| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cizí jazyky v mateřské škole

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]
  • 
10.2.2005 13:40:49
Jano,
S manzelkou umime oba anglicky na pokrocile urovni, ale zdaleka to neni uroven rodileho mluvciho. Chapu, ze rodice na dite mohou mluvit kazdy svym jazykem, a dite samo rozlisi na koho ma jak mluvit. Ale jak kombinovat vice jazyku najednou od stejne osoby? POkud bych se rozhodl na sve dite mluvit Cesky i Anglicky, jak mam oddelit tyto dva jazyky, aby si i me dite spravne dovedlo rozdelit slova? Bojim se tez, ze se ode mne nauci i spatny accent a chyby. Cekame detatko az v cervenci, tak mame jeste cas.
Dekuji
Martina, syn 4 roky
  • 
18.9.2004 15:34:21
Dobrý den, dovolila jsem si přispět do diskuze o výuce cizího jazyka u malých dětí. Já mám takovou zkušenost, že jsme na jaře v jedné základní škole, kde se scházejí také rodiče s dětmi na společné cvičení, rozjeli výuku angličtiny pro malé děti od 3 let (společně s rodiči) pod vedením zkušené české lektorky. (jedné z našich maminek). Tři měsíce jsme se každý týden scházeli, učili jsme se formou her, říkanek, pohádek, kreslení, civčení, zpívání, malování, a musím říct, že to bylo moc prima. Znalosti dětí se po absolvování tohoto kurzu značně lišily, ty starší již byly schopné odpovědět na jednoduchou otázku, ti mladší zatím nemluvily, ale např. můj syn nikdy na hodině neřekl ani slovo, ale zato doma jsem ho občas přistihla při tom, jak si při hře povídá anglicky (z čehož usuzuji, že mu v té hlavičce něco zůstalo). Důležitá byla, podle mě, i přítomnost a spolupráce rodičů. Jednak se přiučí, jak s dětmi lze samostatně pracovat a jednak je to celkem příjemná společná zábava (i já se lecos nového naučila). Tento rok zkoušíme angličtinu ve školce, kde učí rodilí mluvčí, tak uvidíme, jak pokročíme.
Rozhodně se přikláním k tomu názoru, že cizí jazyk i ve velmi útlém věku, dětem neublíží, naopak je včas správně nastartuje a "otevře" jim brány do jiného světa. A co si budem povídat, ti naši drobečkové se za pár let bez angličtiny, němčiny či španělštiny již neobejdou a my jim budem jen tiše závidět, jak s lehkým srdcem cestují po celém světě a všude se parádně domluví.
Martina, syn 4 roky
  • 
18.9.2004 15:34:20
Dobrý den, dovolila jsem si přispět do diskuze o výuce cizího jazyka u malých dětí. Já mám takovou zkušenost, že jsme na jaře v jedné základní škole, kde se scházejí také rodiče s dětmi na společné cvičení, rozjeli výuku angličtiny pro malé děti od 3 let (společně s rodiči) pod vedením zkušené české lektorky. (jedné z našich maminek). Tři měsíce jsme se každý týden scházeli, učili jsme se formou her, říkanek, pohádek, kreslení, civčení, zpívání, malování, a musím říct, že to bylo moc prima. Znalosti dětí se po absolvování tohoto kurzu značně lišily, ty starší již byly schopné odpovědět na jednoduchou otázku, ti mladší zatím nemluvily, ale např. můj syn nikdy na hodině neřekl ani slovo, ale zato doma jsem ho občas přistihla při tom, jak si při hře povídá anglicky (z čehož usuzuji, že mu v té hlavičce něco zůstalo). Důležitá byla, podle mě, i přítomnost a spolupráce rodičů. Jednak se přiučí, jak s dětmi lze samostatně pracovat a jednak je to celkem příjemná společná zábava (i já se lecos nového naučila). Tento rok zkoušíme angličtinu ve školce, kde učí rodilí mluvčí, tak uvidíme, jak pokročíme.
Rozhodně se přikláním k tomu názoru, že cizí jazyk i ve velmi útlém věku, dětem neublíží, naopak je včas správně nastartuje a "otevře" jim brány do jiného světa. A co si budem povídat, ti naši drobečkové se za pár let bez angličtiny, němčiny či španělštiny již neobejdou a my jim budem jen tiše závidět, jak s lehkým srdcem cestují po celém světě a všude se parádně domluví.
  • 
13.9.2004 13:16:19
Chtěla jsem začít svou dceru učit angličtinu a vlastně jsem i začala, ale po pár pokusech jsem to raději vzdala. Já sama si toho z angličtiny moc nepamatuju a taky s výslovností jsem na štíru a vzhledem k tomu že Kačenka děsně rychle vstřebává nová slovíčka bojím se, že bych ji akorát naučila špatné výslovnosti a zakořenila v ní něco, co se bude pak jen těžko odnaučovat. Přemýšlím nad výukou jazyka formou soukromých hodin, ale co potom ve škole? Bude umět už nějaká ta slovíčka a nebude se nudit??
Raději asi nakoupím nějaké kazety s písničkami a nechám ji jen pasivně naslouchat, uvidíme.
16.8.2004 11:30:43
Tak to já myslela že s vyukou jazyka se má začít až ve škole.Jak jsem si četla vaše příspěvky tak už učíte svý miláčky už ve dvou letech.Ale ta moje,nevím jestli by to zvládla,ještě tak neumí moc dobře mluvit a to má dva roky a něco.Ale popřemyšlím otom:o)
Monika + Filípek 2,5 r.
  • 
22.1.2004 23:23:57
Děkuji za příspěvek. Píšete, že máte přítele Španěla. Určitě bude vědět, zda ve Španělsku vůbec nějaké knížky s dětskými říkadly existují. Byla bych ráda, kdyby jste se ho zeptala. Od mé kamarádky, která žije ve Španělsku se svým španělským manželem a téměř ročním synkem, mám informaci, že žádné takové knížky podobné našim se tam neprodávají. Mně se tomu ale nechce věřit....myslím si, že v každém jazyce musí existovat nějaké dobře zapamatovatelné "rýmovačky" pro nejmenší. Moc ráda bych nějakou objevila (a třeba si ji i z toho Španělska objednala....). Filip by se určitě nějaké hezky zrýmované říkanky brzy naučil, a to by mohl být jeho první krůček k cizímu jazyku - navíc tak krásnému, jako španělština (nikdy mne žádné jazky nebavily a ani mi příliš nešly, jsem spíše "matematický" typ, ale když jsem před lety začala se španělštinou, okamžitě mne nadchla a měla jsem pocit, jako by to byla moje druhá mateřština :-).
Přeji Vám hodně štěstí a ať Vám Vaše, jistě krásná dcerka, dělá jen samou radost.
  • 
14.1.2004 15:57:06
Milá Moniko,
abych řekla pravdu, ještě jsem o nějaké školičce s výukou španělštiny neslyšela, ale myslím si, že nějaké dětské knížky s říkankami by se snad mohly sehnat ve větších knihkupectvích v centru Prahy, kde prodávají cizojazyčnou literaturu. Viděla jsem i krásný kreslený španělsko-český slovník pro děti.
V podstatě jsem Vám tedy moc neporadila, ale Váš dotaz mě zaujal pro tu španělštinu. Můj partner je totiž Španěl a máme skoro 2,5 roku starou holčičku, která tak vyrůstá v dvoujazyčném prostředí... Přeji Vám hodně radosti s Filípkem a úspěchů se španělštinou :-)

Feliz Aňo Nuevo,
Julie

• 
13.1.2004 21:01:16
Neví někdo, jestli u nás existuje nějaká škola či školička nebo nějaké "sdružení" rodičů a dětí, kde by se děti již např. od 2-3 let učili nějakou zábavnou formou španělštině - třeba i společně s rodičem, který španělštinu ovládá na střední úrovni (...a ráda bych si ji také procvičila a hlavně zopakovala).
A dále, neznáte někdo nějakou knížku se španělskými říkankami či říkadly, která by se u nás dala sehnat, případně odkud ji sehnat třeba i ze zahraničí????
Děkuji za každou informaci.
Jana, dva synové
  • 
13.1.2004 9:07:32
Souhlasím s Vámi. Kluk chodí druhý rok do anglické školky, už teď se já od něj učím správnou výslovnost. Dokáže odpapouškovat anglické písničky a věty, bez toho aby tomu rozumněl.
12.1.2004 13:37:06
Miro Žbirka: Songs for Boys and Girls. Je to skvělý!
Miro Žbirka: Songs for Children. (Tohle je starší, bohužel se mi to nepodařilo zatím nikde sehnat.)
Knížka Come and Play (čeští autoři, musela bych se jít podívat nahoru do knihovny a řve mi mímo, takže kdyžtak pozděj): je to vlastně učebnice pro děti, ale v každé lekci jsou písničky a básničky i s překlady (což může rodičům pomoct).
Edice Ladybird: pohádky stručnější formou, hodně obrázků. V téhle edici vyšlo i 100 Nursing Rhymes, takže stovka básniček a textů písniček, kratších, veselých. Ladybird knížečky se dostanou většinou ve všech větších knihkupectvích, já osobně na ně chodívala třeba na Václavák do Knihkupectví Academia (ale už je to nějakej pátek, tak za to nemůžu ručit). Občas jsou i s kazetama, to je pro děti fajn.
ALE HLAVNĚ DOPORUČUJU KNÍŽKY OD DR. SEUSSE! Je jich hodně, můžu poslat i seznam (radši mejlem), jsou autentický, rostou z nich americký děti a ty naše je fakt milujou. Je tam hodně nesmyslných slov a příběhů, který si on vymejšlí, rýmuje se to, má to plno obrázků. Na tohle je nejlepší knihkupectví Big Ben a Anagram (Ungelt a za Ungeltem - Praha, Staré Město.) Jedna knížka stojí kolem tří set, ale stojí to za to.
Lenka
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 30 [Dalších 10 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.