22.5.2004 20:27:26
Takjsem si se zaujetim precetla Tvuj clanek o starostech s mluvenim Tveho chlapecka.
Jezisi kriste,proc ho tahas po doktorech. Podle toho co pises, chlapec slysi moc dobre. A ze ve svem vekujeste nemluvi, neni nic vyjimecneho. Nektere deti proste mluvi pozdeji, nektere brzy. Stejne je to s chozenim. Mam syna, ktery se narodil postizeny jak telesne, tak s mentalni retardaci str. typu. Do svych 3.5 let mel velice malou slovni zasobu, spise to byly takove pazvuky, ee - jit na zachod, am am - chci jist, oo - ukazovani neceho. Taky jsem byla nestastna, ze nemluvi. Ale nedelala jsem z toho vedu, netahala ho po doktorech, slysel dobre,tak jako tvuj kluk reagoval na podnety. Taky ho nektere vecinezajimaly a to co nechtel slyset, proste neslysel, to co nechtel delat, proste nedelal atd. Nicmene, dostali jsme se ciste nahodou na psychiatrii. Duvod - syn byl na operaci predkozky a na oddeleni delali kazde pondelli detem testy. No a protoze muj Tomas nemluvil, pozvali nas. Ja se divila, ale to bylo jedinkrat, co jsem navstivila odbornika. Rekl mi, ze nas nepozvali proto, ze nemluvi, ale ze pravdepodobne ma mentalni retardaci. No a podle vysetreni a mych poznatku jsme se shodli na diagnose. Poradil mi jednu dobrou vec: dejte dite mezi kolektiv a Vy jdete klidne do prace. Poslechla jsem ho a kluka dala do jesli (mimochodem, nechteli ho prijmout, ze kdo se mu bude venovat, tak jsem jim donesla pisemne potvrzeni a to muselir espektovat - bylo topred 16 lety) A stal se zazrak. Kluk zacal mluvit, zacal komunikovat, zacal pouzivat slova jako - dej mi, nech to, ja chci atd. Proste to, co slysel od deti v jeho veku. Proste se musel mezi nema umistit, musel se naucit vybojovat si treba hracku, musel se naucit s nema udrzet krok. A to byl zamer psychiatra. Doslova jeho slova byla "to dite potrebuje tahnouciho kone v podobne jeho vrstevniku, strcte ho do jesli" Ohledne mentalni retardace byl synovi priznan do 6ti let veku duchod. Do skoly zacal chodit na normalni ZS, dnes je v uceni, nema problemy, je normalni kluk. Co se tyce uceni, byl trojkar, ale za to na druhou stranu rad a krasne kresli, ma manualni schopnosti, cit pro spravedlnost atd. U takovych deti se prave jedno vyvazi druhym. A slovni zasobu ma ohromnou. Proto, jestli je to jeste aktualni (je to prece jen starsi clanek), vykasli se na doktory, spise se snaz, aby dite bylo v detskem kolektivu. Myslim, ze to prave Tvuj syn potrebuje, deti ho potahnou, protoze sam zjisti, ze co si sam nevybojuje, to mit nebude. Drzim palce Sona |
Olga, syn Vojta 2 roky 2 měsíce |
• |
21.5.2004 10:19:31
Po přečtení vašich článků, musím podotknout, že i já mám obdobnou zkušenost. Vojtíšek totiž nechce mluvit, i kdž si o "vše řekne" svým způsobem. Vím, že velice dobře slyší (jen občas, když slyšet chce, začalo mu totiž období "vzdoru).
Před dvěma měsíci jsme byli nuceni navštívit neuroložku (Vojtíšek nám totiž často bez příčiny v noci zvracel - ukázalo se, že po mně zdědil reflux). Ale abych neodbíhala paní doktorka si přečetla rodinnou anamnézu bez toho, aby se na mého syna vůbec podívala mi znenadála položila otázku zda-li mluví ve větách. Má odpověď, že mluví jen pomocí citoslovců, ji stačila na to, aby mi řekla že mám doma zaostalé dítě. Ačkoliv si nás pozvala na další vyšetření - již nás nikdy neviděla. Vojtíškův motorický vývoj, který je nedprůměrný, ji vůbec nezajímal. Automaticky do svých záznamů začala psát, že nechodí na nočník. Velice se podivila, když jsem ji začala oponovat, že chodí od listopadu. To že se sám svlékne oblékne a utře si zadeček úplně ignorovala. Kdybych nebyla učitelka a neměla za sebou pár zkoušek z vývojové psychologie na VŠ, asi bych teď měla nervy na dranc. Vím, že všechno chce svůj čas a nic se v Této oblasti nemá uspěchat a jestli to bute trvat o nějaký ten týden déle to se nedá nic dělat. Ty "BLBÉ tabulky" vymýšlej taky jen LIDI i když na to mají různé diplomy... |
Jitka |
• |
20.5.2004 13:52:38
Jano a Tobě se to jméno líbí? Nebo jsi pouze podlehla nátlaku manželovo rodiny? Protože pokud se Ti to nelíbí, přijde mi od Tvého manžela velice sobecké, že Tě nějak donutil synovi toto jméno dát.
|
Filipes |
• |
20.5.2004 13:42:30
Zdravím všechny maminky z rodinky!
Zatím nejsem mamina, ale brzy na tom začneme pracovat, držte nám palce! :o) Ale snad mohu přidat k dobrému svou zkušenost z rodiny. Můj synovec (nyní 12let)byl takové to batole "kam ho posadíš, tam ho najdeš" a kloudně nemluvil téměř do svých pěti let. Taky z toho byli všechni nervózní. Ovšem když o rok později visel na plotě a vykládal všem kolemjdoucím co je doma nového, co měli k obědu, co maminka říkala ... tak na to ještě rádi vzpomínaly. Inteligence mu rozhodně nechybí a kam ho pasadíte, tam ho rozhodně nanajdete už během několika vteřin, latinský název kdejaké kytky vám vychrlí na požádání, stejně jako stopadesátou planetku kdejaké sluneční soustavy. Každé dítě je jiné, a i když doktoři mají rádi tabulky, nedejde se! |
Katka |
• |
18.5.2004 22:45:06
Tak to moje 13ti měsíční dítě, stejně jako my, netuší, kde má zuby. Je bezzbubé ... Už se těším na to, až jí nechám zhotovit protézu :) Ani nechci vědět, ve kterém je percentilu. A mimochodem, nevíte někdo, co je to to "ba"?
katka |
• |
18.5.2004 19:26:39
Někdy dávají doktoři narkózu proto, aby si ulehčili práci. Já mám po narkózách problémy s řečí, vypadávají mi slova, zakoktávám se mám výpadky paměti...
|
18.5.2004 10:14:33
Prý Albert Einstein nemluvil do doby mezi 4 a 5 lety, a jaký z něho vyrostl kabrňák ! Možná, že jeho pochody se už tehdy ubíraly jinak, než po slovech. Slova vyřešil až později.
O omylech při vyšetřování: Rodiče znají dítě, doktor ho vidí chvilku. Nemůže tolik vidět do dětské hlavičky a hned. U dospělých se ptá, co prodělal, dělá anamnézi (doslova ´vzpomínání´) osobní a rodinnou. U dítěte se ptá rodiče. A stejně je to jako pozorovat helikoptérou džungli, když nevíme, co je uvnitř. Mihne se něco rezatého a nevíme, jestli to byl ocas bažanta nebo veverky a zase to zmizí. Proto je tak důležité uvěřit matce. A jsou i jiné zdroje chyb: neteř byla na vyšetření EEG a stanovili ji epilepsii (ve věku 19 let). Matka seděla vedle a pozorovala, jak ten roztok, kterým se mažou elektrody na hlavě stéká po čele přes obočí a dcera mrká. To vytváří silné přerušované vlny, každé mrknutí mění tvar impulzu. Sestra hned řekla: epilepsie. Matka řekla: nevidíte, že mrká, když jí to teče před tvář? Upravili to a hle, dítě již nemělo epilepsii - nemrkalo a nekazilo záznam. Jó, to aby si člověk povzdechl. Všude abychom své dítě strážili ! |
Aneleh |
• |
17.5.2004 23:00:25
Monty, odkdy máte televizi? A co pračku, ta už se do nového bytu vejde?
|
17.5.2004 22:50:58
Jano, já jsem to myslim nemyslela jako přirovnání, i když to tak asi vyznělo. Spíš se mi asi ta poznámka, že děti cíleně NEUČÍŠ co kde mají, spojila s problémama, který my momentálně intenzivně řešíme (a ještě dlouho budem:-)). Že prostě kluky neučil nikdy nikdo nic - čimž neřikám, že to tak je u vás. To jsem rozhodně říct nechtěla, a pokud to tak vyznělo, omlouvám se.
Podle mě komunikace v DD spočívá v tom, že se mluví na děti hromadně, proto maj tu češtinu tak šílenou - vesměs všechny. Děti se oslovujou jednotlivě jen minimálně. Tedy to jsou moje informace, a většina pěstounů měla u přijatých dětí s řečí a vyjadřováním velké problémy, i když (nebo protože?) si brali děti větší, u kterých se tak nějak předpokládá, že mluvit umí... No a s tim "kde máš zoubky?" a tak, to naše děti milovaly, a maj to rády i naše přijatý děti. Podle mě proto, že cítěj úspěch - učíme se tak postupně nový slova, a oni mi při tomhle ukazování/hraní můžou předvést, že si to opravdu zapamatovaly. (Mimochodem, je to u nás dost úspěšný a pochvala tak motivující, že osmiletej Ondra nám do "ukazování" s dvouletou Markétkou skáče jen proto, aby předvedl, že on to taky umí! Což já vim už sedm let, že:-)). |
Bibisa, Monička 1 rok |
• |
17.5.2004 22:18:41
Díky Psychologovi II. za citlivý přístup, takhle by to asi mělo být všude.
Já jsem za posledních pár let s lékaři naší rodiny spokojená asi tak na 95 %. Z toho je vidět, že těch, kteří mi nevyhovovali, zas až tak moc nebylo. Ti ostatní jsou zlatí, máme skvělou pediatričku, já skvělou gynekoložku - k některým se na tu prohlídku málem těším :o)). Jsem ráda, že jsou takoví, jací jsou, a dobře se mi s nimi spolupracuje Určitě se necítím jako kverulant proto, že jsem "vyměnila" těch pět procent, se kterými jsem spokojená nebyla. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.