| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak na výuku cizích jazyků u dětí?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 69 [Dalších 9 >>]
20.4.2005 6:44:21
Podceňujeme vlastní děti a bereme jim možnost kvalitního startu...je jasné, že pokud dítě neumí vyslovovat a mluvit, nebudu ho zatěžovat ještě cizím jazykem, ale to jsou vyjímky...pětileté dítě již snad hovoří plyně česky a nešišlá (vyjma logopedicky problémových dětí). A právě seznámení s jazykem formou hry dává mé dceři možnost nebrat cizí jazyk v budoucnu jen jako další povinný předmět, ale jako samozřejmost. Protože považuji za samozřejmé, že má dcera bude hovořit minimálně jedním světovým jazykem. A když jdeme po ulici, sama se ptá, jak se řekna to či ono.Když si pustíme film v originále, pozná, že je anglicky a hned se začne dětsky chlubit, že ona přece taky umí anglicky...prostě je to zábava. Stejně jako člobrda, koloběžka, plavání...takže věty o ublížení nechápu. Znovu upozorňuji, že důležité je odhadnout možnosti dítěte...dítě nesoustředící se na knihu, pohádku, neumící mluvit česky bych samozřejmě angličtinou nezatěžovala.
Milada.
19.4.2005 23:56:56
Aha, to mas taky pravdu:-) U nas to v MS probihalo tak, ze prisla lektorka a uz pozdravila deti anglicky - deti ji take pozdravily anglicky. A opravdu se na ne anglicky mluvit snazila, casto sebou mela magnetak, nejake anglicke pisnicky od Zbirky - ty pak nahrala detem na prinesene kazety, syn si je pousti dodnes. Treba je tam ta ukazovaci pisen - hlava, ramena, kolena, palce a podobne..

Milada
19.4.2005 23:56:33
Jeno,
takhle učil můj bývalej přítel jednoho černouška v Africe česky. Chodil s ním po městě a ukazoval na věci: Tohle je dům, tohle je auto. A pak ho naučil slovo PODVLÍKAČKY, aniž cokoli ukázal. Chudák černoušek se pořád ptal, cože jsou to ty podvlíkačky, a on mu na to řekl: To není zas až tak důležitý, ale každopádně jsi asi jedinej černoch v celým městě, kterej to slovo zná. :o)
19.4.2005 23:49:08
Dobrý večer,
tématem "učení se cizím jazykům v předškolním věku" jsem se vcelku dosti podrobně zabývala před dvěma lety v rámci své oborové práce (studuju pedagogiku na FFMU) a znovu před měsícem, kdy jsem byla požádána o napsání hesla s názvem "Foreign languages in ECE"(tedy cizí jazyky v předškolním věku) pro nově vznikající americkou encyklopedii předškolní výchovy. Vzhledem k tomu, že na toto téma nebyla dosud v ČR publikována téměř žádná literatura, vycházela jsem především z francouzských a belgických knih (samozřejmě jsem nezůstala jen u teorie, navštívila jsem mateřské školy s výukou cizího jazyka a bilingvální MŠ jak u nás, tak ve Francii; mám také kamarády, jejichž děti jsou "trilingvní"-otec Skot, matka Francouzska a žijí v ČR). Pokud byste chtěli, mohu vám jak svou oborovou práci (na které už teď po dvou letech vidím spoustu nedostatků:-(, která ale i přesto možná stojí, zvlášť pro toho, kdo nemá přístup k zahraniční literatuře, za přečtení, tak to heslo pro encyklopedii). Pokud tedy máte zájem, neostýchejte se mi napsat na mail:-)
19.4.2005 23:47:55
:-)
Milado, myslela jsem to tak, že učitel na děti prostě mluví třeba anglicky a neříká jim "To je strom. Strom se řekne tree." Což by podle mě bylo učení slovíček i u dětí, který neumí psát.

MMCH jsi mi připomněla situaci z gymplu - měli jsme jet na školní výlet, ale naše třídní říkala, že s NAŠÍ třídou nikdo nechce jet, tak jsem ukecali anglickýho lektora, kterej byl na škole novej a skoro nerozuměl česky, tudíž se k němu žádný pomluvy nedonesly :-)) Tenhle lektor nám první den řek, že něco málo rozumí a chce se učit mluvit česky, tak ať na něj nemluvíme anglicky, že se nás bude ptát na překlad jen pokud bude hodně ztracenej. Ujala se ho jedna trochu svérázná spolužačka, která se na něj přilepila, celej víkend chodila vedle něj a pořád ukazovala "To je strom." "To je dům." apod. Byl z ní úplně vyřízenej :-)
Milada.
19.4.2005 23:21:14
Jeno,

ano, to mas pravdu. U nas (v predskolnim i skolnim veku) probiha AJ hrou ci jak bych to nazvala, deti zpivaji, kresli, ve skolce hrali nejake anglicke hry - pojmenovavali si barvy obleceni, vybarvovali nejake pracovni listy ap. Ty deti vazne jeste v MS nepisi slovicka do slovnicku a nepiluji predpritomny cas :-))) bo psat vetsinou veskrze neumej :-)))

Milada
19.4.2005 23:13:37
No, k tý špatný výslovnosti a začínáním později a pořádně bych jen chtěla podotknout, že doufám, že děti učí někdo, kdo jazyk umí se správnou výslovností a pokud mluvíme o předškolácích, tak je neučí slovíčka, ale prostě s nima při hře komunikuje anglicky, což by mělo mít stejnej efekt jako cizojazyčnej strejda. Pokud někdo učí předškoláky slovíčka a ještě je blbě vyslovuje, neni chyba v brzkém učení se jazyku, ale ve špatný výuce.
Milada.
19.4.2005 23:02:47
Jago,

a s cim souhlasis? S tim, ze deti, ktere maji problem s vyslovnosti by se ucit cizi jazyk nemely? Jako muj syn byl predskolak jeste v 7,5 letech :-)) a vyslovnost zrejme nebude mit dobrou nikdy, takze se proste anglinu ucit nema celej zivot? :-)

Milada
Jaga10,syn,2 roky
  • 
19.4.2005 22:54:51
To s Tebou souhlasím. Jsem učitelka angličtiny a známí se mě často ptají, jestli už na syna mluvím anglicky. Nemluvím,a do kurzu ho nepošlu.Snažím se rozvíjet jeho myšlení skrz mateřštinu, aby měl později na čem zakládat. Pokud je rodina dvojjazyčná, je to výhoda, ale hrát si s dítětem v angličtině mě neláká. Nemyslím si ale, že by kurzy nějak ublížily, pokud jsou kvalitní.
Milada.
19.4.2005 22:05:26
Mirko,

muj syn dosud neumi LRŘ spravne v reci pouzivat, presto vcera uspesne slozil zkousky a byl prijat do tridy s rozsirenou vyukou anglictiny od 3. tridy. AJ dela (formou krouzku) od MS, opravdu v tom nevidim problem. Kdyz jsem se na to pred prijimackama ptala, tez v tom zadny problem na jazykovce nevideli a logopedka je tehoz nazoru.

Milada
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 69 [Dalších 9 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.