| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dvakrát do stejné řeky jsem vstoupila i nevstoupila…

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 182 [Dalších 142 >>]
Dana
  • 
22.8.2005 9:27:38
Mluvíš mi z duše!
Mám 2 zdravé kluky, mohlo to být úplně jinak. Obě těhotenství naprosto bez problému, první se na svět dral ouškem napřed, místo temenem hlavy, takže nakonec císař, druhý 5 kilo + 2x obtočená pupeční šňůra kolem krku...

Ale každý svého štěstí strůjcem...
cizinka
  • 
21.8.2005 22:39:29
Ano, Libiku, v podstatě souhlasím, také dávám ze sebe vše co můžu ve svým povolání, a to bez ohledu na to, jestli pracují za východní nebo za západní peníze. A znám v Česku spoustu lídí, kteří dělají totež. Jen se snažím asi také nepříliš srozumitelně poukázat na to, že snaha domorodiček má větší prospěch pro celou společnost než jen hájení zájmů malé skupiny lidí, která má ovšem dost opodstatněné a v medicinské praxi vyzkoušené požadavky.
21.8.2005 22:17:15
Cizinko, já jsem asi nezažila to co ty, ale otázka v nadpisu směřovala k tomu, že pisatelka porodila miminko velmi podobným způsobem jako já ta svá v porodnicích. Takže bylo v pořádku, že měla euforické ohlasy, protože porod je euforie, ale není podmíněná tím, že se uskuteční doma.
Nesouhlasím s tím, že, entuziasmus je jedině podmíněn fungujícím systémem a finanční motivací. Člověk je člověk. Potkáš přece vlídnou prodavačku, víš za kolik ty holky pracujou?
Kdysi můj manžel ležel na JIPU a šéfchirurg mi osobně podával telefonické zprávy)co 4 hodiny), jestli žije(autonehoda 500 km od domova). On tím v podstatě zneužíval blbě fungující systém, aby mi ušetřil nervy a peníze.
Taky nespílám domarodkám, že riskují. Já jenom a asi ne zcela srozumitelně tvrdím, že porod v porodnici může mít nebo má lidský rozměr, neboť tam zhusta potkáš lidi , že naše porodnice nejsou rezervací pro totalitní monstra, byť zdravotníci v detailu mohou mít jiný názor než ty nebo já.
cizinka
  • 
21.8.2005 21:12:52
Libíku, tak asi jsem vybrala špatný adresát, ale nemůžu si pomoct, ve svých příspěvcích vyzníváš jako ty diskutující, které se cítí články domorodek jakoby ohrožené a jako by nechápaly, co ty ženy chtějí. Čtu příspěvky na které reagují, a z těch tvých fakt nedalo se porozumět, že proti porodům doma nic nemáš a s volbou autorky článku nepolemizuješ. Proč jinak ta nechápavá otázka při vstupu? Jestli jsi chtěla jen říct, že i v porodnicí můžeš zažit hezky porod, tak proti tomu já také nic nemám.
Co chci já? No přece podpořit autorku článku a lidí, které se snaží vytvořit alternativu porodnicím. S většími přestávkami žijí v ČR více než 5 let, a asi tady ještě zůstanu. V žadném případě nepouvažují tuto zemí za necivilizovanou. S českým zdravotnictvím ale mám dost neblahé zkušenosti. Když svým kamarádkám nečeškam vyprávím, že během porodu mne nechaly „spát a odpočívat“ na operačním stole, že na mne křičely proto, že na konci jsem si dovolila křičet, že během porodu do sálu přišla velká vizita, a že na začátku kvůli monitorování moje mimino budily troubením do břicha, ty kamarádky hodně se diví a se ptají, jestli nevymýšlím si. Stále buzerovaní dětských sester v oddelení šestinedelí už si nechávám pro sebe. A to věděla jsem co chci a porodnici vybírala jsem si dost pečlivě. Také porodnické vzdělaní nemám, ale jsem dost inteligentní a vzdělaná na to, abych rozlišila, co je nutné a co je zbytečné. Nepotkala jsem tady té profesionality z čirého entusiasmu i v jiných případech, když jsem já nebo moje rodina potřebovala lékaře. Možná proto, že tady neumím chodit, možná že nemám dost známých, ale moje letmé zkušenosti se soukromým zdravotnictvím v jiných východoevropských zemích, kam často s pracovních důvodů cestují, bývají lepší než ty české. Nechci absolutizovat, k porovnání s jakýmkoliv jiným zdravotním systémem nemám dostatek zkušenosti. Nikde jinde jsem také nerodila. Jen ten totalitární přístup dosavadních českých ministrů zdravotnictví mi připadá nevěřitelně hloupí a vidím dost systematických důvodů proč zdravotnické služby jsou tady špatné. Není tady skutečná konkurence mezi zdravotnickými institucemi, není finanční ani jakákoliv jiná motivace lékařů. To nemůže fungovat a podle mých zkušenosti nefunguje. Že to všecko bývá do větší míry než v jiných zemích proplácené pojišťovnou a pro klienta zdravotnické služby jsou jako by zdarma, mi připadá spíše jako problém než výhoda. Je to dost zvrácená představa o společenské solidaritě. Většinou stoprocentně pojišťovny pokrývají péči o vážně nemocné a nenechávají parazitovat na zdravotnickým systému hypochondry a šetřilky s rýmou. Investice na zlepšení služeb a platy zdravotníků by se zdály o hodně smysluplnější. Nechapu také tu idiotickou a dost tady rozšířenou pokoru vůči "profesionalům", které vědí, co dělají a pry se snaží. Proto se mi zdá dost smysluplně podporovat jakoukoliv občanskou iniciativu, která zneklidňuje tyhle poměry. Snad nebudeš mi odepírat na to právo, jestli už české porodníky mi připravily ten nejhorší zážitek mého života.
misa + 1 x 5 mesicu
  • 
21.8.2005 20:07:46
Lorino, v tom pripade se myslim deloha stiskne z obou stran pres brisni stenu (zaskrcuje se jako kazda jina rana, jenze zvenku) a matka se transportuje do nemocnice tak rychle, jak jen to jde. Ale ja to znam jen z prirucky o domacich porodech pro oblasti, kde neni lekarska pece pristupna.

Jinak, nic proti domacim porodum, ale jak uz tady nekdo vzpominal, moda (omlouvam se za ten vyraz) domacich porodu bezi hlavne tady v zemich, kde cloveka cpou do porodnic. V zemich, kde skutecne porodnice nejsou samozrejmosti (a navic je jejich vybaveni vetsinou na urovni sedmdesatych let u nas), funguji tam porodni baby - pokud vubec jsou aspon ty dosazitelne - se porod v porodnici poklada za vyhru, protoze skutecne znacne zvysuje sanci DITETE na preziti.

A, ad "nehygienicke porody" - pri nejakem pruzkumu bylo zjisteno, ze vice nez 50% deti narozenych v prazskem Motole chybi ve strevech UZITECNE bakterie, protoze je prilis sterilni prostredi hubi... Tak nevim. :)

21.8.2005 19:24:48
Cizinko, obvykle píšu do diskusí o porodech z toho důvodu, že mám před porodem a také z toho důvodu, že jsou tyto diskuse přístupné.
Nedělám to nikdy z žádného vyššího principu porodního, na to toho vím o porodech málo.(3.dítě)
Ale tak nějak kvůli sobě (možná i kvůli jiným rodičkám)občas zdůrazním, že i porod v porodnici je vyjímečný, slavnostní a neopakovatelný.
Nebudu se s tebou přít o svých prioritách, protože ve stromu diskuse to bylo tak, že jsem reagovala na autorčin článek(nebyl to tedy žádný výsev geniality, uznávám a na jiné diskusi jsem dodatečně řekla, že ať už doma nebo kdekoliv, tak porod je vyjímečný), Sylva Š. mně odpověděla, co je na porodu doma vyjímečného a já jsem ji potom volně parafrázovala. Někdo se smál, někdo mně nadával do cyniků, Sylva Š. byla v pohodě.Takové prostě bývají diskuse k článkům.
Takže já tak trochu nevím, co chceš. My z východu se, pravda, málo soudíme o citové újmy,ale já být český lékař porodník, tak s tím okamžitě začnu. Protože by mě citově naprosto odrovnalo, že civilizovaný západ předpokládá, že jsem pravděpodobně bez entuziasmu a profesního svědomí a že nebýt snahy domarodek vytvořit alternativní prostředí porodnicím, tak ani nepřemýšlím o své práci.
NEMÁM NIC PROTI PORODUM DOMA(ten kroužek na ů tam neumím dát:)
cizinka
  • 
21.8.2005 19:06:27
Olino, to nejde se ptát tak zjednodušeně. Když mám strach, hlad nebo žízeň já, trpí i moje nenarozené dítě. Poporodní deprese, která dost často má původ v traumatických zážitkách a v hojným podávaní syntetických hormonů také není nejlepší východisko pro můj vztah miminkem. Kdy myslím o svým pohodli, myslím také i na svoje dítě. To snad nejde rozdělit! No a o lidech, které se upřímně snaží... Zatím když slyšim nebo čtu projevy porodniků ve veřejnosti, tomu moc nevěřím. Se nesnaží ani přemyšlet. Že umějí profesionálně používat nůžky, skalpel a kleště, to jím neberu, ale to ostatní...Nevím odkud berou tolík drzosti si chvástat svou špičkovosti.
cizinka
  • 
21.8.2005 18:47:35
Libiku, já dokážu se představit spoustu věci, které v porodnici nejsou možné. Doma znám kde mám kuchyň, čaj, cukr a vodu. Doma znám kde mam koupelnu, záchod a postel. Nemusím čekat na svolení tam jít, nejsem závislá ani na nemocničním řadu ani na ničí milosti. Pohybovat se cíleně, abych si uvařila si čaj, anebo abych promluvila se starším dítětem je příjemnější než byt postrkována PA podle její standardního planu vedení porodu. Doma vím, kdo bude u mne při porodu. Ve které porodnicí bych to měla tak jisty?
Co ale nechápu já, je tvá jistota, že tvoje priority by měly platit pro všechny. Nechápu také proč píšeš, jestli nemáš k sdělení více než to, co vyhovuje tobě. Rozumím proč píšou „domorodky“ – je ještě spousta věcí, které se mají dodělat, aby porody doma v ČR byly skutečně bezpečné a legálně jištěné. Jejích snaha o vytvoření alternativy porodnicím má vliv na zlepšení poměrů v porodnictví. Nebo existuje ještě něco, co nutí české porodníky přemýšlet o své práci? Entuziasmus a profesionální svědomí? Znáš hodně lidi které berou svojí práci vážně z těchto důvodů? Nejde zatím počítat s trestnými oznámení postižených klientek. Jsou vzácné. Nejsem si jistá, jestli ve východní Evropě pojem citové ujmy v justiční praxi má stejný význam jak na západě.
Apolena.
19.8.2005 11:50:24
Ino,
kdepak, vůbec nemám špatnou zkušenost s porodnicí. Pouze mi nevyhovovalo to, co naše porodnice nabízí, což jsem zjistila, když jsem se zeptala a došla si tam na prohlídku.
Ty sis to klidně mohla "užít", protože jsi pravděpodobně rodila v jiné porodnici, nebo proto, že máš jiné (nikoliv horší nebo lepší) představy o bezpečí a pohodlí.
Originální jsem z tvého pohledu taky asi moc nebyla, protože jsem rodila sama, pouze se svým přítelem (PA dorazila až po porodu, šlo to rychle), v koupelně, starší dítě jsem poslala ke známým a psi celý porod prospali.
Ina
  • 
19.8.2005 11:41:16
Sylvo, musíš mít fakt špatnou zkušenost s porodnicí. Drtivou většinu všeho, co píšeš, jsem si v porodnici mohla "užít" taky. Podle mně už to není diskuze, ale předhánění se v tom, která z domorodek byla originálnější.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 182 [Dalších 142 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.