| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dámy, do zbraně!

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 180 [Dalších 110 >>]
Alicee
13.1.2005 4:17:35
No, když si představím v jaké fyzické kondici je většina členů mé rodiny, tak je dost pravděpodobné, že bych s tím oštěpem šaškovala já a pár dalších "schopnějších"...už teď jsem jediná, kdo je ochoten štípat dříví a čistit okapy...:)
Petra Neomi
  • 
13.1.2005 2:22:55
No přece z "Lovců mamutů" :)
Ne, bez mučení se přiznám, že od svých kamarádů z Archeologického ústavu (výborné téma do hospody, cca po druhém pivu, skvělá zíminka pro flirt i rvačku, dle konstelace a nálady.
Většina archeologů, etologů, antropologů i sociologů (a jejich ženských variant) přiznává, že jsou to hlavně teorie, neb z kosterních nálezů se nedá exaktně poznat, jak se k sobě lidé chovali. Že i na ženských kostrách je mnoho známek zranění samozřejmě nedokazuje, že to byly lovkyně. (Nebo mozná lovily chlapy a vybíraly si špatně, těžko říct.:)
Vzhledem k tomu, že tlupy byly poměrně nepočetné, vlastně jen širší rodiny, mohlo být variant složení tlupy velké množství (mluvím o době kamenné) a z toho asi také vycházelo to, kdo "chodil na lov", protože příležitostě lovili všichni. Lidé, bojující každý den o přežití, asi těžko žrali genderové role tak, aby si nechali utéct večeři jen proto, že náhodou nejsou muži. Navíc, pravěcí lidé lovili zřejmě dost pragmaticky (někdy se chování lidských tlup modeluje podle chování vlčích smeček), takže si samozřejmě vybírali kořist co nejsnáze ulovitelnou, nemocné kusy, mláďata, nedá se předpokládat, že by ze sportu lovili predátory.
Abych to shrnula, s největší pravděpodobností se lovu nezúčastňoval nikdo, kdo nebyl k užitku, ať to byla těhotná žena, zraněný nebo starý muž, nebo příliš malé dítě. Korektní by bylo napsat, že nejspíše muži lovili častěji než ženy :)
A mimochodem, ta teorie s menstruací a úplňkem bude asi dost mimo, menstruace sama o sobě přece sexu nezabraňuje (samice se často páří když "barví" a navíc, měsíční cyklus je dílem "domestikace" člověka, v pravěku s největší pravděpodpbností ženy tak často nemenstruovaly.

Víte, mám pocit, že těmihle teoriemi o lidském chování lze doložit takřka co si kdo zamane, začasté mi to předvedli mí milí sadomasochisté.

A na závěr cvičení: představte si svou širší famílii, kterak se živí lovem. Opravdu byste tam nakonec nemusely s tím oštěpem šaškovat? :)))
Lida +2
  • 
12.1.2005 19:55:09
Lado,

ja myslim, ze kdyby valka prisla tak budes resit uplne jine problemy, nez nasledne problemy s otehotnenim.
Lada
  • 
12.1.2005 19:01:34
Zajímalo by mě, kdo řeší válečná zranění spojená s násl. neplodností, neplodnost po zasažení chemickými látkami, či potratovost tímto postižených plodů a životy narozených dětí na nichž se to podepsalo. ....9 měsíců v tochické děloze ....bomby se špičkami obohacenými kobaltem. Ptal se nás někdo? Kdo a z čeho se o ty děti bude starat při tom tvrdém životu ve válce a po ní?
Lida +2
  • 
12.1.2005 17:37:51
Pavlo,

branna povinnost se mysli pracovat pro potreby armady (v pripade mobilizace), neboj, ja si nemyslim, ze by nekdo posilal tvoje dcery na frontu do prvni linie. Na to jsou profici. Ale mozna by poslali tvoje dcery pracovat do tovarny a vyrabet zbrane.
Pavla, 2 dcery
  • 
12.1.2005 17:17:44
V hopodě by válku hodnotili pouze muži poslanci a zbylá část mužů zaměstnaných ve vládě, protože ti se k odvodu nepovolávají, nevicvičení záložáci by tu šanci možná ani nedostali.
Pavla,2 dcery
  • 
12.1.2005 16:54:59
Nejsem ani militantní feministka ani ženská 100 procentně od plotny. Ale předsstava, že by někdo moje subtilní dcery odeslal na frontu bojovat proti vycvičeným profíkům třeba z alkaidy, ameriky... Měly by ty moje dcery vůbec v tom poli ty ,,rovné šance"" na záchranu života. Stačí když doma někdy ,,blbnem"" a též subtilní manžel mi zkroutí ruku, když to bolí tak samozřejmě přestane, ale takový profesionál se zavalitou postavou tu ženskou jen dorazí. A co ty patnáctileté děti bez rodičů, vždyť ony mají přednost, oni jsou vlastně vlast, rod země. Takové 15-leté dítě bez dozoru rodičů pěkně zvlčí i v dobách míru, natož ve válce. Možná by se ve snaze mít někoho kdo by ho chránil raději přidalo k nějakému gengu, hmm..byl by asi organizován drsněji, než ty současné. Žena ve válce stejně ještě více přebírá i ty ,,tradičně"" mužské povinnosti než ta současná, na to fakt nemusí být zákon. Navíc efektivnější by možná bylo ponechat ženy, a"t se zapojí doma ve svých domovech ve snaze o přežití samy, a aby fungovaly jako jakási domobrana, bránit svý hnízdo je pro ženu přirozenější a dělala by to i s láskou. A ten nepřítel? Ten by to takto měl mnohem těžší než na frontě, kde by ženy pobil jako kuželky a pak by na celém území už měl cestu volnou. Znám i několik žen z jedné feministické organizace a ti samy říkají, že ženy už jsou chlapy s více povinnostmi než skutečný muž. A všechny s tím pochlapováním nesympatizují. Kolik žen hned po příchodu z porodnice zařve: ,,Miláčku od zítřka máme střídavou péči."" - Mateřský pud nás zkrátka u miminka podrží a přiznejme si, miminko, jen větší to pro nás bude i v patnácti. Takže pokud budu muset umřít při obraně domova a dítěte, říkám ano, ale nenechám se odvléct na nějakou frontu nebo do nějakého pracovního tábora. Navíc nevím, jestli ženy na frontě nejsou již jen úplně zbytečné další oběti po našich mužích. Nebyla by v té chvíli, kdy by došlo na ženy válka už náhodou prohraná? Chtěli by vůbec otcové našich dětí, aby soustředěné někde v nějakém táboře jen degradovaly a byly snadným terčem pro nepřítele. A kde je tenhle zákon v ostatních zemích světa mimo těch 6? Nejsou české militantky náhodou svalnatější, než jiné samice v okolních zemí, které jejich muži v dobách míru sociálně a pracovně více uznávají a v dobách války je jsou odhodláni chránit a oni o tuhle povinnost ani nežádají. Nebo je to tím, že žijem v malém státečku a chceme demonstrovat svou sílu?
Cockney
  • 
12.1.2005 16:36:16
Nebyla jsem si jista jestli jsem to puvodne pochopila spravne :))), on ten internet je spis dorozumivaci prekazkou....
C
Líza
12.1.2005 15:58:01
No právě :-)))
Cockney
  • 
12.1.2005 14:59:08
No a co jineho delam :)))))))?
C
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 180 [Dalších 110 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.