29.8.2004 9:38:39
Ahoj Jitko, těžko se dá uvěřit tomu, co píšeš. Proč vlastně v té Belgii žiješ, když je to tam tak hrozné? Chodit do poslední chvíle do práce? To je pro nastávající maminku dost bezohledné. A to, že bych musela již po třech měcících do práce, to je pro mě nepředstavitelné. Vždyť matka přijde o to nejkrásnější období u své ratolesti. A co kojení? To jako matky kojí 3 měsíce a pak nazdar, musím do práce, tady máš sunar? Co je to za stát? Já svou druhorozenou kojila 11 měsíců a kojila bych dál, kdyby to šlo. Kojení je na mateřství to nejkrásnější a nejupřímější mezi maminkou a miminkem. To máte nařízeno chodit do práce tak brzo? Děsný, zlatý čechy. I když já si nikdy nestěžovala. Hodně štěstí s druhým mimčem.
|
29.8.2004 1:09:52
Monty, souhlasím:
Ruční umělecké práce - moje sestřenice v malém městě v západních Čechách(zdravotní sestra) se zrovna teď docela dobře živí na mateřské "drátováním" tj. uměleckým oplétáním keramiky, svíček, skla apod. V blízké vesnici je tam jiná žena s malým dítětem, která si pronajala starou školu a zřídila si second hand a prosperující ruční výrobnu svíček, dokonce zaměstnala několik místních žen. Moje teta z okraje Prahy, kuchařka, doma na mateřské do sedmi let postiženého dítětě, si několik let slušně přivydělávala malováním dřevěných hraček, které se prodávají na Havelském trhu v Praze. Moje babička mnoho let pracovala pro kožedělný podnik a doma kompletovala kabelky, klíčenky apod. - a u toho mě hlídala (ještě v 80. letech). Já jsem si nějaký čas přivydělávala překlady a korekturami, pravda není to pro každého, ale zase na druhé zbyde jiná práce... A to jsou jen příklady, které mě napadly teď během 5 minut. Ono to jde, když se chce. |
Petra Neomi |
• |
28.8.2004 19:48:32
Vtip je v tom, že pokud děláš kvalitně, není nutné se nabízet s deklasujícím přivlastkem "přivydělávající si matka na mateřské". To budí hrůzu už předem. Upřímně, tuhnu hrůzou, že bych se porodem (který očekávám každou chvíli) měla přesunout z kategorie "profesionálka" do kategorie "ochotnice", stejně by se asi bránily i mé známé programátorky, atd.
No, a to byl smysl i mého předchozího příspěvku. Opravdu by mi vadilo, kdyby se práce ženy s malým dítětem měla stát synonymem "patlání", ať už v jakémkoli oboru. Už tak je image mateřství dost mizerná, a ještě tohle. |
Jitka, dcera Jana 2 roky |
• |
28.8.2004 16:25:57
Naprosto souhlasim s touto reakci. Oci se mi vyvalily jiz pri cteni titulku: "jak to, že v západních zemích zůstávají matky s dětmi doma déle a muži je snadněji zabezpečí?". Bydlim v Belgii a o 3-lete materske dovolene se mi nemuze ani zdat, tady mame narok na 3 mesice a pak hura znovu do prace. Abychom mohli "normalne" prezit, nemam vyber jestli zustat doma ci pracovat. Muj manzel a ja jsme oba vysokoskolaci, ale rozhodne s jednim platem rodinu neuzivime.A to je pripad vetsiny nasich mistnich znamich, take vysokoskolaku. Dve auta v mladych rodinach jsou vzacna. My mame jedno, a to neni nase (je to pracovni vuz manzela), takze pri materske dovolene jsem byla zavisla na svych nohach a verejne doprave. S kocarkem se take na mnoho mist nedostanu (ani do jesli!!!), takze se to musi resit s pomoci ochotnych lidi, kterych je tady na Zapade bohuzel cim dal min. V autobusech jsou schody, do nekterych tramvaji se nedostanu ani s pomoci, jelikoz dvere jsou moc uzke, takze hluboky kocarek neprojde, u metra byvaji eskalatory smerem nahoru, ale malokdy smerem dolu. Myslite si, ze je lehci s kocarkem ty schody sejit dolu nez je vyjit nahoru?:)Ja osobne bych rozhodne dala prednost klidnemu vyuzivani materske dovolene, tzn. travit cele dny se svou ratolesti, nez litat od rana do vecera jako hadr na holi. Rano z domova do jesli hned jak otevrou, pak 8 hod prace (+ 2,5 hod cesty tam a zpatky), z prace opet do jesli, abych jakz takz stihla prijit pred zaviraci dobou, pak rychle domu, vykoupat mimco, dat mu najist, 1/4 hodinky si s nim pohrat a sup do postele. Opravdu si pani autorko clanku myslite, ze jsem na tom psychicky lip nez ta chudinka ceska maminka, ktera si v pohodicce uziva sveho miminka? A co se tyce tehotenstvi, tak na tehotne zeny se lide nekoukaji pres prsty, ale kdyz je v tramvaji ci metru plno lidi, tak se rozhodne nikdo nezvedne, aby pustil zenu v 8. mesici tehotenstvi sednout! Na to pomyslely jen vlaky, ve kterych muzete od 6. mesice tehotenstvi cestovat v 1. tride (kde je vetsinou vic mista) za cenu 2. V tom jsou mozna belgicke drahy lepsi nez ceske! Ale zato musite do prace jezdit az do jednoho tydne pred porodem.
|
Haluška |
28.8.2004 9:49:47
Milá Petro Neomi,
téměř s Tebou souhlasím, ale přece jen ne ve všem. I když nejsi redaktorka (já zrovna ano), můžeš přispívat do časopisu, pokud trochu umíš psát a baví Tě to. Redakce pozná schopného člověka a časopis to obohatí. "Obyčejná" matka totiž do toho může vnést trošku čerstvější vítr. Takže k tomu bych zrovna maminky ráda povzbudila. Tvorba webů - asi to opravdu nemůže dělat každý (konec konců ani na úklid bych si netroufla vzít každého), ale kdo chce, naučit se může hodně. Není problém naučit se html a editory nepoužívat. Když máš nadání a dostatek ctižádosti, naučíš se. A tak je to se vším. Betty MacDonaldová říká, že kdokoli může dělat cokoli. Já k tomu dodávám, že kdokoli, kdo chce něco dělat kvalitně, to může dělat kvalitně. |
Xenie |
• |
28.8.2004 1:11:50
Taky by mohla prodávat časopis Nový prostor, třeba:-). U nás psi venčí místní houmlesák, takže toto místo je již obsazené... A letáky roznáší jedna důchodkyně. Po pěti letech doma psát korektury - co je to vůbec?
|
27.8.2004 21:54:53
No, já jsem chtěla reagovat hlavně na příspěvek o html od neodborníka a něco jsem k tomu připlácla. Sama práci při MD nehledám, protože peníze nám nechybí a radši využiju ušetřenej čas na jiný věci, ale je fakt, že kdybych chtěla dělat něco, co se týká mého oboru, neměla bych moc šanci - v tom jsou spisovatelky trochu ve výhodě, protože můžou dělat to, co je baví :-) Já teď svuj volnej čas věnuju dalšímu vzdělávání, semtam s něčim pomůžu jen jako dobrovolník a to mi ve spojení s udržováním starých přátelství stačí, abych syndromem 4 stěn netrpěla. Ale vlastně to asi bude i zásluha mýho manžela...
PS: Phoebe, by se Ti určitě líbila - je trhlá, ale krásně :-) |
27.8.2004 21:23:23
A ještě něco, s Monty musím plně souhlasit. Bez práce prostě nejsou koláče. Pokud si chcete vydělat rychle a hodně, tak taková práce je, ale vězte, že slušná matka či žena by o takovou práci rozhodně ani neuvažovala. Pokud to ale někomu není cizí, stačí s kabelčičkou zamávat a .... Určitě víte, co tím myslím.
|
27.8.2004 21:20:44
Sosane, já sice nevím, kdo to je Phoebe ze seriálu Přátelé (o něm vím maximálně to, že existuje), ale zastávám prostě názor, že si každý má především pomoci sám a kdo chce peníze, musí pro ně něco udělat. Nevím, co je na tom scestného. Buďto budu doma na MD, budu brát 3.500,- a mlčet, protože jsem si to vybrala sama, nebo si najdu práci, kterou si přivydělám. Neznám jinou variantu. Nějak nemám ráda nadávání na stát, který "nic nedělá pro ty či ony skupiny", stát dělá fůru blbin, ale proč by měl rozmazlovat zdravé a soběstačné lidi, kteří můžou pracovat, to mi jasný není. :o)
|
27.8.2004 21:17:27
Vážená Bead, já jsem na mateřské už skoro 4 roky, když byl Kačence asi jeden rok, zkusila jsem ruční práce, vzala jsem si navlékání korálků. Musím konstatovat, že je to pěkný pakec, doma plno bordelu z materiálu a prdlajs peníze. Ale na druhou stranu jsem byla ráda, že jsem si přivydělala alespoň něco. Je fakt, že jsem s tím brzo praštila. Nyní mám druhou holčičku, té budou dva roky a od léta roznáším letáky. Doporučuji všem maminkám, které nechtějí zlenivět, chtějí si psychicky odpočinout a vydělat si asi tak 2000 Kč měsíčně. Mám úsek svého bydliště, letáky mi dováží dvakrát do týdně a mám na to vždy dva dny. Je to pohodička. Příjemná procházka, dítě spinká v kočárku, manžel si také odpočine a já mohu alespoň něco koupit pro děti či pro sebe, aniž bych ohrožovala náš rozpočet. Můžete si pochopitelně říct i o víc úseků, ale to už je honička. To jsem dostala poprvé, a nebýt manžela, vůbec bych to nestihla. Sice jsem si vydělala za víkend skoro tisícovku, ale doma jsem neměla na nic čas. Ale kdo chce, něco sežene.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.