| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Veřejně prospěšné práce

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 56 [Dalších 6 >>]
  • 
18.6.2005 9:24:39
Úplatný systém schvaluju... Mám děti ještě vlastně malé, ale systém odměn za domácí jsme zavedli asi před rokem, tedy ve věku 5 a 6 let. Možná se to zdá brzy, ale fakt se nám to osvědčilo. K výdělku se nabízejí drobné domácí práce jako je vyndání myčky, vyluxování, pomoc s párováním ponožek, třídění prádla, pohlídání mladších sestřiček, příprava stolu před obědem, sklizení stolu po obědě, nakrmení koček (nasypat granule, doplnit vodu). Jsou to drobné obnosy - za vyklizení myčky z vlastní iniciativy 5,- - Kindervajíčko = 4x myčka, to je "dobrý obchod". Ne, že bychom jim už nekupovali sladkosti nebo hračky, ale nemusíme všechny žádosti odmítat, prostě si na to mohou "vydělat". Také to funguje když někdo něco nedbalostí ztratí nebo poláme (pero do školy nebo pastelky ztracené 2x do měsíce už snad budou stát za větší pozornost.) Kdo nechce, pracovat nemusí, krom toho školačka dostává i drobné kapesné. Myslím, že po zapojení i mladších holčiček se bude domácích prací spíše nedostávat ! ;-)
Petra-Benik 7 let
  • 
17.6.2005 21:05:39
A zapomela jsi take dodat o kolik mene je v domacnosti prachu!!!!
Denisa
  • 
17.6.2005 18:43:33
Byt na miste Macesky, tak slevim ze sveho ekologickeho smysleni a okamzite a koupim susicku, kor pri tak velke rodine. Kdybyste byla opravdicky ekolog, nemate doma TV, lednicku, mycku, auto a jine spotrebice. Ale stejne prirode nepomuzete, protoze budete jedina kdo takto smysli, neznam domacnost bez susicky na zapad od nasich hranic. A spravne to tu spocitala Olina s tim zehlenim. Me dalo velkou praci najit v prtavem byte misto pro susicku, ale porad je mensi (a hezci) nez susaky s pradlem. A hlavne po susicce se krome svatecnich kosil nemusi zehlit nic. A nemusime vyhazovat tolik penez za obleceni, protoze nemusime cekat dny na ususeni a vyzehleni. Tim padem take nepotrebujeme tolik uloznych prostor. Napr. prosteradlo a povleceni mame jen jedno, az to dodrbem, koupime dalsi. To same plati pro pocet rucniku, uterek, ponozek atd. Susicka setri PENIZE, CAS, PROSTOR, NERVY a jejich ceny uz take nejsou nijak nedostupne.
Eva, 2 kluci *90 + *96
  • 
17.6.2005 18:19:50
Ahoj ženské, s tím prádlem mi mluvíte z duše :-)) My jsme doma jen čtyři - co je to proti Maceščině rodině? - ale i tak je toho prádla nějak moc. Bydlíme ve 3+1 v paneláku. V létě suším na lodžii, máme ji zasklenou, takže ani deštík nevadí. Ovšem v zimě, ve vlhkém lezavém počasí a v mrazech věším natěsno na šňůry nad vanou, jenže to samozřejmě nestačí. Už jsem parkrát ze zoufalství dočasně natáhla šňůry i v ložnici od okenních klik k pantům u skříně. Manžel sice brblal, ale vysvětlila jsem mu, že 1) to stejně není kam jinam pověsit 2) se nám aspoň zvlhčí vzduch, což je příjemné i zdravé :-)) 3)v ložnici se pohybujeme relativně nejméně oproti ostatním místnostem. Přežil to :-))

Když peru jednou za týden tu kupu ponožek, tak to je zážitek. Jednak před vypráním, když přendávám prádlo z koše do pračky, si užijí pro čichové buňky, neboť spodní vrstvy už jsou pěkně uleželé :-)) No a po vyprání tu spoustu drobností pověsit, po čase sebrat.. znáte to ;-) Skládáním ponožek a slipů jsem už dávno pověřila kluky. Vypadá to sice všelijak, ale pomáhat by měli, tak se držím a moc nekritizuju a doufám, že se to časem naučí. Jejich nadšení Vám popisovat asi nemusím, že :-))

Tomu skládání říkáme STONOŽKA. Vždycky volám: "Kluci, máte tu stonožku!" To jednou někdo z nás při pohledu na ty hory ponožek poznamenal, že to vypadá, že máme doma stonožku :-))

PS: Maceško, sleduju Tě už dlouho a na Tvé články se neskutečně těším a většinou je čtu víckrát. Jsi naprosto skvělá a rozdáváš lásku všude okolo. Moc děkuju, že existují takoví lidé jako Ty a manžel. Jsi pro mě sluníčko v záplavě různých zpráv, které se na nás řítí ze všech stran a málokdy jsou pozitivní. Ze srdíčka přeju Tobě i Tvé rodině jen vše dobré, hodně sluníčka a lásky a pevné zdravíčko všem!!!
Kopretinka
17.6.2005 14:49:38
Maceško, jako vždy krásný článek. už se mi po tobě stýskalo. Na velké rodině mně teda také nejvíc překvapilo to nekonečné množství prádla, pračka jede pořád, snažím se co nejvíc složit. nejhorší je to věšení, hlavně drobné prádlo. párkrát jsem si říkala, že snad pověsím několikery spoďáry na jeden kolíček. No až budou vedra, tak to asi zkusím. Do skládání ponožek a spod. jsem už zapojila děti.
Ještě jednou díky, až zase budu procházet kolem navěšeného prádla na chodbě, v patře a v ložnici, vzpomenu si na tebe a hned mi bude lépe. Neb, když i ty máš z domova sušárnu, nemusím se cítit blbě,že. :-)
17.6.2005 14:49:02
Píšu si jedničku a dodávám, že u nás doma nežehlíme a taky žijem :-) (Je fakt, že tu není nikdo, kdo by chtěl nosit košile.) Konkrétně já jsem přestala žehlit cca v 15-ti letech, kdy naše mamka vymyslela, že už jsme se ségrou velký holky a každá si budeme žehlit prádlo sama.
Pavla,9+6+2
  • 
17.6.2005 14:42:44
Taky jsem dřív byla prdlá a žehlila snad i ty ponožky, ale čím víc dětí, tím víc prádla a míň času, takže jsem to výrazně omezila.Teď mě možná ekologové ukamenují, ale u nás problémy s prádlem vyřešila sušička.Hážu do ní všechno a hned když dosuší skládám a to i většinu košil! Tzv. blbé košile, které se i po sušce musí přežehlit ,schovávám ve skříni úplně vzadu, aby je manžel moc nenosil :o))))
17.6.2005 14:26:07
Olino, asi si to vytisknu a vyvěsím nad koš, přetékající prádlem !!!!!!!

Bohužel vlastním manžela tzv. "košilového", který se navíc dost potí a má práci často ve špinavém prostředí (veterinář). 3 i 4 košile ZA DEN (!!!!) nejsou vyjímkou. Všechno ostatní snadno porovnám, poskládám či tomu lehce pomůžu žehličkou, ale ty košilééééé NÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!

Simča
Olina
  • 
17.6.2005 14:18:42
1. neekologické, ohromná spotřeba energice a opotřebení tkaniny. To všechno kvůli čemu? Porovnejte si stejnou látku za rok žehlenou a pouze šetrně ždímanou a skládanou.
2. neekonomické, viz výše. Doporučuji zapnout žehličku a jít se podívat, jak se točí elektroměr. Hned mě začne bolet peněženka. Když už se musí točit kvůli vaření, pračce a jiným důležitým věcem.
3. nezdravé, alespoň pro mě. Možná, že vy nemáte křečové žíly a bolesti v kříži, takže se vás to netýká.
4. většinou zbytečné. Tady vám asi budu říkat něco co všechny víte. Spousta směsových,elastanových nebo mikrovláknových věcí se nemačká, se spoustou ostatních stačí šetrně zacházet při praní, věšení a ukládání.
Stejně ještě něco zbyde, například manželovy košile. Jenže z hlediska trvale udržitelného rozvoje je mi pořád velice trapné vynakládat energii vzniklou drancováním přírodních zdrojů na něco tak trapně zbytečného jako žehlení. Kdo dočetl až sem má jedničku ze čtení. :o)
Monika,roční chlapeček
  • 
17.6.2005 14:04:29
Celkem dobrý článek, organizace je prostě klíč k ulehčení každodenního života.
Taky nesnáším žehlení a skládání ponožek jsem dříve většinou nechávala manželovi. Pokaždé nějaká chybí, prý jsme si neměli kupovat slevněnou pračku, ale trochu připlatit, za nějakou, která nepožírá ponožky. Teď jsem na mateřské, tak to zbylo na mě.
Naštěstí máme malý byt, tak to udržování domácnosti celkem jde.
Ahoj všem.
[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 56 [Dalších 6 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.