Milada. |
20.9.2004 11:52:33
Sosane,
naštudované to nemám, jen matně tuším, že žena, která nastoupí na MD, když byla před tím registrována jako nezaměstnaná a brala dávku jako nezaměstaná, bere potom (po porodu) částku, kterou pak bere celé 4 roky - tj. v současné chvíli 3573 Kč. Sylvie, je to tak? Milada |
Sosan |
• |
20.9.2004 11:17:12
Koukám, že to máte docela seštudované. Díky moc. Chápu-li to správně, pak zůstane-li nanželka s dětma doma i po 4 letech věku nejmladšího dítěte a poté /třeba neplánovaně/ otěhotní, nebude mít nárok na nic (leda jednorázové porodné a pak rodičovský příspěvek). To jistě není zrovna situace, do které by se člověk chtěl řízeně dostat. Jak tomu teda předejít?
- Může se zaregistrovat jako nezaměstnaná a pobírat pak nějakou mateřskou vyplývající z dávky v nezaměstnanosti? Výše takové mateřské bude ale asi pak stejně na prd. - Může jako těhotná uzavřít pracovní poměr (i kdyby měla jít třeba balit hamburgery do mekáče - neboť by jí jako těhotnou nikde jinde nevzali)? Jak dlouho ten pracovní poměr musí trvat /musí být na dobu neurčitou?/, aby měla znovu nárok na mateřskou? Za jak dlouhé období před nástupem mateřské se pak vypočítává její výše (t.j. kdyby např. nastoupila na částečný úvazek, měla by před příští mateřskou alespoň na omezenou dobu zatnout zuby, zalarmovat babičky a vydržet to na plný?) |
Sosan |
• |
20.9.2004 9:51:15
Ovšem tím, že dětem vyměním špatné rodiče za dobré v nich ty traumata nevygumuju. Pominou tím řekněme akutní problémy, ale jakási dispozice zůstává natrvalo. To grázlíkovatění je jedním z důsledku tohoto nevygumovatelného traumatu. Je všeobecně známé, že od puberty dále se dítě stává rodiči jen velmi málo ovlivnitelné a spoléhat se musí na to, co se do dítěte citově nacpalo do 3 let věku. V tomhle případě je to ale velká neznámá. Proto jako budoucí adoptivní rodič bych si měl být tohoto vědom.
|
19.9.2004 20:47:22
No, nedalo mi to a nakonec jsem koukla ;o)
Takže koukám, koukám... 2. Zákon o důchodovém pojištění, paragraf 5, ods. 1: Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastni ... r) osoby pečující o dítě ve věku do čtyř let nebo o dítě ve věku do 18 let, je-li dlouhodobě těžce zdravotně postižené vyžadující mimořádnou péči, odst.(3) Osobou uvedenou v odstavci 1 písm. r) se rozumí rodič dítěte, osoba, jíž bylo dítě svěřeno do pěstounské péče rozhodnutím soudu nebo jíž bylo dítě svěřeno do péče rozhodnutím příslušného orgánu, a manžel (manželka) rodiče dítěte, bylo-li dítě svěřeno druhému manželu do výchovy rozhodnutím soudu nebo zemřel-li druhý rodič, anebo není-li znám; rodičem se zde rozumí též osvojitel dítěte. Muž se považuje za osobu uvedenou v odstavci 1 písm. r), jen pokud podal přihlášku k účasti na pojištění nejpozději do dvou let od skončení péče o dítě; nepodal-li v této lhůtě tuto přihlášku, nelze ho považovat za osobu uvedenou v odstavci 1 písm. r). Ustanovení věty druhé platí obdobně též pro osobu, která pečuje o dítě ve věku do 18let, je-li dlouhodobě těžce zdravotně postižené vyžadující mimořádnou péči. 1. Zákon o veřejném zdravotním pojištění, paragraf 7, ods. 1: Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce: ... l) osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec, nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti; Takže důchodové pojištění je do čtyř let věku dítěte, ale muži se k němu musí přihlásit. A u zdravotního pojištění NEVADÍ, když se dítě učí doma, protože podmínka je splněná i když dítě navštěvuje jesle, školu nebo školku (tedy ne výhradně tehdy, když dítě navštěvuje školu :o) S. |
19.9.2004 18:53:12
Milado,
1. Myslím, že by neměl být problém, jestli učíš dítě doma. 2. Tohle jsem vyčetla v Abecedě mzdové účetní, tak by to tak mělo být, je to dobrá příručka pro mzdovky. Kouknu ještě na originál znění zákonů, ale netuším, jestli ještě dneska. Vyštvala jsem děti s manželem do ZOO, celý den sedím pracovně u počítače a už ho mám plné zuby a nechce se mi ještě na netu vyhledávat v zákonech ;o) S. |
Milada. |
19.9.2004 17:46:56
Sylvie,
mám k tomu pár otázek: 1. Jak je to s osobama, které učí děti doma? Příklad: mám 2 děti, mladší chodí řádně do školky, starší učím doma - je zde splněna podmínka "řádné výuky"?. Platí za mne v tomto případě ZP stát? 2. Nejsem si jistá, že si mi do důchodu započítává doba, když pečuji o dítě od jeho 3 do 4 let věku. Já jsem dosud myslela, že se mi ten rok do důchodu nezapočítává. Milada |
18.9.2004 21:43:24
Ještě bych to doplnila ;o)
Stát platí zdravotní pojištění za osoby, které osobně a řádně pečují alespoň o jedno dítě do 7 let věku, nebo nejméně dvě děti do 15-ti let věku. Za osobní a řádnou péči se považuje to, že dítě chodí do jeslí/školky na maximálně 4 hodiny denně, starší děti že chodí normálně do školy na výuku, ale už tam nezůstávají po vyučování v družině. Dotyčná osoba, za kterou se pojištění platí, nesmí mít přitom žádný příjem ze zaměstnání nebo podnikání. Státním pojištěncem z titulu péče o děti může být jenom jedna osoba na rodina. Sociální pojištění stát neplatí, tzn. že pokud by tvoje žena znova otěhotněla, nebude mít nárok na mateřskou ani se jí doba, kdy je doma, nebude počítat k důchodu. Platit si ho sama nemusí, ale třeba důchodové pojištění si platit může. Nejsem si jista, jestli možnost platit si dobrovolně (státní) důchodové pojištění je i pro ženy v domácnosti (zákon vyjmenovává, kdo si pojištění platit smí), ale určitě v zákoně je, že si po dobu maximálně 10-ti let může dobrovolně platit důch.poj. každý bez udání důvodu. To se týká jenom důchodového pojištění, (sátní) nemocenské pojištění si dobrovolně platit nemůže zcela určitě (nemocenská, mateřská, ošetřovačka). Největší část sociálního pojistného - příspěvek na státní politiku zaměstnanosti taky neplatí. Ještě k tomu důchodu - osoba pečující o dítě do 4 let (nebo 18, pokud je dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené) je důchodově pojištěná z titulu tzv. náhradní doba. I když pojistné neplatí, je společensky uznáván důvod, proč tomu tak není, takže se jim ta doba do důchodu počítá. S. |
18.9.2004 10:27:21
Sosane, ještě mi něco vrtá hlavou - že nazýváš ty děti grázlíky, když na druhou stranu píšeš, že se tak chovají pod vlivem rodičů a na škole v přírodě jsou v pohodě. Je to jen drobnost, ale já bych v tomhle případě spíš nadávala na rodiče. Druhá věc je, že pokud tu jde hlavně o vliv rodičů, začíná mi unikat souvislost s dětma v adopci či PP - tam těch rodičů asociálů bude asi minimum. Takže pro mě z toho plyne závěr - buď jsou ty děti grázlíci někde uvnitř už od narození (o čemž hóóódně pochybuju), nebo je to prostředím a potom je třeba řešit prostředí, což se u PP a adopce právě děje, i když samozřejmě ne vždy úplně úspěšně.
|
18.9.2004 10:17:45
A ještě mě napadlo...
V dubnu jeden náš kamarád vzal stopařku - Slovenku, která odešla z domu a už pár tejdnů neměla kde spát. Ubytovali jsme ji u nás, za dva dny už měla práci ve vedlejší vsi u koní, občas mi s něčim pomohla a děti si ji taky oblíbily (obzvlášť, když vyrobila králíkárnu a přinesla králíka :-)). Včera odjela do Německa, kde sehnala práci za víc peněz, ale bude se mi po ní stýskat a taky jsem jí nabídla, pokud se vrátí do Čech, že může kdykoli přijít a rádi ji uvidíme. Toť jen pohled ze strany hostitele stopařů... A samozřejmě od nás vrchol nezodpovědnosti. |
18.9.2004 9:51:03
Tohohle příspěvku jsem si nějak nevšimla, tak se zpožděním...
Ad český Honza s ranečkem, který využívá hostitele - ti dva, u kterých jsme bydleli, přijedou pár měsíců po narození miminka na návštěvu k nám (měli přijet už v květnu, ale zrušili to kvůli těhotenství). Ad bezpečné zastavování - řídim auto (i kamarádka), nestopovali jsme jentak někde na dálnici, ale vždycky na výjezdu z parkoviště, nebo na nájezdu na odstavnym pruhu, kterej ovšem oficiálně už se za dálnici považuje, což byl přesně předmět hovoru s policií u toho kruháku (jim šlo o princip, nám o bezpečné zastavení). |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.