E-dith |
• |
5.10.2001 13:09:45
Jarko, nejprve k poslednimu odstavci:
Jaky vidis rozdil mezi embryem a narozenym ditetem? Myslim nikoliv subjektivni, ale objektivni. A pokud ho vidis, jak to dokazes? Jak dokazes, ze pri potratu nejde o zabiti cloveka? A ted k otazkam: u me dcery, dejme tomu mladinke, rozhodne potrat nedoporucim. Kdyz se me bude ptat a bude ji zajimat muj nazor, reknu ji ho. Jak se rozhodne ona, na to - momentalne a to zduraznuji - nebudu mit mozna prilis velky vliv. Spise cela vychova deti by mela takove situaci predchazet. A Jarko - ty bys ji poslala na potrat s tim, ze by prinejmensim stejnym zpusobem jako pokracujici tehotenstvi mohl ohrozit jeji zdravi, zhorsit je a dokonce ji zpusobit krome hrozici dozivotni neplodnosti i psychicke trauma? Jde-li o situaci, kdy tehotenstvi a dalsi vyvoj ditete prokazatelne ohrozuje vitalni funkce matky, jde o filosofii sebeobrany. Kdyz budete napadena, musite se branit. Neni-li jine cesty, musite na ukor zivota druheho zachranit svuj zivot. To je bez diskuse. Jde ovsem o tak zridkave pripady vedouci k potratu, ze nevykazuji jiste tech ja nevim asi 30 tisic potratu za rok, ze jo? Kdybych otehotnela ja a mela zdravotni problemy, jiste bych si dite ponechala dotud, dokud by mi neslo o zivot. Tam nastava situace popsana vyse. I kdyz znam 1 matku, ktera pro sve dite zemrela a jeji dcera dodnes zije. Osobne ji znam. Je to hrdinstvi, ktere se po nikom nezada - dat zivot za jine. Ale je to velkorysost. Primarne vsak jde stale o jedno, nac jste mi zase neodpovedely tady ani jedna. Co opravnuje cloveka zabit jineho cloveka? |
Jarka, dvě dcery |
• |
5.10.2001 12:37:16
Edith, vysvetlim, jak jsem to myslela. Zarazilo me totiz, ze neuznavas ani potraty ze zdravotnich duvodu. Zajimalo by me, jak by ses zachovala v pripade, ze tvoje dcera /dejme tomu 17,18 let, ale to je celkem jedno/ bude mit nejake zdravotni problemy. Napr. nemocne srdce, tezke astma .... A tahle mladicka holcina se bezhlave zamiluje a bezhlave pripusti nechraneny styk se svym milovanym a otehotni. Tehotenstvi by pro jeji organismus byla velka a zivotu ohrozujici zatez. Co bys v tomto pripade delala ty? Zakazala bys ji potrat? Riskovala bys jeji zivot?
Nebo co kdybys ty nebo ona otehotnela pri znasilneni? A nebo ty bys otehotnela, mela uz treba dve tri deti a mela zdravotni problemy? Zachranovala bys zivot embrya, nebo by ses snazila zachovat se ziva a zdrava pro deti, ktere jiz mas a ktere te potrebuji? Ano, nechtenemu otehotneni se da predchazet, ale i pres ochranu a opatrnost se to stat muze. Dekuju za odpoved. :o)) |
Miška, 3 děti |
• |
5.10.2001 12:31:44
Jarko, souhlasím s tebou, že tohle nemá cenu. Když někdo neustále omílá svůj názor dokola a nepřipustí jednu jedinou věc, která je v názorech jiných lidí, jde už asi o něco jiného, než jen o interupce. Psala jsem to do jiné rubriky po tom, co jsem si přečetla něco ze stránek Hnutí pro život. Od této chvíle je pro mě tato debata uzavřená a jen se budu modlit, aby někdo z hnutí pro život nerozhodoval o zákonech o antikoncepci nebo o interupcích nebo třeba o tom, kolikrát máme spát se svými muži a kolik dětí máme mít.
|
E-dith |
• |
5.10.2001 12:06:26
Nebo jeste jinak. Rekni mi, jak by usmrceni meho nenarozeneho ditete (treba taky dcerky) mohlo zdravotne "zachranit" me treba jiz nemocne narozene dite?
|
E-dith |
• |
5.10.2001 12:03:16
Jarko,
moc rada bych Ti odpovedela, ale rekni mi co svou otazkou myslis? Jak to myslis? Jak muze vyvijejici se nenarozene dite ohrozit zdravi me narozene dcerky?? E-dith |
Jarka, dvě dcery |
• |
5.10.2001 11:36:00
Taky uz neminim travit cas touto diskuzi, myslim ze vse uz bylo receno a bylo by to jenom opakovani argumentu porad dokola.
Jenom jeste malickost. Neznam tvoji rodinnou situaci, nevim, kolik ti je, kolik mas deti atd. Tak mozna strelim od boku: preju ti, abys nikdy nemusela volit mezi zivotem sve dcery a embrya, ktere by po zdravotni strance treba ohrozilo jeji zivot. Komu by jsi dala prednost? Dockam se alespon od jednoho odpurce interupci jasne odpovedi na jasnou otazku? |
• |
5.10.2001 10:46:12
No a prave proto, ze nedokazal, je kazdy potrat prinejmensim potencialni zabiti lidske bytosti. Kdyby to Usama s letadly napral do materske skolky a rikal by pak CIA, ze podle JEHO NAZORU se nejedna o lidi, plnohodnotne lidske bytosti, protoze jsou to jeste deti, tak bychom asi take protestovali a neutichli bychom, dokud by nebyl potrestan.
A to, ze by byl potrestan (nebo nebyl) by zaviselo na DUKAZECH, ktere by bud svedcily pro Usamovu teorii, ze deti v MS nebyli plnohodnotni lide se svymi pravy vcetne prava na zivot, ktere jim bylo nasilnym zabitim upreno, nebo by ji vyvratili. Dokud nebude vyvraceno, ze je nenarozene dite v lune matky clovekem, bude kazdy potrat prinejmensim potencialnim zabitim. Nic jineho. A to bez ohledu na vek, socialni vrstveni, prijmovou kategorii, zdravi a ja nevim co jeste pokud jde o jeho rodice, kteri jej potratit daji. Musim s touto diskuzi skoncit. Myslim si ale, ze vse podstatne bylo sdeleno. |
Miška, 3 děti |
• |
5.10.2001 10:06:50
Edith, to je právě to, že to nikdo ještě nedokázal.
Já když budu mít v sobě embryo, budu vědět, že je to část mě samé a že je to živý tvor. Že bych mu ublížila, kdybych ho nechtěla. Bránila bych ho a dělala vše pro to, aby rostlo. (Pokud by se samozřejmě nejednalo o znásilnění nebo o tom, že by mě to ohrožovalo na životě.) Jenomže to mluvím o sobě. Nemůžu rozhodnout, jak se mají ke svým embryím chovat ostatní ženy. Nemůžu jim nařídit, aby ho nedávaly pryč. Nemůžu jim vnutit lásku k tomuto embryu. Ty to také nemůžeš udělat. Nikdo nemůžeme. Nebo vlastně můžeme. Zakážeme potraty. A myslíš, že v tom případě se všechno obrátí a ženy změní názor na svá embrya? Budou dělat všechno možné, aby se jich zbavily. Určitě by se našlo plno andělíčkářů, kteří by rádi vydělávali na cizím neštěstí. Pokud chce někdo zamezit potratům, tak by se měl zaměřit na jinou stránku - antikoncepci. Myslíš si, že antikoncepce je levná záležitost? Že si ji může dovolit soc. slabší vrstva obyvatel? |
E-dith |
• |
5.10.2001 9:48:16
Ad Jehovisti ještě drobnost:
Jak jsi Miško myslela to "jen" o embryu?? Víš co říkal dr. Kevorkian? Nebo teď ten nešťastný manžel v Kanadě co o víkendu zabil (on teda tvrdí, že eutanázoval) svou ženu protože mu v pátek sdělila, že má zárodky Alzheimera? Že šlo "jen o nemocného" člověka. Tohle je opravdu diskriminace. Nikdo dosud nedokázal, že embryo je méně hodnotné než starý člověk, nebo že puberťák, který doma suší mariuhuanu je méně hodnotný než jeho máma, která má o něj strach, mám-li být aktuální. Nidko. Pokusili se o to kdysi nacisté a všichni víme, jak to dopadlo. Myslela jsem si, že jsme se poučili. Zdá se ovšem, že ne. |
E-dith |
• |
5.10.2001 9:43:11
Mišce: Jehovisté jsou orpavdu už off-topic. Jakkoli s jejich rozhodováním nesouhlasím, prosím, abychom se opravdu držely tématu.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.