30.8.2004 22:45:11
Moje teta, rok nar. 1933 je Květoslava.
Jména se používala, napadá mě např.: Erazim Kohák, Remigius Machura. Dnes z nich čerpají alespoň tvůrci pohádek: Vilibald, Eufrosina. Složení jmen v občanském kalendáři se mění každých několik let, podle toho, jaká jsou zrovna v kursu podle statistik. Rok má těch dní opravdu méně než užívaných jmen, tak se to pořád přizpůsobuje. Dnes například stále chybí v kalendáři Matyáš, ale podle toho jak se toto jméno za posledních 5 let rozmohlo tipuju, že tam brzy bude. |
Nira |
• |
30.8.2004 22:38:35
Já znám Květuši. Je jí 33 let a má dvě děti :o) Vždycky to byla Květka ani nevím proč. Maminka jí oslovuje od malička Květuško. Rozhodně se mi tahle jména jdou lépe přes pusu než všechny Ti Benové a Vanessy když k nim je české příjmení...
|
30.8.2004 21:53:10
Já tedy žádnou Květuši neznám, ale pravda je, že třeba v kalendáři je Dana, nikoli Danuše a Danuší znám několik. Nebo je v dnešním kalendáři Zlata, ne Zlatuše a taky jednu znám. A tak podobně. Některá jména byla vyřazena, některá chybí v ženské podobě. Například je v kalendáři právě dnes Vladěna, ale všechny Vladimíry a jedna Vladislava, co znám, slaví na mužský ekvivalent. Totéž Jaromíra, Slavomíra, Dominika, Aloisie atd. Taky máme v kalendáři pouze Silvii, ale není tam Sylva (popř. Sylvie, ale tady jde vpodstatě jen o hlásku). Je toho určitě hodně.
|
30.8.2004 20:03:53
Tak jsem pátrala v rodinném archívu, bohužel jsem neobjevila žádný starý kalendář, ale našla jsem svázaná sešitová vydání Zlaté Prahy z r.1891 (cena 33kr., vydáváno nakladatelstvím J.OTTO Praha). Přispíval tam Jaroslav Vrchlický (jméno Jaroslav v církevním kalendáři není), když čtu jména luštitelů "hádanek skládacích", hemží se to samými i dnes používanými jmény - taky jich pár vypíšu: Mařenka, Eliška, Božena, Josef, Olga, Karel, Hedvika, Vojtěch, Emilie, Františka, Jan, Antonín, Jarmila, Růžena, Ladislav, Klára, Zdeněk atd. Jinak Monty děkuju - tím jak jsem pátrala po těch našich archiváliích, zase budu mít hodně dlouho co číst - ta Zlatá Praha vůbec nebyla špatná!
|
30.8.2004 19:43:15
Osobně znám jednu Květuši - řekla bych, že to jméno se k ní hodí a také je na něj pyšná. Jinak mně se taky líbí víc Květuše než Květa. Ale těch jmen, co v kalendáři nebyla, je víc. Třeba Jaroslava taky dost dlouho v kalendáři chyběla - teď je tuším 1.června - díky tomu, že to jméno v kalendáři nebylo, držela jsem svátek na "Jaroslav". Mým úmyslem rozhodně nebylo kritizovat Monty, jen jsem se pobavila nad tím "Popelcem" a chtěla jsem to vysvětlit, ale stejně pochybuju, že by začátkem dvacátého století platil jen ten církevní kalendář. Dneska třeba podle církevního kalendáře má svátek Fiakr, podle občanského Vladěna.
|
Evka +2 |
• |
30.8.2004 19:25:57
Tak moje maminka se jmenuje Květuše - svátek 20.června - dneska je tam místo toho Květa a mamka říkala, že se to změnilo tak v sedmdesátých letech. A mi ji bylo vždycky líto, že žádný svátek nemá a musí slavit na Květu - tak teď mám potvrzené, že ta Květuše tam opravdu byla. Mi se to jméno líbí, tatínek jí říkal Květinko. Znáte někdo ještě nějakou Květuši?
Díky. Eva |
Alena |
• |
30.8.2004 18:46:48
Moje jedenáctiletá dcera má ve škole stejně starou kamarádku téhož jména - Jenovefa. Všichni ji ale říkají Jenůfko a myslím, že ač to není typické jméno dnešní doby, je to jméno docela milé.
|
30.8.2004 16:37:01
Me zase zaujal Saturnin - muj nejoblibenejsi cesky film.
|
Katka |
• |
30.8.2004 15:38:29
Jenovefa se jmenovala moje prababicka.
Jeji sestry ji rikaly Jenus, Jenusko, Vefinko. |
30.8.2004 14:39:57
Moje dosud žijící babička se jmenuje Jenovéfa, takže ta jména se skutečně reálně používala.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.