesitelna, tak bych epidural uvitala a prednost davam mobilnimu epiduralu apod..... Vubec nejde o smlouvu a porodni plan by jako dukaz pri pripadnem soude pri nejake zanedbane peci nemel zadnou hodnotu, nikdo jej nemusi podepisovat, jde opravdu pouze o predstavu. Je to rozumne reseni hlavne v pripade, ze se u vas vystrida behem porodu nekolik por. asistentek a ne kazde se vam chce vysvetlovat dokola, proc chcete tohle a odmitate tamto. Pokud mate v planu napsano, ze chcete rodit treba ve stoje, ale na posledni chvili zmenite prani a rozhodnete se pro porod vleze, tak vas nikdo nebude stavet zpet na nohy, protoze to tak mate napsano v planu :o) Porodnim planem date vsem najevo jake mate preference, ale kazdemu je jasne, ze nemusi vubec dojit k naplneni kazdeho bodu, a proto je vzdy dobre napsat, rada bych tamto, ale pokud to nepujde, tak potom tohle... Myslim, ze porodni plan je prinosem jak pro rodicku tak porodnika. Zde se porodni plan respektuje a svedci to pouze o tom, ze se snazi rodicka mit nad porodem kontrolu a tim, ze si porodni plan vypracuje, se ji to castecne podari. Ja treba lituji, ze jsem v porodnim planu nemela napsano, ze pri pripadnem CS bych chtela plentu stahnout dolu, abych videla samotne vytazeni ditete z briska. Take jsem nemela ani poneti, zda by mi to bylo dovoleno, ale pokud bych to mela napsano drive, tak by to se mnou PA prodiskutovala a obeznamila me s protokoly nemocnice, rekla by mi, ze se to delat muze a asi bych to podtrhla jako opravdu dulezite a nemusela az na sale premyslet, zda o to stazeni plenty pozadat nebo ne. Ed |
7.12.2002 18:46:18
ahoj Lukáši,
máš pravdu,něco si naplánuješ ve chvíli kdy ti nic není a nic tě nebolí.Je hrozně těžký chovat se podle plánu když má člověk porodní bolesti po minutách,podle sebe soudím,.že na nějaký plán úplně zapomeneš.Mám za sebou 2 porody a byla jsem ráda,že jsem se držela ale porodní plán jsem neměla,jednoduše proto,že jsem věděla,že je všechno nakonec úplně jinak. Dandulka |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.