Lenka |
• |
21.9.2004 18:51:53
Promin, ja cas taky na preklad nemam. Ja jsem se jen divala jake jsou publikace o porodech do vody a jestli tam neni riziko aspirace, infekce nebo jina komplikace primo zpusobena porodem ve vode (i kdyby jeden z "6ti miliard"). Tech clanku je mnoho http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/112/4/972
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/110/2/411 http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/328/7442/768-b ten posledni (vlastne nebyl porodem do vody, ale jen prvni dobou porodni ve vode) je nutny cist i s diskusi, kterou vyvolal u odborne verejnosti, to je zajimavy - na vsechny strany. Prosim neber to jako zadny boj za neco a jestli budes mit trochu casu, precti si par tech clanku (na jejich konci jsou odkazy na dalsi literaturu) a rekni mi jestli te to alespon zaujalo.(Pochybuju, ze by to zaujalo Sylvii, protoze za ma svoje mailiky se zarucenyma a absulutnima informacema) Muj docasny nazor je, ze je to urcite prijemne a pro zenu to ma dokazany terapeuticky vyznam, ale, ze tam porad visi urcite riziko pro dite. A nemam pocit, ze vsechny pripady komplikaci byly zpusobeny nespravnym vedenim porodu ve vode. Myslim, ze je to dobre ilustrovano v clanku: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/319/7208/483 ten je taky docela zajimavy. Lenka |
kvetinka a dvaja cvrčkovia 3r a 3mes. |
• |
21.9.2004 9:52:24
Neni to náhodou tak, že riziko infekcií hrozí práve v nemocnici, lebo tam je ten koktejl ovela husteiší.
To čo má mamina v tele je pre mimčo dôverne známe tak sa toho nemusí obávať ani po pôrode. A koneckoncom aby sme tu na zemi mohli žiť, musíme sa predsa otužovať. Doma je to určiťe prirodzeneišie a pozvolneišie, než v nemocnici kde sa nastráda oveľa večšiia zmes s ovela neprirodzeneiším zložením. Ja si myslím, že pre miminko je znesiteľneišia voda v ktorej sa kúpala jeho maminka, než chémia s ktorou sa dezinfikuje a kopa cudzích ludí( samozrejme zo všetkými tými ich baktériami). Alebo personál nemocnice je snáď úplne sterilný (včetne upratovačiek, sociálnych zariadení, návštev a neposlednej rade aj tých desiatok mamím na oddelení)? |
Sylva |
• |
20.9.2004 21:43:34
Já jsem v té "proklínané a nenáviděné" porodnici už párkrát byla. Jednou před porodem na vyšetření (chtěla jsem se ubezpečit, že je opravdu všechno v pořádku). Byl tam (dle mého názoru) rozumný doktor, jedna milá a jedna protivná sestřička. Pak jsme byly coby členky HAMu a duly za staniční sestrou. Ta byla VELMI milá a ochotná. Troufám si říct, že jsme si hodně rozuměly. Také za primářem jsme byly. I ten byl velmi vstřícný. Ještě jsem vlastně povídala v rozhlase s Johankou a jedním porodníkem též z místní porodnice. I on mi byl sympatický a souhlasila jsem téměř se vším, co říkal.
A kde mám jistotu, že u mého porodu bude jeden z nich? Už jsem psala fakt hodněkrát, že nemám nic proti doktorům. Nemám nic ani proti zedníkům, právníkům či prodavačkám. A je mi úplně jedno, kdo kde rodí. Pokud byla Gábina spokojená v porodnici, je to fajn (OPRAVDU to nemyslím ironicky). Jediné, o co mi (nám) jde - abychom měly v té porodnici i doma stejné podmínky. Aby porodit doma šlo v klidu, pohodě, bez stresu ze shánění dostupné PA. Abychom kvůli porodu doma nemusely studovat porodnickou literaturu. |
20.9.2004 20:42:39
Lenko a Aido,
nechci se vám míchat do debaty, protože o porodu do vody jsem nikdy neuvažovala, tudíž jsem si o něm nikdy nic nezjišťovala... ale vzpomněla jsem si na jeden dvaapůlroku starý mejlík, takže se vám nakonec stejně do debaty zamíchám ;o) V tom mejlíku jsem dostala několik článků z časopisu Gynekolog. V jednom z nich primář Kavan popisoval návštěvu porodního centra Pegassus v německém Aachenu (vedou ho porodní asistentky a zhruba za polovinou porodů odchází do domácnosti) a belgického Aquanatalu (název určitě dostatečně napovídá, na jaké porody se centrum zaměřuje ;o) ) v Oostende. Nebudu psát podrobnosti, mne ostatně Aquanatal z vyprávění pana primáře nijak neuchvátil, ale chtěla bych ocitovat jednu větu z článku: "Vedení universitní nemocnice v Leuvenu vydalo na základě výzkumů v Belgii a v Anglii oficiální prohlášení, že porody do vody nejenže nejsou nebezpečné, ale jsou i přínosnou variantou pro ženy, které si tuto možnost vybraly." V dalším článku MUDr. Křepelka napsal: Opakovaně byla diskutována otázka bezpečnosti a specifických rizik. Jsou-li dodrženy obecné zásady odborného vedení porodu včetně jeho monitorování s náležitou prenatální péčí a včasným odhalením rizik.neznamená porod do vody pro rodičku a plod vyšší riziko proti porodům vedeným konvenčně. Byly publikovány výsledky prací, které dokládají lepší perinatologický výstup u vodních porodů. Australská práce z roku 1997 uvádí nižší podíl operačních porodů u primipar a nižší spotřebu analgetik u multipar v případě porodu do vody. Dále v tomto článku byly výsledky britské studie z roku 1999, dle kterých úmrtnost při porodech do vody je 1,2/1000 živě narozených dětí - v kontrolních skupinách (1x domarodky, 2x vnemocnicirodky) od 0,9 do 4,6/1000 živě narozených dětí a nemocnost novorozenců, u kterých musí být aplikována intenzivní péče u porodů do vody 8,4/1000 - v kontrolních skupinách 9,2-64/1000. Takže tak. Tolik český odborný tisk ;o) S. |
*Aida* |
20.9.2004 20:18:34
PS: Mozna by nebylo od veci ten clanek pro ostatni diskutujici prelozit. Ja na to ovsem sotva najdu cas, tak pokud jsi ochotna? Jinak se tu budeme omezene dohadovat jen my dve, pripadne nekolik malo dalsich.
|
*Aida* |
20.9.2004 20:16:09
Lenko,
ja uz jsem ted zmatena, kdo co komu kde rekl, takze pokud byl muj komentar takylence od veci, tak sorry. Uz se mi to nechce zpetne vsechno hledat. ad2) To bylo mysleno spis tak, ze ta nemocnice je lidove receno nejspinavejsi v cele UK, takze tam bych se opravdu nedivila nicemu. Spis jsem chtela rict, ze tam je mozno chytit kdejakou infekci a ani nemusim rodit ve vode. ad1) No my jsme pacienta taky nevidely, tak to bychom se potom o tom nemohly uz vubec bavit, nejak nechapu. Ten lekar polemizoval dle informaci, predlozenych v clanku. ad4) Jeste jsem porad nedocetla vsechny odkazy u toho clanku. Ty, ktere jsem procetla, jsou trochu protichudne tvrzenim v clanku. Kazdopadne je to poprve, co neco takoveho ctu, takze dockej casu. Mi broucci me nenechaji v klidu, tak snad az je ulozim. |
Lenka |
• |
20.9.2004 20:06:56
Tvuj komentar ma jen jednu slabost, spis nekolik slabosti. 1) lekar, ktery s autorem polemizuje nikdy pacienta nevidel, ackoliv ma smysluplne pripominky 2) nebo chces snad rict, ze at uz je hygiena jakakoliv sepsi novorozenec norozeny ve vode nemuze dostat ani pneumonii?
3) Takylenka reagovala na to, ze jsem poukazala na Monty komentar o riziku porodu doma. O smyslu clanku nijak nepolemizovala, to ti uniklo - nebud tak zazrana do zapalu boje :))))) 4) riziko aspirace jsi jeste odborne neokomentovala L |
*Aida* |
20.9.2004 19:20:43
Takylenko,
takysis nic neprecetla, ale hlavne ze takyvsechnonejlipvis :o). Mozna by stalo za to, precist si, co jsem k tomu ja a hlavne ten lekar rekli. |
Takylenka |
• |
20.9.2004 18:59:07
Moc pěkně napsané!Ale to Monty jistě tak nemyslela,riziko přeci není,vždycky dojedou včas,nikdy o ničem tragickém domorodky neslyšely.....
|
*Aida* |
20.9.2004 17:55:32
Kdyby sis tak jeste precetla poradne i souvisejici clanky :o), pak bys narazila i na toto:
Water birth and infection in babies EDITOR, - I wish to challenge J Rawal and colleagues" suggestion that a baby developed pseudomonas sepsis during a water birth.1 The organism was not recovered from the blood, cerebrospinal fluid, or urine of the baby, and its presence on the ear and umbilicus is poor evidence that it was the agent of the presumed sepsis. Coliforms and Pseudomonas aeruginosa can be found on surface sites of babies without sepsis. Secondly, faecal spillage from the mother into the birthing pool often occurs, and P aeruginosa can be found in the gut of healthy people. The mother was the likely source of the organism cultured both from the swabs taken from the baby and from the specimens taken from the birthing tub and its accessories. P Sanderson Edgware General Hospital, Edgware, Middlesex HA8 0AD Jinak jeste bych chtela dodat, ze ten prvni clanek pochazi z North Middlesex Hospital (ten druhy odkaz od Lenky), coz je nemocnice, kterou mam "za rohem" a kde se narodil muj starsi syn Sami. Tato nemocnice je "proslavena" predevsim "hygienicky", pripojuji vytazek z clanku: The Liberal Democrats have called for urgent action after the release of new figures showing that North Middlesex Hospital is the worst for superbug infections in the whole country. The MRSA superbug is so named because of its ability to withstand many antibiotics and to kill in hours. MRSA infections are caused by poor hygiene in hospitals and the bug can be spread by doctors and nurses failing to wash their hands between treating patients or by the failure to clean curtains, carpets or bedding properly. More than 100 people a month are infected with MRSA whilst being treated in London hospitals, with the North Middlesex having the highest infection rate not just in London but in the whole country. Clanek mozno precist cely na: http://www.lynnefeatherstone.org/news506.htm Ten dopis, ktery jsem sem dala ja je tez z BMJ a lekar, ktery ho psal, pracuje v Edgware Hospital. K teto nemocnici patri i porodni centrum, kde se kazdorocne narodi v prumeru 240 deti do vody (nejvyssi pocet v UK). Porod do vody se v soucasne dobe v North Middlesex Hosp. neprovozuje, neni dostatek PA (maji tam pravidlo, ze u zeny rodici ve vode musi asistovat 2 PA). |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.