| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Z kalendáře našich prababiček

Příspěvky 110 z 63 [Dalších 53 >>]
Radana
  • 
17.6.2009 8:26:25
Moje babička se jmenuje Květuše a křtěná byla dokonce Květuška, to si pak nechala změnit na Květše, aby neměla v 75 letech v občance Květuška. Je to hezké jméno, babička nesnáší, když jí někdo říká Květko:) A zrovna v pátek nás pozvala na oslavu, jupí!
30.5.2009 12:20:03
Já osobně hodně přemýšlím nad tím, jaké jednou dám svému dítěti jméno. Myslím si, že českých jmen je spousta a jsou krásná. Osobně se mi líbí třeba Tadeáš, Matyáš, Bohdanka. Právě jména z pohádek jsou krásná. A pokud někdo chce zajímavé jméno pro dítě, proč nesáhnout po takových to na rozdíl od Jessiky a podobně. Esmeraldu ať si mají v Argentýně. Tady to je penřirozené a nehezké. Esmeralda Vomáčková zní fakt děsně. To je můj názor.
6.11.2008 11:35:55
moje prababička - původem Slovenka - měla v křestním listu
původně Eržika, v pozdějších dokladech pak už všude figurovala
jako Alžběta, proč to nevím
moje maminka se jmenuje Drahomíra a my to jméno máme moc rádi,
říkáme jí Drahuško
tatínek byl Alois a jeho oblíbené rčení bylo "to víš, svatý Alois nebes perla"
Vesna
  • 
13.10.2008 12:15:24
měli nádherná jména: Fabián, Anděla, Matouš, Johana, Vavřinec, Sidonie. Ale stejně pořád vede Marie, Josefa, Václav, Jiří, Tomáš, Josef, Jaroslav :)
Sestřenice mojí mámy hledá naše předky - rodokmen už máme až po Marii Terezii (její vládu, nemyslím, že by s náma byla rodina;)). Je to moc zajímavé;)
A s přítelem už máme jména děti domluvená-Jirka, Petr, Lukáš a Eliška, Terezka a Štěpánka.
17.6.2008 9:06:27
Moje babička se jmenovala Květuše. Ale rodiče jí chtěli dát pokřtít Květuška. Naštěstí prý měl farář dost rozumu, babička vždycky říkala, že představa staré báby, jak říká já jsem Květuška (Zlatuška, Poměnka...) je hrozná. :-)
16.6.2008 21:14:10
My máme Rebeku, ta se v dnešním kalendáři nevyskytuje, ale podle starého má svátek 9. března.
Jinak, Eusebia jsem jednoho znala. Ale pocházel z Albánie. I když, od dětství žil v ČR, tak by to člověk nepoznal. Každý se jevil, když se Sebi představil.
A Isajáš mě pobavil. Manžel říkal, že pokud budeme mít syna, tak by se měl jmenovat Isaiáš Kalaš, to jsme se nasmáli!!!
A Saturnina určitě všichni známe z knížky nebo filmu. Ale osobně asi ne. V práci jsme měli akorát jednoho Leopolda - taky už dneska dost arcahické jméno. Jo, a Bernardina bych fakt svýmu dítěti nedala!!! :D
23.9.2007 19:55:16
Mě se ty staré jména velice líbí a myslím si, že se docela vracejí a budou vracet. Holt člověk hledá inspiraci v historii. já jsem také dala jména, která už byla před Kristem a moc se mi líbí.
23.9.2007 19:46:09
Tak s tím souhlasím. Mám čtyři dcery, které nemají jméno v kalendáři. Takže to ani nějak zvlášť neslavíme. Neklademe na to důraz. Uděláme jim oslavu všem v jeden den, většinou, který nám vyhovuje. Neděláme s tím prostě cavyky
23.9.2007 19:40:14
Olívie je teď naopak velice populární. Znám jich několik, hlavně těch malých. Pěkné jméno.
N.
  • 
25.4.2007 11:34:24
se jmenovaly Edeltrauda a Jozefína. Edeltrauda psáno opravdu takhle, česky, druhá babička byla Slovenka, proto to "z". Jinak ještě vím o lidech jménem: Silvester, Vinca - Vincencia nebo Vincentka? Nevím :-) Eleonora je sousedka, ale říká si Lenka. Její dcera je Štěpánka. Jo, a na stránkách gymnázia Teplice jsem našla taky "jiná" jména. Co třeba Jitřenka? Nebo Galina?
 Příspěvky 110 z 63 [Dalších 53 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.