| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mateřská škola, nebo mateřské centrum?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]
15.12.2004 1:48:26
Milado, však k nám párkrát do roka (v době školkových prázdnin, nebo na nějaký větší akce) zajdou maminky i se staršíma sourozencema svých batolat. Ty malý ale pak nemaj nárok obsadit třeba odstrkovadlo, protože motorkářskej gang je hravě rozdrtí. Jednou za čas jim to neuškodí, ale bejt to tak pořád, asi by tam mrňouskové přestali chodit. A to nemluvim o společnym programu pro šestitýdenní až šestiletý děti - to by byl úkol! :-)
Milada.
14.12.2004 23:51:51
Jani,

ja do MC tady u nas nechodim pravidelne, spis kdy poradaji nejakou sbirku, (treba ted pro Klokanek), tak jim neco prinesu atd. Ale jednou jsem tam byla na tzv. Detskem dnu a to s obema detma. Klukovi bylo 7,5 roku a nudil se tam dost. Vzhledem k tomu, ze mel OSD, tak by byval mohl jeste navstevovat MC :-)) a skolku ne, ze? :-)) Nevim vsak, jak bych mu ty mimina v MC vysvetlila :-))

Milada
14.12.2004 23:09:40
Možná bychom se měli spíš zeptat, kolik maminek s šestiletými dětmi do MC chodí. Já teda neznám ani jednu - MC tu každý využívá (kromě jiného) spíš jako přípravu na školku, takže to na sebe pěkně navazuje.

Co se týká detailů - moc se mi nelíbí informace, že šestiletý děti už se dokážou soustředit i dvacet minut. Děti pokud mají vhodný podmínky (tj. pokud mají něco, co je zrovna zajímá a nikdo jim do toho nekecá), se dokážou soustředit mnohem dýl i v nižšim věku (co třeba máchání se ve vodě nebo v blátě, bagrování na pískovišti, házení kamínků do potoka a podobně - dosaďte si sami :-)) Možná tam mělo být napsáno - soustředit na něco, co mu někdo určí z vnějšku.
14.12.2004 20:27:39
Nevím jestli příslušný zákon už nezrušili, ale pokud mi paměť neklame, tak je poslední rok před nástupem do ZŠ v MŠ povinný.
14.12.2004 18:58:13
Asi patřím zrovna k těm maminkám aktivním. Snažím se otevřit u nás takovou předškoličku! Bylo by to jedno dopoledne a bylo by to právě o tom zvykat děti pracovat pod jiným vedením!
A zároven chceme otevřít i výtvarku pro rodiče s dětmi, aby se i oni naučili s dětmi pracovat na nějakém úkolu!
Mám sama tříletého klučinu, který je aktivní, někdy až moc! Ale výtvrka nám oběma prospívá!
Předškolička by měla bvýt na jedno dopoledne v týdnu a mělo by být rozdělěno na výtvarku a tělocvik hrou na téme určité pohádky!
Ted záleží na zájmu ostatních maminek, Vezme si nás pod křídla místní dům dětí a mládeže!
Za což mu velice děkuji!

Petra II.
  • 
14.12.2004 17:59:04
nemusí být spatné matky, mohou své deti milovat stejne a treba pracují práve proto, aby se jejich díte melo dobre. (materiální dostatek nepokládám za základ dobré výchovy, ovsem nemuze se zcela opomíjet). Ale já myslím, ze to autorka nemyslela nijak spatne a nechtela se pracujících matek dotknout. Spís to myslela tak, ze matky, které jsou doma, se mohou díteti venovat celý den a celý den spolu tráví, proto toho spolu mohou podnikat víc (napr. materská centra), nez zena, která je zamestnaná a tráví podstatnou cást dne bez dítete. V tom si myslím je trochu ten problém: jak se muze zamestnaná matka venovat díteti plne, kdyz je proste v práci? A i kdyz delá treba doma, tak tu práci proste udelat musí a to zabere urcite nejaký cas, tak ten je nutné nekde ubrat. Nemyslím to nijak ironicky a útocne, ale tohle by me zajímalo, jak to funguje, protoze s tím nemám zkusenost. Nedávno mi jedna moje známá, druzinárka, vyprávela, jak jsou u nich v druzine prvnáci treba od 6.30 do 17.30 kazdý den. Prvnák je treba trochu starsí, nez se tady bavíme, ale porád je to malé díte. A má potom matka v takovém rezimu cas se mu aspon trochu venovat?
14.12.2004 17:35:57
Jejda, tolik chyb :-), omlouvám se.
Samozřejmě tam patří výhradami a v uvozovkách mělo být "jen".
JJ
14.12.2004 17:29:25
Jako maminka na RD (syn má 2,5roku) a zároveň psycholožka z PPP si dovolím pár poznámek.
1. Kritizovat je velmi lehké.
2. Souhlasím s výhradama proti větě:"Nechodí do zaměstnání a svým dětem se věnují." Věřím, že jde jen o nešťastnou formulaci a že paní autorka se nedomnívá, že ostatní maminky se svým dětem nevěnují.
3. Jistou výhradu bych měla ke zvolenému názvu. Zvolená spojka naznačuje, že jedno (MŠ) či druhé (MC) musí být zákonitě lepší. Opět souhlasím s názorem, že se srovnává nesrovnatelné. Možná stačilo jen vyjmenovat výhody obou zařízení.
4. Musím přidat ještě informaci o tom, že předškolní přípravu (často pod názvem edukativně-stimulační skupiny) pořádají nejen MŠ a MC, ale i spousta jiných zařízení, jako jsou právě pedagogicko-psychologické poradny, speciální centra apod. Vždy je ale důležitější, kdo přípavu vede. Můj názor je, že být "je" pedagogem (a nemyslím to vůbec urážlivě) prostě nestačí. Chce to speciální průpravu. Vždyť v těchto skupinách jde i o zachycení a včasnou nápravu případných problémů do budoucna.
Omlouvám se za delší příspěvek, ale prostě mi to nedalo :-)))
JJ
PS: Jo a jsem zastáncem MŠ, alespoň v období před nástupem do ZŠ.


Klára
  • 
14.12.2004 17:23:17
docela mně zaráží věta ve smyslu, že maminky, které nepracují se dětem věnují narozdíl od pracujícíchc - já osobně si myslím, že celodenní pobývání dítěte pouze s matkou nevede k ničemu dobrému - z dítěte se stane "mamánek" a je na matku nezdravě fixované. Mimo to, většina z nás prostě pracovat musí a to nejen kvůli penězům, ale i proto, abychom si udrželi zdraví rozum a doma "nezblbli". Myslím, že dětský kolektiv je pro dítě důležitý a to jak v batolecím věku herny, mateřská centra apd., tak i v předškolním věku mateřské školky.Mimo to mateřská centra fungují naprosto jinak než školky, takže si myslím, že je to hloupost to srovnávat.....
Romana 2 děti
  • 
14.12.2004 14:40:57
Naprosto souhlasím. Mateřská centra rozhodně školku nenahradí. Jsou spíše pro malé děti, tak do tří let. Já sama jsem do MC chodila, jak bylo synovi přes tři roky, tak jsem ho zapsala do školky.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.