| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Česká matka 21. století

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 133 [Dalších 93 >>]
Eli a ej
1.9.2004 11:48:44
Jen pro upresneni, materska neni tri roky, ale sest mesicu a rodicovsky prispevek 3500 asi nikoho nevytrhne, krome toho 6 mesicu je i lhuta, ve ktere musi firma drzet zene stejnou pozici, ve ktere pracovala. Pokud nebudu pro firmu nepostradatelna, nebude mi drzet misto ani tech sest mesicu, staci provest reorganizaci.
Napriklad v Brne je problem sehnat hlidani pro mimi, kteremu jeste neni rok (jeslicky jsou od roka) byt i jen na jeden den v tydnu, takze pokud nemate babi po ruce (a to neni muj pripad), jste odkazani na pani na hlidani, coz neni zrovna levne. Pokud budu chtit kombinovat materskou s dennim studiem, ztratim pravdepodobne narok i na ty 3500 a budu si platit zdravotni pojisteni. Co se cestovani s detmi a restauraci tyce, mam zkusenosti spise spatne, minimalně se na mimi ksichtili, nekde se ptali, jestli nebude rusit ostatni hosty, nekuracke prostory jsou spis vyjimkou (nebo se tam nekouri jen v dobe obeda).
Iva
  • 
1.9.2004 10:19:16
Opět se tu srovnává nesrovnatelné. Například fakt, že u nás má žena mateřskou půl roku a pak ještě rodičovský příspěvek do čtyř let, vypadá bombasticky, je ovšem třeba si k tomu přidat výši té mateřské (max. asi 12 tisíc - to by snad šlo) a pak toho příspěvku - donedávna to bylo zhruba 2 a půl tisíce. A pak průměrný plat v zemi a výši základních nákladů na život (v cizině do nich obvykle počítají i hypotéku na dům). Takže žena tu sice nemusí jít do práce čtyři roky, ale musí mít zajištěno toto období finančně, tedy mít manžela, který vydělává dost nadprůměrně, aby se z toho vůbec dalo žít. Myslím, že autorky příspěvků z ciziny, které píšou, že my tu máme dlouhou mateřskou a oni "musely" jít do práce hned po porodu to neříkají přesně, "musely " znamená, že by přišly o to místo, a snížila by se životní úroveň, což platí i tady (z místa vás mohou vyšachovat klidně po těch třech letech, hned jak nastoupíte, "organizační" změnou, známé se to stalo, a taky mám kamarádku, co musela jít i u nás do práce už po mateřské, protože manžel se chytil, láhve a ani se nesnažil ji živit, což se asi stává taky na obou stranýách hranic, a jiná ve stejné situaci pracovat nejde a řeší to sociálními dávkami.
Ten přivýdělek při mateřské je super možnost, ale fakt se tu trochu zapomíná na skutečnost, že máte v té době na starosti dítě. Musíte mít na práci nejen klid a čas, ale taky třeba i sílu a energii, a zatímco při některých dětech vše na mateřské zvládáte s prstem v nose, jiné děti vás ucasnují k smrti. Zažila jsem obě možnosti a porovnávat se to fakt nedá. Stejně tak jako v Praze to může vypadat že možností je spousta, v zapadlém kraji narážíte na takové problémy, že se o tom pražákům ani nesnilo. (třeba doprava je tak drahá a omezená, že víc procestujete než vyděláte, a strávíte na cestách celý den. Opět jsem zažila obě možnosti a raději opět snáším strasti velkoměsta než znovu zažívat ty peripetie spojené s bydlením v odlehlých oblastech.
Článek vyjadřuje něčí názor a náhled, a tak je jasné, že existují i případy, které tomu odporují. Souhlasím ale s autorkou, že ta sociální izolace je nejhorší, a přeju maminkám, aby mohly péči o dítě i práci namixovat v přesně takových poměrech, jak jim to nejlíp "chutná". A tady by měl pomoci stát podporou polovičních úvazků, sdílení místa, apod., což nedělá.
1.9.2004 10:03:05
Tuhle jsem četla, že průměrný plat u nás pobírá cca 8% lidí. Víte, kolik % lidí je u nás pod "průměrným platem". Ten se nedá brát jako synonymum pro "běžný plat". Je to způsobeno tím, že se do výpočtu - narozdíl od statistik v jiných zemích na západ od Šumavy - u nás započítávají i příjmy vrcholových státních zastupitelů a vrcholového managementu.
Jitka
  • 
1.9.2004 9:26:38
No to je trochu atypický případ, protože pokud člověk při mateřské dovolené studuje, není asi izolovaný od společnosti a netráví celé dny a týdny v domácnosti jen s dětmi, čili má problémy jiného rázu. Ale zase má větší stressy a méně času na domácnost a na děti. Moje dcera studuje vysokou školu, má dvě malé děti (školu začala ještě před první mateřskou) a je to dost nápor vzhledem k tomu, že obě babičky ještě pracují. Izolovaná od společnosti rozhodně není, ale pochopitelně nemá čas na velké uklízení apod. Během školního roku je dost uštvaná, zvlášť má-li se učit na zkoušky. Jde-li do školy, musí zajistit hlídání dětí, střídají se různě použitelné babičky, dědečkové, kamarádky aj. Jen o prázdninách si oddychne. Nejhorší to bylo, když byly děti miminka sotva pár měsíců stará. Jsou od sebe zhruba rok a půl. Je to skutečně vyčerpávající. Pokud někdo na mateřské dovolené studuje, je skutečně potřeba mít nějakou trvale fungující babičku.
Stáňa
  • 
1.9.2004 9:20:12
Myslím, že to u vás taky není tak špatné. Dělat oba dva na poloviční úvazek a střídat se i v péči o dítě by se mi docela líbilo, ale to jaksi není zase možné v Čechách. A za tu chůvu bych v Čechách dala skoro celý plat (aspoň ten průměrný) :-(
Šáry
  • 
31.8.2004 23:45:53
No, podle mých kusých informací to na Západě zdaleka není tak ideální, jak je v článku.

Skoro bych řekla, že ideální je to u nás - tři roky ti musí držet místo (jiná věc je, že je to často kontraproduktivní), dostáváš od státu nějaké peníze, i když to není moc, teď si k tomu můžeš i neomezeně přivydělat a o příspěvek nepřijdeš... nejsme takhle náhodou trochu rozmlsaní? Co bychom proboha ještě chtěli/y?
Lenka,2 deti
  • 
31.8.2004 23:16:46
Jsem rada ,ze jsi napsala popravde ,jak to na zapade chodi.Sama bydlim uz 5 let v Holandsku a mam 2 male deti.Materska dovolena je tu 3 mesice-pak musis do prace.pracuji ja i manzel na pol. uvazek a o hlidani deti se snazime sami.Jen obcas mame chuvu-kdyz to jinak nejde-casteji je to financne neunosne(stoji to vic nez polovinu,co za dobu hlidani vydelas).Myslim si ,ze Cesky system-3 roky na materske je pro vsechny Holandany naprosto neuveritelny!Mas pravdu,ze zde je dite otazkou rodiny a ne statu.
Překladatelka
  • 
31.8.2004 19:52:50
Lído,

za sto korun za normostranu odborného překladu jsi byla opravdu těžce pod cenou. Líza má pravdu, ty z toho nic moc nemáš a nám ostatním kazíš ceny.

Lízo,

no, já to za "málo práce" rozhodně nepovažuju (i když teď, po cca 20leté praxi, to už jde od ruky docela lehce). Nemluvě o tom, že se na to studuje 5-letá VŠ, nemluvě o tom, že toho musíš spoustu nastudovat, aby to k něčemu vypadalo.

Ten, kdo tvrdí, že je to brnkačka, je podle mých zkušeností

a)geniální překladatel od Pána Boha, kterému to do hlavy leze samo

b) profík s dlouholetou praxí, díky které to pro něho opravdu už brnkačka je,

c) nedouk, který neví o čem mluví.
  • 
31.8.2004 8:49:26
Ahoj, nejdříve jsem si přečetla článek, který mě naprosto chytil za srdce (upřímě). Představila jsem si ho v celé šíři v životě a naprosto jsem souhlasila, ANO, takhle to u nás je - a hlavně, takhle to chci! Pak jsem si přečetla názory ostatních žen, především ze zahraničí a hups! nic není, jak se zdá v původním článku. Jasně, finančně je mateřská náročná, co víc, když jsme si vzali už s mimískem hypotéku na byt. Je podkrovní, úžasný, jsme ve svém, babičce jsme se stěhováním přiblížili na pár kilometrů přes město (i to bylo rozhodující) ba co víc, je v pátém patře BEZ VÝTAHU! To jsem vzala jako posilování zadečku a stehenních svalů - kdy jindy, když na to není čas (s tím souhlasím s úvodním článkem). Také uvažuji (z finančních hledisek) o práci na částečný úvazek, pravda je, že s hlídáním za 60 Kč/hod. - bydlíme 60 km od Prahy směr na Strakonice - je to nereálné (ještě bychom dopláceli z rozpočtu, abychom jí zaplatili). A to vím, že to není moc - v Praze je hlídání dražší. Pravda je, že ženy hledající při mateřské přivýdělek jsou diskriminovanější než studenti(tky). Co se týče jízdy dopravními prostředky - s golfkama, který sama uzvednu, to není tak strašný. V těhotenství jsem taky neměla potíže. Je pravda, že mladý kluci 20-28 odhadem věku seděli jako pecky a starší pánové vstávali - ale když jsem třeba zaregistrovala jeho nepříjemný pohled na pupík v krátkém tričku nebo lehce obepínající oděvu, jsem bez obalu řekla s úsměvem na tváři: "Myslíte, že byste mně mohl pustit sednout?" Myslím, že si pohledy starších lidí za klobouk nedal a příště, když uviděl těhotnou, vstával automaticky. Jinak článek moc hezký, ale trochu jednostranný.
Agnetha
  • 
31.8.2004 0:31:24
No,už sám název článku je nesmysl.
Moje dcera je Češka a Švédka,ve Švédsku,v kraji emancipovaných žen,ženy pracují a s dětmi se všude vyskytují tatínkové.Sedí v kavárně a kámošema a miminama a kecají,přijdu do parku na pískoviště a opět zírám,samej chlap,prostě jiný kraj,jiný mrav.Už jsem si i říkala,kde tou doubou ty ženy - matky jsou.
Jo,ženy tam pracují,to já slyším,že být doma s dítětem je možné jen v Čechách.Asi je to ale styl života a u někoho ekonomická nutnost.Četla jsem totiž článek ženy,která psala,jak já bych chtěla být doma s dítětem,kdyby to šlo.
Moje kamarádka v Anglii nemluvila jinak,Angličanky chodí většinou také brzy do práce.Kamarádka byla s prvním dítětem doma 6 let,ale nyní šla do práce po roce,kdy byl synovi rok.Ovšem!!!Na zkráceny úvazek - job sharing,za více peněz,než pracovala předtím na celý úvazek.Vlastně takové příjemné rozptýlení.Odpoledne na 4 hodiny do práce,nyní si to možná zkrátí jen na dva dny v týdnu.To je spíše to,co v Čechách chybí,zaměstnávat dva lidi na jedno místo jako v Anglii.To vím,že by uvítalo spousta žen.
Kamarádka v Americe,lékařka,šla do práce vždy v 6 týdnech obou dětí.
Jo,vlastní volba,jak si to,kdo udělá,tak to má.
Ale!!!I ve Švédsku se v létě psalo o tom,že tam žije cca 250 tisíc chudých dětí,kterým nestačí ani různé příspěvky,které se tam poskytují na to,aby si koupili kolo,jeli v létě na tábor,nenakupovali jinde,než v second handu(což je mimochodem na severu dost populární,různé Myrorny,Kupany,Uffy atd.),že musí sbírat plechovky a lahve,které se tam vrací,jsou zalohované atd.
Všechno má svůj rub a líc,nic není černé a bílé.
Zajímal by mi článek na porovnání českého a zahraničního školství.
Jak si stojí české,když statisticky nedopadáme nic moc a někteří dětští psychologové nedoporučují skoro žádnou školu.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 133 [Dalších 93 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.