Alicee |
30.8.2004 16:58:24
Jani, s kojením se to dá zařídit i když chodíš do práce. Já sice chodila jen na pár hodin, ale dělala jsem to vlastně stejně jako matky které pracovaly na plný úvazek brzy po narození. Prostě odstřikuješ. Měla jsem elektrickou odstřikovačku, která vypadala jako dost elegantní kabela a tu nosila s sebou...a když byla chvilka, odstříkala jsem. Tak jsem byla schopná krmit dítě jenom čistě mým mlékem.
|
Ja a zase ja |
30.8.2004 16:35:31
Jano, s tou pomocí s kočárekm to je tady na prd,radši se spoléhám sama na sebe,takže se někam sama vůbec nedostanu:-/ Na dvě děti jsem měla rodičák něco okolo 219 euro,už ho dlouho neberu,takže nevím jestli vůbec ještě je v takový výši. to už je podle mě docela slušný,ale zase to fakt padlo na děti. Sice mlíko kupujem tipu Sunar (to dětský je teda fakt drahý),ale boty a bundy a pod. stojí taky dost.
|
Jitka + Jana 2 roky |
• |
30.8.2004 11:53:55
Jitulle, ja bohuzel :) bydlim v hlavnim meste, kde jsou tramvaje asi tak 100-lete, takze o lehkem najezdu pro kocarky mohu jen snit. Lide, kteri pomohou s kocarkem se vzacne nabidnou sami, ale po pozadani o pomoc vetsinou (!!!)nakonec pomuzou. Sosane, po materske, ktera je asi 3 mesice je mozne jit na tzv. rodicovskou dovolenou take na 3 mesice, pri te dostanes asi 500 EUR hrubeho, to se da prezit. Do teto doby, tzn. celkem 6 mesicu po porodu, ti zamestnavatel drzi misto. Po techto 6 mesicich uz neni zadny jiny prispevek (alespon o nem nevim), krome detskych pridavku, ktere jsou 75 EUR, coz je na zdejsi pomery smesne (1 litr detskeho mleka 1,5 EUR; Maxi Menu u Meca asi 6,5 EUR; najem 2 pokojoveho bytu v Bruselu asi 600 EUR).
|
sally |
29.8.2004 19:40:28
Jano,
co je na tom hrozného? Ano, i já žiju ve státě, kde mám 12 týdnů, po které mi zaměstnavatel drží místo (placených je z toho šest). Ale ty necelé čtyři tisíce korun, které dává "zlaté ČR" mi nepřijdou tak podstatné oproti faktu, že tady ty čtyři tisíce korun nepotřebujeme - protože nás muž z jedné výplaty uživí. Můj muž je řadový zaměstnanec - není žádný managor, podnikatel, milionář, dědic - nic takového... Máme domek, výbavičku na mimčo jsme si pořizovali sami (žádné pytle oblečků od příbuzných a kočárky od prarodičů), žijeme si docela fajn (tj. nemusím přemýšlet jak vařit "z ničeho" a přehrabovat se po sekáčích - nic proti sekáčům - jenom, že by to u mě bylo čistě dobrovolné - ne z nedostatku peněz). Když jsem hledala práci těsně po třicítce, čerstvě vdaná, tak to nikoho nezajímalo - nikdo se neděsil, že "mu hned otěhotním", protože nikdo mi nemusí 3 - 6 let držet místo.... Podpora kojení - veliká pokud o to ta maminka stojí (něco o tom vím, první tři týdny jsem mlíko odstříkavala, protože mimi bylo na JIPce) - ale žádné citové vydírání pokud žena kojit nemůže či nechce. Je to její volba. |
29.8.2004 15:17:14
Asi nejsem klasický případ -jsem s dcerkou sama, dálkově studuji na OA a naštěstí rodiče pomáhají. Tedy hlavně finančně a babička s prababičkou hlídají když jsem ve škole. Je pravda že domácnost zrovna moc nestíhám, tedy rozhodně není nikdy dokonale uklizeno, ale zas mi to nevadí. Učím se po nocích a tak mám přes den čas na Aničku, hodně chodíme na procházky s kamarádkami. Necítím se izolovaná, ale potřebovala bych aby den měl víc hodin. Pak bych možná stihla vše co potřebuju. Anitina
|
dana - 22, 20 |
• |
29.8.2004 14:53:25
Myslim si, ze kazdy si za svoj zivot zodpoveda sam. A je dobre, ked si vie obhajit preco boli niektore veci nutne, preco nieco neurobil a preco naopak nieco urobil. Moje deti su uz dospele. Je to vlastne uz viac nez 20 rokov, ked som sa rozhodovala, co a ako. Obaja vysokoskolaci, mali sme svoje zamestnania, ale aj cas na deti. Nechala som moju robotu a zostala na materskej 5 rokov postupne s obidvoma detmi. Nikto mi nikdy nevezme tento cas. Bolo to krasne. Nepouzivala som hodinky, zili sme si v nasom case. Vymyslala som pre nich aktivity, bolo nam spolu krasne. To sa potom dali zvladnut aj tie nevyspate noci, aj choroby a rozne problemy. Poznala som ich, vedela som, preco su taki a milovala som ich. A to trva. Ale je pravda, ze som sa musela naucit velmi strazit rozpocet, varit z nicoho. Islo to. Kedze sme nemali ziadne znamosti, po tych piatich rokoch sa zacalo hladanie miesta. Tentoraz s dvoma malymi detmi. Ale nejako sme to s manzelom zlepili a dokonca som robila na zmeny a niekedy aj soboty. Deti boli prvorade. Dodnes nemame auto, dom... Ale nase deti su vyrovnane, pokojne a sebavedome. Idu si za svojimi cielmi v zivote a mam z nich radost. Viem, ze by som to nikdy neriesila inac. Ale nikomu nic nevycitam, ani nemozem radit, co je lepsie. Naozaj ma kazdy svoje priority a svoje hodnoty.
Dana |
Helena |
• |
29.8.2004 13:51:00
Cituji autorku: Pokud se žena rozhodne strávit čas bez dítěte, automaticky zavolá paní na hlídání, která je kdykoli k dispozici.
Ještě měla autorka napsat ZADARMO, ale i takhle mě pobavila. Hodně nevyvážený článek. |
Ja a zase ja |
29.8.2004 11:40:41
Jano,tady když jdeš do porodnice tak se tě zeptají,jak chceš svoje dítě živit: pokud chceš můžeš dát UM hned po porodu,v tom případě tě akorát upozorní,že si máš sebou vzít do porodnice 6 lahviček (nevím,jestli je to všude,třeba se někde fasujou:-)),fakt podpora kojení! Ono ale většina maminek jde opravdu po těch třech měsících zpátky do práce takže potom už asi nekojí. Já do práce chodím jen asi na dvě hodiny denně,kdy děti může pohlídat manžel,tudíž nemusím platit za hlídání,jinak by se mi to nevyplatilo.A navíc chci být s malou doma alespon do dvou a půl let kdy půjde do školky. K těm škokám,viděla jsem v ní dětičky s rýmou a kašlem,dokonce jedna maminka dávala učitelce antibiotika,aby je její dceři dala přes den!
|
Ja a zase ja |
29.8.2004 11:33:06
Sosane taky žiju v Belgii (momochodem Jitko,kde bydlíš?),muset jít do práce je spíš tak,že po těch třech měsících doma už mi zaměstnavatel místo fakt držet nebude,od státu se bere nějakej přídavek na dítě,myslím,že na jedno je to něco přes 100 eur,přesně to nevím.To od zaměstnavatele je samozřejmě víc.Hlídání je ovšem docela drahá záležitost,při třech dětech bych musela po škole a školce dát děti do družiny a mimino do 3 let do jeslí,ty se platí bud celodenní nebo půl denní. Dohromady je to měsíčně celkem balík.Před porodem se může jít na mateřskou nejdřív měsíc.To,že někdo jde týden,o to má pak delší tu mateřskou po porodu.
Jitko např. tramvaje u moře jsou oproti těm v Bruselu,Antwerpách a pod. daleko lepší. Nízkopodlažní,hodně místa na kočárek. Vlak je sice supr,ale musím jít podchodem,výtah tam není ani nájezdní plošina,do vlaku schody jak na rozhlednu a o tom,že by mi někdo pomohl si můžu nechat akorát tak zdát.A o tom,že by vás někdo pustil sednout,to je snad k vidění jen v čr,ne? |
Sosan |
• |
29.8.2004 11:19:16
Mě by zajímalo, co míníte tím "musí do práce". Když nepůjde, tak co se stane? Že jí zaměstnavatel nebude držet místo by snad nebyla až taková tragédie - tak až bude chtít, tak si najde nějaké jiné místo (za normální situace by to tak být mělo). Můj dotaz je směřován k tomu, zda pak zůstane zcela bez prostředků nebo zda jí bude stát vyplácet nějakou dávku (rodičovský příspěvek). U nás je to po půl roce 3.500 Kč na 1 dítě, 4000 Kč na 2, pokud si dobře pamatuju. To stačí na cca 35 BigMac Menu u McDonald"s (předpokládám, že toto menu mají prakticky všude, tudíž je to taková mezinárodně směnitelná valuta poukazující na to, kolik se za to dá koupit.). Pro informaci, tržní nájemné za malý byt tvoří asi tak dvojnásobek této částky.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.