| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Čemu děti rozumějí v televizi?

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 54 [Dalších 4 >>]
  • 
26.1.2005 14:50:53
Nepřepískla. Naopak nedopískla, protože a znovu opakuji, vidím kolem sebe výsledky. Zpravidla dobře poznáš, kde bylo děcko vychované televizí a kde ne. V prvním případě má malou slovní zásobu, nedokáže vyjádřit svoje myšlenky, moc těžko používá abstraktní pojmy. Spousta dětí má problémy s matematikou jen proto, že neumí přemýšlet. Jasně, a kde se to mělo naučit. Telka je nebude učit myslet ani vnímat. Máma je odložila k televizi. Táta se dívá taky. Samozřejmě. Děti jsou hodné, sedí, neotravují. Televize fixuje pohled. OK všechno je v pořádku. Jistěže je všechno v pořádku. Ovšem v případě je nevhodné, chtít po děcku myšlení nebo schopnost soustředění.
Dřív dětem taky dávali na spaní odvar z makovic a dítě hezky spalo a neotravovalo. To je naprosto stejné.
  • 
26.1.2005 14:34:44
Ne nejsem chytrá. Jen vídám výsledky. Otrávené děti, co jsou zvyklé na dostat myšlenky i věci rovnou pod nos. Kdy není snaha a úsilí, tam ani nemůže být radost z výsledku. Já vím, že takhle napsané to zní jako hrozný klišé, ale je to pravda.
Neříkám, vyhoďte televizi. Ale říkám, že pokud si děti navyknou, že myšlenky dodá televize a papunku maminka, tak si vychováváme děti neschopné samostatného myšlení a odmítající jakoukoliv práci a navíc s deformacemi páteře a nevyvinutým svalstvem. Pak se divte, že děti fetují. Tam totiž dostanou všechno na jednom talíři a bez jakéhokoliv snažení. A nikdo mi nevysvětlí, že to nevznikne odtržením děcka od kontaktu s rodinou. To sice může vzniknout mnoha různými způsoby, ale teď mluvíme o televizi. Chceš mi říct, že se ti zdá odpovídající, když ti syn v několika minutách shrne, co viděl za dvě hodiny v telce ? Nebylo by lepší, kdyby si dvě hodiny plácal z pastelíny figurku slona a ty jsi mu mohla něco pochválit. Za co pochválíš syna, teď ? No hezký Frantíku, ty jsi viděl jak děti soutěží ? A vyhrál ten co uměl odpovědět... a hlavně jsi byl hodný a nezlobil maminku. A to úplně pomíjím variantu " Co jsi viděl Frantíku ? No víš maminko, tam byl jeden pán a uškrtil tu pani a ten druhej pán ho pak za to hrozně zmlátil, ale všechno bylo v pořádku, protože přišel detektiv a všechno zjistil a toho prvního pána zavřel a toho druhýho taky."

Když se probereš televiním programem, tak ti mnoho pořadů pro děti nezbyde. Neříkám, nedívejte se na televizi, ale říkám, s výběrem a minimálně. A mimochodem, jsem počítačový fanda a přesto tvrdím, že totéž platí i pro počítačové hry.
  • 
26.1.2005 14:33:46
Já osobně si myslím, že televize je mnohem menší zlo nez počítačové hry, Playstation ap. Naši 21 měsíční dceru vždy zaujme, když běží v TV nějaký přírodopisný film. Miluje zvířátka a ráda se na ně dívá. Dokonce, když se jí pak ptám co viděla, si i po mnoha hodinách vzpomene, že tam byl například pes nebo had. Děti některých našich zmámých po příchodu ze školy sednou k PC a sedí tam až do té doby než jdou večer spát a o víkendech takto prosedí celé dny. Počítačové hry jsou hrozné oblbováky a to ani nemluvím o tom, že dlouhodobé sezení u počítače není pro dětský organismus vůbec prospěšné. Článek mi přišel také spíše jako reklama na zmiňovanou knihu.
Evženie
  • 
26.1.2005 14:25:32
Asi být na tvém místě, Ill, dala bych děti do školky. Ty budeš mít čas na práci a tvé děti spoustu jiné zábavy i poučení než TV. A odpoledne budete mít všichni společně čas na sebe. Jinak souhlasím, že TV je pro malé děti nevhodná, i když jsou schopné se dívat dlouho a soustředěně. Ale mám zkušenost, že když dítě nechce jen pasivně koukat, nic ho k TV nepřiková a bude hledat či vyžadovat zábavu jinou.
Věrka
  • 
26.1.2005 14:25:14
Že televize není odkladiště, to víme všichni. A že je potřeba pracovat, abychom měli co jíst také.
Já odcházím každý den do zaměstnání a tím dávám dítěti najevo, že mám zaměstnání raději než je nebo dávám najevo, že práce je důležitá a nevychovávám záměrně dalšího nezaměstnanýho.
Myslím, že o tom to není. Dítě pozná, když ho máte rádi a můžete mít třeba i hodně práce.
Zdenka, syn 3,5 roku
  • 
26.1.2005 14:09:36
Nejsi nějaká chytrá? Myslím telka OK, ale tak hoďku dvě, při nemoci i víc, pokud je chuť. Prostě žijem ve světě telky a hrát si na to,že nekoukat na ní je strašně užitečný, je blbost. Souhlasim, že koukat na pěknou pohádku je lepší (a levnější) než koukat na otrávenou chůvu. Syn mi celkem vypráví, co v televizi viděl a já si aspoň v klidu uvařim. Hraju si s nim když mám čas a jemu i mně to vyhovuje. Z.
26.1.2005 13:53:59
Tak mě teď napadlo, jaký vliv má na děti divadelní představení a od kdy mohou jít na "dlouhý" film do kina?
U nás TV není příliš v kurzu, ani večerníček nesledujeme denně. Ale syn (3) má závislost na Krtečkovi, dcera (6) je zase "Hurvínková", tak si je občas pustíme. Vždycky jsem se nějak podvědomě snažila, aby "promítaní" trvalo max. 30 min. a abychom si povídali, o čem to bylo, co se jim tam líbilo.
Bohužel prarodiče (jak jsem vysondovala) používají TV nebo video jako odkladiště poměrně často; nebo "pustí pohádky" jako kulisu. Což nás s manželem příliš nenadchlo :-(
Ale k jinému problému. Jak je to s dětským divadlem a kinem? Nejkratší divadelní představení, které je doporučováno od 3 let, je cca 60 min. (tj. 2x30 min.), animované filmy jsou obvykle delší. Chodíme do větiny divadýlek v Praze. Dcera se mnou již několikrát byla na divadelním představení "pro dospělé" a vůbec mi nepřišlo, že by se nudila nebo tomu nerozumněla. Dokonce si všimla i věcí, které bych přehledla. ;-) Já jako malá jsem chodívala (od necelých 5 let) na muzikály do Karlínského divadla, na balet, na lední revui apod. a moc mě to bavilo. Do kina jsem začali chodit s dcerou také tak od 5 let.
Jak je to tedy s tímto druhem zábavy??? Jak je pro malé děti vhodná??? Podle kategorizace v článku by většina této zábavy byla vhodná nejdříve od 11 let ...
Lida +2
  • 
26.1.2005 13:24:54

Ja si take myslim, ze i deti do 6ti let jsou schopne sledovat i delsi film, pokud je samozrejme pro jejich vek. Moje holky to alespon umi (3,5) a dokazi sledovat i hodinovy kresleny film (Nemo apd.). Samozrejme, nejsem zastancem toho, aby deti travily u TV od rana do vecera, ale zase si myslim, ze trocha TV s vhodnymi porady pro deti je vhodna. Alespon ja vim, ze holky ziskaly ohromnou slovni zasobu prave divanim se na TV (Tv stanice, ktera je pro jejich vekovou skupinu).
A navic, ze by nevnimaly na co se divaji, to se mi nechce verit. My totiz prave delame to, ze kdyz se holky na porad dodivaji tak mi vypraveji cely pribeh od zacatku az dokonce?!? A moc dobre vedi ktera postava je ktera. Upozornuji, ze na dospelou TV se nedivaji nikdy!
Líza
26.1.2005 12:56:36
III, kde bydlíš, že u vás nejsou dostupné? Ale máš pravdu, že telka vyjde levněji :-))))
To není jízlivost, moje děti se na tv koukají taky, 6letá je schopná sledovat celovečerní film pro mladší školní věk a pak mi o něm ještě poměrně souvisle poreferovat...tyhle studie co děti v kterém věku jsou schopné, jsou jen průměry nějakých průměrů...
  • 
26.1.2005 12:54:44
Pak nezapomeň hubovat na budoucího učitele tvých dětí, že je nedokáže naučit matematiku a fyziku a češtinu a možná se budeš podivovat nad tím, jak je možné, že zrovna tvoje děti nejsou schopné pochopit souvislosti v tom či onom předmětu. Televize všechno hezky předžvejká a připraví, dítě jen pasivně sleduje. Nic víc. Jen sedí a čučí. Nepřemýšlí, nesnaží se, neprožívá radost z hledání a nacházení. Prostě blbne. Hodiny denně ? Tak tahle levná agentura ti připravuje dost nepříjemné chvilky do budoucna. Včetně toho, že vztah dítěti televize nedá. Jak se vlastně tvoje děti k té televizi dostanou. Řekneš jim, že nemáš čas, že si musíš něco udělat a že si mají pustit telku ? OK. Máš klid a hotovo. Jenže bohužel naprosto nezáleží na tom ,že ty tu práci udělanou mít prostě musíš. Pro ty děti to stejně zní: "Cosi je vždycky důležitější než ty." Takže máš doma děti, které si myslí, že jsou pro tebe nedůležité a vždy druhé. V tomhle věku ty děcka prostě nepochopí, že se to udělat musí. Ony jen vědí, že ony jsou až někde vzadu. Časem se spokojí s telkou. Pak tě přestanou potřebovat. A nakonec se můžesš donekonečna rozčilovat na jejich nezájmem o školu, nechutí tě vnímat ... no někdy to tak nedopadne.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 54 [Dalších 4 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.