| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak a kdy odstavit

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 140 [Dalších 90 >>]
30.12.2004 22:07:50
Radu jak navyknout na láhev bohužel nemám, ale když píšeš, že nechce čaj ani vodu, jen Tvoje mlíko, tak co mu zkusit dát do láhve právě odstříkaný mlíko? Alespoň přechodně...
30.12.2004 21:55:47
Ahoj Lucko!
Každé dítě je jiné, co na jedno zabere, u druhého nefunguje. Přesto: náš syn taky nechtěl pít mléko z lahve ani z hrníčku. Pak se nám podařilo sehnat ještě třetí variantu - lahev se zobáčkem. Tedy - lahev je normální, jen místo gumové savičky je tam zobáček trošku podobný tomu hrníčkovému. U nás to fungovalo. Či přesněji - když po 8 měsících přestal pít mé mléko, nepil asi půl roku mléko žádné, ale aspoň byl ochoten pít čaj. (Mléko jsme mu vynahrazovali jogurty.) Jinak v devíti měsících ještě není zcela nezbytné dítě odstavovat, myslím že se tu ozývají i maminy, které koji i ve dvou letech... (U nás to bylo tak, že už jsem měla poslední měsíce hodně málo mléka, a když jsem kvůli nemoci musela syna dva dny nekojit, už pak nechtěl.)
M.
Lucka,9m Ondrášek
  • 
30.12.2004 21:35:31
Řeším problém odstavení. Nemůžu svého Ondráška naučit pít z láhve ani z hrníčku. Mlíko vypije jen po lžičkách!!! To bychom ale "pili" hodinu. Poraďte, jak naučit dítě pít z láhve? Na jaře musím odjet na týden pryč a už dopředu se toho děsím. Ondra nechce ani šidítko - prostě nechápe tu metodu sání dudlíku. Doktorka řekla, že když to jinak nepůjde, mám si nechat píchnout injekci na zastavení laktace. Mimčo prý bude 2 dny řvát a pak si vezme láhev. Takovou drasťárnu se mi ale podstupovat nechce. Nemám nervy na to, nechat ho bez pití. On totiž nepije ani čaj ani vodu, jen moje mlíko. Momentálně ho kojím 3 x denně - ráno, odpoledne, večer. V noci spí, někdy se vzbudí jednou a chce nakojit. Ondrášek je v horoskopu beran a když jsem ho nutila pít z láhve, projevila se jeho vzteklá povaha: řval jak na lesy, kroutil se mi v náručí, no div mě vzteky nezbil. Láhev mu zkoušel nabídnout i manžel - se stejným výsledkem. Jestli někdo zažil něco podobného nebo ví jak to řešit, ať poradí. Budu moc vděčná.
Renata 2 děti
  • 
22.12.2004 14:40:37
Chtela bych reagovat na nazor ze kojit 2lete dite venku je nechutne.Myslim si samozrejme pravy opak!Copak je nechutne kdyz jite venku na lavicce hamburgr nebo lizete zmrzlinu?Je to preci to same.Pokud ma dite hlad a zrovna si hraje na pisku, tak mi pripada hloupe aby maminka kvuli tomu musela bezet domu. A jestli se to nekomu nelibi tak se muze otocit a nebo jit pryc.Nelibi se to jemu tak at si s tim poradi on sam.
Barbora, dcera2,5 + břicho
  • 
15.12.2004 12:37:31
Metoda, která se mi osvědčila při odstavování, v článku chybí: nazvala bych ji "Maminka tu je, ale mlíčko už nebude." Samozřejmě se dá kombinovat s ostatními zmíněnými nedrastickými metodami. Případný vztek po tomto oznámení jsem u dcery řešila pevným objetím (tak dlouhým, dokud se neuklidnila, bližší info viz knihy Dr. Jiřiny Prekopové). Noční kojení jsme takto odbourali v 1,5 roce (příště doufám dřív, to se fakt nedá vydržet), denní kojení o půl roku později. Držím všem palce!
dasa,2 deti,3 roky kluk a 18 mes holka
  • 
10.12.2004 23:51:05
ja to sice nezvladla cist cele, ale z toho, co jsem cetla je mi dobre!!!
protoze jsem zjistila, ze na tom nejsme az tak zle kdyz zapasime s kojenim po nocich, ze manzel uklidni rvouciho"narkomana-kojice" daleko lepe nez ja "droga-prso" a ze zpusobu jak odstavit je tak mnoho. toje hrozne, my matky bychom chtely kojit porad, ale kdyz se to mleko strati a ono to tak boli z prazneho prsu, ze? a to mimco potom rve na cely dum: NENI, NENI, NENI!!!! a place ze zoufalstvi...
ale snad i u nas uz to nejak jde, a postupne prestavame tak, ze kojime jen v nejtezsich chvilich, kdy tatinek tvrde spi nebo je jina krize (cca 1 za dva dny, v noci) coz je proste SUPER!
mnoho zdaru mamky kojicky!
dasa
10.12.2004 12:07:48
Pravda, už si tu chuť nepamatuji, ale podle obsahu cukru by mateřské mléko mělo být pouze nasládlé (laktóza nemá tak agresivně sladkou chuť jako např. řepný cukr), kromě toho mlsnost vychází ze "znalosti" většího rejstříku chutí, než o jakém může mít přehled kojenec. Tedy tvrdit o kojenci, že je mlsný, je stejně zavádějící, jako tvrdit o něm, že je vypočítavý, protože přestane plakat, když se chová.
Pokud kojení probíhá bez problémů, zpravidla máma sama nejlépe odhadne, kdy lze dítě odstavit. Rozdíl mezi tulením a vyžadováním prsu se snadno rozezná - potřebu tulení mají ostatně i odstavené děti (často ji mají ještě dlouho poté, co už dávno objektem tulení není máma - horší je, když takovou potřebu nemají). To tulení (ve skutečnosti se jedná potřebu dítěte cítit fyzický kontakt s mámou a z toho plynoucí pocit bezpečí) je investice do budoucnosti - ovšem co je dost a co je málo, to je zase nesmírně individuální záležitost. Naštěstí dochází k návratu šátků na nošení dětí - což je pro dítě optimální a navíc na rozdíl od kojení tohle zvládne i každý otec (naneštěstí ne každý je toho schopen).
10.12.2004 9:25:08
Tome, mateřský mlíko (aspoň to moje) ale je sladký. Chutná asi jako kravský mlíko s cukrem. Taky si nejsem jistá, jestli naše dítě, který v 18-ti měsících chtělo pít průběžně celej den a odmítalo jakýkoli jiný jídlo, instinktivně chtělo nějaký látky - spíš se chtělo celej den i noc chovat a tulit. Jinak si neumim vysvětlit, že ve chvíli kdy jsem ho odstavila najednou přestal mít v noci žízeň a místo buzení co půl hodiny vydržel spát celou noc :-) A tulit se celej den by sice bylo hezký, ale muselo by to bejt na úkor ostatních členů rodiny, protože s 11-ti kilovym batoletem u prsu (a to je z těch menších dětí) se dá tak maximálně psát na Rodinu :-)
10.12.2004 2:49:02
Kojení má kromě jiného nesmírný význam pro vztah matky a dítěte i pro rozvoj psychické stability dítěte. Nejde samozřejmě o žádnou mlsnost (ta se týká spíše sladkých potravin) - až do tří let je jednání dítěte na úrovni spíše pudové. Ve skutečnosti mu nejde o tekutinu, ale o látky, v mateřském mléku obsažené. I vývoj trávicího traktu a jeho schopnosti zpracovávat běžnou potravu je u každého dítěte různý a tak si patrně Tvá dcera potřebuje ještě stále doplňovat některé látky z mateřského mléka.
Jana, Sarah 2 roky a 3 měsíce
  • 
10.12.2004 1:01:51
Ahoj Hanýžko,

hlavně klid, protože s tím asi fakt nic nenaděláš. Nebo má někdo nějakou radu? No, já jsem na tom teda byla stejně, určitě aspoň do toho 1 roku, možná déle. Ale někdy v tu dobu začala malá jíst polívky, ten jogurt má přece v sobě přece vody taky dost, stejně i ovoce a zelenina, výživy se dají trošku přiředit vodou a určitě ještě leccos vymyslíš. Než si malá zvykne přijímat i něco jinýho kromě mlíka, tak to může chvilku trvat, takže já bych jí to mlíko teda spíš dala, aby měla dost tekutin a postupně se snažila nabízet potraviny s větším obsahem tekutin. Moje holčička donedávna pila tak 2 dcl vody za den maximálně, ale je fakt, že jsem ji přitom kojila i 10x denně už skoro jako dvouletou, což asi nikdo nepovažuje za normální. Teď postupně kojíme méně a méně, a ejhle, sama od sebe pije více a více z flašky nebo hrníčku a nemá s tím problém. Pije vodu a neslazený bylinkový čaje. Z lékárny se nám taky nic neosvědčilo, granulovaný čajíčky se naší slečně zdají moc sladký a šklebí se na ně, umělá mléka sklidila pohrdavý pohled a slova - mámo, to už mě nedávej. Takže závěr - mámino je asi fakt nejlepší, no kdo už tomu může rozumět víc než ti mrňousové, ne?
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 140 [Dalších 90 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.