• |
30.7.2007 19:03:29
Díky za námět. Je super, že berete život s humorem.
Ono to jinak nejde přežít. |
Věra (dvě puberťačky 11 a 13) +1,5 Lída |
• |
18.1.2007 19:27:47
Letos mi bude 33 a mám dvě dcery v pubertě. Třináctiletá dcera je na svůj věk až příliš racionální a pragmatická, 11-ti letá mladší zase na svůj věk příliš naivní a děcká. Neustále řeším jejich spory a každou z nich z jejich strany chápu, nejsem však schopna najít mezi nimi kompromis. Je normální,že se holky v tomto věku tak nenávidí? Ta starší by té mladší nedala pusu - prý není lesba a ta mladší pořád ječí jako hysterka, když ji straší provokuje a má z toho srandu.Nejvíc času mi bere 1,5 létá Ludmila a mám pocit,že ty dvě se mi nějak vzdalují.U obou mám pocit,že mají ony pocit,že buď jednu nebo druhou mám raději, přitom s nimi často mluvím, často je chválím a vyzdvihuji jejich kladné stránky.Mám vždy pocit,že rozumí,že OK a pak mě něčím překvapí.
Teď jsem zjistila,že ta starší dcera si založila na emailu schránku pod cizím jménem a dopisuje si s nějakým klukem.Píše mu,že ho miluje a že je nadržená ...(je jí 13-náct!) a že je z toho města co on a on ji přemlouvá,ať přijede na chatu,že to tam spolu rozjedou atd.. Vůbec nevím, jak mám reagovat.Jsem si jista tím, že to nebere vážně, odepslala na nějakej chat určitě ze srandy a je jasné,že by nejela do toho města, vím, že jí to dělá dobře,že někoho takto vodí za nos,ale mám oni strach.Nevím, jestli s ní o tom promluvit a jak? Fakt si nevím rady, poraďte zkušenější... |
Martina, dva dospívající synové |
• |
5.9.2006 9:01:40
Není to utopie. Postupovali jsme stejně, i když ne promyšleně. Šlo spíš o počáteční neznalost. Po narození synů nám oboum občas povolovaly nervy a proto jsme sáhli k trestům (samozřejmě přiměřeným). Časem jsme začali volit formu diskuze a ta se postupně rozvíjela. Je lepší dítěti nejdříve vysvětlit následky jeho prohřešku možné dopady a pokud ho zopakuje, pak teprve trestat.
A hlavně nebagatelizovat jeho problémy. Každý věk má své a ty jsou pro něj ty největší. Od rozbitého autíčka, malého kapesného až po zradu lásky. Našim synům je 18 a 17 a zatím vše zvládáme dobře. Ještě není konec to je mi jasné, zároveň vím, že nevíme o všem, ale celkem si rozumíme a oba se rádi vrací domů. A to je velmi důležité. |
• |
5.9.2006 8:49:29
Není to utopie. Postupovali jsme stejně, i když ne promyšleně. Šlo spíš o počáteční neznalost. Po narození synů nám oboum občas povolovaly nervy a proto jsme sáhli k trestům (samozřejmě přiměřeným). Časem jsme začali volit formu diskuze a ta se postupně rozvíjela. Je lepší dítěti nejdříve vysvětlit následky jeho prohřešku možné dopady a pokud ho zopakuje, pak teprve trestat.
A hlavně nebagatelizovat jeho problémy. Každý věk má své a ty jsou pro něj ty největší. Od rozbitého autíčka, malého kapesného až po zradu lásky. Našim synům je 18 a 17 a zatím vše zvládáme dobře. Ještě není konec to je mi jasné, zároveň vím, že nevíme o všem, ale celkem si rozumíme a oba se rádi vrací domů. A to je velmi důležité. |
• |
5.9.2006 8:46:13
Mamka 10-tilete dcery |
• |
24.4.2006 17:58:59
Ja si myslim,ze je to utopie,ale krasna.Ja se oni pokousim s mou dcerkou.Vetsinou se nam to dari,v pravou chvili byt rodic a v pravou byt partak a kamarad,ale nekdy to nevyjde.Deti totiz nekdy ( vetsinou) ocekavaji,ze budes jen partak a kamarad a to proste nejde porad.A uz vubec ne,kdyz jako rodic vis,ze ted je ta spravna chvile byt rodicem a neustoupit.Ma dcera ma same jednicky,ale je hyperaktivni,vyrusuje ve vyucovani a mysli si,ze ma stale pravdu.Musi mit posledni slovo jak doma,tak ve skole.Me poslechne docela rychle ,ale s tatou a uciteli bude diskutovat tak dlouho az to tu protistranu vyprovokuje a ti uz potom nechteji slyset nic.Tata je hodne trpelivi,ale ucitele ne a tim si ta nase holka skodi a neda si to vysvetlit.At uz to zkousim vysvetlit jako rodic,nebo jako kamarad,miji se to ucinkem.
|
Peťa , syn 16 a půl , dcera 15 |
• |
14.4.2006 0:42:47
Dnes jsem se popprvé dostala na tyto stránky , je to úžasná věc . A jinak , ty pravidla jsou opravdu super ! Ale nevím jestli u nás už není pozdě . Kluk je celkem v pohodě , dá se říci , že ho nějak puberta minula . Ale jak říkají psychologové , je lepší ji mít opravdu v tom " telecím " věku , než později . S holkou to je horší , té začala ve 12 , a doposud trvá , jen graduje ! Líbí se mi ta vaše tolerance příchodů 1/4 hodiny , protože syn je na minutu přesný , zato dcera hlásí : "jdu ven , a mami nepočítej mi minuty"! Snad jednou pochopí , že rodiče mají "jen" strach . Já bych to upravila na 10 minut . Nevím , ale dceři se zdá , že jsem moc přísná v tom ,že po ní chci , aby byla ve všední den do 20 h doma ! Jinak se ale musím přiznat , že jsme se již několikrát "spálili" a od té doby razíme teorii , že sms si číst můžeme , dokud jim to hradíme . Co si o tom myslíte ? Jinak poslední dobou na otázku puberta mé dcery už říkám všem jen : " to neřeším "!! . To se jedná hlavně o kluky ( každou chvíli jiný , nejdřív kamarád , potom "debil" ) , neustálé datlování na mobil , neustálé "nemám kredit" , "nemám co na sebe" , "vždyť mám uklizeno" ( špinavé prádlo pod peřinou , za skříní apod. , "ostatní můžou , já ne" - klasika !
|
Helena, dva kluci |
• |
5.4.2006 13:54:45
Ahoj Jajo ,ta otázka, co chceš slyšet od maminky, je sice hezky taktní, ale má vadu. Jak se jako máma srovnat s tím, že tvoje dítě / a to pro nás maminy budete vždycky/ má nejdřív přítele,se kterým spí , a pak ho teprve míní ukázat rodičům. A to prosím třeba v těch patnácti, sedmnácti letech. Pořád se domnívám , že partner , se kterým míním dělat něco tak intimního, jako je spát, by o mě měl vědět i to kde bydlím, jací jsou mí rodiče, jaké mám koníčky ,a jestli zapadne do rodiny.Dnes mláďata pomalu neznají ani jméno své drahé polovičky. Jistě, že můžeš hluboce milovat někoho , koho nenávidí tvoje matka, ale pokud to nastane v sedmnácti, máš čas přemýšlet, jestli je chyba v tvé matce nebo v příteli. Ale pokud jsi v té chvíli těhotná, máš babu a už se z toho těžko utíká. A my maminky vás vždycky vidíme přejeté nebo znásilněné,když máte deset minut zpoždění a tak se nediv tomu, že chceme vědět kde,kdo,kdy.máme ochranitelské pudy a pravda je, že někteří mladí nejdřív jednají a pak teprve myslí. A tak s námi mějte slitování a povídejte si s námi koho milujete, ukažte nám ho , ať se můžeme uklidnit a přesvědčit se, že vy, naše poklady jste v dobrých rukách . helena
|
Jája, sama dospivám |
• |
4.3.2006 23:58:04
pardon za preklepy..:-(
|
Jája, sama dospivám |
• |
4.3.2006 23:55:09
muj nazor? co se znamek tyce, klidne nam nadavejte, zaslouzime si to, ale pak nas nezapomente pochvalit:-)
a co kde, kdy delam..ptejte se povrchne, jen treba kam jdes, a komu mam zavolat kdyby neco? podrobnosti, pokud, budeme chtit, zdelime samy.. a nejlepsi otazka, jak vyzijstit, zadli mame nejakeho dlouhodobejsiho pritele, je: nepotrebujes prášky(antikoncepční)? tim nam pomůžete v spoustě věcech, tedy...zaprve pred nechtenym otehotnenim..a za druhe ze chapete ze nam neni 8, a mozna se dozvite i neco vic o našem přitelovi.. P.S: predpokladam ze mi je nad 15:-) samozrejmě |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.