| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak dělá netopýr?

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4149 z 49 
30.7.2003 15:39:17
Milá Jano,
pěkně si vedete! Zatímco želvy u nás dělají "frnk" (z nějakého vtipu - frrnk, frrnk a byly pryč!), tak teda nevím, co ta žížala (asi taky žižiži), netopýr (asi frnk nebo iiiii) a tučňák - to fakt nevím. Ale ono na tom asi moc nezáleží. Barvy a vypodobnění zviřátek na novějších výrobcích je opravdu zvláštní (a to mám na mysli právě knížky, ne třeba Milku!). S těm zvuky si proto myslím netřeba tolik lámat hlavu - tak třeba klokan u nás dělá buď "Kde mám papsu (hop), kde mám kapsu?!" - to když je sklerotickej, anebo prostě "Klok"; k tomu druhému přispěla návštěva rodinné přítelkyně ze Švédska, která je trošku přisleplá, a tak dostala od kamarádů mluvící hodinky. Když se zmáčkl příslušný čudl, hodinky se rozsvítily a ŘEKLY: "klokan er...(příslušná cifra - švédsky)". Naše dvouletá Mišule z toho byla tehdy natolik u vytržení, že hodiny stále nutila "klokat", dokud nevybila baterku :-). Nutno dodat, že si to celý nějak zajímavě propojila a tvrdila, že klokan nejenže dělá "klok, klok", ale že ve Švédsku mají klokaní hodiny namísto kukaček. Děti si prostě vždycky pamatují nejlíp takovýhle hovadiny :o)
Martina
30.7.2003 14:02:18
Nemuzu nez souhlasit, i my mame doma leporelo s barevnyma zviratkama a zminovane puzzle taky. A zvuky u zviratek ucime zatim jen ty "normalni", ale na ty ostatni tak yurcite jednou dojde. Fakt jsem se pobavila:-)
30.7.2003 13:51:20
Netopýři nevydávájí zvuky slyšytelné uchem dospělého. Děti bývají citlivější a slyší i tóny ultrazvuku (jenom některé). Pokud člověk ovšem jejich zvuk nahraje na pásek a zpomalí, slyší....no, vždyť víš co.
Jo a vlaštovky sice říkají čtyřividličky čtyřividličky, ale končí to prej pátý nůž (abych řekl pravdu, nikdy jsem ve vlaštovčím čiříkání neslyšel, že by počítalo příbory.
Jo, křepelka prý říká pět peněz. Taky nemůžu potvrdit - u nás, podle básně Zima, křepelky volají Pojď pod mez. No jo, to jsou věci:-))
30.7.2003 13:47:11
Ano, souhlasím. Mic-mic dělá králík pouze při ¨konzumování potravy - je to takové to chrupkání a "poprskávání".
Ale to je jedno - každý slyší něco jiného. U nás se králíkům říkalo k vůli tomu "zvuku" (není to způsobeno hlasivkami, ale spíš tím chrupáním a čucháním) micky. Miciny, abych byl přesný.
Mimochodem - zvuk morčete by člověk poslal jak? Mě to zní jako Uííí, ui uííí...:-)
Meta
  • 
30.7.2003 13:20:50
Už 36 let pozoruji králíky a žádný nikdy nedělal mic-mic. Králík dupe, ale pokud mu nejde o život, nevydá hlásku, v opačném případě piští, ale to bych dětem raději utajila. Povídavé je jen morče, ale to není králík. Odkud jsi čerpal vědomosti?
Jana
30.7.2003 12:16:40
Vladane,
Tomášek v posledních dnech mé dilema vyřešil, přestal používat všechny zvířecí zvuky. Od té doby dělají podle něj všechna zvířátka "hoplá". Želvy nevyjímaje :o)
Jenom krocan dělá "hudla-hudla" a kohout "tititi" :o))))

Netopýři létají kolem našeho baráku často a "ikikik" nedělají :o)

Poupino,
my jsme králíky za mého dětství měli, rodiče se o žádné "micmic" nepokoušeli :o)))
Zato si pamatuju, že vlaštovka v podání mých rodičů dělá "čtyři vidličky - čtyři vidličky". Možná v té době rodiče fetovali...
J.
30.7.2003 12:01:48
Podle synovce, který vyrůstal v době reklamy na jistý pánský časopis, dělá králík "plejboj".
Ale jinak králící opravdu dělají mic-mic. Ten zvuk to docela vystihuje.
Poupina
30.7.2003 11:30:30
Rada bych se dozvedela, zda byli moji rodice strizlivi, kdyz me ucili, ze kralicek dela MIC MIC. U vas taky???
Dita
30.7.2003 7:16:18
Milá Jano,

tak díky mé malé neteři v tom mám jasno. Netopýr dělá ikikik (když jsem se díval na dokument o echolokaci, tak mi to přišlo celkem jako věrná napodobenina).
Tučňák může dělat jako husa - gagaga - aby se to odlišilo, tak ne gagaga, ale ga-ga-ga, čili s pomlčkami.
No a žirafa nedělá nijak. Žirafa nevydává žádný zvuk - snad kromě chroustání větví a ovoce. Žirafa může jenom kráčet jako na chůdách - s nataženými nožičkami - to Klárka zvládá perfektně.
Jo, na těch puclících jsem viděl i hyenu - ta se směje, to asi víš. Vladan
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4149 z 49 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.