24.8.2004 20:40:40
S panem profesofem souhlasím. Myslím si, že ten problém šikany začíná obecně v mezilidských vztazích. Dnešní doba nějak nefandí kamarádství a přátelství v tom smyslu, jak jsem to poznala já. Jako dítě jsem na tom byla materielně podstatně hůř, než je teď moje dcera, zato nás byla parta kamarádů, s kterou jsme zažívali spoustu dobrodružství. Když to porovnám s dcerou, tak žádné "opravdové" kamarády nemá. Dokonce jsem u svých známých zjišťovala, že to není ojedinělý případ. Prostě dnes se prosazuje trend silného jedince a kolektiv za tím nějak zaniká. Myslím si, že i to je chyba - děti se hodně učí myslet jen na sebe, chybí ta empatie-schopnost vcítit se do druhého. Se šikanou jsem se setkala při nástupu dcery do první třídy, ale díky přístupu skvělé paní učitelky a snad i s mým přispěním se všechno vyřešilo. Ale rozhodně bych tenhle problém nezesměšňovala tak, jako to bylo v první reakci, protože když dítě, které se do školy těšilo, najednou s pláčem odmítá vzít si tašku a jít do školy, tak to k smíchu rozhodně není.
|
Alicee |
24.8.2004 18:12:50
Janino, máš naprostou pravdu, postava učitele je v případě šikany klíčová.
Když jsem byla ve čtvrté třídě (asi před dvaceti lety, ale pořád si to pamatuji jako by to bylo včera), přeřadili k nám jednu romskou dívku. Byla pozadu s prospěchem, byla tichá...prostě jiná. A netrvalo dlouho a několik kluků ji začalo dost drsně šikanovat. Došlo až na fyzické týrání a dívku nakonec přeřadili zase někam jinam, kde se pravděpodobně opakovalo to samé. Všechno tohle trvalo několik měsíců a učitelé tento problém úspěšně ignorovali...až se konečně rozhoupala ředitelka školy a jedno odpoledne si s námi sedla a rozhovořili jsme se o tom. Bylo to jako když se spustí lavina, mluvili jsme a nakonec se asi všichni pěkně styděli, ti kteří šikanovali i ti (mezi nimi i já), kteří se báli něco udělat, zastat se té dívky...Bohužel už bylo pozdě a ona dívka se už k nám do třídy nechtěla vrátit. Věřím ale, že kdyby nějaký učitel zasáhl dřív, věci nemusely dojít tak daleko. O problémech se musí mluvit a ne předstírat, že neexistujou a tiše doufat, že se samy vyřeší. Dodnes se stydím za to, že jsem se vlastně svou pasivitou také na šikaně podílela. |
Mirka |
• |
24.8.2004 17:29:30
Šikanu já osobně považuji za velmi nebezpečnou a snad žádný prohřešek bych u svého dítěte netrestala přísněji.
Rozhodně nesouhlasím s tím, že by problém byl v šikanovaném dítěti. Jistě, to dítě nějaký svůj osobní problém mít musí, jinak by se neodlišovalo. Ale tím problémem není samotná šikana. Ta je vždycky určitým selháním u toho, kdo ji provádí. Pokud mi někdo připadá hloupý nebo směšný, prosím, nemusím s ním kamarádit, ale rozhodně mi to nedává právo mu ubližovat. Učitelský argument typu "tak je asi chyba v něm, přece není špatných těch ostatních třicet dětí" neuznávám. Kdo druhému bezdůvodně ubližuje, je vždycky špatný bez ohledu na to, kolik dalších se k němu přidá nebo koho sám následuje. V šikaně však vidím nebezpečí i pro celou společnost, nejen pro ty nešťastníky. Četla jsem například o ženě, která byla "nějaká divná" a z toho důvodu zesměšňovaná a šikanovaná - nakonec vjela náklaďákem do lidí na zastávce tramvaje. A ten žák, co nedávno zavraždil učitele? Také padla teorie o šikaně. I když nebyla prokázána, nějaký důvod ten chlapec mít musel. Loupežné přepadení to nebylo. Takže - pozor na to. |
Leni |
• |
24.8.2004 15:00:36
Netýká se to "šikanového" článku.
|
Leni |
• |
24.8.2004 14:59:29
Delší dobu jsem tu nebyla, pročítala jsem zpětně, ale nenarazila jsem na Tebe, tak nevím, jak se vede?
|
Mirka |
• |
24.8.2004 14:27:42
Gratuluji - zřejmě jste nikdy nezažila šikanu ani vy, ani vaše děti. To byste totiž mluvila jinak. Ale trochu pochopení pro ty méně šťastné by neškodilo. Já zas například za celý život neznám menstruační bolesti ani nevolnosti raného těhotenství a také nebanalizuji problémy žen, které se každý měsíc kroutí v křečích a první tři měsíce těhotenství strávily s hlavou v umyvadle.
|
JaninaH |
24.8.2004 14:09:41
Myslím, že v případě šikany hraje nezastupitelnou roli škola, resp. konkrétní učitel, proto vidím jako zásadní pečlivě vybírat pro dítě vhodnou školu.
Nám v 5.třídě synova třídní učitelka zničehonic oznámila, že syn šikanuje spolužáka. Nechtěli jsme tomu vůbec věřit, ale bohužel se ukázalo, že je to pravda. Byl to zvláštní chlapec, drobný, tichý a neprůbojný. A náš syn, aby se předvedl před spolužáky (a spolužačkami), začal na něj mít různé rádoby vtipné poznámky. Protože má hodně kamarádů, chytili se toho i ostatní a chlapci se posmívali a dělali mu různé naschvály. Na fyzické útoky nedošlo, ale šikana to určitě byla. Naštěstí měli páťáci skvělou učitelku, která si toho brzy povšimla a učinila tomu rázně přítrž. Pozvala si rodiče obou chlapců, všechno nám řekla a pomohla problém vyřešit. Asi to zní až příliš idylicky, ale oba kluci se nakonec ohromně skamarádili. J. |
24.8.2004 13:46:27
Lenku bych radeji nekomentovala, spis chce okoli nadzvednout, a pak nam dokazat jak propadame emocim. No ma pravo rict svuj nazor, at je to kdokoliv,(take mam jiste pochyby zda jde o zenu).
K clanku, tak tedy nevim, ja prosla sikanou a rozhodne do tohoto psychotypu nepatrim. Byla jsem vzdy hubena, nikdy jsem si nic nenechala libit, byla jsem fyzicky pozdeji "jen" psychicky tyrana otcem a nikdy ze mne moje nazory nebo postoje nevymlatil. Je take pravda, ze v rodine byl dedecek, silny a moralne pevny clovek, ktery se s babickou od dvou let ujal me vychovy. Nicmene kdykoliv mluvim s psychology, jsem zarazena mezi jedince poddajne a manipulativni, je se mnou podle toho jednano a v nekterych pripadech jsem odborniky zastrasovana. Nejak na podklade predstavy, ze kdyz jsem byla nucena poslouchat nasilneho otce, staci na mne trochu pritlacit a poslechnu kohokoliv. Pravy opak je pravdou a pripada mi to nekdy az zabavne, jak na podklade nekolika minutoveho vyslechu vystavi takovy odbornik muj profil a je presvedcen ze se nemyli. Takze jak uz jsem parkrat psala, otcovy nazory i treba pozitivni jsem nikdy neprijala, protoze je prosazoval nasilne a nepratelsky. Protoze jsem nechtela byt denne bita, tak po dedeckove smrti kdyz jsem se vratila "domu" jsem se uchylila k pasivni resistenci, otci jsem vse odkyvala a slo mi to jednim uchem atam a druhym zpet. Myslim, ze jsem byla jako dite vychovne bezproblemova, a jedine problemy ktere jsem mela vyplyvaly ze sikany ve skole, kde jsem byla trestana za rvacky. Bylo to az zajimave a kdyby tam byl soudny clovek, tak by se nad tim zamyslel, temer same jednicky a z chovani napomenuti, dutky atd. Dvojku jsem nikdy nemela. Celkem by me zajimalo kam bych byla vrazena podle tohoto clanku, protoze jsem mivala a mam velice rada zvirata, dobre jsem vychazela se starymi lidmi a mladsimi detmi a pred tim nez me rodice dali do nove skoly, kam jsem nezapadla, jsem nemela s tridnim kolektivem zadne problemy. Myslim ze impulzem bylo prave to, ze jsem ve tride byla cizi. A mela jsem rodice prilis lhostejne, nez aby jim na tom co jsem prozivala zalezelo. Jak rika Lenkal: byly to veci mezi detmi a nebylo by dobre, aby se do nich dospely pletli. Na tomhle podklade( upozornuji ze s tim hluboce nesopuhlasim) me rodice nechali pet let zit v sikane, aniz se zajimali o to co prozivam a jake to muze mit nasledky. Byla jsem zoufala a jsem presvedcena, ze by me to zlomilo ,nebyt dedecka, ktery zemrel az o dva roky pozdeji a snazil se me udrzet v rovnovaze, kdyz u rodicu s prosbou o me navraceni zpet do puvodni skoly nebo nekam jinam take pohorel. Takze jsem si o tom udelala svou predstavu. Brala jsem skolu jako vezeni. Asi po prvnim roce sikany jsem zacala pocitat mesice, ktere me do ukonceni trestu jeste zbyvaji. Tohle pro mne bylo dulezite. PERSPEKTIVA: Za tri roky a par mesicu tohle peklo skonci, a nedovolim, aby se opakovalo. Můj spoluzak, ktery by to tohoto typu deti zapadal lepe, se nikdy nepral a spis pred "detmi" utikal, nebyl tolik bit a "deti" jeho tyrani tolik nebavilo, jako to moje. Neco malo v mem zivote zustalo, byl by take div, kdyby ne a peru se s tim doted, ale vim o tom a soucasne vim, ze je malo lidi, kteri maji sve problemy tak dobre zmapovany jako mne podobni. Takze me vzdycky "potesi" kdyz se mnou nekdo udela vstupni pohovor a doporuci mi, abych si precetla "Psychicka uskali pomahajicich profesi."Jenze ja nemam dojem, ze by se me to tykalo, pokud nekomu pomaham, musi o to stat, a dat tedy prvni popud on. Nemam potrebu, abych byla kymkoliv brana kladne. Chci mit pravo vyslovit svuj nazor a i kdyz nektere zpusoby nesouhlasu mi nepripadaji fer, je to kazdeho vec a mne to zas tak dalece nerozhodi. Navic tady na webu jsem skutecne prirozenejsi, pokud komunikuji s nekym kdo potrebuje pomoc, chovam se mnohem mirneji a vic nasloucham a negativni nazory prepracovavam do mirnejsi formy, i v jinych drobnostech jsem trpelivejsi a vyrovnanejsi. Tady jsou me reakce bezprostredni. |
24.8.2004 13:34:13
Ano, pane profesore, to je ono - "Ubližovat se přece nesmí!" Zase mě Váš článek potěšil.
Přijde mi, že posledních 10 let se média vyžívají v důkazech o šikaně ve školách, ale ještě jsem nikde neslyšela nějaké kontruktivní řešení. Konkrétní příklad ze svého okolí nemám, jen příběhy tady na Rodině. Jsem zvědavá, co nás od letošního roku ve škole čeká. Ano, děti je potřeba otužovat kolektivem, když je dítě nejisté a má nějaký nedostatek (tloušťka, brýle) nebo má jiné zájmy, než jeho vrstevníci, má to určitě těžké. Já na tom byla v dětství podobně: tlustá, brýlatá holka, s klukovskými zájmy, s dobrými známkami a se sebevědomím na nule. Ale šikanu jako takovou jsem nezažila :-) Nebyla jsem jedináček, ale ta "starší", byla jsem "divná" a pořád jsme chtěla být zoufale "normální". Své sebevedomí jsem sbírala po střípkách a moje rodina mi to rozhodně neusnadnila (např. zákaz jakéholiv kontaktu se svými vrstevníky mimo vyučování apod.), proto doufám, že u svých dětí podobné chyby neudělám. Zatím se je od malička snažím naučit, "že ubližovat se nesmí" a umožnit jim maximální kontakt s dětmi všech věkových kategorií. |
Romana |
• |
24.8.2004 13:06:52
Je vidět, že tvoje děti šikanu ve škole nezažili. Až se jim to stane (jako že se to může stát téměř každému dítěti), tak nebudeš považovat články o šikaně za nicotné.
Z vlastní zkušenosti vím, že šikana může začít už v mateřské školce. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.