štěpánka |
• |
9.10.2004 22:09:01
Kdysi dávno, v době kdy jsem neměla děti mi moje kamarádka dala přečíst knížku s tímto nebo podobným názvem. Byly v ní neuvěřitelné příběhy rodičů, kteří byli týráni svými mnohdy ani ne ročními dětmi. Mě to tenkrát připadalo neuvěřitelné, ale kamarádka se též potýkala s tím, že její syn oba rodiče týral. On je sice nemlátil, ale měl na to své metody, odmítáním jídla a pití počínaje a neutuchajícím řevem konče. Kdybych to neviděla na vlastní oči. tak bych nevěřila, že tak malé dítě (asi rok a půl) je schopno takto promyšleně rodiče týrat. Kamarádka na něj opakovaně použila doporučenou metodu "pevného objetí". Poprvé ho takto držela asi 3 hodiny (do doby, kdy se přestal vzpouzet a "uznal převahu matky"). Opakovala to několikrát, vždy už kratší dobu. Z prázdninového společného týdne odjížděl klučík ne sice jako anděl, ale podstatně hodnější než dřív a už mu to vydrželo. Kamarádka též chodila do práce, chlapec do jeslí a zřejmě tímto chtěl na sebe upoutávat pozornost. Myslím, že tyto projevy vůbec nejsou mezi dětmi tak vzácné, jen se o nich nemluví, jako o spoustě dalších. Rodiče se často bojí, aby nebyli v očích svého okolí považováni za neschopné a krkavčí matky a otce. Nakonec tato diskuse je toho důkazem.
|
štěpánka |
• |
9.10.2004 22:08:55
Kdysi dávno, v době kdy jsem neměla děti mi moje kamarádka dala přečíst knížku s tímto nebo podobným názvem. Byly v ní neuvěřitelné příběhy rodičů, kteří byli týráni svými mnohdy ani ne ročními dětmi. Mě to tenkrát připadalo neuvěřitelné, ale kamarádka se též potýkala s tím, že její syn oba rodiče týral. On je sice nemlátil, ale měl na to své metody, odmítáním jídla a pití počínaje a neutuchajícím řevem konče. Kdybych to neviděla na vlastní oči. tak bych nevěřila, že tak malé dítě (asi rok a půl) je schopno takto promyšleně rodiče týrat. Kamarádka na něj opakovaně použila doporučenou metodu "pevného objetí". Poprvé ho takto držela asi 3 hodiny (do doby, kdy se přestal vzpouzet a "uznal převahu matky"). Opakovala to několikrát, vždy už kratší dobu. Z prázdninového společného týdne odjížděl klučík ne sice jako anděl, ale podstatně hodnější než dřív a už mu to vydrželo. Kamarádka též chodila do práce, chlapec do jeslí a zřejmě tímto chtěl na sebe upoutávat pozornost. Myslím, že tyto projevy vůbec nejsou mezi dětmi tak vzácné, jen se o nich nemluví, jako o spoustě dalších. Rodiče se často bojí, aby nebyli v očích svého okolí považováni za neschopné a krkavčí matky a otce. Nakonec tato diskuse je toho důkazem.
|
Helena, Alex+Evička 8/02 |
• |
9.10.2004 5:48:33
Já je mám taky docela daleko, ale po cestě do práce a jezdíme autem. DOst lidí z mého okolí na mě zezačátku koukalo divně, nicméně poté co poznali naše děti, tak uznali, že jim jesličky ohromě svědčí.
|
8.10.2004 19:25:31
Evo bohužel nebo bohudík to je otázka nemám klidné dítě, právě naopak, taky má v průkazu slova jako hyperkativní, velmi čilý a podobně. Myslím si, že je to každého věc, jestliže je Monthy milující a zodpovědná matka, tak tím líp a není se o čem bavit. Já ji osobně neznám a tak názory mohou vycházet pouze s tohoto článku a jeho příspěvků od Monthy a jsou rozhodně vždy subjektivní. Taky doma nesedím a nekoukám na seriály, ale pracuji většinou až když dítě večer spí a také je samozřejmě čas od času u babičky. Nicméně si nemyslím, že 70 letá babička může mít dostatek energie, aby měla každý den čas a chuť s dítětem blbnout 6 hodin denně, což je doba, kdy je Stáník u ní, jeslti jsem to správně vyčetla z příspěvků. Já osobně bych to prostě nechtěla. Mám také 70 letou tchýni a ač je úžasná a hezky se o něj stará, je to přece jenom trochu jiná péče než když je se mnou. ROzhodně si nezažije tolik legrace, nezablbne si tolik a myslím si, že starý člověk v tomhle věku už je na to rozmazlování a ne na nějakou výchovu. A právě ve dvou letech, kdy moc dobře vím, že si děti snaží svojí řekněme agresivitou, ujasnit hranice, kam až můžou a nemůžou zajít a je to věc dejme tomu dočasná, ale taky nemusí, si myslím, že babička není to pravé ořechové. Ale můžu se jenom mýlit, soudím podle svých zkušeností, třeba to má Monthy jinak. Ale to by pak tyhle diskuse neměli vůbec cenu a já myslela, že o tom to je. Nechci být po každém příspěvku ukamenovaná, že radím někomu, kdo to nestojí a nebo sděluji svoje zkušenosti. Každá jsme jiná a máme každá jiné dítě a jiný přístup. Já bych prostě výchovu na babičce nenechávala a tu hlavní část dne, dky je to dítě hravé a živé, bych asi nenechávala na 70ti leté babičce, protože bych se možná pak divila, jaké má návyky a asi bych mu hůře vysvětlovala, že u babičky může tohle a u mě najednou ne. Ale je to každého věc, jaký má přistup k výchově dítěte. Pro mě je moje práce taky hodně, ale holt dokážu bý v pohodě i bez ní a vím, že když budu dobrá, tak že si práci najdu i po mateřské a i tak se pořád snažím něco dělat, ale holt až večer a stačí mi to.... zvolila jsem prostě jenom jinou cestu.
|
8.10.2004 18:46:04
Petrunelo, možná máš klidné dítko a nikdy to nezažiješ. Podle mě je to u určitých typů dětí v období kolem 2 roku mormální chování. Je třeba zakročit, aby dítko vědělo, že se to nesmí. Ale osobně si myslím, že v tomto případě nejde o žádnou formu deprivace. Monty je milující máma, mírně vyčnívající z konvenčních hranic. A to, že chlapeček stráví pár hodin u babičky - jé, kéž bych já měla taky takovou. Syn by byl šťastný, že má víc pozornosti a já bych byla ještě víc v klidu a spokojená, protože bych se denně dostala i kněčemu jinému, než rodičovským povinnostem. Někomu holt stačí dítě, vaření, seriály v TV a sem tam něco víc. A někdo, aby byl dobrým a spokojeným rodičem holt potřebuje víc toho víc. Já se počítám mezi druhou kategorii a můžu říct, že jsem na to hrdá.
|
8.10.2004 18:20:51
Nejsem pravidelný čtenář a tak se teď celkem bavím, že vlastně jde o takovou hru, kdy Monthy se dobře baví a my všechny, co jsme něco napsali nebo se snažili nad článkem zamyslet jsme vlastně slepice, které nepochopili o co Monthy jde a že u ní vlastně všechno v pořádku jenom umí o všedních záležitostech napsat nevšedně a tak vlastně nemá žadný problém, dítě sice zlobí, ale je šťastné, důvod zajít k psychologovi nemá, protože je v pohodě a vlastně jí to vyhovuje a tak jde jenom o to, jak se pak všichni baví tím, že si čtou ty příspěvky slepic, co se snaží poradit a ty, které jsou stálé čtenářky a vědí, že to nemá cenu, se taky baví tím,jak si je čtou. Hlavně, že to Monthy dobře živí.
Pracovala jsem na vysokém postu v branži, kde je každý půl rok něco nového a kde je taková mateřská velký problém, protože když odejdete, ujede vám vlak ať chcetete nebo ne a už nemáte šanci jen tak bezproblémů naskočit. Přesto jsem se rozhodla, že s dítětem budu doma, ač tím částečně trpí náš rodinný rozpočet, ač se mi někdy zasteskne, ale přesto mi to za to stojí, protože vím, že se dítěti věnuju, baví mě si s ním hrát, učit ho nové věci a vidět, jaké dělá ohromné pokroky a vím, že se mi to prostě vyplatí. Ale mám kolegyně, ktré se vrátili třeba po půl roce do práce a vymlouvají se na finance a na to, že by jim práce chyběla a podobných x dalších důvodů, proč se jim o dítě stará babička a tvrdí mi přesně to co Monthy, moje dítě je šťastné, veselé, k babičce se těší...... jenomže pak nastane nějaké ale a to už je pozdě někdy.... Nevím proč teda Monthy nejde někam k psychologovi a nezeptá se, čím to může bejt a zatím to píše jako dobré téma jen tak pro pobavení, nevěřím, že to bere až tak na lehkou váhu a články bere fakt jenom jako dobrej způsob si vydělat a pobavit se. Já za sebe vím, že nejsem ten typ, co sedí doma na zadku a ubíjí se starostí o dítě a pláče nad tím, že přišla o dobře placenou práci a že se mi tam bude těžko vracet a nebo mě to bude stát velké úsilí dohnat ty roky výpadku. Stojí mi to za to a jeslti Monthy ne, tak prostě sklízí podle mě to, co zasela a nemyslím si, že nálady Stáníka jsou jenom čistě tím, že je příliš aktivní a musí to nějak ventilovat. Ale pravý důvod by se asi Monthy dozvěděla jedině, pokud by s tím chtěla něco dělat a ne jenom o tom psát..... |
8.10.2004 15:42:52
Inspirovana knihou Dieta a ja od Penelope Leach, som sa zacala na problemy s detmi pozerat zo stranky deti…. Ak dieta robi veci, ktore ma privadzaju do amoku, snazim sa zistit, preco ich robi…. Myslim, ze dieta nebude dlho robit jednu a tu istu vec, ktoru robi z dovodu, ze chce rodica nastvat, ak mu nedame sancu tento efekt vytvorit …. Tym efektom moze byt aj nase nastvanie sa…. Preto deti, ktore su casto trestane, byvaju mnohokrat dokola trestane za to iste…. Jednoducho robia to, lebo vedia, ze tym bezpecne rodica nastvu… Horsie je to vtedy, ak je detsky protest odpovedou na nieco, s cim si nevedia poradit. Ziarlivost na mladsieho surodenca, ktoru rodicia nevidia alebo nechcu vidiet, nechut chodit do skolky, stresovany rodic, ktory nema cas na dieta…. Atd, to vsetko mozu byt priciny detskeho vzdoru… Za toto ho trestat moze byt podla mna osudnou chybou, ved dieta nam chce dat len najavo, ze sa neciti dobre…. A inac to nevie. Ja si na svojich detoch vsimam, ze ich neposluchanie a trucovanie sa zvysuje so zhorsovanim mojej nalady…. Ak som nervozna, mam vela prace a odstrkujem ich, vynucuju si pozornost takymto spravanim… Ak sa mi podari uvedomit si to a namiesto trestania sa im povenovat, dat im najavo svoju lasku, je to investicia, ktora sa mi rychlo vrati…. Ked som ja v pohode, deti su v pohode so mnou a ani nemusim sledovat, ci nieco nevyvedu… Ide to akosi samo….
Druhy pripad je, ze dieta robi vec, z ktorej sme na nervy, ale ktoru on nechape – vylieza na sporak, vbieha do cesty….. Je mi proti srsti trestat ho, ved to nechape… ale radsej pouzivam “zabranovanie tymto cinnostiam” a vysvetlovanie…. Preplesk po zadku je mnohokrat ucinnejsi, ale mnohokrat nim nezabezpecime to, ze ak sa na dieta nepozerame, danu vec neurobi….. Navyse, ako som pisala, je mi proti srsti, ale to je ina, prudko diskutovana debata, v ktorej sa na mna vyvali sprska kritiky, ze povazujem inych za tyranov a ze to nemozem posudit, lebo nemam deti, ktore to potrebuju, alebo ma zavalia mnozstvom pripadov z okolia, kde vsetci grazli vyrastli z netrestanych deti. S tym, samozrejme, ja nesuhlasim, ale nechcem teraz o tomto…. Vychova, ktoru uznavam, nie je o nekonecnej benevolencii a bez pravidiel, ale je o dobre, dobrom priklade a pochopeni toho druheho…. A pravidla je mozne dodrziavat aj takto. Najdolezitejsia vo vychove je laska k dietatu, trpezlivost a doslednost…. S nimi sa da dosiahnut urcite ovela viac ako s trestami…. Ja tymto nechcem polemizovat o trestoch, len mam pocit, ze sa pouzivaju ovela viac, ako je potrebne. Drzim palce vsetkym rodicom, nech so svojich deti vychovaju spravnych dospelakov a nech im vychova prinasa viac radosti ako starosti. Drzim palce! |
Valkýra |
8.10.2004 15:29:07
Taky čtu Montyiny články moc ráda a taky si myslím, že na žádnou radu ani nečeká, stejně se rozhodne sama. Baví mě pro její styl humoru a taky proto, že jsem ve stejném věku dítěte prožívala to samé. Ať už to byla agresivita - přešla sama i bez zásahu psychologa. Nebo problémy s manželem - taky chtěl dítě víc než já a pak jsem měla dojem, že by se mu měl víc věnovat. Taky nejsem mateřský typ a taky jsem měla potřebu to neustále řešit - připadalo mi to nenormální. Např. na zabijačce u příbuzných jsem raději loupala a krájela košík cibule než bych hlídala dvě neposedná dítka. Asi bych to dneska udělala stejně. Moji dceru ale miluji (a jak roste, čím dál víc), s dětmi všeobecně to vůbec neumím - nikdy ani ve snu by mě nenapadlo být učitelkou. Neměla jsem mít vůbec děti? Podle některých asi neměla, když nemluvím ve zdrobnělinách a nerozplývám se nad každým kočárkem.
Proč měla Monty dítě? Protože se prostě "přihodilo", tak jako se donedávna "přihodila" téměř většina dětí. Ptal se někdo matek, které se "musely" vdávat, proč si to dítě pořizovaly? Spousta jich určitě prožívala stejné pocity, ale nikdy by se k nim veřejně nepřiznaly. Monty se to snaží brát s humorem. Věřím jí, že Stáníka skutečně miluje, ale mateřský typ opravdu není. U mě je to to samé a nikdy by mě nenapadlo, že jsem si dceru neměla pořizovat. K Montyinu stylu - mě se líbí moc, ale třeba můj muž její styl nechápe a nesedí mu. Každý jsme jiný. |
JaninaH |
8.10.2004 14:16:31
Jano,
úplně s tebou souhlasím, ostatně před několika dny jsem sem psla to samé, totiž že si myslím, že Montiny "dovysvětlující" příspěvky v následné diskusi dojem z článku poněkud shazují. Ale taky jsem napsla, že možná právě ty diskuse Monty asi baví, tak reaguje a dovysvětluje a tím debatu rozdmýchává. Jen ať se baví. J. |
8.10.2004 13:32:06
Janino, Sosane,
bohuzel, priznam se, ze nejsem schopna cist Monty clanky s takovym nadhledem jak bych chtela - uz jen z duvodu, ze Monty neznam jenom jako autorku onech clanku ale predevsim jako cloveka, ktereho uz nejmene 3roky (od dob jejiho a meho tehotenstvi na stejne diskuzi) potkavam zde na Rodine a pokazde "sdeluje" stejne problemy v diskuzich, ktere se pozdeji vyskytuji s nadsazkou a humorem i v clancich... Navic nasledne reakce Monty pod clankem pak clanek samotny jako zabavne literarni dilko proste "shazuji" zpet na neco, za cim tkvi i ten problem.. nedivim se, ze mnoho lidi reaguje se snahou pomoci.. a opravdu si nedokazu precist jeji clanek se stejnou lehkosti jako treba knizku "Maly previt" (na stejne tema)...ci Sosane Pratchetta:-))) Nevim zda Monty opravdu neco resit chce, ci si jen v diskuzich "ulevuje" apod....to resit nepotrebuji... to je proste Monty na Rodine :-) jana |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.