| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chci rodit v zahraničí, ale jak na to?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 216 [Dalších 176 >>]
Marta, těhotná
  • 
3.8.2004 16:28:57
Nechci riskovat zkušenost kterou učinila moje matka i mé kamarádky. Myslím, že postkomunistický přístup k rodičkám v českých porodnicích je rizikem pro matku ale především pro dítě - a to hlavně po jeho budoucí psychické stránce. Na tu však žádné statistiky nejsou, to se projeví až po letech. A když se podívám kolem sebe, často mi připadá, že v porovnání s vyspělými zeměmi ta psychická stránka, komplexy a bojácnost čechů musí být něčím zapříčiněna a dost možná právě nevhodným přístupem při porodu. Své první dítě chci porodit buď ve Vrchlabí nebo doma. Problém je, že Vrchlabí je i pro mne daleko a tak možnost porodu v cizině by mne velmi zajímala, šlo by to spojit s poznáváním cizí země. Jsem ochotna na to vydat větší finanční částku, rozhodně nešetřit. (Samozřejmě v mezích, ale jistě by mne zajímal nadstandart porodního domu).
m
  • 
1.8.2004 21:00:04
Bohužel v českých porodnicích (ve většině) jsou podmínky příšerné - sám jsem lékař. Rodil jsem se ženou v Německu s veskrze dobrými zkušenostmi.
V rámci EU stačí pouze trvalý pobyt v daném státě, poté získáte automaticky nárok na plnou účast ve veřej. zdrav. poj. Více www.cmu.cz - centrum mezistátních úhrad.
  • 
29.7.2004 13:52:59
ahoj,
nedavno jsem hledala asistentku pro jinou maminku z jizni moravy, jedna se o pani josefine hahn, matzen je asi 50 km od hranic, mluvi i slovensky, neni nad primou domluvu. 0043-2282 2081
hodne stesti
bora
ale pani cermakova v brne taky neni daleko :-)
Terezka,por.asistentka
  • 
27.7.2004 19:21:26
Ahoj Simono,pracuji jako porodní asistentka na porodním sále ve Frýdlantu v Cecách a pokud vím existují privátní asistentky, ktéré mamky doprovází do porodnice, či s Vama prožívají těhotenství.Musíš hledet ve svém okrese mateřská centra, či se obrátit na okresní pobočky pojištoven a ty ti podaji informace o porodních asistentkách,které mají uzavřené smlouvy pro tuto činnost.ahoj Terezka Holečková DiS
Lucie
  • 
11.7.2004 17:37:39
Plne s tebou souhlasim!!!Diky!
Simona
  • 
11.7.2004 13:11:05
neexistuje žádná povinnost podrobit se radě a rozhodnutí lékaře, naopak lékař má povinnost u všech výkonů vyžadovat informovaný souhlas, pouze pokud je pacient v přímém ohrožení života a souhlas od něj získat nelze - např. v bezvědomí, může výkon provést
zdena
  • 
8.7.2004 20:45:33
nedá mi to

mno co k vašemu příspěvku dodat a vůbec ke článku..jen vám trochu chybí info.vaše špatná zkušenost = všechno špatně...hm trochu povrchní a dost jednoduché..ale dá se to pochopit..každý si porod prožívá jinak a já mám zkušenost výbornou a nikdy bych čr neměnila.a to jsem nerodila ve vrchlabí, neplatila nadstandard,ale to asi nechcete slyšet..

mějte se a ať vám další porod vyjde tak jak si přejete tady nebo v cizině..

Zdena

Žofie
  • 
8.7.2004 20:05:44
Teda o zahraničí to jako vůbec neuvažuju, to je mimo můj dosah :-). Ale rozumím ti.
Žofie
  • 
8.7.2004 19:44:54
Jitko, já to chápu, ale přesto ti nedám za pravdu. Mně totiž z pohledu "jako té tebou viděné ovce" připadá zas ten tvůj postoj, že prostě "chceš mámit z jalové krávy tele". Já bych si vyžádala asistentku až teprve kdyby bylo běžné si ji žádat. Teď mi jedna as. příznivkyně por. doma řekla, že se prostě bojí a jedna pediatrička taky. Nedivím se jim. Vem si, jak by ti bylo rodit s ustrašenou asistentkou. Vždyť takové ostřílené jsou jen v Praze a ty jsou tak zaměstnány a také k porodům doma chodí s heslem "porod doma nenabízím, ale když mne žádají - jdu"
Benkit
  • 
8.7.2004 18:10:29
Váš článek mě velmi oslovil. Jednak proto, že jsme s mojí ženou v nedávné době měli podobně hořké zkušenosti a jednak proto že moje sestra zhruba před dvanácti lety rodila v německu.

K situaci na českém trhu, potažmo zdravotnictví (i ono je trh) mohu říci jen jedno a jsem přesvědčen o tom že je to pravda: musíme počkat nejméně dvacet let až všichni kdo jsou nyní ve zodpovědných funkcích vymřou! Je to zřejmě jediné řešení toho co se v tomto státě právě děje. Musíme vzít v potaz že v době ne ještě tak dávno minulé jsme všichni žily v poněkud převrácených hodnotách. Práce byla přikázána a dělat musel každý (nezaměstnanost nebyla, příživnictvý byl trestný čin). Asi není nutno se příliš rozepisovat o tom jak si kdo práce vážil. Princip je jednoduchý: "Když už tu musím dřepět, tak ať mě otravuje co nejmíň lidí, ať si co nejvíc věcí poodnáším domů a proboha ať už sem z té prudy doma". Tento názor doposud u mnohých zaměstnanců zejména nemocnic úřadů a vesměs státních sektorů dodnes převládá. Pochybuji, že si 40ti letá asistentka diametrálně změní svůj postoj k práci, když si ani neuvědomuje její cenu a prakticky je pro ni nepochopitelné si představit, že o ni také může přijít. Toto základní uvědomnění je totiž dosti podstatným krokem ke "slušnému" chování, které lze opravdu těžce hledat za pár naučenými okatými frázemi s úsměvem naoko. Rovněž pochybuji že se něco změní v přístupu k rodičce ("česká mašinerie na výrobu dětí"). Důležité je totiž uvědomit si že pro každého jsou bohužel na prvním místě peníze. Pokud nemocnice, potažmo celá mašinerie včetně pojišťoven a ve výsledku i státu, za jistý postup z minimálními náklady dostane více peněz než za postup jiný, ikdyž humánnější, můžete si být jista že 100% se zůstane u postupu starého. Na hodně dlouho! (to je reakce na poznámku o stezích...). Pokud někdo bude namítat, že to přece není možné, že si člověk přece může nějak připlatit vyšší standard, že ho přece zaplatí tak ho bude mít, potom řeknu, nebude! I přesto že si některé služby může člověk připlatit coby nadstandard (a ne za malé peníze), zůstávají tu pořát oni "komunističtí" lidé, kteří prostě už do konce života nepochopí, že když jim někdo za něco zaplatí, tak očekává odpovídající postup. Je to prostě jako dřív, když si šel člověk koupit poslední kilo masa v řeznictví! My jsme si platily při porodu nadstandardní služby a první z čím jsem se setkal byl personál který nás svými pohledy jasně a odměřeně upozorňoval že ta hromada peňez co to stálo je jen slabá náplast zato, že snámi budou mít víc práce, že z ústavu vypadnou o deset minut později a že na ten pokoj co máme čeká hromada lidí a my sme jim ho prostě vyfoukli. Ne, tohle se prostě nezmění a nemá na to vliv ani Vaše nálada, ani známi a dokonce ani peníze!

Zní to velmi smutně a ani my sami jsme nebyli nadšeni, když jsme si totální bezvýchodnost situace uvědomily. Rodit v zahraničí v kontextu Vašeho článku nevidím jako jednu z možností ale jako možnost jedinou! Jak jsem již nazačátku nastínil, moje sestra v německu rodila a podobné hororové zkušenosti nemá, ikdyž rodila před 12ti lety, a ikdyž rodila v "klasické" porodnici bez jakýchkoliv nadstandardů. V době kdy rodila měla německé občanství, tedy veškeré výlohy spojené s porodem, předporodní i poporodní péči jí hradil stát. V současné době, kdy jsou hranice otevřeny již spoustu problémů s dřívější legislativou odpadá a zůstává podle mne problém jediný. Kdo, komu, za co a jak zaplatí. Naše české povinné zdravotní pojištění totiž zcela jistě není určeno pro hrazení nákladů v zahraničí. Zcela jistě by bylo revoluční platit si pojišťovnu, která je platná po celém území evropy. Možná že podobné služby existují ale bohužel se na toto náš stát zcela jistě bude dívat jako na nadstandardní službu, nikoliv klasickou zdravotní pojišťovnu. Bohužel totiž stále přetrvává základní názor, že je třeba v jistých směrech (poviné pojištění) občany řídit, protože oni sami tak dobře neví co je pro ně dobré. Pro mne je s podivem že podobné "středověké" názory mají v moderní politice ještě živnou půdu. Myslím si že nejlépe by Vám poradil nějaký velmi zkušený daňový poradce, nebo finanční poradce. Možná se Vám zdá že jsem trochu mimo a že tu míchám politiku a peníze a že to s porodem nemá co dělat. Věřte že má! Mluvím na základě vlastních bohatých a mnohdy trpkých zkušeností. Myslím že oním Gordickým uzlem porodu v zahraničí je totiž právě systém placení zdravotního pojištění, možná dokonce systém danění atd.. V našem případě dokonce postoj státu k nám vyusťuje až ke zvažování změny občanství.

P.S.: Kéž by si lidé uvědomily, že vše co dělají ostatním dělají vlastně v důsledku sami sobě. Přeji Vám úspěšné a šťastné završení těhotenství, zdravé dítě a příjemné vzpomínky na porod, ikdyž to zřejmě nebude v naší zemi.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 216 [Dalších 176 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.