| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak na výuku cizích jazyků u dětí?

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6169 z 69 
19.4.2005 22:00:11
Dvojjazyčné rodiny mají svá specifika, tam si myslím, že to opravdu může fungovat,i když vím, že jak dítě začne chodit do kolektivu mezi děti,převáží jimi užívaný jazyk.Ale základy v hlavičce zůstanou:o)
Na táboře jsme bydlela v chatce s maminkou provdanou do Rakouska,má asi 4letou holčičku,žijí trvale v R.,malá švitoří deutch,česky rozumí.Než šla do školky,prý česky i mluvila,teď za ten týden nepromluvila ani slovo.Kamoška mi zakázala mluvit na ni německy,ale stejně "nekonvertovala":o)
Také nevím,jakým jazykem je lepší začínat.U nás je lepší znalost němčiny,dokonce děda je něco jako "rodilý mluvčí":o).Prý se ale doporučuje angličtina,s tou je to horší,tam bych i já potřebovala sem tam lekci,mám spíš pasivní znalost:o(
19.4.2005 21:26:47
Taky jsem někde četla (od odborníka přes cizí jazyky a jejich učení) něco, co jsem si přeložila významově pro sebe tak, že je lepší začít s jazykem později a pořádně, než dříve se špatnou výslovností - ta že se jen velice obtížně "upravuje" dodatečně.
Taky se připojím k té spornosti v logopedické oblasti - když můj sedmiletý syn dosud R a Ř vyslovuje kmitáním jazyka doleva-doprava místo nahoru-dolů, případně mají děti i mnohé další logopedické potíže, když se děti ještě pořádně neorientují ani v mateřském jazyce (syn si třeba plete I a Y, vůbec nechápe princip změkčování, nechápe pořád i přes vysvětlení, kde mají být háčky nad českými Ď, Ť, Ň, DĚ, TĚ, NĚ, píše třeba ĎIVADLO ap., neorientuje se v krátkých a dlouhých slabikách atd. - a jde o prvňáčka), jak by mu asi hlavu zamotal cizí jazyk? A učit ho jazyk ještě dřív? - Vždyť se v českých větách vyjadřuje vlastně teprve "chvíli" - začal až po třetím roce, a logopedické potíže byly zpočátku veliké - tak jak by byl mohl rozlišovat jemné nuance výslovnosti třeba angličtiny?
Přece nemusíme EU (a USA) až zas tak lozit někam, aby naše (české) děti uměly v sedmi letech lépe anglicky než česky... Koneckonců i v té třetí třídě je času dost na učení - v sedmi, osmi letech naše děti těžko pojedou studovat (či pracovat) do zahraničí (až na výjimky)...
M.
19.4.2005 21:07:09
Souhlasím se Sylvou.
To, že se dítě v předškolním věku naučí pár slovíček neznamená, že se tím položí nějaké pevné základy pro budoucí úspěšné zvládnutí jazyka, pokud se vůbec nějaké položí. Pokud nemá dítě možnost pravidelně v jazyku komunikovat (dobrý je třeba anglicky/německy/.. mluvící stejně starý kamarád), je to podle mého názoru marné snažení. A už vůbec nemluvím o tom, že pokud chytnou špatnou výslovnost (což se dětem, které ještě pořádně kolikrát neumí vyslovit všechny hlásky v češtině stane raz dva), tak se později při přeučování na správnou ještě pěkně zapotí.
19.4.2005 20:36:32
Možná koukni na tuším 3 poslední příspěvky tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep.asp?z_podkategorie=no&id=2038&monthfrom=&yearfrom=
19.4.2005 20:21:17
Ahoj Jeni,švagrová učí na soukromé ZŠ,což ovšem není samozřejmě záruka kvality.Jen vím,kolik dětí v našem okolí včetně nás má problémy s výslovností.Každopádně jsem zvědavá na logopedčin názor a ten pro mě asi bude směrodatný-co se zeptat Míši:o)?Přiznám se,že v tom dost tápu.
19.4.2005 19:45:47
Bibi, ne že snad nešlo o reklamu a ne že bych měla něco proti Tvý švagrový :-), ale to že se leckdy děti ve škole srovnají na stejnou úroveň je bohužel spíš špatná vizitka školy.
19.4.2005 19:27:51
Švagrová-učitelka prvního stupně je též k výuce jazyků v předškolním věku velice skeptická.Čeština je obecně pro děti poměrně náročný jazyk, spousta jich má různé logopedické vady,ty jsou potřeba řešit právě v tomto období.Budu se tedy snažit vštípit dětem hlavně správnou výslovnost a rozvíjet slovní zásobu hlavně v jazyce českém:o)Navíc podle zkušeností "švagřice" se děti, které výuku měly a děti ,které v první třídě teprve začínaly, během asi půl roku naprosto srovnaly a ve druhé třídě již nebyly rozdíly žádné.

Chci se na tuto problematiku ještě zeptat naší logopedky.Musím říci, že když jsem si pod článkem přečetla jméno a povolání autorky,bylo mi jasné ,že je to jen další součást reklamy, která tu hned vedle poblikává:o))
19.4.2005 19:15:15
Tak nevím, zda paní Sylva žije ve 21. století, v zemi, která je členem EU a chce, aby se její děti v životě uplatnili. Pakliže jí ke štěstí stačí, že se její děti nikde nedomluví a budou se živit rukama pouze v okolí bydliště...prosím. Ovšem cizí jazyk-především světový, jako je angličtina, by měl patřit k základnímu vybavení jedince ve společnosti a do budoucího života tím dítěti dozajista pomůžeme. Já se svou dcerou zkouším nenásilně slovíčka formou hry a písniček - umí pozdravit, představit se, barvy, názvy některých hraček a členů rodiny a nemyslím, že by trpěla, ba naopak, líbí se jí to.Do tanečků a keramiky chodí také, angličtima jí tedy času neukrádá. A ve škole pak nebude tápat a koukat, co že to ten cizí jazyk je. Vychovávejme pro boha moderní děti této doby a nezatěžujme je našimi trapnými stereotypy.
Sylva, 2 synové školního věku
  • 
19.4.2005 18:32:57
Nerada bych kazila autorce článku zaměstnání, popřípadě podnikání, ale všichni rodiče, kteří něco podobného se svým dítětem podnikají, by si měli uvědomit, že případné výsledky jazykového kursu ve velice ranném věku jsou velice sporné. V lepším případě žádné, ačkoli při působení pár hodin za týden snad žádné škody vzniknout nemohou. Je sice pěkné, že se jazyková škola snaží vytvořit tzv. přirozené prostředí, nic takového ovšem není možné, už proto, že přirozené prostředí v případě jazyka nastává jen ve skutečné situaci, to znamená, pokud dítě v cizí zemi žije nebo jazykem na ně hovoří jeden z rodičů doma, nejméně každodenně.
Rodiče, dejte dítě raději na tanečky nebo na plavání, ušetříte a určitě mu neublížíte.
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6169 z 69 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.