| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Z kalendáře našich prababiček

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6163 z 63 
30.8.2004 13:54:45
Je to opsáno z Technického kalendáře na roku 1914. Samozřejmě že je církevní, mám totiž dojem, že žádný jiný v té době neexistoval. V tomhle Technickém kalendáři je totožný kalendář dokonce 2x, myslím, že kdyby existoval i občanský, někde bych se ho dohledala. :o)
Ale u spousty těch jmen znám z historie reálné nositele, tudíž se s ním zřejmě normálně pracovalo. Dokonce v jedné knížce (mravoučný příběh pro mládež) z roku cca 1880 jsem našla pasáž, jak se rodiče radí o jménu novorozeného synka a v kalendáři mu vybrali Evarist. :o)
Honza
  • 
30.8.2004 13:01:18
A co známý Popelec Hadimrška?
30.8.2004 10:22:48
Monty, jenom aby to byl opravdu občanský kalendář. Mám takový dojem, že jste opisovala z církevního kalendáře, který se dá pořídit i v dnešní době. (Ta jména by tomu odpovídala.) V takovém církevním kalendáři jsou totiž u jednotlivých dnů uvedena jména světců a ne občanská jména. :-) Ještě si dovolím malou připomínku: U data 25.2. uvedený "Popelec" není jméno. Popelec je označení pro den, kterým začíná postní doba. Kněz v ten den popelem vyznačuje věřícím na čele křížek - od toho ten "popelec".
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6163 z 63 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.