| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 90 [Dalších 50 >>]
5.6.2005 22:26:07
Chtěla jsem rodit v pohodě, sama, podle svých pocitů, poslouchat, co po mě chce moje tělo...Jaké je překvapení, když najednou máte v nose hadičky od kyslíku, sundavají z Vás hodinky na kterých je čas 9:05 a v 9:15 je miminko na světě císařem, protože jinak by umřelo? Zkuste to doma, milé maminky...
Apolena.
5.6.2005 14:21:22
Šáry,
já jsem VELICE umírněný přírodňák :-). A rozhodně si nemyslím, že by se porodnice měly rušit a všechny porody by se měly vrátit domů. Taky si myslím, že ženy dřív umíraly i na komplikace při porodu, ale zas rozhodně ne tak často, jak uvádějí někteří příznivci medicínsky vedených porodů.
Moje příspěvky jsou leckdy míněné částečně ironicky, protože ty otázky jsou pořád a pořád stejné... Taky mi DOST vadí, jak mají leckteří různá měřítka na "domorodky" a na "porodnicorodky". Jakože bych před domácím porodem měla vystudovat nejlépe gynekologii a porodnictví, radši i neonatologii, zatímco do porodnice mohu jít s klidem, protože dítě mi tam přece donese čáp - samozřejmě zase přeháním, ale všimni si, že občas to skoro tak vyznívá.
Apolena.
5.6.2005 14:13:17
Jsem z Českých Budějovic, ale v Praze je fůra dul a navíc tu (jsem zrovna dneska taky v Praze :-)) máte Zuzanu Štromerovou a Ivanu Königsmarkovou, což vám teda opravdu velice závidím :-))).
Apolena.
5.6.2005 14:01:55
Michaelo,
nejsem zdravotník, tak tohle opravdu řešit nehodlám a pochybuju, že žena, která jde rodit do porodnice, předem řeší, co by dělala, kdyby jí nebo jejímu dítěti zdravotníci podali špatný lék, například. Už jsem to psala. Já nechci nic jiného, než porodit doma s někým, KDO BUDE TUHLE SITUACI ŘEŠIT, protože má na to školu a zkušenosti.
Jinak ani já nejsem na internetu 24 hodin denně a 365 dní v týdnu. Teď například na týden odjíždím, takže týden nebudu zas reagovat...
Uzlík
  • 
4.6.2005 11:13:23
milá pusinko, vypadá to, že tu jen chceš trochu rozproudit diskuzi a vyprovokovat pár slabších povah, viď? no tak to se ti povedlo celkem dobře. gratuluju!
3.6.2005 23:23:52
ahoj Sylvo,
ptam se tedy konkretne tebe, protoze jsem se nedozvedela odpoved na svou otazku. co bys delala TY v pripade, ze by dite po porodu doma spatne dychalo. Jak bys zabranila poskozeni mozku. Je vubec v silach PA necemu takovemu zabranit?
Michala
Katka...
3.6.2005 22:31:15
Bibi, mě prý u porodu "na břichu hopsaly". Prvnímu synovi spadly najednou ozvy na šedesát (měla jsem píchlý oxytocin a zřejmě v blbý čas, jak jsem se později dočetla v jednom odborném gynekologickém časopise; a navíc ještě monitorovací sondu zavedenou "uvnitř"), takže musel rychle ven (tu sondu navíc ze mně nemohli v tom kvaltu dostat, takže se syn narodil jako mimozemšťan :) ). Mě dali rajský plyn nebo co, takže vím vlastně jen z vyprávění manžela, co se dělo a prý mi opravdu málem ležely sestry na břiše. Nevím ale, jestli to byla ta pravá Kristellerova exprese nebo jak se tomu správně říká. Nicméně v papírech jsem o tom neměla napsané vůbec nic, jenom si pamatuju, že se po porodu gynekoložka na KO po šestineděli strašně divila, co tam se mnou dělali - ztratila jsem zřejmě dost krve, dostala jsem Zinnat a železo, měla jsem infuzi půl litru Hemacelu a potrhaná jsem byla fakt příšerně. Syn byl ale zcela v pořádku - to je hlavní. :)
3.6.2005 18:08:20
ahoj Sylvo Š
odjud jsi dula?Kdyby jsi byla z prahy a dulila,bylo by to pěkné.Naše dula co dulila Aninku se stěhuje mimo prahu a já něvím koho si pořídit k tomu dalšímu:-((
Šáry
  • 
3.6.2005 17:21:21
Ahoj Sylvo,

ten fanatismus jsem nemyslela ani tak na Tebe, ale na některé představitele "přirozeňáckého" hnutí. Ty jsi mi jen svou argumentací některé z nich připomněla, ale uznávám, že to mohla být jen asociace, která se nezakládá na pravdě.

Z Tvého příspěvku mi trochu nesednul ten závěr, kdy mi přišlo, že tvrdíš, že dřív se doma umíralo JEN proto, že naše předkyně měly horší výživu atd., a že tudíž opomíjíš, že i při porodu samém mohou nastat komplikace, které nezpůsobili doktoři ve špitále, ale ke kterým je potřeba jejich pomoci. ALe je možné, že jsem si to vyložila špatně, a v tom případě se omlouvám.

Abych řekla pravdu, jsem moc ráda, že "přirozeňáci" existujou, protože i díky nim jsem mohla prožít porod tak, že mi do něho nikdo nezasahoval, protože to nebylo potřeba. TO se mi moc líbí - neřešit zbytečně to, co běží, jak má, a nezasahovat do toho. Ale čekala jsem opravdu maximální snahu vyhovět té mamince (a miminku) a pak jsem byla trošku zklamaná přístupem NĚKTERÝCH (zdaleka ne všech!!) z nich, kteří jsou vlastně taky tak trochu totalitní, jak se to vyčítá "medicínským" doktorům, ale zas na druhou stranu. My máme nějakou představu, jak by to mělo být, když se nám do ní nevejdeš, máš problém. NE že my se maximálně, pokud to jen trochu jde, přizpůsobíme tobě. A to mi u nich vadilo mnohem víc, než u těch "medicínských" protože právě proti tomu se ohrazují.

Snad jsem to nenapsala moc zmateně. Nemyslím to na Tebe, jsem ráda, že duly jsou a sama o jedné vážně uvažuji ke svému druhému porodu.
Apolena.
3.6.2005 10:26:00
Bibi,
já si zas vážím lékařů (tedy těch dobrých) :-).
O komplikacích jsme se neučily proto, abychom je uměly řešit (od toho jsou lékaři, to je bez diskuze), ale abychom o nich aspoň něco málo věděly (vím, že HODNĚ málo). Taky je mi naprosto jasné, že jsme se dozvěděly jen malou část z toho, co může nastat.
Ale mě spíš vždycky zajímá, jak často a za jakých podmínek to nastává. Jestli se to dá nějak poznat dopředu. Jestli se tomu dá předejít...
Pokud se lékaři (WHO) shodli na tom, že porod doma je stejně bezpečný, jako v porodnici, asi k tomu měli své důvody. Asi věděli, jak případná rizika odstranit nebo aspoň minimalizovat.
"Hopsání po břiše" bohužel není tak vyjímečné, jak píšeš. V roce 2003/2004 jsem se na jednom kurzu dozvěděla od nejedné PA, že ony tak pomáhají VŠEM maminkám, které u nich rodí...
Taky se měj hezky a taky přeju hodně spokojených maminek. A kdo ví, třeba se někdy na nějaké akci nebo přednášce potkáme, třeba se za čas vrátíš k porodnictví a začneš se zajímat, jak to vlastně s těmi porody doma je :-)))))).
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 90 [Dalších 50 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.