| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 90 [Dalších 40 >>]
3.6.2005 9:44:37
Sylvo,práci dul si moc vážím,ale stejně.....Kolik jste se např. věnovali hodnocení záznamů z CTG monitoru,rozpoznání DIP I a DIP II a nutnosti okamžitého zásahu.Kamarádka nyní píše posudek na lékaře,který zapřičinil smrt dítěte při porodu,přitom právě správné zhodnocení tohoto záznamu by mu odhalilo nepříznivou odezvu dítěte na kontrakce.To neodhalíš ani poslechem ozev "uchem" či digitálním přístrojem,ty ti vyhodí jednu hodnotu,která je naprosto nevypovídající,je to dobré orientačně,ale náležitou hodnotu má pouze záznam.Pochybuji,že toto zařízení potáhne PA či dula k domácímu porodu.To ,že to byla chyba lékaře vyznívá ještě tragičtěji,protože techniku měl takříkajíc u nosu:o(,nejsem člověk ,který bude tvrdit,že lékaři jsou neomylní nadlidi,ale tohle byla nedbalost prvního stupně.
To "hopsání po břiše" je tzv. Kristellerova exprese,v dnešní době zakázaná,viděla jsem ji praktikovat hlavně starší PA,používala se při vyčerpání rodičky či poruše vypuzovacích sil v druhé době porodní,kdy bylo potřeba rychle vybavit plod,bylo to potřeba,protože všechny ženy rodily v poloze na zádech,byla to hrůza.Dnes si myslím,že je vidět opravdu vyjímečně,nedovedu si to ani představit.Tož tak,měj se hezky a hodně spokjených maminek:o)
Apolena.
3.6.2005 9:05:46
Abych byla konkrétní, Bibi - jsem dula a mám za sebou kurs, takže např. o komplikacích v těhotenství a při porodu nám přednášel MUDr. Kavan...
Apolena.
3.6.2005 8:55:56
Bibi,
informace mám z literatury, od porodních asistentek a od lékařů - už jsem psala několikrát, že s lékaři i kamarádím :-). Samozřejmě jsme mluvili i o komplikacích, ale taky jsme mluvili o tom, jak často nastávají při PŘIROZENÉM porodu.

Šáry,
můžeš mi prosím KONKRÉTNĚ napsat, jaké nesmysly jsem napsala a v čem vidíš ten fanatismus? Z tvých příspěvků jsem mívala dojem, že reaguješ většinou rozumně a střízlivě, tak prosím vypusť emoce i teď a odpověz mi opravdu konkrétně - ať si to po sobě čtu, kolikrát chci, nic nepravdivého (žádnou "snůšku nesmyslů" ani "fanatismus") tam najít nemůžu.

Mimochodem jsem Sylva, nikoliv Silva. Význam jmen je sice stejný, ale jedná se o dvě různá jména.
3.6.2005 8:18:22
Víš je to mrhání časem,stejně vás nepřesvědčím,většina z vás o tom nemá nejmenší ponětí,slova DIPI a II,asynklitismus,deflexe či dystokie ramének nikdy neslyšela.Jako porodní bába bych opravdu k plánovanému domácímu porodu nešla,ač jezdím divokou vodu,v tomhle jsem zbabělec.Už se nebudu zapojovat,tahle dikuse stejně nikam nevede,až se z některou z vás někdy potkám,stejně se nepoznáme,ale moc ráda pomůžu,třeba se k porodnictví v budoucnu vrátím:o) Z toho důvodu jsem vlastně vystudovala všechny ty školy,tak se mějte,snad se jednou nedostanete do situace,kdy mi dáte za pravdu,to bych byla hrozně nerada.
Šáry
  • 
3.6.2005 8:17:11
Jano,

"ach jo" může taky znamenat rezignaci na to, že na takovou snůšku nesmyslů nemá cenu reagovat....

Já jsem taky zastánce možnosti volby a přirozených porodů, ale ne fanatický a neodmítám vidět argumenty i z druhé strany. To, co Silva napsala, naprosto opomíjí skutečnost, že někteří lidi by FAKT bez té nemocnice nepřežili.

Já jsem všemi deseti pro, aby byly porodní domy i možnosti porodu doma, ale lezou mi na nervy někteří fanatičtí propagátoři přirozenosti, kteří zavírají oči před tím, že se někdy skutečně může něco stát, a smetou to ze stolu tím, že když budeš myslet pozitivně, tak se to prostě stát NEMŮŽE. S jednou takovou PA jsem se setkala a odnesla jsem si z toho pocit, že zřejmě nejsem ta správná osoba, která by měla porodit přirozeně, když mě napadají otázky jako: a co by se dělalo, kdyby byl nějaký problém?

Myslím, že se díky zastáncům přirozených porodů v našich nemocnicích za posledních 15 let hodně změnilo a jsem jim za to moc vděčná. A právě proto mi vadí, když to "přešvihávají" do fanatismu, protože tím snadno dávají zbraň do ruky svým odpůrcům (a zkostnatělé zastánce tradičních metod za každou cenu nemusím už vůbec :o)))

Jana
  • 
3.6.2005 8:03:53
Misto vzdychani by jsi radsi mohla napsat, v cem je Silvy prispevek nepravdivy. Jenze kdyz chybi fakta, nastupuje vzdychani. Do toho se da schovat lecos.
3.6.2005 7:39:59
Ach jo....:o(
Apolena.
2.6.2005 23:55:52
Kačenko,
budu se opakovat, ale asi to nejde jinak...umřít se dá i v porodnici. Stejně tak leckteré komplikace jsou způsobené právě tou porodnicí (přístupem personálu, medikací atd.). Leckdy si říkám, jak je smutné, když nějaká žena chválí lékaře, že ji "zachránil" a vůbec si neuvědomí, že on jí svým postupem tu komplikaci způsobil...což se doma opravdu stát nemůže. Tam nikdo nemá ambice porod urychlovat třeba skákáním na břicho.
Komplikací ohrožujících život při porodu, které se nedají poznat dopředu, zas tolik není. Řešit, co bych dělala, kdyby tahle situace nastala (PA by zavolala sanitku, co jiného) mi připadá stejně zbytečné, jako předem řešit, co bych dělala, kdyby mi v nemocnici podali omylem nevhodný lék. Obojí se samozřejmě stát může.
Podle WHO je porod doma stejně bezpečný, jako porod v porodnici.
Moc nerozumím tomu, jak s tím souvisí porodní asistentky - to jako že české nic moc neumí? Nebo JAK mají jiné podmínky? Myslíš, že mají jiné vybavení? Mají takové, jaké si pořídí. Zázemí a podpora? Zázemí je stejné - domov; a podpora je u nás opravdu mizerná, ale s tím by se měli popasovat lékaři, to je jejich ostuda, ne těch porodních asistentek.
No a že se dřív při porodu víc umíralo? To mě vždycky překvapí, když s tím někdo vyrukuje. Stačí přece použít selský rozum - špatná strava, špatné hygienické návyky, žádné sledování během těhotenství, žádná antikoncepce = ženy vyčerpané neustálými porody...
2.6.2005 23:20:33
Porody doma, to je dlouhou diskusi. S porody doma nesouhlasím. Ale rozhodně nepatřím do skupiny lidí co si myslí, že by se to mělo zakázat a ti jež se na tom podílí by se měli nejlépe zavřít. To ne, (stejně jako se mi nelíbí nápady na kriminalizaci potratů) Každý by měl mít právo volby, holt s tím že to do určité míry může být riskantní záležitost. Samozřejmě že nemusí, ale z tam malého vzorku rodiček který byl uváděn těžko soudit. Ač s tím nesouhlasím do jisté míry chápu proč se k tomu ženy rozhodují.
Jak bylo v článku psáno k porodům doma se rozhodují ženy s vysokým vzděláním a ženy které jsou schopny si riziky uvědomit, ale nevěřím tomu že by některá z nich měla představu jak se při komplikacích ohrožující život dostanou do porodnice. Nikdy mi žádná ze zastánkyň domácích porodů na tohle neodpověděla (třeba se t teď dozvím) . Osobně si myslím, že představ jak dostat rodičku s komplikacemi do porodnice jsou krajně naivní. Což můžu posoudit z vlastní zkušenosti, bohužel jsem měla komplikace a OPRAVDU šlo o čas a o život a nedovedu si představit že v takovém stavu jakém jsme se nacházela mě převážejí ať už sanitou nebo nejde bože osobákem do nemocnice byť 10 minut cesty. Stejně tak je podle mého soudu naivní srovnávat možnosti měneckých, holanských a jiných PA s českými. A může být PA sebe lepší ale bez zázemí a podopry má omezené možnosti (a aby mě někdo nenařknul, že mám něco proti českým PA, nemám mnohých si velmi váží a rodila jsme jen s PA).

A tvrzení že dříve se děti taky rodily doma... no kolik jich umřelo a kolik rodiček umřelo, ale to jen tak na okraj.

Teď bych ještě měla napsat pasáž o tom jak jsem byla zdravá rodička u níž se NEDALO předpokládat komplikace.Ale tenhle příspěvek není o tom.
Zkrátka jsem vděčná že jsem mohla rodit v porodnici a že jsme živá protože fakt šlo o život.
Ale aby bylo jasno nejsem zastánkyně těch příšerných „socialistických“ porodů, kdy doktor nejlépe věděl jak dýchat, kdy tlačit, že klystýr a holení se prostě musí, bez nástřihu se nedá porodit. A pro rodičku je nejlepší když je přivázaná a nehybně poslouchá co má dělat a to vše za mohutné podpory urychlováků a oblbováků. To je představa která mi nahání hrůzu. Myslím, že „návrat“ k přrozeným porodům je skvělá cesta jak pro maminky tak pro miminka a v tomhle si myslím, že Zuzana Štromerová dělá velký kus práce a samozřejmě i s tím, že budou porody i doma, což pro mě osobně je nepřijatelná varianta. Osobně bych byla pro podporu porodních domů a ambulantních porodů. A ze všeho nejvíce bych si přála aby bylo víc a víc porodnic, kde maminku dokáží respektovat a vnímat a není jen „kusem s číslem“ Přesto všechno že jsme měla porod dlouhý nakonec s komplikacemi, tak jsem porodila přirozeně a přes to všechno je to pro mě milá vzpomínka.

Každý má právo volby a je na každém jak se svým rozhodnutím naloží.

Jsem moc ráda, že Madlenka nepřišla o mámu a že jsme na živu, za což budu doktorům asi hodně dlouho vděčná.

Kačenka a Madlenka
MarkétaP + 4 dcerky
2.6.2005 19:15:23
Michaelo, pokud vím, tak minimálně v Německu nosí PA s sebou bombu s kyslíkem, takže na nějakou základní resuscitaci jsou připravené (zdroj I. Stadelmann) . Ale nevím, jestli je to dostačující v případě, který popisuješ.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 90 [Dalších 40 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.