| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ekzém aneb dejte homeopatii šanci II.

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 151 [Dalších 121 >>]
Ennywan
17.9.2004 23:54:04
Lízo díky. Podle všeho vaše pediatrička předepisuje homeopatické léky podle tzv. francouzské školy. Tento způsob předepisování není špatný v případě běžných akutních potíží, které nepřešly do chronického stadia. Když se problém opakuje 3 a více krát za rok nebo se periodicky vrací, i třeba každých čtrnáct dnů, je vhodnější homeopaticky pořešit konstituci, tedy pacientovi vybrat lék podle totality všech symptomů. Případně je možné předepisovat tzv. orgánové homeopatické léky (bylo vypozorováno, že některé homeopatické léky mají přímý vztah k jednotlivým orgánům nebo org. systémům - např. lék Equisetum má vztah k onemocněním močového ústrojí apod.)
Líza
17.9.2004 23:39:13
Jo, to není tajný.
Bylo to několikrát.
1) v těhotenství, když jsem od dcery dostala virózu, koupila jsem si o Boironu tuším Oscilococcinum, to několikasložkový, podle všeho asi proti všem homeo principům :-), podle mě pomohlo (ale: byla jsem vystresovaná, na riziku, krvácela, po potratu a bála se chřipky - možná, že jsem se vyléčila sama s pomocí "magických" granulek)
2)dcera dostala nj. homeopatikum na imunologii - tenkrát byla po lázních, kromě tohoto léku jsme dělali různé procedury, až byla tak přestimulovaná, že se její celkový zdravotní stav prudce zhoršil a vysadila jsem úplně všechnu léčbu a bylo líp (nevím, co z toho co jsme dělali, bylo tím provokačním faktorem)
3) druhá dcera má sklon k laryngitidám, na ORL mi řekli, že k tomu má anatomické dispozice a že mám počítat s tím, že každé nachlazení takhle skončí, pediatrička nám doopručila nj. homeo lék, nejdřív nízké ředění 2x denně, pak zvyšovala ředění a snižovala frekvenci, teď bereme třicítku jednou za měsíc, laryngitidu už neměla, opět nevím, zda to pomohlo nebo to je náhoda
4)první dcera taky od pediatričky dostala homeopatikum kvůli častým infektům, ale symptomaticky, ne konstitučně, efekt moc nevidím
Ennywan
17.9.2004 23:30:17
Mohla bys mi konkrétně popsat situaci, kdy jsi po homeopatickém léku sáhla a na základě čeho jsi lék vybírala? Samozřejmě pochopím, když odmítneš. Zajímá mě to čistě z laického hlediska. Dík.
Líza
17.9.2004 23:25:52
Myslím to asi tak - skoro každý, kdo bere nějaký chemický lék, může pocítit aspoň v minimální míře nějaké nežádoucí účinky toho léku, které u těch mírnějších a chronických nemocí mohou převážit to, co od léku čekám. Ale to je, jak říkám, z mé strany spekulace, jen tak píšu, co mě napadlo, když nad tvým příspěvkem přemýšlím.

Já osobně na celou slavnou homeopatii vyhraněný názor nemám - teorie, podle níž má fungovat, ji podle mě nevysvětluje, někdy jsem sama homeopatika brala já i mé děti (konstituční ne), ale vždy to bylo v takových situacích, kdy je velmi těžké rozhodnout, zda skutečně přispěly ke změně stavu. Uchyluju se k nim obvykle ve chvíli, kdy jiné alternativy nefungují, a právě proto - sama na sobě - mluvím o tom placebo efektu - mám totiž dojem, že jsem vždycky tak frustrovaná, že léčba nepostupuje a na homeopatický lék se pak upnu vší silou - a tam může jít prostě o to, že zburcuju všechno, co ve mně je. Pravda ale je, že to tak nemusí fungovat u každého a já prostě nevím, jak to je.
Ennywan
17.9.2004 23:05:29
Lízo, asi jsem natvrdlá, ale jak s tím ty nežádoucí účinky souvisejí? Jinak obecně rozšířené mínění, že homeopatické léky jsou neškodé, není až tak pravdivé. Pokud bude někdo pravidelně užívat denně homeopatický lék po dobu více jak 10 dnů, tak si může přivodit neúmyslný proving, tzn. že se u něj projeví symptomy, které má daný lék léčit. Sice je to dost individuální, záleží také jakou potenci užívá, kolik dávek za den a z jakého důvodu lék bere, ale to nebezpečí tady hrozí. I když je pravda, že ty vedlejší účinky nejsou nebezpečné ve smyslu vedlejších účinků chemických léků. A také pokud člověk homeopatický lék vysadí, symptomy samy odezní bez újmy na zdraví.
Líza
17.9.2004 22:37:38
Jitko, to jde vysvětlit možná tím, že ty západní léky nejsou pouze statisticky účinné, ale mají ve statisticky vysokém počtu případů i nežádoucí účinky. Narozdíl od homeopatik, a taky narozdíl od placeba.
Takže logicky se to nevylučuje. Ale jak to doopravdy je ....:-)
Ennywan
17.9.2004 22:33:09
A to je právě to, v čem se mýlíte. Homeopatický lék, který je správně vybrán, funguje ať tomu pacient bude věřit nebo ne. Pokud je účinek homeopatických léků spojován pouze s placebo efektem, tak nechápu, proč tento efekt tak účinný podle vás u homeopatických léků, nemá takovou váhu i v případě léků chemických. Protože z tohoto úhlu pohledu jsou chemické léky ve výhodě. Lidé prostě věří, že jim pomohou. Navíc je ta „víra“ podporována závěry vědeckých týmů, které klinicky ověřily, že daný lék je účinný u statisticky nutného vzorku. Takže ta účinnost je teoreticky umocněná na druhou. A přesto lidem chemické léky v mnoha případech nepomáhají. Můžete mi osvětlit, jak to, že u homeopatických léků placebo efekt má takovou moc a u chemických ne?
Ennywan
17.9.2004 22:28:57
U homeopatického léku platí, že např. lidem, u kterých se projeví symptomy chřipky, které jsou popsány u léku Gelsemium, tak všem lidem s těmito symptomy pomůže právě lék Gelsemium. Není to tak, že když Gelsemium pomůže na chřipku několika pacientům, lze to ověřit u všech dalších lidí, kterým byla diagnostikována chřipka. Vezmete-li 10 lidí s chřipkou, každý z nich bude pravděpodobně tu svou chřipku „prožívat“ jinak a každý bude potřebovat jiný homeopatický lék. A právě proto nelze např. účinek Gelsemia ověřit na libovolném vzorku pacientů s chřipkou. Musel by být ověřován na vzorku lidí, u kterých se projevují symptomy chřipky Gelsemia. A to je podle mého z hlediska moderní vědy a medicíny nepřípustné. Proto není možné v dnešní době, tak jak jsou nastaveny parametry zkoušek léků, prokázat účinek homeopatických léku tak, aby jej vědecká a lékařská obec přijala.

Jinak pokud vím, tak jsou za ta léta, co homeopatie spatřila světlo světa, doloženy případy, kdy homeopatie pomohla i lidem, kteří byli ohroženi na životě. Ono např. v Hahnemannově době neměli lidé až tak moc na výběr. Takže se není čemu divit. A v dnešní době se homeopaté do těžkých akutních stavů nepletou z jednoho prostého důvodu. Chápou, že v prvé řadě jde o to, aby bylo pacientovi pomoženo co nejrychleji a nejefektivněji, jak je to jen v tu chvíli možné. A to umí moderní medicína znamenitě. A je to tak dobře. Aby to v těchto případech platilo i o homeopatii, bylo by nutné postavit homeopatické nemocnice, kde by byli k dispozici 24 hodin denně kvalitní homeopaté a kde by bylo možné pacienta sledovat a stav z hlediska homeopatie neustále vyhodnocovat. A to je utopie, přestože tuším v Anglii a Indii homeopatické nemocnice jsou. Ale nevím, jak vážné stavy jsou v nich řešeny.
Ivan Kminek
  • 
15.9.2004 9:09:51
Jana: Zustanme u te kuchynske soli - a procpak do ni ty zazracne lecive informace nevniknou treba pri michani osolene polevky? Mne stale pripada, ze klicove pro cele nedorozumeni je homeopaticka predstava, ze ona "dynamizace" ci "potenciace" redeneho roztoku je neco jineho nez "obycejne" michani, jak ho provadi kazdy chemik nebo kazda kucharka. Coz je IMHO blbost. V necem se ale h. dynamizace od michani prece jen lisi - homeopat si totiz mysli, ze tim vyrabi lek, a tim padem si to pak mysli i mnohy pacient a muze mu to pomoct:o).
Jana, Praha
  • 
14.9.2004 17:10:39
Otázka právě je, jestli dnešní fyzika je schopná změřit fzyikální změny mezi různými preparáty. Třeba ty změny jsou jenom nepatrné, ale lidské tělo je přesto dokáže vnímat. Pokud se sůl použije jako nosič a informace tam vzniknou (třeba ředěním a protřepáváním, já nevím), dojde k nepatrným fyz. změnám, které nedokážeme změřit, ale tělo je dokáže rozluštit.
Já si myslím, že takhle to funguje. K této víře mě vedou vlastní zkušenosti s informační medicínou. Tam, jak mi bylo sděleno, se nic neředí a do nosiče se informace rovnou nahrajou (já vím, zní to jako scifi). Pokud vím, byly prováděny lékařské studie, které potvrdily nějakou účinost. (Na www.joalis.cz v menu produkty -> lékařské studie).
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 151 [Dalších 121 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.