| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci rodit v zahraničí, ale jak na to?

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 216 [Dalších 116 >>]
Tili
  • 
29.6.2004 20:50:46
"...byla nucena z voziku zase slezt a "ten svincik" si po sobe uklidit. To vse necelou pulhodinu po porodu..."

Mno... neviem kde rodila tá kamarátka ale asi tej historke trošku "pridala" pretože každá rodička musí v nemocnici povinne min. 2 hodiny po pôrode ležať, spravidla rovno na pôrodnej sále, kým ju vôbec prevezú na oddelenie (vlastná skúsenosť a aj skúsenosť všetkých mojich kamarátok).

Keby som už nemala pôrod za sebou tak tej Tvojej historke možno uverím a klepem sa ako ratlík. A to som rodila v nemocnici, s klystírom, nástrihom, v polohe na chrbte a pod dozorom lekára. A možno sa budeš diviť ale veľmi rada si to opäť zopakujem.
29.6.2004 19:19:39
Míšo 3, svou reakci ti vysvětlím názorně, neumím kurzívu, takže citace v uvozovkách. Tato pasáž mi připadala k tématu, vyjadřovala tvůj názor a s ní se dokážu ztotožnit:
"Sylvie, taky nevim, proc by se nesmelo kricet a take nevim proc by rodicka mela venovat vsechny sve sily tomu, aby prezila chovani a postupy "osetrujiciho " perzonalu. Mam dojem ,ze by personal tam mel byt od toho, aby ji uklidnoval a jak to jen jde, ji jeji situaci ulehcil. Mili mela stesti, ze nezazila to, jak skutecne osetrujici perzonal dokaze i velmi statecnou rodicku doslova psychicky srazit."

No a následující odstavec (s dovolením nebudu kopírovat) mi přijde jako naprosto ujetý. Pokud bych nevzala v úvahu, že styl je jak reportáže TV Nova, tedy značně nadsazený, musím vzít v úvahu, že to není tvoje osobní zkušenost, ale "jedna paní povídala" Pokud jsi někoho chtěla informovat o tom, co se stalo tvé kamarádce, měla jsi připojit rok a kde to bylo - i v našem nepružném zdravotnictví se mohlo od té doby ledacos změnit. Dále umístění bych viděla vhodnější v diskusi "jak jsem prožívala těhotenství a porod" popřípadě s konkrétními výhradami na konkrétní porodnici a personál v "kde rodit". To,jaký jsi zvolila způsob psaní i kdy jsi tuto drsnou historku použila mi přišlo naprosto nevhodné a trvám na tom, že mi to subjektivně připadá, že se zviditelňuješ prostřednictvím cizího neštěstí.
Protože nesnáším strašení rodiček, obzvláště prvorodiček "zaručeně pravdivými" historkami, vyzvala jsem tě, aby sis to laskavě pro příště nechala - ne pro sebe, ale na jindy. S taktnějším umístěním a načasováním a konkrétními údaji. O černém humoru jsem nepronesla ani slovo.
Většinu tvých příspěvků pokládám za egoistické a sebelitující, protože jen málokdy nezapomeneš zdůraznit, jak strašně jseš nemocná a přesto tak chápeš každou těžkou životní situaci. Obávám se, že jsem vůči tobě zaujatá, proto nikdy na tvé příspěvky nereaguju. Až na tenhle, protože to nestrašení je pro mne poměrně zásadní životní postoj.
O svém porodu jsem se tu několikrát poměrně obšírně rozepisovala, tak prosím nekomentuj moje volby trpět nebo netrpět, ať se neztrapňuješ.
29.6.2004 19:09:49
Hanko, jsem take rocnik 70. A kdyz jsem s mou mamou (odrodila v 70-tych letech tri deti) mluvila o prirozenych porodech, tak jenom polela ocima. Hrozne se ji libilo, ze se berou ohledy nejen na matku (svobodny vyber polohy, pohybu, volba v prijimani jidla a piti, volba v pouziti medikamentu atd.) ale predevsim na dite (tlumene svetlo, intimita, klid, ticho, okamzite prikladani miminka k matce, aktivni partner atd. atd.). Nakonec prohlasila, ze za jijich plodnych let tohle nemely a ze je to dneska takova veda. No, nevim jestli je to veda, spis naopak. Vedu z toho delaji doktori a myslim, ze zbytecne.
29.6.2004 18:02:20
Taky budu rodit poprve a rozhodne me clanek nevydesil. A proc by taky mel? Protoze to co Eliska napsala o ceskem porodnictvi je pravda? To prece vime vsichni ne? Neni tajemstvi, ze cesti lekari jsou jesitni nafukove, ze Vero? Staci mi kdyz vlezu v Podoli do poradny a musim poslouchat jakym zpusobem se vyjadruji doktorky a sestry o tehulich, ktere prave odesly z mistnosti! Tohle si dneska nedovoli uz ani prodavacka, protoze by letela, ale doktori... na ty jsme vsichni porad kratky!
Proto je dobry kdyz si muze kazda zena vybrat jak by chtela rodit. Osobne nechci rodit podle zajetych pravidel ceskych porodnickych klinik, ale vybehavani vsech papiru kolem porodu za hranicema by me taky odradilo. Volim kompromis v podobe Vrchlabske nemocnice. Verim, ze budu spokojena.
29.6.2004 17:08:32
A jeste neco, vzhledem k tomu, ze jsem minuly roky byla v nemocnicich hospitalizovana 6x a tento rok 4x , rekla bych, ze o nemocnicni problematice (v oblasti pristupu personalu k nemocnym) mam docela prehled.

I kdyz nejsem matka, podporovala jsem Vase prispevky, s tim, ze nevim, proc je s pacientkami jednano lepe nez s rodickami, ktere jsou casto skutecne urazny, ponizovany atd. Vyjadrila jsem svuj nazor, ze by jich tolik nechtelo rodit doma, kdyby se chovani lekaru a asistentek v porodnicich zlepsilo. Osobne znam gynekologie jen z operaci kterym jsem se podrobila, ale mam dost znamych, ktere si na chovani sester stezuji.

Na miste tehotnych zen, bych se snazila vybojovat si neco jako pravidla chovani lekaru k pacientum neco takoveho skutecne existuje a i kdyz toho neni moc uzivano, presto se chovani personalu k nemocnym se velice zlepsilo. No ale jestli chces radeji trpet a mlcet, je to Tva volba. Jen k ni nenut druhe.

A pokud kazdy muj prispevek pokladas automaticky za utocny, cyniky a znevazujici(ackoliv se snazim o pravy opak), zamysli se nad tim, co si tim asi tak chces dokazat.
29.6.2004 16:53:46
Nevim, jak si vysvetlit Tvou reakci. Proste jsem jen napsala, ze nekdy nepomuze byt statecna, ale ze se i nejstatecnejsi clovek muze dostat do prostredi, kde je na nej vyvinut nesnesitelny tlak. Ze by se rozhodne melo zmenit toto prostredi, nez to aby se rodicky pripravolaly na to, ze budou muset byt moc statecne. Myslim, ze to tam pisu a hned nekolikrat: "nemocnicni personal je na oddeleni od toho, aby zenam jejich situaci usnadnil a co nejvice jim pomohl. Ze to nedela je hodno kritiky. Chtela jsem vyjadrit, ze se situace nezmeni povzbuzivani rodicek ke statecnosti, ale zemnou pristupu zdravotniku. Je mi lito, zes to nepochopila, mam dojem zes to snad ani cele necetla. Pak se to tezko vysvetluje, kdyz v tom chces mermo-moci videt neco jineho. Takze tak, jak Ty mne prosis, abych si usetrila cerny humor o porodech( nic podobneho v mem prispevku neni), ja bych te zadala, aby ses do mne prestala strefovat (a to ve Tvem prispevku je).
Petruna
  • 
29.6.2004 15:00:13
ja myslim, ze vyhoda porodu v miste domova je to, ze tam muzes prijet az tesne pred druhou dobou porodni a tim i prvni dobu porodni doma byt v klidu, ze porodnice je na dosah, kdezto kdyz se chystas daleko mimo domov, tak abys nebyla ve stresu, ktery by porodu branil - reknes si "ted je to vse idealni, ted musim hrave porodit" , no a co budes delat kdyz se porod z toho stresu nebude moct poradne rozbehnout? tak si to nejak asi prehraj v duchu

tak to zvaz ze vsech stran a preju hodne stesti
Petruna
  • 
29.6.2004 14:34:41
Elisko, naprosto te chapu, ale to opravdu chces, aby se vsichni prizpusobili tobe? Ja nevim, aby to tvoje miminko nestresovalo ty tvoje starosti. Neni lepsi vybrat si nejakou prijatelnou porodnici u nas a prizpusobit se tam? Aby to nedopadlo tak, ze nakonec si vybojujes porodni zazemi svych snu, ale co kdyz to vsechno pro tebe bude tak velka zatez, ze si nakonec samotny porod vubec neprozijes krasne, ale roztekana v behu...(mozna je lepsi rodit v klidu u mistniho prumernyho porodnika nez mit stres z toho, jestli k tomu skvelymu porodnikovi dojedes a aby to vsechno klaplo)......
Iva
  • 
29.6.2004 8:09:53
Ireno, když máš bolesti, které se dají profunět, proč bys křičela? Já ale osobně křik nepovažuju za ztrátu energie, ale naopak její uvolnění, křičím ostatně i u milování, a pokud nemůžu, dá mi to dost práce se dostatečně uvolnit a energii mi bere právě to, že se musím kontrolovat a ovládat. Takže jsme každá jiná, a pokud tě to neláká, prostě nekřič, ale nediv se, že jiná musí (nebo jí to aspoň pomůže).
28.6.2004 23:07:47
Míšo 3, můžeš mi prosím vysvětlit (příspěvkem kratším než půl stránky!) cos chtěla tou tvou historkou dokázat? Pokud jsi chtěla někoho podpořit (nebo snad nadpis zněl "buď statečná" jen tak?) zvolila jsi opravdu zvláštní způsob. Pokud se ti jen jako obvykle líbí přetřásat cizí neštěstí, tak tě prosím, buď tak laskavá a odpusť si to alespoň ve vztahu rodička-strach z porodu- tragické historky z doslechu! Navíc mi to (kromě toho prvního odstavce, reagujícího na Sylvii) přišlo trochu mimo mísu, resp.mimo zadané téma.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 216 [Dalších 116 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.