| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ekzém aneb dejte homeopatii šanci II.

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 151 [Dalších 101 >>]
Líza
10.9.2004 13:41:58
To je určitě pravda. Důležité je, čemu ten dotyčný věří. :-)
JaninaH
10.9.2004 13:14:56
Lízo,
píšeš Účinek placeba je psychologicky zprostředkován, ale není "jen psychologický". Projeví se skutečně i na zlepšení fyziologických funkcí.

Ale to zlepšení fyziologických funkcí přece nezpůsobí placebo (právě proto je to placebo, nikoli účinný lék), ale organismus sám. Proto placebo efekt mohou způsobit různé látky (hroznový cukr) i jevy (např.zaříkávání). Nebo jinak: příčinou fyziologického efektu je psychologické působení fyziologicky neúčinné látky.
Tu hádanku jsem napsala proto, abych ukázala, že i s pojmy se musí zacházet opatrně.
J.
10.9.2004 11:50:28
Ještě jsou studie, kdy třetina dostává lék, třetina placebo a třetina nic ;o) I když nejsem vědec, takže netuším, jak často se to tak dělá. Jenom vím, že i na to jsem narazila, když jsem kdysi po něčem pátrala.

S.
Líza
10.9.2004 11:42:02
Oprava: půlka dostává placebo a půlka lék, jehož účinnost se zkoumá. Takhle, jak jsem to napsala, by to byl samozřejmě nesmysl.
Líza
10.9.2004 11:17:19
JaninoH, to není protimluv. Placebo prostě pomáhá. Proto se taky ty placebem kontrolované studie nedělají tak, že by půlka pacientů dostávala lék a půlka nic, ale půlka dostává placebo a půlka nic. A výsledek není takový, že skupina na placebu se nezlepší a na lécích ano, ale skupina na placebu se zlepší trochu a na lécích hodně. Tím odlišíš, jaká míra zlepšení stavu byla dána tím, že pacient dostal lék (jakýkoli) a proto očekával zlepšení a mobilizoval vlastní úzdravné mechanismy, a co už je dáno specifickým účinkem toho kterého léku.
Účinek placeba je psychologicky zprostředkován, ale není "jen psychologický". Projeví se skutečně i na zlepšení fyziologických funkcí.
JaninaH
10.9.2004 11:10:00
Lízo,
dosud jsem si myslela, že "placebo efekt" spočívá v tom, že podávaný praparát - placebo - nepomáhá, ale že si organismus pomůže sám, tudíž účinek placeba je pouze psychologický. Mýlím se? Ty píšeš, že nejdůležitější je, když homeopatický lék jako placebo POMůŽE. To je ale podle mého názoru protimluv. Stejně tak ale může pomáhat pastilka hroznového cukru nebo zaříkávání šamana.
Tvůj příspěvek mi také připomněl jednu logickou hádanku:
Na světě existuje jediná střela, která prorazí každou překážku.
Na světě existuje jediný štít tak pevný, že zastaví každou střelu.
Co se stane, narazí-li tato všepronikající střela do tohoto všezastavujícího štítu?

J.
Líza
10.9.2004 10:19:39
Sosane, asi sis nevšiml, že nesrovnávám účinnost hoemopatie a alopatie, dokonce (jak si narozdíl od tebe Ivan Kmínek všiml) předpokládám, že u homeopatie jde o placebo efekt (jestli tedy víš, co to je). Podstatné je, že i placebo efekt pomáhá. Taky říkám, že pro tu mámu od dítěte, kterému normální léky nezabraly, je podstatné, jestli se dítěti uleví a ne, jestli to je vědecky podloženo.
Takže neříkám, že hoemopatie je účinná (to tam taky píšu, ty jsi to nečet?). Jen mi vadí, že jsou tady poměrně nehezky označováni lidé, kteří zkouší něco jiného, když jim klasické západní léčebné metody nepomohly. Jo a samozřejmě do toho neřadím akutní a život ohrožující stavy, to vůbec ne, spíš takové ty chronické a kvalitu života zhoršující potíže, s kterými se dá sice být, ale bez nich se dá být lépe.
Líza
10.9.2004 10:01:58
Emino, nevytrhuj moje věty z kontextu. O kontrolovaných studiích toho vím dost, a nikdy bych neřekla, že to jsou a priori blbosti. Můj příspěvek byl o tom, ...ale to je jedno, přečti si ho znova a třeba přijdeš na to o čem byl :-)
Ennywan
7.9.2004 19:38:03
Sosane, mohl bys ty nesrovnatelne pevnejsi zaklady vyjmenovat?
„...jsou zmapovány a popsány vedlejší účinky...“ Dalo by se rict, ze objev penicilinu a nasledne dalsich ATB je nejvetsi trumf moderni mediciny. Bezpochyby tomu tak je, ATB jsou za urcitych okolnosti prospesna a zivot zachranujici, ale teprve az dnesni doba ukazuje (tedy za vice jak 6O let), ze i tady plati, ze kazda mince ma dve strany – tu dobrou a tu spatnou. Takze ono to s tim zmapovanim a popsanim vedlejsich ucinku nebude tak horke. Nehlede na to, ze diky naduzivani a zbytecnemu pouzivani ATB (coz je problem u vetsiny chemickych leku) si mnohe mikroorganismy vytvorily rezistenci.

Pokud vim, tak homeopaticke leky existuji take diky obrovskemu usili homeopatu po celem svete, mnoha provingu, ktere jsou srovnatelne s pokusy co do narocnosti, diky mravenci praci jak lidi, kteri se zkousky leku ucastni, tak take lidi, kteri ziskane informace z provingu tridi, vyhodnocuji a zarazuji do materii medik. Nehlede na to, ze informace z provingu leku jsou platne od jejich zaneseni do materii medik, zatimco zivotni cyklus vetsiny chemickych leku je od 15 do 20 let – 5 let jako zazracne leky, 5-10 let jako leky se vzrustajicimi vedlejsimi ucinky a 5 let jsou stahovany z obehu nebo se ocekava jejich nahrada.
Ennywan
7.9.2004 19:35:53
Pane Kminku, Vy tyto vety povazujete za lzi a nesmysly a homeopate praktikujici 10 a vice let si tyto vety overuji kazdodenni praxi. Zajimalo by me, co tedy zpusobilo, ze homeopatie prezila az dodnes, kdyz je podle Vas neucinna? Mame prece ty uzasne chemicke pilulky, u kterych je ucinek prokazany, a prece se cim dal vic lidi obraci k alternativnim metodam lecby. Ze by byli lide opravdu tak hloupi a dobrovolne a za penize se vystavovali riziku poskozeni zdravi? Nebo je to spis o tom, ze ac verili, ze jim klasicka medicina pomuze a spolehali na prokazany ucinek chemickych leku, stejne se efekt nedostavil (ani ten placebo)?

Zajimalo by me, zda jste se uz odhodlal vyzkouset ucinek homeopatickych leku sam na sobe, jak jsem Vam doporucovala tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=944784
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 151 [Dalších 101 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.