| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ten barák je váš, jo?!

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 54 [Dalších 24 >>]
Naďa
  • 
10.1.2005 12:48:49
Myslím,že autorka článku má pravdu.I když to jde s puberťákama(a nejen s nima-posledně mě poslal před mým 5let.synem do patřičných mezí "školkař"-takže kde to jsme???) špatně,nějak se bránit musíme,přece si nemůžem nechta všechno líbit.Pokud má někdo svůj baráček postavenej za vlastí penízky,taky by asi nebyl nijak odvázanej,kdyby mu ho někdo ničil.Taky bydlím v panelu a je vidět jak jsou lidi k sobě čím dál míň bezohlední(psí výkaly u výtahu,hlasitá hudba i přez časté upozornění a bylo by toho víc),takže pokud se nad sebou trochu nezamyslí dospělí,tak samy děti s tím nic dělat nebudou.Taky jsem nebyla zrovna výstavní,spíše opak a teď mám syna a dceru a vážně se snažím jim vštípit alespoň to nejnutnější jako je pozrav(i když se většinou nevrátí-zřejmě jsou lidé hluší a kupodivu hlavně ženy),poděkování apod.,ale vím,že stačí aby potkali někoho,kdo jim učaruje svou sebejistotou a veškeré naše snahy jsou ty tam.Ať se to někomu líbí nebo ne,to je MŮJ NÁZOR,Naďa.
ro
10.1.2005 11:50:36
Promiň, abych tě nemátla. Samozřejmě, že nemůžeš odmítnou odpovědnost za škodu, kterou jsi ty nebo tvé dítě prokazatelně způsobila. Ale můžeš dělat hloupou, nechápat, předat advokátovi a krom pár stání, ke kterým se navrch můžeš párkrát omluveně nedostavit (další dva roky navrch), pár sepsání odvolání žádné starosti nemáš. Peníze, kterými bys mohla splácet škodu, dáš raději advokátovi a je-li opravdu šikovný, může tě vážně z placení vysekat. Anebo i prohraješ, ale po 12ti letech ta uvažovaná částka už při současné inflaci bude směšná. Máš velkou šanci, že to protistranu přestane bavit a žalobu stáhne. Máš i šanci, že advokát protistrany něco zvojtí a případ se promlčí. Prostě placení lze se v tomto státě vyhnout, stačí jen mít silný žaludek a dost prášků na spaní.
Jinak historek o užívání si sídlištních dětí máme všici jistě habaděj, ale všeobecně si myslím, že je to taky dost věc rodičů, jak často a jakým způsobem se děcka poflakují kolem baráků a z nudy vymýšlejí lotroviny. Když ty hloučky dětí vídám, je mi trochu úzko, že by mezi nimi byl i můj syn. Jsem radši, když vím, že sedí doma u počítače, nebo je v tělocvičně na florbale nebo sice trajdá po Praze, ale se svým turistickým oddílem. Teď už sice nejsem tak kontrolující a dohlížející, ani to při jeho věku nejde, ale ten nepříjemný pocit, když vyrazí třeba na rande, že už je tma a kdoví, k čemu se může připlést, mi zůstává. A přitom je to velmi spolehlivý puboš s velmi malými příznaky puberty. Však víš.
Romana
10.1.2005 9:56:33
Vis, ze me nenapadlo se na to podivat takhle? Pokud opravdu staci odmitnout hmotnou odpovednost za sve dite a tim se zbavit povinnosti platit zpusobene skody, tak se spis divim, ze je nekdo plati. Ono je to vyrazne jednodussi, nez prijmout zavazek zaplatit skody.... Hmmmm, sice nevim, jak se s tim srovnaji dotycni rodice vecr pred usnutim, ale to uz neni moje starost. Ja se obavam, ze jsem ten blb, ktery by se s tim nesrovnal a jen pro klid a mir sve duse bych asi zaplatila...
Jenze si uvedomuju - a to moc dobre, ze zijeme na sidlistich, ktere nejsou pro deti moc uzpusobene... A to, ze to nekdo nici i to malo, co tam je dobre nas vetsinou nechava naprosto chladnymi. Bohuzel.
Lesina
10.1.2005 9:56:13
Vis, ze me nenapadlo se na to podivat takhle? Pokud opravdu staci odmitnout hmotnou odpovednost za sve dite a tim se zbavit povinnosti platit zpusobene skody, tak se spis divim, ze je nekdo plati. Ono je to vyrazne jednodussi, nez prijmout zavazek zaplatit skody.... Hmmmm, sice nevim, jak se s tim srovnaji dotycni rodice vecr pred usnutim, ale to uz neni moje starost. Ja se obavam, ze jsem ten blb, ktery by se s tim nesrovnal a jen pro klid a mir sve duse bych asi zaplatila...
Jenze si uvedomuju - a to moc dobre, ze zijeme na sidlistich, ktere nejsou pro deti moc uzpusobene... A to, ze to nekdo nici i to malo, co tam je dobre nas vetsinou nechava naprosto chladnymi. Bohuzel.
10.1.2005 9:05:20
Zrejme jsem nepochopila jadro diskuse.
Ano, na nekterych motorkach smi jezdit i deti mladsi nez 18 let.
Lesina.
Milada.
10.1.2005 8:11:35
Tak jeste jednou:
Nereagovala jsem vubec na tento pripad - zraneni holcicky pubertakem na motorce. Reagovala jsem na toto: "nejak se nezabyva tim, ze nekdo do 18let s motorkou na silnici nepatri" a stale musim trvat na tom, ze tady Misa3 nema pravdu, nebot podle nasich zakonu i lide, kterym je mene jak 18 let na silnici na motorce ject mohou.

NEVYJADROVALA jsem se vubec k tomu, ze 14lety kluk nekomu ublizil a co jako dal s tim.... A DOSUD jsem nevedela, ze ten kluk jel na polni ceste - to jaksi v tom Misine prispevku neni vubec. V Archivu Novy jsem to i po opetovnem hledani nenasla.

POKUD tedy narazky Jitrenky byla o tom, ze kluk jel po polni ceste, tak se ji omlouvam, ze jsem ji narkla :-) ze uz je mimo tema, ale opravdu jsem dosud nevedela, ze kluk se nepohyboval po komunikaci, ale po polni ceste. Nicmene i zde musim stale trvat na svem, ze lide pod 18 let mohu na motorce za urcitych podminek po silnicich jezdit :-)) - to je ma puvodni myslenka :-))

Romano, ja se opravdu nehadam, ja jen upozornuji na nepresnost, ktery zde Misa3 uvedla, to se tu nesmi ?:-)

Lesino,
ja v panelaku nebydlim, ale zatepleni mame. JAK jsme se s nesvarem niceni zatepleni poprali my, jsem psala nekde vys. Chapu, ze v miste, kde je spousta bytu a kazdy dum patri nekomu jinemu to lehke nebude, u nas to tedy nastesti celkem funguje. Je to ovsem urcite dane i tim, ze mame k domum osobni vztah, je to totiz stavene z velke casti svepomoci a to 7 let.

Milada

Doufam ze opet vyvolam bourlivou debatu na cokoliv, co jsem zde uvedla:-))
Michaela, dítě 9 let
  • 
10.1.2005 6:47:51
Ale asi tě zliskat měla!!! Tvoje dítě bude z těch, které neodejde, ale sprostě vynadá?!
ro
10.1.2005 1:21:35
Holky, abyste se mohly nadále krásně hádat o tom, co směj či nesměj puberťáci dělat, tak zmíněné Občanské judo jsem viděla a upřesňuji. Čtrnáctiletý chlapec jel po nezpevněné komunikaci (polní cestě podél domů) na upravené závodní motorce, která neměla SPZ a tudíž ani povinné ručení. Holčička mu vběhla do cesty neočekávajíc tam nějaký provoz.
Podle práva chlapec neměl s daným typem motorky a při svém věku na této cestě co dělat, byť rozhodně nechtěl svou jízdou nikomu ublížit. Celá reportáž byla o tom, že holčička dva roky nemohla chodit a tudíž advokáti rodičům doporučili žádat bolestné. Chlapec sice nemá trestní odpovědnost, ale jeho zástupci mají odpovědnost finanční. Ta byla vyčíslena, ale matka samoživitelka nejen nechápe, proč má platit za synkovo nechtění někoho zranit (přes očividný trestný čin), ani na vyčíslené bolestné zkrátka nemá (možná splátkama na padesát let po stovce). Sice nechápu, jak se tedy synek dostal k tak drahému stroji, ale takto byla nastíněna fakta.
A tak se můžeme vrátit k té otlučené omítce. Dobrá, děti páchají přestupky, puberťáci obzvlášť. Ne vždy chápou, že tady už překročili hranici tolerance společnosti. Ale proč tedy nefunguje to, že otlučenou omítku ukážeme jejich rodičům a oni zlískají své potomky (nebo jim výrazně domluví - podle způsobu výchovy) a pak škodu zaplatí? Zkusím i odpovědět a pak se můžem hádat dál: protože je jednodušší odpovědnost za škodu nepřevzít. Některé v současnosti vzniklé škody jsou mnohem horší finančně než dříve bývaly zapálené stohy, převzetí finanční odpovědnosti může rodinu zruinovat a strhnout na dno hluboko pod sociální síto, které dnes stejně nefunguje. Když máte dvě děti a jedno rozbije pár kopancema míčem zateplení na paneláku v hodnotě 50ti tisíc, jak vysvětlíte druhému dítěti, že nesmí jezdit na kole či lyžovat (nebude mít na čem), že nesmí na školu v přírodě či na dovolenou (nebude za co). A jestli je tento stav míněn jako trest pro škodící dítě (aby si uvědomilo, co rodině způsobilo), tak je to myslím nejlepší cesta k delikvenci. Myslím, že v zákoně chybí finanční odpovědnost úměrná k věku škoditele. Tím nemyslím, že by holčička neměla být odškodněna za nepříjemné mládí, ale myslím, že některé tresty by měly být přenosné do věku, kdy škoditel bude zodpovědný a finančně samostatný. Pak bude vyrůstat v normálním nedeprimujícím prostředí pouze s tím ošklivým červíkem, že v prvních letech svých výdělků bude holt splácet dluhy neurvalého mládí. Myslím, že je to lepší varianta, než ta, která právě nastala u zmíněného případu s holčičkou, všici se odvolávají a české soudnictví si na tom užije svých oblíbených deset let. Holčička možná odškodnění dostane v době, kdy už sama bude matkou a advokáti budou vesele pořizovat svým synům závodní motorky, neb budou mít za co a budou vědět, jak své syny i sebe ochránit před placením.
Romana
10.1.2005 0:07:39
Podstatny preci je, ze ctrnactilety kluk srazil male dite, kteremu ublizil. A je zcela beztrestny. Copak je to normalni? Byl prece na verejnem miste - at uz to byla verejna komunikace nebo ne - na motorce. A je fuk, jestli to byl maly motocykl, na ktery smi uz od patnacti nebo jestli to byla velka motorka, na ktery je treba cekat do osmnacti.

PODSTATNY JE, ZE TEN KLUK UBLIZIL MALEMU DITETI A ZE, AC NA TE MOTORCE NEMEL CO DELAT, SE MU NIC NEMUZE STAT!!!!!

A to je drsny, ne????? A normalni mi to teda neprijde... No, jak tak koukam, na vase reakce, tak jsem asi jedina.

Taky bydlim v panelaku, taky mame zatepleni a ke sve smule bydlim v krajnim prizemnim byte. A to zatepleni je uz ted pekne rozflakany od micu. Jo, deti si sem chodi o barak cutat s micema a my mame plesnivy zdi. Je to moc prima. A to ani nemluvim o tech ranach, ktere tu jsou slyset. Nastesti to jsou male deti, takze mi vetsinou staci vyjit, a celkem po dobrem vysvetlit, ze se to nedela. Kdyz se pak ptam, proc si necutaji aspon o barak bez zatepleni, tak jsem se dozvedela, ze tam bydli tatinek a tatinek chce mit klid... :D No, to se mi podarilo rozdychat a celkem rozumne vysvetlit, ze tatinek chce mit klid a ze urcite taky nechce platit opravu oblozeni... Proslo mi to. Ovsem byt to pubosi, tak asi to tak jednoduche nebude, ze?

Na druhou stranu, kdyz se rozhlednu po svem okoli, tak opravdu, ale opravdu nevim, co tu maji ti pubosi delat, pokud zrovna netouzi po spolecnosti tech otravnych rodicu v byte 2+1, ktere tu okolo jsou v panelacich, co tu stoji. To mi jasny neni a je mi zahadou, proc neexistuji mista, kam se maji jit decka vyradit. Jedine snad, ze by chteli jit nekam do baru, hospody nebo herny, tech je tu dost. No, snad jeste do hypermarketu, tech tu v okoli taky par je. Nechtela bych byt pubertak na tomhle sidlisti. A uz vubec bych nechtela byt pubertak v tehle dobe. A vrele doufam, ze moje deti to nepotka, doufam, ze se odstehujeme nekam jinam a ze se doba zatim zmeni... SNAD to casem bude lepsi. (sice vim,ze asi nebude, ale nejake iluze jeste mam...)

Lesina
Milada.
9.1.2005 18:50:46
Jitrenko,

cetla jsi na co jsem reagovala?? Reagovala jsem na Misu3 a konkretne na toto: "nejak se nezabyva tim, ze nekdo do 18let s motorkou na silnici nepatri." A tohle proste PRAVDA NENI.

Myslim, ze TY uz jsi uplne OT.

Milada
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 54 [Dalších 24 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.