1.8.2006 15:15:45
Pokud je splněná podmínka 270 dní nemocenského pojištění (studium, zaměstnání, registrace na ÚP...) v poseldních dvou letech k datu porodu, tak je nárok na mateřskou i v době registrace na ÚP. Jenže v takovém případě je mateřská ve výši rodičovského příspěvku, akorát že je na ni nárok už 6 týdnů před termínem porodu. Rodičák se má od příštího roku zvednout na cca 6,5 tis. Kč.
S.+++ |
Kája |
• |
1.8.2006 15:12:37
Díky moc za odpovědi!
|
1.8.2006 15:02:53
Těhotenství se zaměstnavateli hlásit nemusí, ale je korektní to oznámit tak, aby měl dost času za vás najít náhradu (což je u různých profesí různá doba, že, takže jedotná rada neexistuje). Písemně bych ho hlásila snad jedině v případě, že bych požadovala nějakou výhodu z pozice těhotné (abych měla podložené, že jsem žádala).
Jako těhotná můžete dostat výpověď jenom tehdy, pokud se zaměstnavael (nebo jeho část) ruší či přemisťuje nebo pro hrubé porušení pracovní kázně. I pokud by zaměstnavatel nevěděl, že jste těhotná a dal vám výpověď třeba pro nadbytečnost, je výpověď neplatná. Přeřazení na méně výhodnou pozici. Uf. Tady asi bude potřeba rozlišit, proč a jak k přeřazení došlo. Je to tak, že pokud těhotná koná nějakou práci, kterou by dle posudku lékaře konat neměla, neb ohrožuje její těhotenství, tak ji zamětnavatel musí přeřadit na jinou pozici. Pokud na té jiné pozici dosahuje nižšího výdělku, tak se jí mzda dorovává vyrovnávacím příspěvkem v těhotenství a mateřství (dávka z nemocenského pojištění). Ovšem PODLE MNE pokud by k takovému přeřazení došlo, aniž by to bylo nutné z důvodu těhotenství (prostě se jenom zaměstnavatel rozhodnul z nějakého organizačního důvodu), tak vyrovnávací příspěvek nenáleží. V tom druhém případě je ale důležité, aby přeřazení bylo v souladu s pracovní smlouvou (tedy - čím podrobněji je pracovní zařazení a mzda ve smlouvě definována, tím obtížnější je pro zaměstanavatele zaměstnance přeřadit). V tomhle případě ale těhotenstství nehraje roli, pokud pracovní smlouva dovoluje přeřazení zaměstnankyně, tak ji přeřadit může, i těhotnou. S.+++ |
Lenka |
• |
1.8.2006 14:45:59
Ahoj,
prosím o radu. Studuji Vysokou školu, ale teď jsem měla rok přerušení. Do března jsem dělala na zkrácený úvazek. Od července jsem nově zaměstnaná, ale chci odejít. Mám zdravorní problémy a děti normální cestou nemohu mít. V září jdu na umělé oplodnění na doporučení lékařů. Chci se zeptat, jak je to s mateřskou v době nezaměstnanosti. děkuji Lenka (23 let) |
• |
31.7.2006 20:29:09
Těhotenství se oznamujwe tak kolem 12. týdne nebo dříve, když budete mít průkazku - to kdyby chtěli doklad, oznámit ho MUSÍTE a také je to ve vašem zájmu, neboť od té doby nesmíte dostat výpověď, můžete žádat o změnu prac. doby.... Asi je lepší udělat to písemně. Zde si o tom můžete počíst http://www.aperio.cz/rodina/zamestnani.shtml#pracpodminky
|
Kája |
• |
31.7.2006 14:03:11
Mám dotaz - má zaměstnankyně povinnost oznámit zaměstnavateli těhotenství? Pokud ano, od kterého týdne těhotenství? A musí být oznámení písemné ?
A ještě jedna otázka - pokud by těhotenství neoznámila a zaměstnavatel by ji dal z nějakého důvodu výpověď a nebo přeřadil na méně výhodnou pozici a těhotná by mu na to těhotenství oznámila, platí tato výpověď (samozřejmě ji ale nemusí podepsat) nebo přeřazení? Děkuji za odpověď. |
Kája |
• |
31.7.2006 14:00:27
Mám dotaz - má zaměstnankyně povinnost oznámit zaměstnavateli těhotenství? Pokud ano, od kterého týdne těhotenství? A musí být oznámení písemné ?
A ještě jedna otázka - pokud by těhotenství neoznámila a zaměstnavatel by ji dal z nějakého důvodu výpověď a nebo přeřadil na méně výhodnou pozici a těhotná by mu na to těhotenství oznámila, platí tato výpověď (samozřejmě ji ale nemusí podepsat) nebo přeřazení? Děkuji za odpověď. |
Pole levandulové |
23.7.2006 12:37:56
Pokud bys nemela narok na materskou /tj kdyz jsi nepracovala, nemaji ti z ceho ji vypocitat/, tak mas uz od porodu narok na ten "uzasny" rodicovsky prispevek /ted 3500/mesic, od ledna asi vic - to nevim presne, nesleduju to/.Zazadas si to na socialce /zaroven s porodnym/ a vyplati ti to zpetne od prvniho dne.
|
Bessie |
• |
23.7.2006 12:28:50
Ahoj mila Radano, urcite se podivej do diskuze Maminky na materske, tam najdes podskupinu Studium pri materske a tam ti urcite nekdo poradi. Ja sice tuto zkusenost nemam, ani maminka nejsem, dokonce ani tehulka [ale jsem jako ty studentka VS] a na rodinu chodim docela casto za zajimavyma informacema, takze vim, ze tato diskzni skupina existuje a urcite je tu jeste nejaka, ktera resi primo financni otazky nastavajicich maminek. Tak si dukladne prohlidni diskuzni skupiny. Urcite ti nekdo poradi. Ja osobne vim, ze abys mela narok na materskou, musis mit odpracovano 270dni u jednoho zamestnavatele, ale tim zamestnavatelem si nejsem uplne jiste. Rozhodne musis mit neco odpracovano... Preju va; vsem trem hodne stesti. Hlavne bud v klidku kvuli mimiskovi, Bessie
|
23.7.2006 11:55:28
Dobrý den,měla bych dotaz- jsem studentka VŠ,neprovdána a na přelomu roku by se nám mělo narodit miminko. Školu bych nerada přerušovala- nebude- li to nutné. (chybí mi poslední rok)
Nevím ovšem jak je to s mateřskou- jestli vůbec nějakou dostanu. Někdo mi říkal, že bych měla mít něco odpracováno, jinak nic nedostanu...ne snad, že bych nikdy nedělala žádnou brigádu, ale většinou se to řešilo dohodou o provedení práce a to nevím jestli se započítává. Také nevím, jestli čistě náhodou nemají k mému miminku vyživovací povinnost moji rodiče, dokud studuji. Dávají mi sice kapesné, ale víc bych po nich opravdu nemohla chtít. S partnerem bydlíme v jedné domácnosti, ale nevíme jestli nás úřady budou brát jako rodinu pro vypočítání přijmů (to bychom byli pod hranicí životního minima- jeden malý příjem na tříčlennou rodinu)když nejsme svoji. Děkuji za odpověď. Radana |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.