| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úvahy jednoho městského člověka

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 326 [Dalších 256 >>]
1.10.2005 14:44:38
Bětko,
myslím, že číst tvůj příspěvěk moje babička (ročník 1926), která strávila dětství a mládí na vesnici, asi by dojetím zamáčkla slzu. :o)
Tvoje představy mi přijdou dost naivní, promiň. :o)))
1.10.2005 14:39:57
Bětko, Vy jste teda šílenci! Hele, Ty asi pocházíš z města, viď? Kdybys pocházela z vesnice, tak bys totiž věděla, že práce kolem hospodářství dřina JE. Jo, někoho může bavit a vyhovovat mu. Ale myslet si, že je to "lážoplážo", je naivita na entou. V rodinách mých předků bylo pár malozemědělců. Ale dřina, dřina to byla teda pořádná, a žádná sranda. Na poli musely dělat i děti, úroda chudičká, zkrátka bída s nouzí. Ve svém soukromém životě si můžeš dělat, co Tebe baví a zajímá - ale představovat si, že tak budou žít eventuelně VŠICHNI, je docela kravina. A upozorňuju Tě - jestli Tobě bude vyhovovat perná práce na poli a kolem dobytka a případná chudoba, tak nezapomeň, že Tvým dětem to vyhovovat NEMUSÍ a můžou Ti třeba jednou vyčítat, že místo chození (třeba) na klavír musely po návratu jít husy pást a sekat trávu (například).
M.
  • 
1.10.2005 12:54:37
Milá Dito,

chápu Tě a věřím, že nejsem jediná! Rozhodně z principu souhlasím s Tvým názorem na produkci odpadu, a týká se to tedy nejen dětských plenek a dámských hygienických potřeb. O MoonCupu jsem se dozvěděla až z této diskuse a nápad mi to připadá výborný, takže bych ho rozhodně chtěla začít používat. Nevíš (nebo kdokoliv jiný), jestli se dá něco takového dostat u nás v drogeriích nebo lékárnách?

Nicméně původní článek, ke kterému je tato diskuse, byl o něčem jiném: o návratu k přírodě. Chápu Halušku, že se bojí udělat další krok blíž k přírodě, protože současná společnost tomu staví spoustu překážek.

Jak by to bylo jednoduché, kdyby se nemuselo jezdit do měst nakupovat (bio) potraviny, s dětmi do školy, k lékařům a vydělávat peníze na to všechno. Rodina by na sebe měla víc času (místo cestování a času prodaného zaměstnavatelům), zdravé potraviny, takže by i lidi byli zdravější a nepotřebovali by doktory... Všechny ty chemikálie, kterými se ošetřuje zemědělská produkce, přece neprospívají zdraví. A z polí se spláchnou do vody. A co nafty se spálí při obdělávání polí a dopravě sklizně i hotových potravin...

Myslíte si, že to jinak nejde? Ale jde. Představte si vesnici, kde má každá rodina svůj pozemek, kde žije a pěstuje si své potraviny (že to jde i bez dřiny, se můžete přesvědčit třeba na stránkách www.ekozahrady.cz). Na pozemku je i část lesa, kde je k dispozici dříví na stavbu a topení. Takových pozemků je ve vesnici kolem stovky a kromě toho potřebná infrastruktura, takže vše potřebné je na místě a není třeba nikam cestovat. Nechci tu rozepisovat podrobnosti, bylo by to na dlouho. Celá myšlenka tkví v tom, že taková vesnice by byla ve všem soběstačná. Tahle možnost je reálná, jen je potřeba, abychom začali a vybudovali základ ... a naše děti a jejich děti už budou pokračovat. Jestli tenhle nápad někoho z vás zaujal, ozvěte se :-)
  • 
1.10.2005 11:39:01
Ahoj,

souhlasím s Tebou, že stav životního prostředí na naší planetě zhoršuje moderní civilizace veškerou svou činností a to, jaké pleny používají maminky, je jen malinkatá částečka. Bylo by fajn, kdyby lidé dokázali přemýšlet třeba o tom, co všechno stojí za "výrobou" kila mrkve, kterou si odnesou z hypermarketu, a diskutovat o tom tak bouřlivě jako o plenkách :-)
29.9.2005 9:13:00
Zuzko je pravdou, že někteří spálí cokoliv. Ale i ve městech. Pamatuji Zbraslav. V zimě tam bylo nedýchatelno. Ale i Praha je občas k udušení, když si každý vozí zadek v autě. U nás jsme topili uhlím, letos to budou výlisky z pilin nebo elektřina. Je to sice dražší, ale vzhledem k tomu, že máme kamna v každé místnosti, je to jednodušší a i čistší. Máme mimi a při topení v kamnech se strašně práší.
Obaly třídíme. Jen je problém s vyvážením odpadních nádob na plasty a sklo. Kolikrát "popelnice" přímo přetékají.
29.9.2005 9:04:51
Ahoj Mirko,

popsala jsi přesně to, proč jsme před rokem na venkov šli. Čisté pískoviště, spousta prostoru na hraní, vypuštění na zahradu bez obav, že jí někdo čapne a odvede. Pro dítě je bezvadný, když od rána do večera lítá venku. Se školou a kroužky to pro nás bylo jednoduché. Prostě jí budeme vozit. Máme auta a tak nebude problém. Jenže je problém. Ani ne tak se školou, to se nás zatím netýká, ale s tím, že jí tu chybí děti. A jak pozoruju, nestačí jí jen dvakrát za týden zajet do mateřského centra.
Zuzana
  • 
29.9.2005 8:56:36
To máte pravdu, že lidé v městě, ti rozumní, žijí často ekologičtěji než na venkově. Týká se to především tříděného odpadu, způsobu vytápění apod. Na vesnicích je v topném období horší vzduch než ve městech, protože lidé spálí v kamnech veškerý možný odpad. Přispívá k tomu samozřejmě zvyšování ceny plynu. Děti v tomto období mívají zvýšené problémy s astmatem.
29.9.2005 8:54:48
Holky, víte co mě na těch ekologických aktivistech strašněmocbaví? Že většinou první do čeho se navážej jsou auta. A to prosím osobní auta :-))))) Slyšely jste někdy o nějaké demonstraci před budovou nějakého obřího autodopravce? Já ne. Nejlepší je navážet se do obyčejných lidí, kteří to auto prostě potřebují, že jo. A další jejich vtipná zábava je blokování stavby dálnic. To je pro ně dobrá zábava, skoupit pozemky a pak je státu prodávat mnohonásobně předražený - málokdo si dovede spočítat kolik to je a kde ty prachy končej - myslíte, že je použijou třeba na dotaci hromadné dopravy na vesnice? Cha cha....
Mimochodem snad každýmu trošku myslícímu člověku je jasný, že doprava podstatně rychlejší než pěšky, nebo na kole je pro člověka nezbytná.....
Zuzana
  • 
29.9.2005 8:52:04
V době, kdy byly moje děti malé, papírové pleny neexistovaly. Možná někde v zahraničí. Pokud si někdo myslí, že s látkovými plenami ušetří, ať tomu moc nevěří. Jednak jsou dost drahé, pak musíte počítat prací prášek, elektrickou energii a hlavně - pořád máte šňůry plné plen! Ne každý má vhodné prostory k sušení prádla a pokud máte nad vanou neustále dětské prádlo a ještě by tam byly plenky, je to hrůza!! Když spočítáte navíc opotřebení pračky při denním praní plen, jednoznačně vyhrají papírové. Navíc dítě je skutečně v suchu! Můj syn, ať jsem používala všechny možné mastičky či olejíčky, byl opruzený ihned poté, kdy chvíli zůstal ve vlhké pleně, zvlášť v noci, když jsem ho nepřebalila ihned. Moje vnoučata mají papírové pleny a je vše OK.
29.9.2005 8:14:20
Tak už definitivně poslední příspěvek na téma pleny. My jsme je kupovali od února 1998, takže ty 2,5 roku odstupu nejsou tak málo. Tenkrát levné pleny ještě neměli suché zipy, takže to s huggies nebylo srovnatelné ani náhodou, když pominu kapacitu. a cenové akce sice sem tam byly, ale rozhodně to nepatřilo k místnímu koloritu tak, jako dnes. A u plen dražších už vůbec ne.
U pleny za 3,5 bych se s malým mimi asi do 500 nevešla, ale to už je i můj osobní problém, počítám jich tak 7 na den. Bylo by to tak 750, a to už od 1000 není takový rozdíl. Tu 1000 i dnes vidím jako reálné číslo. Takže jsem prostě popsala své zkušenosti, omlouvám se, že jiné nemám. :-)
Mimochodem, kdybych měla popisovat své současné zkušenosti - malá je postižená, nočník ještě úplně nezvládá, takže papírovky máme stále, jen už pár let na pojišťovnu. Ten způsob tvorby ceny mi uniká, protože mi nepřijdou lepší, než Huggies nebo pampers a donedávna jich bylo 30 za 560,-, teď trochu zlevnili, takže jich je za 600,- 50 kusů. Nevím proč zrovna pro postižené jsou všechny pomůcky tak drahé. Jestli proto, že je musí mít a pojišťovna to zaplatí... A protože vím, že se tyto diskuze průběžně pročítají, rovnou odpovím na otázku, proč nedáváme popoliny, když se mi tak líbí. Jednak už je velká (váží 20kg) a hlavně - má dětskou mozkovou obrnu, tudíž problémy s pohybem a kdybych jí vrzla popo, asi by se s tím balíkem mezi nožkama hýbala s podstatně většími problémy, než s jednorázovkou či bez ní. Ačkoliv bych to ráda dělala jinak, musím se smířit s tím, že holt 2 pleny denně také vyprodukujeme. Jednu přes den, kdy k tomu ještě chodí na nočník a pokud jsme doma, tak je nemá a jednu na noc.
Tím i já považuji téma pleny za vyčerpané, i když chápu, že co mamča, to jiné zkušenosti. Hezký den všem. :-)
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 326 [Dalších 256 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.