| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co se může stát za bílého dne

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 41 [Dalších 1 >>]
Xantipa
  • 
8.9.2005 9:43:18
Kopřivou Dvoudomá - když Ti takový člověk bude najíždět kolem na kočárek či dítě, i tak těžko obhájíš přímou inzultaci. A to proto, že Ty jsi ta "normální", která má předcházet nedorozuměním. A buď si jistá, že ta dotyčná bude mít právníka, který hravě dokáže, že Ty jsi tu nebohou ženu vyprovokovala, neboť ona je ta nemocná, která potřebuje ohledy.
Ono to totiž s tou přiměřenou obranou není tak jednoduché. Největší problém je ten termín - přiměřená obrana. Každý má pro tuto obranu jiné hranice.
Kopřiva Dvoudomá
8.9.2005 9:33:49
Xantipo,
jen abych uvedla na pravou míru mýty a legendy kolem nutné obrany. Pokud někdo na člověka útočí (tj. útok bezprostředně hrozí nebo trvá), může se dotyčný bránit a může ho bránit i někdo jiný, kdo se k tomu zrovna nachomýtne. Je pouze třeba, aby obrana nebyla "zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku" (teda abys někoho nezastřelila, když do tebe strčí). Jestli je ta osoba příčetná, sníženě příčetná nebo nepříčetná, to nemá na posuzování nutnosti obrany ŽÁDNÝ vliv. To má vliv pouze tehdy, když je ten útočník postaven před soud a jeho útok se posuzuje z pohledu trestního práva. Čili bych neřekla, že ten zákon je špatný.. Ale mezi lidmi panuje spousta úplně nepravdivých představ o tom, jak je to "blbě udělaný", aniž by ten paragraf znali...
Xantipa
  • 
8.9.2005 9:28:11
Nechtěla jsem napsat - bránit se fyzicky, ale zaútočit fyzicky. Musíte si uvědomit, že Váše obrana bude posuzována mnohem přísněji než útok dotyčné osoby a útok na takovou osobu vůbec nebude tolerován.
Xantipa
  • 
8.9.2005 9:17:46
Rozhodně tady neplatí, že je potřeba se bránit fyzicky. Pokud si uvědomíte, že ta osoba je jistě psych. narušená, tak i v případě Vašeho útoku na tuto osobu budete trestně postiženi Vy. A policie nepomůže, vím to a takovéto osoby to také moc dobře vědí.
Tady opravdu platí - psát na obec a psát. Nejlépe najít další spoluobčany, které ta dotyčná osoba také napadá.
Ale jinak, opravdu je nejlepší se takovéto osobě vyhnout. Není to správné, ale je to tak. Takto jsou postaveny naše zákony. Na sníženou příčetnost jsou naše zákony krátké.
Jen buďte připraveni na to, že tato osoba Vám beztrestně může udělat cokoli - "je přece nemocná".
Nejrozumější rada - vyhnout se takovéto osobě zdaleka.
Evča, 2 neposedové
  • 
8.9.2005 9:11:02
Karle - zneškodnit tu osobu, to je sice hezká rada, ale obávám se, že nepoužitelná pro matku se dvěma dětmi. Zneškodnit bys ji možná mohl Ty jako silnější chlap bez dětí. Ale máma s dětma neví, jestli má dřív chránit jedno dítě nebo druhý dítě nebo krýt sebe nebo ještě zneškodňovat útočníka. Navíc psychicky nemocní lidé bývají dost mstiví, takže kdyby se jí poškozená matka postavila, tak si na ni může příště počíhat a ublížit jí.
Haluška
8.9.2005 8:41:11
Pokud se nezadaří na úřadech, medializuj to. To je u nás asi jediná cesta, jak přimět příslušné orgány, aby se něčím začaly zabývat...
Kočulka
  • 
8.9.2005 8:38:27
Asi bych volala policii. Od toho tu jsou, aby tohle vyřešili na místě. Pokud je to "známá firma" tak by měla dostat alespoň pokutu.
KarelH
  • 
8.9.2005 8:37:55
Já bych radil opak. Nejlepší obranou je útok - stará známá pravda, ale podceňovaná. Asi to dost slíznu, ale podle mě je jediným možným řešením tu osobu zneškodnit - čímkoliv a jakkoliv. Bože, mě někdo zaútočit na dítě, tak to nerozdejchá. Vám bych radil nosit s sebou něco co se dá použít jako kyj a je možné obhájit, že to bylo "náhodou" po ruce. Tudíž jasná nutná obrana.
Z vlastních zkušeností vím, že obec, stás. zastupitelství ani soudy s psych. narušeným člověkem nemohou nic dělat. Takže volba je jasná buď utéct (to asi znamená se odstěhovat) nebo obrana.
Lucie
  • 
8.9.2005 8:18:41
Dorý den
doporučuji kontaktovat obecní nebo městský úřad. Pokud má ta paní nařízený dohled, měli by o ní mít záznamy a něco udělat. Pokud ne, stejně by se měli postarat o pořádek v obci.
Evča, 2 neposedové
  • 
8.9.2005 8:17:55
PS: Pokud bys chtěla pomoct přímo té ženské, tak se o to radši osobně nepokoušej. Ta osoba potřebuje odbornou psychologickou péči, možná spíš psychiatrickou. Určitě nějaké terapie, možná léky a delší léčení. Maximálně můžeš někam snad dát podnět, aby se tím někdo zabýval. Ale netuším kdo. Možná její obvodní lékař? Nevím, v takovýchto případech je člověk dost bezmocnej. Zkus tu linku důvěry nebo psychol.poradnu a zeptej se tam, jak jsem už psala. A buď opatrná!
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 41 [Dalších 1 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.