| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Oblíbenost českých jmen

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 484 [Dalších 404 >>]
  • 
3.10.2007 13:45:05
Zdravím, poradte mi nějaká jménakterá by se podle vás hodila k příjmení Krebsová (dívčí)
  • 
3.10.2007 13:43:52
Zdravím, poradte mi nějaká jménakterá by se podle vás hodila k příjmení Krebsová (dívčí)
2.10.2007 13:01:00
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda někdo nemá zkušenosti s přihlašováním cizího jména na matrice.Vybrali jsem si jméno které v čechách ještě nikdo nemá a někde jsem četla že ho musí napřed schválit nějaká paní. Poradí mi prosím někdo.Moc děkuji.mazalka
Dana a dvě dcerky
  • 
24.9.2007 15:35:52
Líbí se mi jména obvyklá ve střední Evropě, nebo i dál.. ale ne ta, která jen svědčí o minimální fantazii rodičů, jména otahaná z každého pískoviště po 5 kouscích..
Dana a dvě dcerky
  • 
24.9.2007 15:35:43
Líbí se mi jména obvyklá ve střední Evropě, nebo i dál.. ale ne ta, která jen svědčí o minimální fantazii rodičů, jména otahaná z každého pískoviště po 5 kouscích..
20.9.2007 23:04:10
:-)) Tak to je dobré! No, mám pár jmen - favoritů už delší dobu, ale všechno se může časem změnit, že:-)
Taky se mi líbilo jméno Richard, Richard..no a pak jsem jednoho Richarda potkala a zanechal ve mně takový dojem, že už o něm neuvažuji..
Čímž se žádného Richarda nechci dotknout - jméno opravdu pěkné!
Míša
  • 
20.9.2007 22:56:03
já si taky vybírání jména užila. ale prostě to pořád nebylo ono. Až to rozsekl budoucí tatínek. Zamyšleně se koukal z okna ven, od sosedů naproti akorát vyšla jejich 18 dcera, fakt kus, no a jméno bylo na světě. Malá dostala jméno po ní. Zatím je malá opravdu kočka, jako ta sousedovic slečna, a taťka už si pomalu začíná dělat zbroják :-))
20.9.2007 22:49:09
Souhlas, také se mi nelíbí jmenování po rodičích, moc tenhle zvyk nechápu a dětem přidělává dost starostí. No, a když pak pětadvacetiletýmu klukovi říkáte ,,malej Vašík"..v lepším případě ,,mladej", ale stejně je to divné.
Také nejsem příznivcem originality za každou cenu, ale vím (ne z vlastní zkušenosti, mé jméno v kalendáři je, ale přece jen ne tak časté) jak dovede potrápit, když se ve třídě sejde hned několik stejných jmen..nositele jména a mnohdy i učitele, i když ti se s tím nepotýkají tak výrazně.
Přiznávám, že tak trochu dám také na význam jména, a když tady na rodině seznam jmen počítám, tak přiznávám, že od některých jsem upustila...:-)
No,a že si s určitým jménem spojujete nějakého člověka..dost blbé, ale těžko s tím něco udělám:-(
Ale stejně si to vybírání jmen užiju!
  • 
20.9.2007 22:31:37
Někdy si myslím, že někteří rodiče při vybírání jména pro své dítě snad ani nebyli příčetní. Rozhodně nepřemýšleli:
Jméno je značka, visačka na celý život, zvláště pak u kluků! A i holčičky později nemusí převzít jméno manžela, jak je stále častější. Krásné jméno o nás tvoří určitý dojem už předem.
Jméno a příjmení musí tvořit harmonické spojení
Ke krátkému příjmení delší jméno a naopak. (Vít Tyl je děs (i ty dvě T), ale zkuste přidat jiné, delší jméno a je to jiné - Václav Tyl, nebo třeba Matěj a ještě lépe třeba Kristián, Radomír ap.
Mezi narozeninami, svátkem a eventuelně Vánocemi, musí uplynout nějaká doba. ALESPOŇ, alespoň, 1-2 měsíce. (když už se chudák dítě narodí 24. prosince a rodiče ho pojmenují Adam nebo Eva, vždy si pomyslím, že asi chtěli ušetřit...) - Pracuji totiž ve školství a slýchám stesky dětí, že mají všechno najednou, pak rok čekají a cítí se být ošizené.
Za ideální považuji, odstup nejmíň 2-3 měsíce.
Je strašně důležité, jak jméno a příjmení spolu zní dohromady. Zkusit si ho přeříkat několikrát. Vždyť to ten náš mazlík bude celý život říkat všude!
A co říkáte na Scarlet, nebo Manuelu Vopajšlíkovou?
To bych se asi styděla se představovat :-)))
Jó, dát dítěti jméno, je strašně, strašně zodpovědný úkol! Nejde jen o to, které jméno se nám líbí, ale které se k příjmení hodí!
A také se mi nelíbí dávat jméno po rodičích. Snad ještě křížem, prosím, ale opět znám více případů, kdy syn dostal jméno po otci, ale vlastně se mu tak neříká, protože se jeho jméno všelijak komolí a pitvoří aby ty dva od sebe nějak odlišili. nebo se jim ríká Malej a Velkej....
Já osobně to (dotčení odpustí, ale cítím to tak) cítím jako projev určitého primitivismu, nějaké starodávné zabedněnosti. Snad to mělo opodstatnění v minulosti, kdy grunt přecházel z otce na provorozeného syna, ale dnes?!
To že se ten malý musí jmenovat jako jeho otec, ještě nezaručí, že je opravdu jeho....
Dopřála bych dítěti jeho vlastní jméno!
A navíc takové, aby jich nebylo ve třídě třeba pět.
Nejsem příznivcem rádobyoriginality za každou cenu, spíše to dítě poškodí, ale vždy bych vybrala pěkné, originální, neotřelé ale také ne exotické jméno.
Copak si vaše dítě nezaslouží svoje vlastní jméno?!
Nemůže být samo sebou, svou vlastní osobnost?!
Mám dvě dcery. Tamaru a Táňu. Obě jsou se jmény spokojeny....
5.9.2007 19:34:09
Jáchym je moc hezké jméno:-) Já sama se snažím obrnit vůči podobnosti se známými filmy, postavami apod, neboť to člověka dost zbytečně ovlivňuje. Horší je, že se spoustou krásných jmen, mám spojené jisté lidi, co znám, to je pak velká škoda..a průšvih, když se ti líbí nějaké jméno a jeho nositele nějak tak buď nemůžeš vystát, nebo si na něj pokaždé vzpomeneš..
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 484 [Dalších 404 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.