Tereza |
• |
3.9.2004 15:58:17
ptas se proc zeny jsou po porodu do prace? Protoze jinak o ni proste prijdou. Neslysel jsi nikdy o nezamestnanosti? na zapade je velka ale asi o neco mensi nez v CR.
Byt s ditetem doma je rozhodnuti a to zavazne, protoze jako zeny v domacnosti a matka s titetem nejsi vubec zajimava pro zamestnavatele. To prave muzi nechapou. Bydlim ve Svycarsku, tady se po porodu a tehotenstvi musi jit za 8 tydnu do prace, v nekterych smlouvach je to velmi ojedinele vic a navic zena nedostava casto ZADNY PLAT. Jen pokud ma socialne smyslejiciho zamestnavatele. Muze mit az max. 8 tydnu nemocenskou, pokud pravuje nejmene 5 let u STEJNEHO zamestnavatele. spis ji pripadnou 4 tydny ,ALE nesmi byt v tom samem roce kdy rodi nemocna, to ji samo nemoc. propadne. A po tomto obdobi se pobitaji pridavky 150-200 Franku na dite. TOT VSE pokud se tyce financi, jenze se musi na matku i na dite platit nemocenske pojisteni a to dela jiste dvojnasobek techto pridavku. Takze jses v minusu. (pouze pri jednom diteti) Pridavky nedostanou samostatne vydel. cini. To jako abys rozumel proc zeny chodi di prace. Proste maji NULA cela NULA. |
Šáry |
• |
3.9.2004 12:38:25
Sosane,
máš děti? Pokud ano, hlídal jsi je někdy celý den v kuse? A bylo těch dní za sebou v řadě několik, bez možnosti odejít do úplně jiného prostředí a tím zrelaxovat? Protože pak bys věděl, že i ten nejsvědomitější rodič má okamžiky, kdy je cynikem. A kdy by za tím řvoucím dítkem nejen s radostí zabouchnul dveře, ale shání se po polínku, aby ho s ním mohl klepnout. To, že to nerealizujeme a že nás ta chuť velmi brzo přejde, to je jiná otázka. Ale ukaž mi toho světce s dětma, kdo na to nikdy, ale opravdu nikdy v životě na mou duši nepomyslel. |
3.9.2004 11:18:08
Souhlasim s tebou, ze uroven clanku je slaba a neprinasi celkem zadne informace, je dobry akorat jako postouchuti diskuse.
I s tim, ze socialni izolace je zalezitost dana spis osobnosti. Ale nemusi byt zpusobena pasivitou. V mem pripade napriklad byly aktivity typu cviceni, plavani, materska centra ze "spolecenskeho hlediska" celkem na nic, protoze tam chodi temer vyhradne zeny (na plavani sice chodili i tatinkove, ale jaksi klabosili v jine satne :-) ). Ne ze bych "shanela nejakyho chlapa", ale v ciste zenske spolecnosti se jaksi probiraji jina temata nez v prevazne muzske. Necitim se v ni dobre. Se svymi stalymi kamarady jsem se moc schazet nemohla, protoze vsichni pracovali nebo studovali a tezko mohla nejaka akce zacit driv nez v sedm vecer. Jedna nebo dve zname, ktere byly taky na materske, byly pres celou Prahu. Na odborne i popularni prednasce by miminko rusilo. Posedavani po kavarnach nebo parcich s vicemene nahodne znamymi panimi a povrchni plkani o nicem nejsou muj salek caje. Chybely mi intelektualni rozhovory a "hrdinske", pripadne "vesele historky". A stari znami. Hlidani... pozvat babicku, aby po praci jela hodinu k nam a pak zas hodinu zpatky jenom kvuli tomu, abych mohla na hodinku s kamaradama do hospody, mi neprislo fer. Takze jedine, co to jistilo, byl internet. |
Líza |
3.9.2004 11:07:27
Vando, souhlasím s jednou výhradou. Nemocné děti. Nemyslím chronicky ani těžce, ale často. Jakmile máš tři týdny v měsíci dítě v posteli s chřipkou celou zimu furt dokola, jsou ti mateřská centra, plavání, cvičení i výtvarka na dvě věci. Sedíš doma a čumíš na teploměr. Tomu říkám mateřská izolace!
|
Sosan |
• |
3.9.2004 0:35:13
"přijde den,kdy povedou řvoucí dítě do školky, zavřou za ním dveře a půjdou do té své práce,školy atd..." Trochu cynické, že.
|
• |
3.9.2004 0:01:09
Psychologie dnes má asi málo příspěvků, když otiskne i toto s prominutím "jedna paní povídala". Bylo dobrým zvykem, že autoři příspěvků tohoto časopisu uvádějí zdroje svých informací a prezentované informace jsou podloženy daty z výzkumu, Psycholožka Prášilová o poměrech na západě vyloženě práší, tohlo jsme si mysleli za totáče, když jsme nemohli příliš cestovat a vše, co bylo za nějakou západní hranicí, si idealizovali. Pečený holuby do huby nepadaj nikde na světě.
Mám 3 děti, s kočárkem se jen tak odněkud vyhodit nenechám, profesně pracuju v noci. Náš mateřskodovolenkový systém mi po zrušení přivýdělkového limitu k rodičáku docela vyhovuje. "Sociální izolace" matek je víc osobnostní než systémový problém. Aktivní matky mají dnes mnoho možností chodit s dětmi plavat,cičit, do mateřských center..., kde se nevlezou autem, kolmo či s kočárkem, donesou robě v šátku či krosně. Celý přispěvek neanalyzuje objektivně problém, je pouhou výpovědí jedné osoby - psycholožky. Patřil by spíš do časopisu pro ženy typu Žena a život, Vlasta ... |
Lida, 2 deti |
• |
2.9.2004 19:34:14
Pracovat na castecny uvazek se da i bez babicek a skolky, ale je to narocne. Zkusila jsem si to na vlastni kuzi. Castecne jsem pracovala vecer, kdy hlidal tatinek, castecne jsem mela slecnu z agentury a pracovala jsem si i ditetem u sebe. Za nejhorsi zkusenost povazuji, ze na sidlisti s 50 000 obyvalet bylo nemozne sehnat pani, ktera by mi dite alespon na 1 dopoledne v tydnu pohlidala. Napred se mi zdalo, ze jsem ji sehnala. Byla to nezamestnana matka, dnes jiz dospeleho, postizeneho syna. Vydrzela necele 2 mesice, stale mela vymluvy, proc musi tam ci onam. Pote jsem se snazila hledat mezi maminkami malych deti, ale bylo to zcela beznadejne. Zadna nechtela si privydelat pohlidanim dalsiho ditete a ani vzajemne pohlidani nikoho nelakalo. Nechapu, proc by si nemohly maminky vypomoci a umoznit si navzajem napr. ten zkraceny uvazek.Pripadalo mi, ze ostatnim ty ctyri steny vyhovuji a nemaji potrebu neco menit..:-))
|
Monika,Martin 3roky |
• |
2.9.2004 9:26:43
Díky moc za opravdový, ničím nezakrytý článek.Nejvíc mě oslovila věta,že maminy mateřskou přežívají místo,aby si ji užívaly.Já sama jsem ten případ a ikdyž jsme strávila 3roky doma s bandou stejně postižených kamarádek, nevím jestli najdu odvahu zažít tohle všechno znova.Ty pocity, že musím 2xdenně utírat prach, luxovat, neustále prát, žehlit a přemýšlet na kterou stranu sídliště dnes půjdu byly neskutečně ubíjející a teď už vím, že to byla jediná možná forma seberealizace, kterou maminy často zažívají.Souhlasím s autorkou, že by bylo vhodné pracovat alespoň na částečný úvazek, aby se žena realizovala i jinde, ale není to možné,pokud není kam dát dítě.A tak když nejsou babičky ani školka nezbývá nic jiného než to fakt přežít a nezblbnout mezi těma čtyřma stěnama.Byla jsem už nervní a hystericky jsem křičela na malýho jenom proto,že toho prostě bylo moc a furt dokolečka.Teď jsem druhý měsíc zpátky v práci a ikdyž jsem unavená a umluvená a uchozená, vracím se domů uspokojená a těším se na to, jak si pohraju s Marťasem a to, že se na nábytku válí vrstva prachu mě absolutně netankuje.Jsem zpátky mezi lidma, denně zapínám mozek na plný obrátky, protože doba strašně pokročila a všechno je jinak než dřív a musím se pořád učit a strašně mě to baví.Takže bych chtěla všem maminám co mají doma depku a myslí si, že to nezvládnou, vzkázat, že zvládnout se to dá,že přijde den,kdy povedou řvoucí dítě do školky, zavřou za ním dveře a půjdou do té své práce,školy atd...a vklidu si nakoupí, vyřídí věci na úřadu u doktora a pak se v klidu a rády vrátí do ticha svých čtyř stěn...:-)
|
Monika,Martin 3roky |
• |
2.9.2004 9:26:24
Díky moc za opravdový, ničím nezakrytý článek.Nejvíc mě oslovila věta,že maminy mateřskou přežívají místo,aby si ji užívaly.Já sama jsem ten případ a ikdyž jsme strávila 3roky doma s bandou stejně postižených kamarádek, nevím jestli najdu odvahu zažít tohle všechno znova.Ty pocity, že musím 2xdenně utírat prach, luxovat, neustále prát, žehlit a přemýšlet na kterou stranu sídliště dnes půjdu byly neskutečně ubíjející a teď už vím, že to byla jediná možná forma seberealizace, kterou maminy často zažívají.Souhlasím s autorkou, že by bylo vhodné pracovat alespoň na částečný úvazek, aby se žena realizovala i jinde, ale není to možné,pokud není kam dát dítě.A tak když nejsou babičky ani školka nezbývá nic jiného než to fakt přežít a nezblbnout mezi těma čtyřma stěnama.Byla jsem už nervní a hystericky jsem křičela na malýho jenom proto,že toho prostě bylo moc a furt dokolečka.Teď jsem druhý měsíc zpátky v práci a ikdyž jsem unavená a umluvená a uchozená, vracím se domů uspokojená a těším se na to, jak si pohraju s Marťasem a to, že se na nábytku válí vrstva prachu mě absolutně netankuje.Jsem zpátky mezi lidma, denně zapínám mozek na plný obrátky, protože doba strašně pokročila a všechno je jinak než dřív a musím se pořád učit a strašně mě to baví.Takže bych chtěla všem maminám co mají doma depku a myslí si, že to nezvládnou, vzkázat, že zvládnout se to dá,že přijde den,kdy povedou řvoucí dítě do školky, zavřou za ním dveře a půjdou do té své práce,školy atd...a vklidu si nakoupí, vyřídí věci na úřadu u doktora a pak se v klidu a rády vrátí do ticha svých čtyř stěn...:-)
|
1.9.2004 19:49:56
Studentka denního studia si o rodičovský příspěvek normálně žádá na stejném místě, kde se žádá i o porodné a přídavky na děti (pokud samozřejmě dítě nechodí do školky). Jediný rozdíl je v tom, že má už od porodu rodičovskej příspěvek a ne mateřskou - logicky pokud otěhotněla za studia - nepracovala.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.