| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 90 [Dalších 60 >>]
cizinka
  • 
25.6.2005 14:53:07
Michaelo, mojí argumentaci jsi nepochopila – neřekla jsem, že doktory vytvářely problémy, jen to že 1) mam pochybnosti, jestli jde opravdu doložit z historických pramenů, že problémy, které nastávaly a vedly k smrti, nebyly by v současné době včas diagnostikované. Víš, já nesouhlasím s názorem Lukáše, že paní Zuzana slepě věří v přírodu. Přece navštěvovat těhotenskou poradnu nerozmlouvala, a také nepsala, že na porod si bere pouze věneček pampelíšků. Je také zdravotnicky vzdělaná, a nějaké přístroje přece má. 2) Je naivní si myslet, že porodnictví v době před nástupem éry moderních porodnic a syntetických hormonů byla opravdu podobná tomu, čemu se dnes říká „přirozený porod“. Pro doktora, ne pro rodičku pohodlná poloha, primitivní urychlovací prostředky, pouštění žily, které rodičku oslabovalo a také léky – vše to už existovalo. Stejně tak jako spousta pověr mezi PA , nehygienické podmínky a obecně nízké hygienické vědomí. Těchto věci nejde při historickým výzkumu odmyslet. Prostě Lukáš by měl si vymyslet jiný argument, jestli chce domácí alternativě smysluplně oponovat.
Teď abych odpověděla tvé otázce: jako odpověď na individuální případ to zní krutě, ale věda uznává statistické argumenty. Případy úmrtí nebo těžkého postižení miminka tak doma tak porodnici jsou stejně vzácné v zemích, kde praxe domácích porodů je rozšířená, a PA nebo rodinné lékaři jsou nato školení. Ale že se takové smutné případy stávají v obou prostředích se musí vědět, a na tom zakládat svou volbu. A při volbě brát si ohled na spoustu věcí, zdravotní stav, psychickou povahu, možnosti dopravy a pod. Jestli paní Zuzana by uměla se poradit s konkrétními problémy tvého miminka, musela by samozřejmě odpovědět sama. Nevýhoda domácích porodů je, že PA nemá tolik záznamů z vyšetření, aby svoje nepochybení prokázala – ale je to jedině legální problém, nemedicínský. Nevýhoda v ČR je, že zdravotní systém odmítá se soukromými PA spolupracovat a tak vstoupá riziko zdlouhavě řešených komplikaci.
V každém případě smysluplnější reakce ze strany doktorů, jestli s domácími porody nesouhlasí, je přemýšlet, jak porodnici vylepšit, a ne předkládat zoufalé argumenty svých přestárlých profesorů o mrtvolách těhotných a rodiček v historii. Je to jen sprosté zastrašování. Stoupenci přirozených porodů mají spoustu smysluplných argumentů. 1) Je důležitý dobry a osobní vztah mezi rodičkou a porodníkem PA. Kolik rodiček v ČR rodí s doktorem nebo PA, které už znají delší dobu? Pojišťovny to neproplácejí, a i doktor, který by souhlasil u porodu byt, nemá zdravotnickým systémem zaručenou jistotu že by mohl na ten porod uvolnit se od jiných povinnosti. Rodičky jsou naopak vystavované stresu, že jsou kolem něj lidé, které vidí poprvé životě, a které vůbec nic vůčí ní nemusí, protože to je i poslední shledání. 2) Je důležité prostředí, kde rodička může dát volný průchod svým psychickým schopnostem zvládat bolest. V kolika porodnicích v ČR je dostatek soukromí aby mohla třeba plakat nebo křičet? Nejsou PA tady školené postrkávat a dávat rady tělocvikářky, a ne na empatyckou osobu, která podpoří každý impuls ze strany rodičky, nechá jí byt a i odloží vyšetření a už vůbec nebude se vyptávat, jestli je v transu a je jí dobře? Podívej se na horu, Bibi tady napsala krásnou věc: že PA musí komunikovat, vše vysvětlovat a podpořit každé přání ženy. Že musí jí ujistit, že své dítě porodila sama. Napsala též, že nato přišla sama. Proboha, to ty holky ve zdravotnických školách neučí ani toho? Já jsem inteligentní bytost, a svoje přání zvážit umím, a byla bych ráda že slovo „slušnost“ mělo by i ve zdravotnictví hlavně tento smysl, a ne obvyklé titulování a říkaní „prosím“. 3) Doma rodička není vystavená institučním rituálům porodnici ani její pracovnímu rytmu. Za kolika století v zemí Franza Kafky někdo na konec přijde na to, aby porodnice se udělala alespoň krůček zpátky ze svých byrokratických rituálů a to i v jediným případě lékařské praxi, kde bolest je krutá a nekontrolovatelná a klientka zvlášť zranitelná nepřemýšlivou zbytečnosti? Nevím jestli ve Vrchlabí (snad jediným) na to vše se bere ohled, ale já jsem rodila před několika let ve slavných liberalizmem brněnských Bohunicích, a bezpečně ujišťují, že tenkrát se nebralo vůbec.
Tak Michaelo, potřebovala jsem dlouhý vystup abych tě řekla tohle: podle svých zkušenosti víš, že bys do domácího porodu nešla. Je to fajn. Je to docela rozumné stanovisko v těchto podmínkách. Ale jestli lékař (co jako předpokládám ze slovníku Lukáš je) na článek reaguje takovými slabými argumenty, jaké má, tak potřebuje oponovat. Jestli dokáže zajistit, že se dělá vše co se dá, aby porodnice se přiblížila vlídnosti, citlivému a všestrannému přístupu zastánců alternativních porodů, tak by to bylo o něco více k věci.
25.6.2005 13:06:38
cizinko,
nozlob se na me, ale mam pocit ze jsi vubec neuvedla relevantni protiargument. Marne se snazim v diskusich o tomto tematu nalezt nejaky racionalni prispevek ktery mi odpovi na otazku co se deje, pokud nastanou komplikace ktere se NEDALY predvidat a vzdy se doctu jen to, ze doktori jsou spatni a priroda vse vyresi za nas spravne.

Podle tve teorie by moje dite
bud po bezproblemovem prorozenem porodu prirozene zemrelo,
nebo muj prirozeny porod nebyl dostatecne prirozeny, protoze jinak by se nic takoveho stat nemohlo.

Ty jsi odovedela ze historie porodnictvi je psana doktory, tudiz vlastne problemy tam popsane neexistovaly a vytvorili je doktori :-(

Ja vubec nepatrim mezi slepe verici doktorum, prave naopak!! K temto reakcim me bohuzel nuti ne-odpovedi zastancu porodu doma, pro ktery jsem jeste pred pul rokem byla take vsemi deseti...

michala
cizinka
  • 
24.6.2005 17:10:23
Lukaši, ještě ad 1). Asi o těch nepravidelných polohách plodu plácla jsem z nepozornosti blbost, psal jsi asi o rotaci miminka během porodu, ne o jeho výchozí poloze. Za to se omlouvám. Ale ta historická argumentace mi připadá divná. Přece jestli pramene pro takovou studii pochází z lékařských zápisů, tak o „přirozeným porodu“ nejde mluvit. Lékařský vedený porod od 17. st. měl předepsanou pozici na zádech a léky se také používaly. Jestli pramene jsou záznamy pitev žen, které rodily i bez lékařského dohledu a zásahu, dá se z jistotou mluvit, že komplikace přišly během porodu a v současné době by nebyly diagnozované včas? Studoval jsi tu historii porodnictví sám a vážně?
cizinka
  • 
24.6.2005 12:58:27
Lukáši, medicínské vzdělání nemám, ale vědkyně jsem, a z tohoto hlediska mám pár pochybnosti:
1) Jsou historické argumenty v medicíně vůbec relevantní? Neměl by se spíše brat ohled na současné statistické výsledky v zemích, kde porody doma a v porodních domech ukazují stejné dobré výsledky jako v porodnicích? Neměl by se spíše brat ohled na současné medicínské vědomosti a diagnostické možnosti? Neporoditelné polohy plodu podle mého laického názoru v tvojí argumentaci vůbec nemají co dělat. Informovaná matka nešla by do porodu doma s takovou diagnózou.
2) Není odpor proti porodům doma v ČR podložený jedině tím, že nejsou kryté zákonně? A jde spíše o riziko trestu pro PA, a ne o větší zdravotní riziko pro zdravou matku či její dítě?
3) Není odpor proti porodům doma v ČR podložený už přestárlým zvykem posuzovat biologické mateřství jedině po strance fyziologické, a ignorovat stránky psychologické a sociální? Pocit bezpečí, volný průběh psychologickým mechanizmům, které pomáhají zvládat bolest, docela jistě prospívá nekomplikovaným porodům v domácím prostředí, a kompensuje nedostatek medicínské techniky, nemyslíte? O rovnoprávnosti psychických a sociálních faktoru v této oblasti rozběhla se diskuse v reakcích na článek „jak se rodí nadstandardně“. Jsem docela překvapená, jak ideologie slepé důvěry k „profesionálům“, úzce zaměřeným na biologickou stránku věci, je tady rozšířená. Není ta důvěra náhodou tvoje „slepá víra“?
18.6.2005 21:17:31
Článek je zajímavý, v mnohém s paní asistentkou souhlasím. Co mi však připadá jako pohádka ze světa kde dobro a přirozeno vítězí nad zlem a medicínou jsou následující věty:
"Dítě ví jak projít pánví, a jestliže se při tomto těžkém procesu dostane do potíží, jeho organismus vyšle informaci organismu matky a kontrakce se ztlumí nebo docela zastaví. To dá dítěti možnost upravit svou polohu v děloze před dalším postupem pánví. "
Nerozumím tomu, proč potom existují komplikace z nepravidelných poloh, deflexí a abnormálních rotací.
Studiem porodnické historie zjistíte, že mnohdy umírali plody i rodičky právě kvůli nepravidelným polohám. A důvodem úmrtí rodičky bylo právě těhotenství a porod.
Mám pocit, že paní asistentka už zapomněla že děložní práce při nepostupujícím porodu ustává až sekundárně po fázi zvýšené činnosti, zapomněla co je Bandlova rýha atd..
Podobné výlevy považuji za stejnou demagogii, jaká je někdy vyčítána skalním odpůrcům porodů mimo ústav.
Příroda sice moudrá je, ale dokáže být i nesmlouvavě krutá a slepá víra v přirozeno je naivní. Kdyby při komplikaci stačilo jen chvíli počkat a hlavně nic nedělat, porodnictví jako medicínský obor by patrně nikdy nevzniklo.Kdyby bylo lze všechny komplikace předpovídat, rodičky a novorozenci už by dnes neumírali.
L.K.
Ája, Ondra 6+Andula 2+40. týden
  • 
15.6.2005 23:49:33
Já to vidím podobně, sama jsem rodila vždycky v porodnici, prvni dítě indukovaným porodem ve 41. týdnu - důvodem byly horšící se monitory, druhé dítě taky indukovaný porod a ze stejného důvodu, ale už v 37. týdnu a teď se vsadím, že budu rodit taky tak, protože děloha je super klidná... Když chce někdo rodit doma, ať do toho jde, má-li to rozmyšlené. Já bych do toho nešla, porod si užívám i v porodnici, nikdy jsem neměla pocit, že by po mně chtěly nějaké zbytečnosti, po břiše mi nikdo neskákal, druhý porod byl jen s PA a manželem, takže luxusní, ale ani lékařka, která mě přišla zrevidovat, mě nijak nezničila. Dítě jsem měla u sebe celé dvě hodiny na sále hned po porodu a prořvala jsem to dojetím úplně celé, dceru mi bohužel odnesli do inkubátoru, protože byla celá modrá, ale to, že jí je zima, bylo evidentní, takže jsem nezapochybovala. Navíc mé děti obě dvě bojovaly se silnou poporodní žloutenkou...
Nikomu nepřeju špatný porod, jen si nějak nejsem jistá, když čtu, jak dobře tyhle holky dobředu vědí, co se stane, já na to svoje břicho holt asi nejsem tak dobře napojená. A už potřetí...
Alexis
  • 
11.6.2005 16:00:40
Sylvo,
jen tak mimochodem kolikrát už jsi sama rodila?
Možná by stálo za to se zamyslet, proč se vlastně začaly porodnice budovat, když to vlastně ani nebylo potřeba? Pokud vím, právě díky porodnicím a porodům ve sterilním prostředí se snížila úmrtnost rodiček a novorozenců na minimum a dostali jsme se mezi špičky ve světě.
Pokud doma rodí princezny nebo celebrity, určitě u toho mají lékaře porodníka i s veškerou dostupnou technikou a připravená sanitka stojí před palácem. V takovém případě je riziko asi opravdu sníženo zcela na minimum.
Já jsem přesvědčená o tom, že lékař má jistě mnohem víc zkušeností než mamina, která porodí za život jen párkrát a absolutně netuší, co všechno se může stát - od toho je právě doktor.
Já sama jsem rodila 2x vždy v porodnici jen s PA, ale doktor byl vždy v dosahu, kdyby se něco dělo ( mně osobně ten pocit velice uklidňoval). Bez provokaček bych se trápila spoustu hodin a možná pak ani neměla sílu na tlačení. Rodit přirozeně třeba 20 hodin v bolestech, což je např. ve zmiňovaném Vrchlabí naprosto normální, bych asi nepřežila. Je to velká zátěž i pro dítě a zvyšuje se tím pravděpodobnost různých komplikací, na které nejsou bohužel ve Vrchlabí připraveni a vozí pak děti AREM až do Hradce Králové.
Dnes máme sice skvělé diagnostické možnosti v těhotenství ( UTZ apod.), ale díky tomu, že ženy rodí v pozdním věku a nejsou tak tělesně zdytné jako za starých časů, je také mnohem víc komplikovaných porodů, než bylo dřív.
Já osobně jsem spíš zastáncem ambulantních porodů. Myslím, že se toho brzy dožijeme, protože doba hospitalizace po porodech se neustále zkracuje.
Vůbec se nedivím PA, že mají strach asistovat u domácích porodů - nesou totiž plnou zodpovědnost a strašně tím riskují. Až Vám umře dítě, protože sanita, kterou PA zavolala přijela pozdě, na kom se budete hojit? V dnešním systému zdravotnictví stačí, aby byla sanita vyjetá zrovna u nějaké bouračky a máte smůlu. Nechtěla bych mít pak do smrti výčitky svědomí, že jsem zavinila smrt svého dítěte, protože se mi nechtělo do porodnice.

pavloleta
  • 
6.6.2005 21:35:11
mila klaro.

ponevadz jsem trochu dal od prahy tak jsem nemela ten luxus levne porodni asistentky a muj porod doma mne prisel na: prvni dite rijen 2003 - 17 000kc, druhe dite prosinec 2004- 15 000kc a to nezahrnuji dalsi vydaje s nim spojene.
hodne stesti pri premlouvani ceskych pa ti preje pavla
hanka
  • 
6.6.2005 17:12:59
Pokud jsem dobře pochopila, důvodem ke spěchu a takovémuto zákroku byl přecházející nevhodný lékařský zákrok. Ale porodnice a lékařské porody jsou přesto nejlepší, že...
5.6.2005 23:28:04
OK
myslela jsem ze jsi i u porodu doma. Proto jsem se ptala.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 90 [Dalších 60 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.