| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Šikana ve škole, aneb jak to vidím já

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 96 [Dalších 26 >>]
mamka
  • 
8.9.2004 10:44:14
Já nesouhlasím s prof. Matějčkem jak psal, že šikanovaní jsou jedináčci a že šikana existuje více u kluků než holek. Nevím kde vzal tyhle informace.
úča na MD
  • 
5.9.2004 11:10:10
Jiří, chtěla bych se zeptat, jak to ta učitelka případně škola má udělat?
Víte, ono je celkem jednoduché na někoho si došlápnout, ale zkuste navrhnout nějaké řešení. Teď jistě namítnete, že od toho tam je ten učitel, aby vaše dítě ochránil a něco takového nedopustil, tak proč byste se tím měl zabývat vy jako rodič.
Věřte, byla bych jako učitelka moc ráda, kdybych to bylo tak jednoduché.
Jenže:
1. mnohdy je velký problém se o probíhající šikaně vůbec dozvědět (opravdu nejde každou přestávku všechny děti hlídat a oběť se často bojí s problémem se svěřit)
2. učitelé nejsou z vysokých škol na šikanu vůbec připraveni!!!! (zde by možná pomohlo došlápnout si na minisryni školství?)
3. možnost potrestat agresora je velmi omezená

A ještě jednu věc bych ráda dodala, i když je mi předem jasné, že si tím jen udělám zle. Podle mě tento článek měl také upozornit na to,že to, jestli naše dítě bude šikaně vystaveno, do jisté míry záleží i na nás, rodičích, a na tom, jakým způsobem dítě vychováváme. Pozor, netvrdím, že vina je na rodičích oběti, to v žádném případě. Jen jsem ráda, že mě někdo upozornil na to, že bych ze svého dítěte mohla potenciální oběť vychovat. A to je potřeba hlídat! - to jest pomáhat dítěti budovat vlastní sebevědomí a sebeúctu, podporovat ho ve vyhledávání kamarádů, nepředstírat, že něco jako šikana neexistuje, učit ho nebát se svěřit s jakýmkoli problémem a hlavně jeho trápení nebagatelizovat (ale samozřejmě ani nezveličovat).
Hm, zní to celkem jednoduše, ale sama si netroufám odhadnout, do jaké míry to zvládnu. Ale to si povíme až za pár let.
Jiří, dvě děti
  • 
4.9.2004 23:32:58
Nechtěl bych v deseti řádcích objevovat objevené, ale jedna věc z článku přímo čiší: jsou to takové pohádky ovčí babičky. nemyslím to zle, k panu Matějčkovi, určitě hodně udělal, nakonec - i to všechno co tam píše je zajímavý - ale strašně planý... Ta realita ve škole - u nás i jinde - je o hodně jiná... A když čtu, dámy, Vaše komentáře, upřímně, jímá mě děs, tolik filosofování, pocitů a hodnocení - a já nevím co ještě - a chybí jedno: bouchnout do stolu a zakřičet - na Vaši ředitelku, učitelku nebo ministryni: STOP, to je mé dítě a vy ho musíte chránít, jestli to neumíte, běžte prodávat na tržnici. Je to na první pohled (prosto) jednoduché. Prostě - vždyť je to tak složité - říkají už desetiletí psychologové... A nic nevyřešili a nevyřeší. Dokud nezačne za týrání dětí ve školách někdo nést odpovědnost-dotud se školy budou tvářit, že se nic neděje. Maminky, které chodí od čerta k ďáblu s oběťmi týrání namísto toho, aby k čertu odešel agresor - ty to jenom prodlužují... Ale-třeba se mýlím já...
4.9.2004 14:57:03
Velice si vazim Vaseho zajmu o deti a snahu pomoci osamele divence proti vetsine divek ve tride. Ale mam pocit, ze situace neni tak beznadejna. Za prvne nemusite ji resit jen Vy sama ale muzete vyhledat pomoc odborniku, kteri s timto fenomenem prichazeji casto do kontaktu a skutecne si vedi rady. Uprimne receno ted si take nejsem 100% jista, kde a jake kontakty najit, ale zacala bych asi takto. Naprosto jiste vim, ze existuje u nas komise, ktera se touto problematikou zabyva a resi ji. Otazka je kde ji najit? Asi by se dala vyhledat na Lince bezpeci deti i mladeze 800 155 555 Modra linka(linka duvery pro deti a mladez-ktera byva v kazdem meste pod jinym cislem-lze snadno najit v Zlatych strankach) Na jedne z techto poraden by Vas meli odkazat na organizaci, ktera sikanu resi. Sikana je totiz za urcitych okolnosti tresny cin, nebo muze v trestny cin vyustit. Chapu, ze je to nefer, ze se zase uchyluji jen k kontaktum na poradny, ale ja bych zacala takto. Pak existuje i moznost to resit u Zastancu ( nebo ochrancu?) lidskych prav, to v pripade, ze prislusne poradny nedelaji nic moc, nebo nasili je skutecne brutalni, pripadne nechava na obeti vyrazne psychicke stopy atd. Preji vse dobre a hlavne to, aby se Vam podarilo te divence pomoci. Pomoc se skutecne da najit, jen nekdy to da dost hledani, namahy a casu.
úča na MD
  • 
4.9.2004 13:48:19
Článek jsem si se zájmem přečetla a musím říct, že mě taky dost zarazilo tvrzení, že se šikana vyskytuje převážně mezi chlapci. Sama jsem přesvědčená, že šikana mezi děvčaty je častější a řekla bych, že v jistém směru i horší. Holky jsou mnohem rafinovanější a je větší problém šikanu pak odhalit, kromě toho se spíš než na fyzické týrání zaměřují na psychické a to podle mého názoru je podstatně zákeřnější a zanechává těžší následky.
Jako učitelku by mě zajímaly vaše názory, jak takové situace ve škole řešit. Ono je dost jednoduché říct, že vnímavá a citlivá učitelka si problému všimne a vyřeší ho. Jak?
Měli bychom nejspíš rozlišovat mezi prvním stupněm ZŠ, kde učitelka s dětmi tráví prakticky celý den, a vyššími ročníky, kam třídní učitel dochází tak na jednu hodinu denně (při některých aprobacích ani to ne). Právě u starších žáků mi připadá nefér "svádět" vše na neschopnost třídního učitele. Zde záleží hodně na ostatních vyučujících a hlavně na řediteli školy - pokud ten dá od problému ruce pryč (aby se snad na veřejnost nedostalo, že v naší škole je šikana)...

Sama jsem se ještě před odchodem na MD setkala se dvěma případy šikany a musím přiznat, že nejsem ani trochu spokojená s tím, jak "řešení situace" probíhalo.
V prvním případě se jednalo o šikanu holčičí, kterou se mi podařilo odhalit skutečně jen čirou náhodou. Šlo o dívenku s "nemožným účesem, nemožným oblečením, nemožnými rodiči...", no na co si vzpomenete. Ke všemu měla problémy i s učením, byla tichá... Ostatní holky ji v lepším případě ignorovaly, v tom horším si jí neustále dobíraly, schovávaly sešity apod., prostě jí z přestávek dělaly peklo. A co s tím? Když si je zavoláte "na kobereček", dotyčná to schytá ještě víc za žalování, přehlížet to nejde, sem tam nějaká poznámka o tom, jak by se k sobě měli všichni chovat, absolutně nezabírá. Šikanované děvče nechce o ničem mluvit, protože se bojí (nabízela jsem i možnost promluvit si mimo vyučování, aby o tom nikdo nevěděl), její rodiče dokonce ani žádný problém nepřipustili (maminku jsem takřka denně potkávala, do školy jsem ji nevolala). Bylo mi jasné, že něco udělat musím, ale co???? Jak byste takovou situaci řešili?

Zajímají mě všechny názory - doufám, že se do diskuse zapojí i ti, kteří šikanu zažili u svých dětí nebo dokonce na vlastní kůži - jakou reakci třídní učitelky byste v takové situaci očekávali/uvítali/ocenili?

Děkuju za všechny reakce.
Mirka
  • 
30.8.2004 11:14:51
Ano, přesně tak. Důvodem k šikaně nemusí být jen nějaký problém, důvodem může být jakákoli odlišnost, v dobrém či špatném smyslu. Stejně jako neobratnost, pomalejší reakce, horší prospěch, atd. to naopak může být vynikající prospěch, vyjimečné nadání nebo - často u dívek - půvabný vzhled. Někdy ovšem stačí i mnohem míň - že se dotyčný přistěhoval z jiného města (např. venkovské dítě do Prahy). Ale ať je důvod jakýkoli, i když dítě opravdu nějaké problémy má, nikdy nelze přece říct, že si za šikanu může samo.
Radka,syn 11let
  • 
27.8.2004 22:25:54
Nechce o tom ani slyšet.Tvrdí mi:,,no jó mi vám pořád ubližujeme.Jsem naprosto přesvědčená,kdyby to bylo obráceně tak se to hned řeší.Když chci o tom v klidu mluvit s ním je drzí a nemám šanci.Mě už došla trpělivos a obrátím se na odborníka.Kdo jiný má dětem pomoci ,když ne jejich rodiče.Vždyť by si mě syn nemohl v dospělosti váži,kdybych mu nepomohla.Nechci nikomu ubližovat jen chci ,aby nebylo ubližováno mému synovi.Vše je o to složitější,že oba kluci jsou těžce nemocní.Matka nám oběma koupila společný dům na vesnici ,aby děti mohli být na čerstvém vzduchu.Tam se ale teď sestra nastěhovala.Abychom se vyhnuli šikaně vzdáme se toho,že tam budeme jezdit.Jak k tomu příjde můj syn,že bude muset víkendy a prázdniny trávit ve městě?
Radka,syn 11 let
  • 
27.8.2004 21:57:34
Chtěla bych se podělit o zkušenosti se šikanou a zajímaly by mě názory jiných.Bohužel jsme se setkali ,vlastně ještě setkáváme se šikanou v rodině.Nevím,už jak dál.Připadám si ,že lidé kolem mě jsou hluší.Mám 11letého syna a má sestra,která je o 2 roky mladší má 13letého syna.Její syn neustále atakuje mého syna.Neustále ho před kamarády (nejen před kamarády,ale i v soukromí) ponižuje,zesměšnuje,zastrašuje.Jedou s klukama na kolech za vesnici na hrušky a on mu jen tak z legrace vypustí kola a povolí brzdy a pak ujedou.Syn ,už toho má dost a začíná se bránit.Na tento poslední vtípek reagoval,až nepříčetně a začal mu do jeho kola kopat.Před ostaními kluky sklidil jen posměch.Kdykoliv to chci se setrou řešit,vždy pochodím s nepořízenou.Zastává i s partnerem názor, že mezi děti se dospělí nemají plést.Ale já mám pocit,že je to pro ně takto jednodušší.Na co si zbytečně přidělávat starosti.
Xantipa
  • 
27.8.2004 11:08:22
Rozhodně nesouhlasím s tím, že šikanované dítě je dítě s problémy, případně nějaké divné, směšné apod...je jedno, jak to nazveme. Moje dcera rozhodně nebyla divná....... Byla prostě normální holka. Jediné, čím se od třídy odlišovala bylo to, že ve třídě byly kromě kluků pouze 4 dívky a ona prostě vyčnívala. Je vysoká, hezká a dobře se učí. Problém prostě byl, že se líbila tomu dotyčnému, ale jí ne. Tím urazilo jeho ego a on ji musel přeci ztrestat. Učitelka ovšem viděla problém v tom, že se musí začlenit, což si představovala tak, že dcera začne chodit do školy v šusťákách a teniskách, což ovšem není její styl. Šikanované dítě není problémové. Problémový je ten, kdo šikanuje. A s tímto rozlišením má spoustu lidí problém. I já jsem se setkala s názorem rodiče šikanovatele, že "ta moje holka musí být nějaká divná, když si ji náš kluk vybral pro ty svoje blbiny". Co na to říct?
Marie a 12lety syn
  • 
26.8.2004 0:49:19
Souhlasim.Holky jsou v sikane velmi vynalezave, hlavne v te psychicke.Dokazou u toho byt neuveritelne krute, bezohledne a sproste.
Neco takoveho zazil jeden synuv spoluzak u nich ve tride.Dcerunka pravnika a lekarky, dite, ktere ma na co si vzpomene.Rozmazlena, zla, konfliktni holcicka.Chlapecek neskakal , tak jak ona piskala, tak mu zacala delat ukrutne veci.Skoncil u psychologa.Jeho maminka byla nestastna z toho vseho kolem.I psych.ji potvrdil, ze holcici sikana je mnohonasobne horsi a vynalezavejsi, a je ji podstatne vice, jak te klucici.
Velke stesti bylo, ze jejich tridni je vsimava pani a problemu si zavcas vsimla, upozornila rodice obou deti, pozvala je do skoly.Sice s rodici divky byly problemy, jejich velka agorance a nechtit pristoupit na to, ze by jejich milacek nekomu neco takoveho rikal nebo ze by snad pouzivala tak ,,nemravna slova" na osobu spoluzaka a jejo blizkych.(opravdu ve 12letech ma slecinka slovnicek vic nez jadrny!!!)Nakonec ale vse dobre dopadlo.....

Ovsem ja mam teda doma asi rytire...nejenze chrani holky, ale i slabsi kluky.Nejak se to s nim tahne od skolky.Posledni rok pred 1.tridou chodil do skolky s postizenymi detmi.Samozrejme, ze i tam se nasli deticky, ktere slova jako krypl, dement a debil mely stale a stale v ustech.No jenze , kdyz narazily na naseho synacka, tak se se zlou potazaly.Ucitelka mi kolikrat rekla, ze kdyby nebylo meho syna, kdo vi...
V prvni tride nabancil(no spis parkrat zduchl) do spoluzaka o hlavu vetsiho a asi o 20kg tezsiho proto, ze se posmival slepym detem za plotem jejich skoly, ktera sousedi s internatni skolou pro slabozrake a slepe deti.Kricel po nich :,,Vy slepejsi blby, osklivi!!!Beeee!!Spadnite a rozbijte si drzku!!"- mimochodem, kde se neco takoveho vzalo v 6ti letem diteti???No a nas synek to proste neprenesl pres srdce, napred mu domlouval, ze neni hezke se slabsima nemocnym posmivat a kdyz to nepomohlo, tak konal.
Ted v 6.tride mel cely rok ochranny ,,patronat" nad spoluzakem- prave tim slusnych, chytrym, tichym a nekonfliktnim klukem.Tridni si toho byla vedoma a vedoma i toho, ze z nejakeho duvodu si ti ,,sikaneri" meho syna nevsimaji, nedovoli si na nej, tak jej posadila k obetnimu berankovi a svete div se, sikana pomalu odeznivala.Podotykam, ze mela rozhovory se vsemi rodici ,,akteru" i pan reditel skoly.Ze nenechava nic jen na detech, jako ze je to jen pozduchovani a pod.Pokud na neco takoveho jako je sikana a napadani druheho prijde, kona.JEn tak neprihlizi.Ale na tridni schuzce mi rekla, ze proste muj syn je znamy ochranar, hlavne devcat a ma nejaky zvlastni vliv na ty darebaky.Potesilo me to, ale na druhe strane nevim ....tak mam doma aspon takoveho meho maleho rytire.

Mozna to ma trochu po me, protoze ja od malicka nesnasim nespravedlnost, podlost, napadani a sikanu.Uplne takovymi lidmi pohrdam a je mi z nich spatne.Ja jsem vubec takova bojovnice za lidska prava.Ale nekdy si rikam, ze to snad ani nema cenu, jelikoz tech dalsich, stale slepych je vsude kolem tolik, ze jedinec se mezi nima ztrati
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 96 [Dalších 26 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.