| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Adopce - díl 8. - Zamítnutí

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 112 [Dalších 52 >>]
lenka
  • 
17.8.2004 14:57:29
Ackoliv mi autorka na prvni pohled take nepripada jako idealni vzor pro svereni ditete do jeji pece, na druhou stranu biologicke rodice take nikdo nezkouma jestli jsou zpusobili mit deti. Adoptovane dite se bude mit u ni urcite lepe nez v institucich:kojenecky ustav, detsky domov atd.. A to jestli budou cestovat, stanovat, stopovat apod bych vubec nebrala jako argumenty, specielne v tehle dobe, zkratka na to bude od mala zvykle na dejme tomu "trochu dobrodruznejsi zivot" a bude se vyvijet uplne normalne obohaceno o hromadu zazitku. Drzim vam jano palce at uz jste jakakoliv :-)).Obdivuji vas..
17.8.2004 13:18:36
Myslela jsem to zcela obecně, protože možnosti jsou obě - jak žadatelé, tak i psychologé jsou jen lidé, a jako takoví se můžou mýlit. Chtěla jsem svým příspěvkem říct, že lze dělat i víc než sedět s rukama v klíně a čekat, až dozraješ ( a vím, že ty víc děláš), jen je potřeba pro to vytvořit podmínky. Mrzí mě, že se nepodniká víc akcí společných pro NR a žadatele, považuju to za velmi cenný zdroj podnětů a informací.
17.8.2004 13:13:35
Malino, máš pravdu. Názory se samozřejmě vyvíjí, mění se i úhel pohledu. Nepíšu články v jednom čase zpětně za několik let, ale postupně tak jak se věci dějou a jak získávám informace, či se mění situace (i já). Taky často zjednodušuju, protože romány by nikdo nečet. Původní představa byla, že by to celé trvalo asi tři roky, Pak najednou soc. pracovnice zmínila dohromady rok a půl, čímž nás trošku zaskočila. Časem jsme ale tu myšlenku promýšleli a promýšleli, vymysleli jsme např. variantu absolvovat rodičovskou přípravu, na té ještě probrat, jestli by pro nás nebyla vhodná třeba poručnické péče a další záležitosti, jenže se ukázalo, že i na tu rodičovskou přípravu bychom čekali několik měsíců a hlavně - po zamítnutí se k ní ani nedostanem. Možná taky působí zmatečně, že někdy uvádím celkovou "čekací dobu" a někdy dobu čekání od zveřejnění článku, což může být v kombinaci s posunem názorů opravdu chaos. Zkusím si na to dávat větší pozor.
17.8.2004 12:59:47
Maceško,
tak pod tenhle tvůj příspěvek bych se s chutí podepsala taky. U minimalizace rizik ze zkušenosti (kamarádčina holčička si způsobila otřes mozku při přejíždění cca 100m mezi lavičkou v parku a domovem - vždycky jezdila s přilbou, jen tentokrát už byla líná si ji "na ten kousek" nandat a maminku ukecala), u NRP považuji tvůj názor za velice rozumný, byť tuto problematiku znám vlastně jen z diskuse tady (chodím pravidelně "šmírovat" na Náhradní rodinu ;-)
17.8.2004 12:55:52
Maceško, doufám, žes to nemyslela na mě - s tím psychologem. Nikde jsem nenapsala, že nás chce poškodit. Kdyby nám nabídl nějakou spolupráci na principu rodičovské přípravy, tak to beru, ale jím uvedené důvody se mu nepodařilo mi uspokojivě vysvětlit. Můžem se tu dohadovat o tom, jestli bych to chtěla slyšet, ale já nejsem dub. Věci okolo adopce mě zajímají a je i v mym zájmu bejt co nejlíp připravená. Taky proto by mě ani nenapadlo spojovat se hned s právníkeem, ale právě odvolání, ve kterym samozřejmě autor musí odůvodnit proč ho píše.
Mimochodem, jestli se nepletu, na diskusi náhradní rodina jsou i tací, kteří se s právníky spojili (nebo je aspoň použili na sociálce jako argument) a děti už mají doma. Na jejich dveře jsi už ťukala?
17.8.2004 11:53:09
Když jsi napsala první článek o vašem martýriu ohledně adopcí, přiznám se, že jsem příliš nechápala důvod (vás rodičů), proč jste ten krok udělali. Nebylo mi jasné, proč takto mladí lidé, kteří mohou mít vlastní dítě, chtějí v situaci poměrně nejisté nějaké dítě adoptovat. Určitě tam v diskuzi něco takového ode mne je ;-)
Ale o to víc jsem obdivovala vaši odvahu, že jste se k tomu odhodlali. Adopční proces je v ČR neuvěřitelně byrokratický a poměrně potupný. Představa, že mi domů neustále lezou sociální pracovnice a jiní úředníci, je mrazivá. Řekla bych, že i pro dobře fungující rodinu je to veliká zátěž. A to pominu riziko, které představuje genetická dispozice přijatého dítěte, kterou láskou a výchovou ovlivnit nelze. A k tomu to naše podvědomí v krizi někdy generuje poměrně negativní emoce.
Prostě za odvahu ti tleskám!
Důvody, které uvedl psycholog v posudku, mi ale připadají laciné a povrchní. Studovat přece může člověk celý život a bydlet v domě se zahradou se většině z nás nepoštěstí celý život :-)
Zkusíte to za dva roky znovu?
Neuvažovali jste o pěstounské péči? Možná, že jsi to psala, ale dílů bylo moc :-)
P.S.: Nejsem zrovna fanda do stopu (připadá mi to jako velké riziko pro obě strany, v dnešní době skoro šílenství), stopaře zásadně neberu a dítě bez sedačky do auta nepustím, ale to s tématem moc nesouvisí.
Malina
  • 
17.8.2004 11:42:08
Vážená paní Jano,
již dlouho čtu Vaše zajímavé příspěvky o plánované adopci. Nacházíme se s manželem ve stejné fázi žádosti jako vy a o to více nás Vaše články přitahují.
Bohužel při každém dalším díle začínám mít pocit určitých rozporů mezi jednotlivými díly - výrazné změny názorů a postojů, odlišný popis stejných událostí...
V tomto díle mě nejvíce překvapilo Vaše současné hodnocení - dle Vás téměř ideálního a stabilního bydlení a popis stabilního a dostačujícího zaměstnání Vašeho manžela a malé zatížení studiem a jeho brzké ukončení. Bohužel v předchozích dílech situaci popisujete trochu jinak - zejména studium, zaměstnání a bydlení.
Uvádíte: Máme totiž s manželem dohodu, že si další dítě můžeme dovolit až o něco později (až dostuduje a bude mít stálou práci), což bude asi za dva a půl roku. Těch důvodů je víc ...
Tak teď nevím. Vaše příspěvky mně dosud připadaly velice zajímavé, ale teď mám pochybnost, zda jsou vůbec pravdivé...
17.8.2004 11:40:40
Vždycky jen kroutím hlavou, když se rozvine diskuze na téma, jestli chodit na červenou nebo ne, jestli jezdit stopem nebo ne, jestli používat autosedačky nebo ne, jestli nosit helmy... Pracuju v nemocnici, a příliš často se setkávám s těmi, co věřili ve vlastní štěstí nebo nesmrtelnost či co já vím. Vídám tolik zbytečně zraněných, že v tomhle mám naprosto jasno: vše, čím lze minimalizovat rizika, má svůj smysl. Je přece úplně jedno, co říká statistika, když nevím dopředu, ve které skupině se ocitnu. Zodpovědné chování je právě v tom využívat všech dostupných bezpečnostních opatření, která se mi nabízejí ( včetně toho, že naučím děti, jak se chovat v kritických situacích).

Nemůžu souhlasit s tím, aby děti do NRP dostal každý, kdo má dobrý úmysl. Sama vím velmi dobře, jak náročná zatěžkávací zkouška pro manželství, pro rodinu je přijmout do péče dítě sociálně osiřelé. Přesto ale považuju za hazardování s něčím tak cenným, jako jsou lidé ochotní nabídnout dítěti rodinu, doporučení žádost pouze odložit. Mnohem efektivnější by bylo, kdyby příslušný KÚ s těmito lidmi poctivě rozebral, v čem spatřuje určitou nezralost a navrhl konkrétní cestu, jak s těmito žadateli pracovat, aby dejme tomu za ty dva roky byli k přijetí dítěte zralí.
To samozřejmě předpokládá taky určitou zralost - těžko lze ke spolupráci někoho nutit. Pokud jsou žadatelé přesvědčeni o tom, že psycholog je člověk, který se je snaží poškodit, pak asi opravdu není jiná cesta než odvolání.
  • 
17.8.2004 11:20:07
Ahoj,
myslím si, že je lepší stopující máma nebo máma kouřící občas marjánku, než žádná máma. Zdá se mi, že nechat rozhodování o adopcích na "místních maminách", bylo by těch realizovaných adopcí ještě méně. A co potom chudáci naše biologické děti? Kdo na nás, rodiče, jménem státu, bedlivě dohlíží? Zda nestopujeme, nefetujeme, nebydlíme v příliš malém bytě, nedej bože, s otcem studentem? Vzpomněla jsem si na jednu knížku, kde paní autorka, snad psycholožka? psala o matkách, jak by se měly věnovat dítěti, že by ho měly pořád k něčemu vést (jinak by nedostaly mateřskou), nikdy nedat někomu hlídat, hlavně ne babičkám, které jsou o generaci starší a tudíž zcela "out" a na vše by bedlivém okem měly dohlížet sociální pracovnice a matku hodnotit. Neumím si představit ten "hon na čarodějnice" který by se rozpoutal. Podotýkám, že kniha byla z 90. let a autorka knižky nějaká odbornice, která se k nám "na stará kolena" vrátila z USA, trousit podobná moudra v Čechách.

Je mi moc líto, že vám nedají děťátko třeba hned zítra a vůbec neberou ohled na vaše plány do budoucna. Vždyť podmínky se pořád mění a s děckem je často za měsíc všechno jinak, tak rychle se vyvíjí.
Mirka
Alena
  • 
17.8.2004 10:11:33
Naprosto souhlasím.Možná jsme fanatici,ale kluci jezdí z helmou na kole i po zahradě.Ale mě přilba na kole zachránila život,tak možná proto.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 112 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.