| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Z kalendáře našich prababiček

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]
aaa
  • 
2.9.2004 12:59:45
jé Simenonka, to je hezký :-)
zuhuna
  • 
2.9.2004 12:33:27
já znám taky jednoho, doma mu říkají Mílo nebo Mili, pro mě je to Ráďa.
Zdenička
  • 
1.9.2004 23:16:17
Ahoj, já znám zase jednoho Radomila. To je podle mě taky dost ojedinělé a ani není v kalendáři. Říkáme mu Radku.
1.9.2004 19:01:25
Kvetoslav se jmenoval muj deda a po nem i muj stryc, kteremu je nyni 51 let. Doma mu vzdycky vsichni rikaji Kvetek.
1.9.2004 9:56:25
A já zase vím, že jsou země, kde se slaví více svátek, než narozeniny. Můj otec je Bulhar a Ivanov-den je v bulharsku celonárodní svátek. Ale nejen ten (Ivan je v Bulharsku snad každý 2. či 3. člověk.....), ale všechny svátky se slaví v široké rodině a se spoustou známých, kdežto na narozeniny se nikdo nezve a popřejí jen nejbližší.
Jo a Květuši mám v rodině také - je jí tak 55 let. Moje jméno - Simona - nebylo v našem kalendáři asi do roku 1975, slavila jsem podle bulharského kalendáře, jméno jsem dostala po bulharské babičce, která byla Simeonka. Car Simeon je v Bulharsku velice populární historická postava a tak tam toto jméno bylo vždy dost časté a to i ve variantě mužské.
Jo a ještě taková zajímavost: nevím, jak je tomu dnes, ale dokud byl můj otec (ročník 1926) v Bulharsku, neexistovala klasická příjmení. Jména se dědila vždy po otci a dědovi. Takže můj pradědeček byl Ivan Seinov Paraškev, dědeček byl Sava Ivanov Seinov, otec je Ivan Savov Ivanov a bratr - kdyby žil v Bulharsku - by byl Vladimír Ivanov Savov......
Ahoj
Simča
Beruška9
31.8.2004 20:54:26
že je ve starém českém kalendáři naš Bruno, manžel je němec. taky mám kolegu, který se jmenuje Jaro - podle krásného jarního dne, ve kterém se narodil. Ještě, že se nenarodil na podzim :-)))
31.8.2004 19:27:36
Taky by se v kalendari usetrilo dost mista, kdyby se sesypaly dohromady treba vsechny varianty na Marii (Marie, Mariana, Miriam, ...) nebo Elisabetu (Alzbeta, Eliska, Isabela, ...) Ale tp by bohuzel hodne lidi nastvalo, tak at to zustane, jak to je.
31.8.2004 19:23:00
Jak se definuje domaci/cizi jmeno? Treba jmena jako Petr nebo Lucie (abychom nechodili daleko :-) ) jsou cizi....
Ale myslim, ze by bezne mohly byt na jeden den dve jmena, nejlepe muzsky a zensky ekvivalent (jako 2.10.: Olivie a Oliver).
Petr
  • 
31.8.2004 18:39:16
Podle mého názoru by bylo nejlépe do občanského kalendáře pouze přidávat nová jména domácí (zahraniční jména ať se slaví dle zahraničních kalendářů) a stará jména vždy ponechat. NEZDÁ SE MI jakýkoliv důvod dosti pádný pro jejich soustavné vylučování, či přesouvání na jiné dny!!!
S církevním kalendářem ať si každá církev se svým dělá co umí.
Marmeláda
31.8.2004 17:07:27
Znám jednoho pána, je to Ing. Květoslav Fiala :-))))) Když ho chtěl někdo pořádně nazlobit, tak mu říkal Kvítku :-))) Jinak to byl "Slávek" a málokdy se svým pravým jménem pochlubil. To mu dali rodiče snad za trest... :-)
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 63 [Dalších 23 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.